Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Příběh nejúspěšnější country kapely v historii není jen osmdesátkové retro. Pánům z Alabamy to pořád hraje velice slušně.

Dolů

Alabama je na poli country music naprostým fenoménem. Jejich desek se celosvětově podalo přes 75 milionů, na country hitparádě bodovali se 43 #1 hity a jsou nejúspěšnější country kapelou v historii. Po letité přestávce dnes Alabama opět pravidelně koncertuje a natáčí stejně dobrou muziku jako před 35 lety. Jejich hudební dráhu si dnes blíže představíme.

Ale nejdřív jako obvykle krátká exkurze do srdce americké country music.

Country zprávy duben 2017

Do countryové síně slávy byli pro letošní rok vybráni Alan Jackson, Jerry Reed a textař Don Schlitz.

9. června vyjde závěrečná studiová deska Glena Campbella. Album Adiós bylo natočeno před pár lety, když byl slavný veterán ještě schopný zpívat a hrát. Dnes je 80-letý Campbell v posledním stadiu Alzheimera, již nemůže hrát na kytaru a problémy mu činí i mluvení.

Profil Glena Campbella připravujeme do některého z dalších dílů Country Servisu.

V Nashvillu proběhl 6. dubna velký koncert k poctě Merle Haggarda, na kterém s jeho písněmi vystoupilo přes 20 country hvězd. Show byla natočena a v budoucnu poběží v televizi.

Asociace nahrávacího průmyslu (RIAA) přičetla Garthovi Brooksovi prodeje z jeho poslední desky a jeho současný počet prodaných desek v USA tak nyní činí 148 milionů, čím zvýšil náskok před Elvisem, jehož desek se prodalo „pouhých“ 136 milionů.

Ray Scott

Ray Scott vydá svoji dlouho očekávanou novou desku s názvem Guitar For Sale 9. června. V rámci její propagace pak vyrazí i do Evropy, kde má silnou posluchačskou základnu. 

Minulý měsíc zemřel ve věku 90 let legendární Chuck Berry. Navzdory vysokému věku byl stále aktivní a krátce před smrtí stihl dotočit nové studiové album Chuck, které vyjde v polovině června

R.I.P. Chuck…

Poslouchejte: Country zprávy duben 2017 a profil skupiny Alabama

Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Příběh Alabamy se začal psát roku 1969, když se tři pubertální bratranci Randy Owen, Jeff Cook a Teddy Gentry z městečka Fort Payne v Alabamě rozhodli, že založí kapelu. Po třech letech se odhodlali pověsit na hřebík svá běžná povolání a začít se věnovat muzice naplno. Na jaře 1973 se odstěhovali do Myrtle Beach v Jižní Karolíně, kde se stali domácí kapelou klubu The Bowery. Svůj původní název Young Country změnili na Wild Country a začali rovněž vydávat nezávislé desky. Neustále se snažili oslovit hudební vydavatelství, ale o jejich původní muziku neměl nikdo zájem, takže si nadále vydělávali hraním cover verzí od Lynyrd Skynyrd a Merle Haggarda o to stále dokola.

V klubu The Bowery nakonec vydrželi hrát osm sezón, než si získala úspěch jejich skladba My Home's In Alabama, která jim nakonec vynesla nahrávací smlouvu s RCA Records. V té době se přejmenovali na Alabamu a na místo bubeníka nastoupil Mark Herndon, čímž se stala dnes již legendární sestava kompletní. Hlavním zpěvákem byl Owen, Cook hrál na elektrickou kytaru a housle a Gentry na basu.

Hned jejich debutové album bylo mimořádné úspěšné a Alabama se proto rozloučila s klubem v Myrtle Beach a vyjela na turné napříč Amerikou. Další singl Tennessee River vyletěl na 1. místo hitparády a stal se prvním ze série 21 po sobě jdoucích #1 hitů (tento rekord dosud nebyl překonán). Alabama byla najednou naprosto všude a sbírala jednu cenu za druhou. Jejich zvuk byl úplně něco nového - tradiční country okořenili lehkým bigbítem a popem a svá koncertní vystoupení zase zpestřili rockovými prvky, které odkoukali od Eagles a Flying Burrito Brothers.

V roce 1982 jako první skupina v historii ziskali nejvyšší ocenění Umělec roku na předávání cen CMA Awards a v dalších 2 letech tuto nejvyšší cenu obhájili.

Jakmile Alabama vydělala první větší peníze a získala určitý společenský vliv, pustili se její členové do charitativní práce. Dodnes intenzivně sbírají prostředky na dětskou nemocnici St. Jude v Memphisu, na kterou zatím vybrali přes 70 milionů dolarů. Na své desky začali také zařazovat skladby se sociálními tématy, kterými jednou podporovali chudé farmáře z  jihu (např. High Cotton), jindy oslavovali americký pracující lid (např. 40 Hour Week) nebo vydali i ekologický song vyzývající k záchraně planety Pass It On Down. Popularita Alabamy byla však tak obrovská, že jim prošlo úplně všechno a i tyto agitační songy ihned vyletěly na 1. místo hitparády.

Koncem 80. let se na countryové výsluní probojovali mladíci jako Ricky Skaggs, George Strait a Randy Travis a prodeje Alabamy začaly pomalu klesat. I přestože však jejich písně nadále pravidelně vyhrávaly hitparády a jejich desky byly stále platinové. Začátkem 90. let přišla další vlna začínajících mladíků v čele s Garthem Brooksem a Alanem Jacksonem a přestože v té době bylo členům Alabamy jen lehce přes čtyřicet, mezi svými hudebními kolegy už platili za veterány. 

V druhé polovině 90. let se Alabama cítila na svém uměleckém a kreativním vrcholu a čím dál více je frustrovalo, že radia takřka ignorují jejich novou muziku a stále hrají jen jejich rané hity. Jinak kvalitní desky Dancin', Shaggin' On The Boulevard a Twentieth Centrury se nedočkaly příliš velké pozornosti a když i vymazlené album When It All Goes South z roku 2001 bylo přijato v rádiích spíše chladně, Alabama oznámila ukončení kariéry. Předtím však ale ještě vyjela na fenomenální rozlučkové turné po stadionech, které trvalo celé dva roky. Svůj poslední koncert odehráli v říjnu 2004.

Přestože oficiálně Alabama ukončila činnost, nikdy se vlastně nerozešli. Všichni členové byli stále ve spojení a aktivní byli i ve studiu. V roce 2006 vydali gospelové album Songs Of Inspiration, na které v dalším roce navázali druhým dílem a pro síť restaurací Cracker Barrel rovněž vydali výborný živák The Last Stand.

V roce 2008 se na veřejnost dostaly informace o soudním sporu, kde Owen, Cook a Gentry žalovali svého bubeníka Marka Herndona, že si přisvojil příliš velký kus koláče z výtěžků jejich posledního turné. Pro fanoušky to byla nepříjemná zpráva, protože se zdálo, že pokud se mezi sebou členové Alabamy soudí, šance na případné obnovení kapely jsou dost slabé. Tyto obavy se však nepotvrdily a o dva roky později byla Alabama opět ve studiu, tentokrát již jako původní trio bez Herndona a nahráli skladbu Are You Sure Hank Done It This Way na desku k poctě Waylona Jenningse.

Owen později v rozhovoru prohlásil, že Herndona nikdy nepovažoval za oficiálního člena Alabamy, ale spíše za zaměstnance kapely a že nahrávací společnost RCA trvala na tom, aby se s nimi fotografoval na obaly desek, protože by pak prý obraz kapely mohl posluchačům připomínat Beatles. Ať je to jak chce, faktem je, že Herndon kapelu skutečně jen doprovázel na koncertech a přestože byl vyfocený na obalu každé desky, na samotných nahrávkách se podílel jen minimálně a kapela jinak využívala elitní studiové bubeníky jako např. Eddieho Bayerse.

Na jaře 2011 postihla stát Alabamu série tornád a kapela se rozhodla uspořádat velký benefiční koncert. Bylo to jejich první vystoupení po téměř 7 letech a vybrat se jim podařilo přes 2 miliony dolarů. Ve stejné době nahrál Brad Paisley song Old Alabama na motivy jejich velehitu Mountain Music a pozval Alabamu do studia, aby si zazpívali slavný závěr z Mountain Music. Spolu s Alabamou pak tuto píseň zahrál živě na předávání cen ACM Awards a také během CMA Music Festivalu v Nashvillu. Také k songu vydal vtipný videoklip, kde sám sebe zakomponoval do záběrů ze starých klipů Alabamy. O rok později vyjela Alabama po letech opět na regulerní turné a rovněž oznámili plány na novou studiovou desku. Brad Paisley je tak někdy prezentován jako takový bílý rytíř, který dal Alabamu zase dohromady, ale pravdou je, že Alabama vlastně nikdy úplně nezmizela.

Posledních 5 let už zase Alabama pravidelně koncertuje a v roce 2014 vydali záznam koncertu z Rymanova Auditoria na 2 CD a DVD a rok později konečně po 14 letech vydali nové studiové album Southern Drawl. Deska to byla naprosto špičková a obsahovala naprosto vše, co fanoušci na muzice Alabamy milují, od divokých instrumentálních vypalovaček, přes milostné balady až po jižanský rock. Jediným škraloupem na comebacku Alabamy je pouhé dva týdny stará zpráva, že Jeff Cook byl diagnostikován Parkinsonem, takže jeho hudební party bude muset na koncertech zastoupit nový muzikant. Cook se však prý hodlá většiny koncertů účastnit i nadále a rovněž se bude podílet i na příštím studiovém projektu, který kapela pomalu chystá.

Do dnešního dnes posbírala Alabama od nejrůznějších hudebních organizací přes 200 trofejí, ovlivnila dvě generace hudebníků a i po 45 letech, kdy začali poprvé profesionálně hrát, je jejich muzika stále relevantní a jejich živá vystoupení mají stále neskutečný drive.

PLAYLIST:
Alan Jackson - Where I Come From
Glen Campbell - Everybody's Talkin'
Brooks & Dunn - Tonight The Bottle Let Me Down
Garth Brooks - Ask Me How I Know
Ray Scott - Livin' This Way
Chuck Berry - Big Boys
Alabama - Tennessee River
Alabama - Mountain Music
Alabama - Forty Hour Week (For A Livin')
Alabama - The Cheap Seats
Alabama - Clear Across America Tonight
Alabama - If You're Gonna Play In Texas (You Gotta Have A Fiddle In The Band) (live)
Alabama - Southern Drawl

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Billy F Gibbons a jeho Whiskey Runner

Billy F Gibbons a jeho Whiskey Runner

Chrom a plameny , Nový rod frontmana ZZ Top voní načerno pálenou whiskey, prozrazuje v exkluzivním rozhovoru pro Chrom&Plameny Billy F Gibbons.

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Martin Pešek , Výběr z nejžhavějších novinek americké country a southern-rockové scény. Noví Blackberry Smoke, zabahnění Texasani Whiskey Myers a přemýšliví tuláci po Americe Reckless Kelly. Předtím ještě Indra Vostrá, „Nad dopisy diváků“ a soundtrack k prezidentským volbám v USA.

Ronnie Dunn: Rebel se zlatým hrdlem

Ronnie Dunn: Rebel se zlatým hrdlem

Petr Mečíř , V mládí vyměnil kazatelnu za honkytonk putyku, stal se slavnou country hvězdou a teď na stará kolena začal dokonce nosit kovbojský klobouk.