Hurá na Jih 28: Bigbít Rossingtonovic famílie a dunění harleyů

Hurá na Jih 28: Bigbít Rossingtonovic famílie a dunění harleyů

Pavel Hartl zmapuje „neskynyrdovskou“ hudební dráhu Gary Rossingtona a v rozhovoru s Petrem Smutným (ex-Sweet Pain) dojde kromě muziky na Harley-Davidsony.


Dolů

Obal nového alba kapely Bandoleros El Clásico

A je to tady. Dlouho očekávané album libereckých Bandoleros se, za těžkých porodních bolestí, dere na svět. Už mu kouká hlavička, začíná se nadechovat a jsou slyšet první výkřiky a do měsíce by mělo být venku. Na začátku první hodiny dnešního Hurá na Jih si poslechneme dva kousky, které nám laskavě Bandoleros pro tento účel poskytli. Titulní a potenciálně hitové El Clásico a Partagas.


Poslouchejte: Na lince Pavel Hartl 2 - Tady je Rossingtonovo

Předtím než předám mikrofon Pavlovi Hartlovi, si ještě připomeneme, že příští měsíc, konkrétně 24.6.2017, proběhne už 23.ročník Summer Southern Session - kultovního českého festivalu jižanského rocku Mlejn. Přijede celkem sedm kapel, z toho šest domácích (Last Rebel, Old Boars Band, Sweet Pain, Full House, Stetson, Blackies) a jedna zahraniční – francouzští Natchez. Ti ještě v pátek 23.6. večer, před svým hlavním vystoupením na Mlejně, zahrají v kutnohorském klubu Česká1 společně s mladoboleslavskými Full House.

  

Pavel Hartl - Milovník hudby, malých pivovarů, bourbonu, jídla, dýmek, hradů a toulání přírodou. Spoluzakladatel Spolku přátel jižanského rocku.

Po dvou měsících se do pořadu Hurá na Jih vrací Pavel Hartl. V první hodině to tentokrát bude jeho povídání o aktivitách Garyho Rossingtona mimo jeho hlavní a mateřskou kapelu Lynyrd Skynyrd. A bude to stát za to …

Po leteckém neštěstí v říjnu 1977, kdy Lynyrd Skynyrd prakticky zanikli, trvalo nějakou dobu, než se přeživší muzikanti vzpamatovali, vyléčili poranění a začali znovu naplno žít. Gary Rossington s Allenem Collinsem založili novou kapelu, které dali svá jména. Členy byli i další bývalí „Skynyrdi“ Billy Powell a Leon Wilkeson a také výborná vokalistka Dale Krantz, která se stala zpěvačkou kapely a později také manželkou Gary Rossingtona. 


Rossington Collins Band v době své největší slávy. Škoda, že trvala tak krátce...

Když Rossington Collins Band přestal fungovat (proč, to vám řekne Pavel), další svou hudební dráhu spojil Gary s Dale. Nejen, že se stali manželi a přivedli na svět dvě dcery, ale vydali také dvě alba. Byla to však doba, která našemu „echt“ jižanskému rocku moc nepřála. Naštěstí došlo k znovuobnovení Lynyrd Skynyrd. Gary se chopil kapelnických otěží a Dale se pokorně vzdala sólových ambicí a přijala roli sboristky …  Naštěstí to mezi manželi neustále jiskří a tak jsme se v loňském roce dočkali i nového společného alba.


Poslouchejte: Hurá na Jih 28 - S Petrem Smutným o harleyích a jižanských kytarách

Hostem 28.dílu pořadu Hurá na jih bude tentokrát kytarista, vášnivý motorkář a hudební dramaturg Prague Harley Days Petr Smutný.


Petr Smutný s kytarou na pódiu ještě v dresu Sweet Pain

Petr byl (spolu s Vlastou Moutelíkem) náš vůbec první host v historicky prvním pořadu Hurá na jih v lednu 2015. Od té doby se mnoho změnilo. Petr opustil Sweet Pain a dělá spoustu dalších zajímavých věcí, o kterých bude samozřejmě řeč. Odchod od Sweet Pain nebyl až tak úplně dramatický. Chlapci se nějak dohodli a dokud si kapela nenajde za Petra náhradu, hraje s nimi na občasných koncertech dál jako host. Například i příští měsíc na Mlejně.

Jak jsem se už zmínil výše, Petr Smutný kromě hraní na kytaru provětrává svého Harleye a v pražském Harley-Davidson Clubu dělá hudebního dramaturga mj. také vyhlášené akce Prague Harley Days, jejíž čtvrtý ročník proběhne první tři zářijové dny na výstavišti v Praze - Holešovicích. Stejně jako v minulosti i letos na této akci zahrají i naše spřátelené jižanské partičky (mj. The Cell/CZ a Modern Earl/USA).

Během našeho povídání zazní celkem sedm písniček a z toho jen jedna domácí, právě od Sweet Pain. Ostatní budou od Petrových oblíbených kapel a z toho jedna jako dárek pro mě…  Takže Petře díky za povídání, hodně zdraví, klidu a pohody do Tvých aktivit a našim posluchačům radost z poslechu pořadu Hurá na jih a pevnou ruku pro rozkliknutí odkazu na druhou hodinu pořadu …

Už kvůli téhle kapele má smysl vyrazit začátkem září na Prague Harley Days.

Playlist Na lince Pavel Hartl 2 - Tady je Rossingtonovo
Bandoleros - El Clásico
Bandoleros - Partagas
Natchez - Canicule Boogie
Rossington Collins Band - Prime Time
Rossington Collins Band - Three Times As Bad
Rossington Collins Band - Tashuana
Rossington Collins Band - Seems Like Every Day
Rossington - Waiting In The Shadows
Rossington - Godluck To You
The Rossington Band - Enough Is Enough
The Rossington Band - Welcome Me Home

Playlist Hurá na Jih 28 - S Petrem Smutným o harleyích a jižanských kytarách
Chuck Berry - Big Boys                 
Sweet Pain - I Believe In Your Lovin´                
SUN - I´m The One    
Waren Haynes - Sick Of My Shadow                
Black Crowes - Kick´My Heart Around         
Modern Earl - Hillbilly Band
Dead Daisies - Something I Said 

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Billy F Gibbons a jeho Whiskey Runner

Billy F Gibbons a jeho Whiskey Runner

Chrom a plameny , Nový rod frontmana ZZ Top voní načerno pálenou whiskey, prozrazuje v exkluzivním rozhovoru pro Chrom&Plameny Billy F Gibbons.

Honkytonk Jukebox 10: Kytarová armáda opět útočí

Honkytonk Jukebox 10: Kytarová armáda opět útočí

Martin Pešek , Jak v hokejové NHL. Za Kanadu nastoupí mafiánští pekelníci Dry County, za Česko celníci bez uniforem The Cell a za USA nestárnoucí klasici The Outlaws. Volume doprava!

Hurá na Jih 27: První slovenský jižan a politický emigrant Miki Hartus Kadlečík

Hurá na Jih 27: První slovenský jižan a politický emigrant Miki Hartus Kadlečík

Dalibor Mierva , Pozvánka na Southern Rock & Blues Kolín 2017 a koncerty francouzských Natchez v dalším díle našeho southern-rockového speciálu.