Hurá na Jih 82: Rok 2021 s jižanským rockem

Hurá na Jih 82: Rok 2021 s jižanským rockem

Dališ bilancuje aneb To nejpodstatnější ze všech dílů Hurá na Jih z právě končícího roku 2021.

Dolů

Pro stálé posluchače i pro ty, kteří nás teď možná uslyší poprvé, přinášíme chronologický přehled jednotlivých dílů nejstaršího hudebního speciálu Rádia Dixie - pořadu Hurá na jih, jak šly v tomto končícím roce 2021 pěkně za sebou. Od ledna až po listopad. Prostě rok s jižanským rockem. 

Poslouchejte: Hura na Jih 82 – Rok 2021 s jižanským rockem

Máme po vánočních svátcích a za tři dny je tady Silvestr, tedy poslední den v roce. I když to byl další rok s tím čínským sráčem, muzice se dařilo o poznání lépe, než v roce 2020. Hlavně té živé muzice. I o tom bude dnešní Hurá na jih. A pojďme to vzít pěkně po pořádku, měsíc po měsíci. Nejdříve ale jedno hezké jižanské vánoční video, které teď kolovalo sociálními sítěmi.

Leden 2021 Hurá na jih č. 71 – Stetson aneb Stále živé boogie zpod Radhošťa


V roce 2020 obnovil Pavel „Staříček“ Goláň po několika letech hibernace, způsobené vážnými zdravotními problémy kapelníka, svou kapelu Stetson. I když z poslední funkční sestavy zůstal jen sám, k bicí soupravě se posadil dávný baskytarista Stetsonu Míra Vlček a u baskytary a druhé kytary se objevili další Staříčkovi žáci z „Lidušky“ (Lidová škola umění). A návrat to byl se vší parádou. Kapela se hned vrhla do nahrávání nového alba, a i když se ho nepodařilo vydat do koncertu Stetsonu v Kolíně na 10. ročníku festivalu Southern Rock & Blues Kolín, chvilku poté spatřilo světlo světa. Nové album Stetsonu To pravé z Valašska si můžete objednat přes e-shop Rádia Dixie ZDE, promo článek k lednovému Hurá na jih najdete na odkazu výše a celý ten lednový pořadu si můžete z toho odkazu také poslechnout. Nové video je tady:

Únor 2021 Hurá na jih č. 72 – The Cell krok za krokem


V únoru jsem měl zpracovaný poměrně podrobný profilový článek o naší kapele The Cell. V jeho úvodu jsem napsal: „Skupina The Cell patří u nás k tomu nejlepšímu, co domácí southern rock může nabídnout. Jejích hudba je přesně o tom, o čem píší učebnice, když dojde řeč na téma jižanského rocku. Lahodí to uchu rockerů, bluesmanů i milovníkům moderní country. Bohužel je tato hudba u nás stále jen okrajovým žánrem. Doufám a věřím, že i tímto dnešním dílem  zájem o kapelu The Cell aspoň trochu zvýšíme.“ Nemyslím si, že by se ty mé tužby naplnily, to ale nic nemění to tom, že jsou The Cell skvělí.

Březen 2021 Hurá na jih č. 73 - Natchez – česká stopa 

Francouzskou kapelu Natchez snad už není potřeba našim posluchačům představovat. Každý rok přinášíme novinky z jejich života, jako např. i v minulém díle Hurá na jih, kde jsem psal o studiové práci na novém albu. Natchez u nás hráli už mnohokrát a právě všechny ty souvislosti s našimi kontakty s touto skvělou kapelou popisuje 73.díl Hurá na jih. Bohužel se Natchez letos nezúčastnili našeho festivalu v Kolíně (zase ten Covid), ale s novým basákem ve studiu usilovně na novém albu pracují. Tady je jejich vánoční a novoroční pozdrav.

vánoční přání od Natchez

A nemůžu vynechat ani nějakou hudební lahůdku pro ty z vás, kteří by zatím nevěděli, „která bije“. Video je z letošního roku i s novým basákem Alainem Gailletem. Jako host hraje na třetí kytaru Tom Aeschbach, syn excelentního kytaristy Manua.

Duben 2021 Hurá na jih č. 74 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 

Celý dubnový díl jsem věnoval našemu kolínskému festivalu a jeho podobě, jak postupně krystalizovala do své „dubnové podoby“. Pokud si pamatujete, tak pomalu končila další covidová vlna, a vláda začala opatrně přemýšlet, za jakých podmínek by se mohly začít konat kulturní akce. Žádný šlágr to ale nebyl. V tu chvíli jsme už sice tušili, že festival proběhne, ale vůbec nebylo jasné, jestli i s diváky nebo bez nich. Postupně začaly odpadávat přihlášené zahraniční kapely, protože nechtěly riskovat možné komplikace. Své vystoupení odvolalo i několik domácích kapel, ale zhruba polovinu z nich se podařilo nahradit. Původní sestava vystupujících měla vypadat takto:

Protože jsme měli už dlouho domluveno, že budeme celý festival streamovat a vysílat do světa po sociálních sítích (Díky, Kamile a Petře!),  bylo v dubnu už jen otázkou, kdo z muzikantů přijede a kolik dorazí posluchačů. V pořadu samotném jsem v dubnu odehrál jen písničky dohodnutých zahraničních účastníků festivalu. V dnešním prosincovém dílu jsem do audiovize zařadil písničku italských Smokey Fingers a tady jako videoukázku máte řecké SoundtrucK.

Květen 2021 Hurá na jih č. 75 – Southern Rock & Blues Kolín 2021 BUDE!

V době, kdy vycházel květnový díl Hurá na jih, chyběly do zahájení našeho kolínského festivalu jen čtyři dny a vše bylo prakticky jasné. Díky absenci šesti zahraničních a dvou domácích kapel (oproti původním plánům) jsme festival zkrátili jen na jeden den v sobotu 29.6. I tak ale byly starosti s organizací veliké. Dvě z účastnících se zahraničních kapel (Asphalt Horsemen z Maďarska a Žalman Brothers Band ze Slovenska) neměly všechny své členy naočkované a tak museli dva chlapci ze Slovenska a jeden z Maďarska v pátek brzy dopoledne na domluvené PCR testy, abychom do odpoledne znali výsledky. Naštěstí všechno dopadlo dobře a tak mohli kluci maďarský v pátečním podvečeru využít volné chvíle a zahráli unplugged na terasách za kolínskou radnicí. Vybíralo se do klobouku a Asphalťáci si chrochtali blahem, jaké je to nádherné hrát po třičtvrtě roce před lidmi.

Asphalt Horsemen unplugged 28.5. na terasách za kolínskou radnicí

Samotného festivalu se tedy zúčastnilo „jen“ 12 kapel a plynule se střídaly na dvou pódiích po cca hodině hraní. Moderoval šéf Rádia Dixie Márty a všechno to šlapalo, jako hodinky až do doby, než borci z cateringu spustili ohřev klobás a elektrika šla do … ano tam. Napoprvé jsme chvíli hledali ty správné pojistky, ale napodruhé už to bylo rychle. Pak jsme omezili počet zapnutých plotýnek a bylo po problému.

aktualizovaný leták festivalu v Kolíně

A protože si v Kolíně nejvíc hraní užili Asphalt Horsemen (v pátek unplugged a v sobotu v plné palbě naostro), dostanou šanci také v tomto promo článku.

Červen 2021 Hurá na jih č. 76 – Post Covidový restart? 

Červnový díl Hurá na jih jsem věnoval několika novým albům, které vyšly na jaře tohoto roku (Sons Of Liberty, Billy F Gibbons a Blackberry Smoke), a pak také tomu stavu, který nastal po obnově venkovních hudebních produkcí a vůbec obnovení hudebního života po uvolnění proticovidových opatření. Kolínský festival byl jedním z prvních z těch větších akcí, které se v ČR vůbec uspořádaly, a tak nemohla chybět ještě jedna zmínka. Více prostoru ale dostal festival Summer Southern Session – neboli Mlejn, který se uskutečnil jen asi týden nebo dva před premiérou červnového Hurá na jih. Na Mlejně jsem zopakoval několik málo rozhovorů s účastníky a návštěvníky Mlejna a v pořadu samotném jsem odehrál pár písniček na jejich přání. Jako hudební ukázku jsem pro tuto chvíli vybral písničku kapely Sons Of Liberty.

Poslouchejte: Hura na Jih 82 – Rok s jižanským rockem

Červenec 2021 Hurá na jih č. 77 – Rickey Medlocke – indiánská hvězda jižanského rocku

V tomto dílu pořadu Hurá na jih jsem využil textu, který na FB profilu Blues Radia zveřejnil kamarád Vláďa Hradil a z textu jsem si udělal scénář. Doplnil jsem to několika málo informacemi, hudbou a videoklipy a pořad byl hotov. Bylo by ale jednoduché jen takto krátce popsat hudební kariéru jedné z nejvýraznějších osobností amerického southern rocku. Rickey Medlocke založil a vedl kapelu Blackfoot, na chvilku si odskočil k rozjíždějícím se Lynyrd Skynyrd, aby se záhy k Blackfoot vrátil. Zažil s nimi slávu, ale i pád. Když pak v polovině 90. let dostal Medlocke „lano“ od Garyho Rossingtona, aby nahradil jednoho ze dvou odešlých kytaristů (Ed King a Mike Estes), nebylo o čem. A v Lynyrd Skynyrd je Rickey Medlocke dodnes a je jejich velkou oporou. Celý pořad si můžete poslechnout a upoutávku na něj přečíst na odkazu výše a videoukázku máte zde:

Srpen 2021 Hurá na jih č. 78  - V čekárně na slávu

K tomuto dílu pořadu Hurá na jih mě inspirovala hromada CD v mé sbírce. Jsou to CD mnoha málo známých amerických kapel, kterým se nepoštěstilo být v pravý čas na správném místě a na svou slávu stále čekají. A přitom ta alba jsou mnohdy skvělá, i když se jedná „jen“ o nějaké místně lokální kapely. Díky tomu, že ta hudba je v těch krajinách všudypřítomná, i tyto prakticky neznámé kapely by byly v našem domácím prostředí za hvězdy. A protože jedné z těch kapel (Alligator Jackson) vyšlo v květnu 2021 nové album, v audioverzi je titulní písnička toho alba (Southern Barbeque), tady do videa si z téhož alba dáme jinou.

Září 2021 Hurá na jih č. 79  - Pavel Marcel – nenápadná osobnost domácího rocku

V září jsme odvysílali jediný rozhovor v tomto roce. Tou osobností, se kterou jsem si povídal, byl Pavel Marcel. Zvukový technik, skladatel a kytarista, který se na naší hudební scéně pohybuje už drahně let. Na začátku na sebe upozornil jako zvukový technik ve studiu Zdeňka Šikýře v Hostivaři a to mu pak na hodně let zajistilo pozici druhého kytaristy v kapele Pumpa vedle Michala Němečka. Vedle toho měl Pavel samozřejmě spoustu dalších hudebních aktivit. Ať už to byla studiová tvorba reklamní a filmové hudby nebo účast na různých hudebních projektech kamarádů z branže. Pro nás jižany je asi nejzajímavější Pavlovo působení v Pumpě a pak také jeho hostování s americkou kapelou Skinny Molly

Pavel Marcel a Skinny Molly

Tady by se dalo napsat, že je Pavel stálým členem Skinny Molly na jejich evropských koncertech. Až tak daleko došlo přátelství mezi Pavlem a Mikem Estesem. Dnes Pavla na naší domácí hudební scéně najdeme v dresu kapely Framus Five, kde nahradil dlouhodobě nemocného a tento týden zemřelého Luboše Andršta. Stálé angažmá ve skupině Michala Prokopa je určitě nejvyšší dosaženou profesionální metou Pavlovy kariéry.  Přestože je teď samozřejmě Framus Five hlavní Pavlovou kapelou, stále je Pavel rozkročen i mezi jiné projekty. V květnu jsme jej mohli vidět na festivalu v Kolíně s The Allman Company a společně s Honzou Holečkem vystupuje i ve dvojici. Mimochodem je v očekávání album obou muzikantů. Podle toho, co jsem z ukázky u Pavla slyšel, se máme opravdu na co těšit. Zatímco v audio verzi tohoto pořadu zazní písnička Pumpy, tady si vychutnejte Framus Five.

Říjen 2021 Hurá na jih č. 80  - Banjo v jižanském rocku

Nevím, kdo a kdy použil poprvé banjo v jižanském rocku. Když jsem toto spojení ale slyšel poprvé já, doslova mě to uhranulo. Také jsem vyrůstal na české country s Greenhornama a Marko Čermák byl pro mě skutečným Paganinim pětistrunného banja. O mnoho let později, když jsem už uvízl v jižanském rocku, jsem slyšel úvodní písničku alba Pride & Glory Zakka Wylda a bylo to tam zase. Banjo bylo v pozadí celé písničky a nepřeslechnutelné. Samozřejmě, že těch písniček v té naší milované muzice, kde je použito banjo, je mnohem víc a tak mě jednou napadlo udělat o tom celou samostatnou hodinovku.  No a právě v říjnu tohoto roku se to přihodilo a vy si to můžete kdykoli připomenout i z dnešního odkazu výše.

Listopad 2021 Hurá na jih č. 81  - Zabloudili na jih?

Jak se blížil závěr roku 2021, dařilo se mi celkem vymýšlet speciální témata pro Hurá na jih. V listopadu jsem přišel s námětem o kapelách, které sice nehrají jižanský rock, ale jejich některé písničky můžeme (někteří s přivřením všech očí) k jižanskému rocku přiřadit. Mezi mnoha zahraničními kapelami se v tomto tématu našly i kapely z domácí scény a tak to byl, z mého pohledu určitě, zajímavý díl s poměrně velkou sledovaností. Pokud jste tento díl pořadu nezaznamenali, máte šanci na reparát a vrátit se k němu v odkazu výše. Nebudete litovat.

No a  já se s vámi pro tento rok už loučím. Věřím, že vaše vánoční svátky proběhly podle vašich představ a přání, Ježíšek přinesl spoustu skvělé muziky, a vy tak můžete prožít silvestra s tou naší milovanou muzikou a do Nového roku vstoupit tou správnou nohou. Je jen na vás, která to bude…

Poslouchejte: Hura na Jih 82 – Rok 2021 s jižanským rockem

Playlist:
Stetson – Cholerik
The Cell - Burnin Like A Fire
Natchez - Climb Aboard
Smokey Fingers - Rattlesnake Trail
Asphalt Horsemen - Wicked Woman
Sons Of Liberty - Doc's Remedy
Blackfoot - Fox Chase
Alligator Jackson - Southern Barbeque
Pumpa - O tom to může bejt
The Georgia Thunderbolts - Be Good To Yourself
UFO - Rock Ready

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Dixie Night Ride 3 - Bahno a krev Whiskey Myers

Dixie Night Ride 3 - Bahno a krev Whiskey Myers

Petr Jirásek , Velký profil Whiskey Myers, nástupců kultovních Lynyrd Skynyrd, nakouknutí do doupěte krále béčkových horrorů Roba Zombieho, vidlácký country-rap Mocassin Creek a tuny bahna.

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Hurá na Jih 59: Honza Holeček - český Greg Allman?

Dalibor Mierva , Vzpomínka na Petara Introviče, novinky z Maďarska i z domácí scény a rozhovor s klávesákem a zpěvákem Honzou Holečkem.

Lynyrd Skynyrd 8: Diskografie 2000-2021

Lynyrd Skynyrd 8: Diskografie 2000-2021

Erik Kriššák , V posledním dílu seriálu o nejslavnější southern-rockové kapele všech dob se s Erikem Kriššákem dostaneme až do současnosti a provětráme desky, které Lynyrd Skynyrd vydali v 21.století.