10 nejšílenějších aut, kterými jezdí američtí policajti

10 nejšílenějších aut, kterými jezdí američtí policajti

Z pohledu Evropana jsou sice už osmiválcové Crown Victorie a Chargery dost zajímavé, ale v amerických policejních sborech se často najdou ještě exotičtější stroje. Jaká nejvíc cool policejní auta tam potkáte?

Dolů

O tom, jaká policejní auta můžete nebo jste v minulosti mohli potkat na amerických silnicích jsme už psali nedávno. Ale tehdy jsme se soustředili na ta "běžná", která používá typické policejní oddělení. Američtí policajti ale často jezdí i onačejšími kousky, ať už je používají z jakéhokoliv důvodu. Pojďme se na některé z nich podívat!

10. FORD MUSTANG

Je asi vcelku logické, že nejpopulárnější americké kupé posledních 50 let je i nejběžnějším "exotickým" vozem ve službách americké policie. A nejde jen o občasný exemplář pořízený marnivým šerifem – Mustang se v 80. letech dokonce vyráběl ve speciální verzi určené pro použití dálniční policií coby stíhací speciál.

9. CADILLAC ESCALADE

Velká SUV jsou ve službách americké policie běžnou záležitostí – běžně se setkáte s modelem Tahoe v policejních barvách, větší Suburban je přímo neodmyslitelně spjat s agenty nejrůznějších vládních agentur. Vrcholná verze stejného šasi, luxusní Cadillac Escalade, je však pro policejní použití zbytečně drahý a okázalý. Přesto se občas do policejních rukou dostanou – typicky poté, co jsou zabaveny zločincům, typicky drogovým dealerům.

8. DODGE CHALLENGER

Dvoudveřové kupé pro policejní práci možná nedává příliš smyslu. Ale Challenger, jakožto "dvojče" Chargeru, je skvělým řešením, pokud chcete policejní auto, které bude mít ještě větší "respekt" než jeho čtyřdveřový bráška. Když vylezete z našláplého muscle caru, bude každému jasné, že právě přijel opravdu drsnej polda…

7. CADILLAC CTS-V

A ještě jeden Cadillac. Tentokrát však nepochází z rukou drogových dealerů a jeho účelem je nejspíš zlepšovat image – jak automobilky, tak i výrobce, který ho patrně dodal se slevou nebo zadarmo. Slouží totiž policii v Detroitu a potkáte ho mimo jiné na slavném srazu na Woodward Avenue. Více by mu však slušela práce na nějaké opravdu rychlé dálnici. CTS-V se svým vylepšeným podvozkem a kompresorovou V8 by totiž představoval skvělou cestu, jak zařídit, aby policii neujel opravdu nikdo…

6. JEEP WRANGLER

Že na obyčejném Jeepu Wrangler není nic tak zvláštního a jako policejní auto je vlastně docela normální a obyčejný? No, podívejte se ještě jednou – vidíte ten volant? Tedy spíš na to, na které straně auta je umístěn… 

Ne, není to žádný omyl, ani auto vojenské policie na základnách v Japonsku. To jen měštští policajti dali průchod své lenosti a využili faktu, že Jeep vyráběl pravostranné vozy pro poštovní službu a export. Když rozdávají lístečky za parkování, nemusí tak vystupovat, jen natáhnou ruku z okénka.

5. CHEVROLET CORVETTE

Podobně jako Mustang je i Corvette v amerických policeních silách "běžným exotem". Populární americký sporťák (dnes už spíše supersport) se do černobílé livreje dostává nejrůznějšími způsoby a za nejrůznějšími účely. Od "propagačních" vozů získaných zabavením mafiánům či drogovým dealerům, přes "sponzorské  dary" od automobilek až po auta, která si policejní oddělení skutečně normálně koupila – někdy za účelem stíhání rychlých vozů na dálnici, jinde třeba proto, že šéf Corvette jednoduše chtěl a dokázal si jí prosadit.

4. HUMMER H2 

Monstrózní SUV již zaniklé značky Hummer nejspíš není pro policejní práci tak nesmyslné, jak by se mohlo zdát – v podstatě jde jen o Tahoe (které se používá běžně) v jiném kabátě. Přesto působí poněkud přehnaně a nepravděpodobně, takže by člověk docela nečekal, že ho potká i mimo Kriminálku Miami nebo propagační kus německé firmy Geiger (na obrázku). Opak je ale pravdou a v době vrcholné popularity Hummerů si je pořídilo nejedno policejní oddělení.

3. CADILLAC XLR

Pamatujete si na Cadillac XLR? Ve své době to vypadalo jako skvělý nápad – luxusní roadster s plechovou skládací střechou, postavený na technice soudobé Corvette, ale poháněný sofistikovaným motorem Northstar z nabídky Cadillaku. Bohužel nadšení touto myšlenkou nesdílel téměř nikdo mimo Cadillac a XLR se pro slabé prodeje nedočkalo druhé generace. Přesto minimálně jedno slouží u policejního sboru – a není asi náhodou, že tomu je opět v Detroitu, konkrétně v okrsku Bloomfield Hills. S největší pravděpodobností jde (stejně jako v případě CTS-V) o "dárek" automobilky své "domácí" policii.

2. DODGE VIPER

Dvoumístný Dodge Viper patří mezi to nejšílenější, co můžete v amerických policejních barvách potkat. Nepodařilo se nám zjistit, jestli existuje i nějaký, který byl policejním oddělením skutečně zakoupen, nebo jestli jde výhradně o vozy získané konfiskací zločincům. Tak či tak jde obvykle spíše o auta určená k propagačním akcím a podpoře vzahů s veřejností – jinými slovy o cool káru, kterou policajti berou například na setkání se školáky a podobné akce. V praktické policejní práci by nejspíš, i na těch nejrychlejších dálnicích, převažovaly spíše nevýhody rychlého, ale zákeřného Viperu nad jeho výhodami.

1. LENCO BEARCAT

Téměř konstantní nasazení americké armády v zámořských válkách po poslední dekádu a půl s sebou nese spoustu neočekávaných vedlejších efektů. Třeba to, že armáda najednou disponuje spoustou zbytečné techniky, které se zbavuje například tak, že jí rozdává nejrůznějším vládním organizacím. Svoji "jednotku rychlého nasazení", tak může mít kde kdo – od poštovního úřadu přes ministerstvo zemědělství až po policejní oddělení malých měst. A když už máte jednotku rychlého nasazení, je dobré mít také tank. Nebo alespoň obrněný transportér, jako je Lenco BearCat.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

All articles of the author

Corvette pod rebelskou vlajkou

Corvette pod rebelskou vlajkou

Vojta Dobeš , General Lee nebyl jediným slavným autem s konfederační vlajkou. Celé roky předtím, než se Dukes of Hazzard objevili na obrazovkách, závodila na těch nejvýznamnějších amerických okruzích jedna nenápadná Corvette...

Dukes of Hazzard: Kratochvíle jižanského rednecka

Dukes of Hazzard: Kratochvíle jižanského rednecka

Vojta Dobeš , Rychlá auta, nelegální pálenka a country. To je všechno, co jižanskému redneckovi stačí ke štěstí. A v tomhle filmu najdete všechno. Jo, a holky. A vtipy.

Od armády k policii: Obrněná vozidla mění barvy a budí rozpaky

Od armády k policii: Obrněná vozidla mění barvy a budí rozpaky

Lukáš Visingr , Do výzbroje americké policie nastoupila armádní obrněná vozidla. Jedná se o žádoucí zvýšení schopností, nebo o nežádoucí militarizaci policie?