Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Výběr z nejžhavějších novinek americké country a southern-rockové scény. Noví Blackberry Smoke, zabahnění Texasani Whiskey Myers a přemýšliví tuláci po Americe Reckless Kelly. Předtím ještě Indra Vostrá, „Nad dopisy diváků“ a soundtrack k prezidentským volbám v USA.

Dolů

Pamatujete si z dob bolševické Československé televize na pořad „Nad dopisy diváků“? Pokud ano, tak víte, že Indra Vostrá byla fakt přísná paní. Trochu jsem si na ní zahrál v první hodině listopadového Honkytonk Jukeboxu a pokusil se zodpovědět několik dotazů, které jsem od vás v poslední době dostal. Hudební doprovod nám budou dělat chlapíci jako Charlie Daniels, Hank Williams Jr., Lynyrd Skynyrd nebo Merle Haggard a když vám prozradím, že to bude takový improvizovaný soundtrack k blížícím se americkým prezidentským volbám, tak asi tušíte, o čem že se bude hrát a zpívat. Pustit tyhle písně voličům herdekbaby Cintonovic by mohlo mít podobnej efekt jako vohulit na anarchistickým večírku na plný koule Ortela.

Poslouchejte: Nad dopisy diváků a prezidentskej volební soundtrack

Ve druhé hodině Honkytonk Jukeboxu se budeme trochu podrobněji věnovat novým deskám, které se líbí mně, mohly by se líbit i vám a songy z nich zcela jistě skončí v playlistu našeho rádia.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 6 – Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Reckless Kelly – Přemýšliví tuláci po amerických dálnicích

Táta Braun měl kdysi western-swingovou kapelu a ne vůbec špatnou. Hráli v ní i čtyři jeho kluci a ze všech vyrostli výborní muzikanti. Dva z nich, Cody a Willy, pojmenovali svůj vlastní band po australském psanci a loupežníkovi Nedu Kellym a už dvacet let se svým country-rockem brázdí Ameriku křížem krážem. Vyprodávají i velké sály, natočili spoustu desek (letošní novinka Sunset Motel je devátou řadovkou) a za album Last Night Moon dostali v roce 2013 dokonce Grammy. 

Jejich country s výrazným rockovým cítěním a chytrými texty je dostatečně originální, chytlavá a barevná, aby zaujala přemýšlivější posluchače i vesele pařící patričku na patřičně rozjetém mejdanu a skvěle funguje i jako kulisa na dlouhou štreku za volantem (nejen) po nekonečných pláních jejich domovského Texasu. Svižnější kousky jako Radio nebo Give It Up výborně doplňují pomalejší balady a nezpívá se tady jen o obligátních vztazích mezi dámskou a pánskou polovinou lidstva, ale dojde i na globální oteplování (píseň Volcano) nebo na fungování byznysu s muzikou. Takže jméno Reckless Kelly si zapamatujte a nebojte si pustit i kteroukoliv z jejich starších nahrávek. To samé platí i pro kapelu, kterou provozují další bráchové Braunovic – Mickey And The Motorcars. Ale o nich zas někdy příště.

Reckless Kelly – Sunset Motel
14.9.2016
No Big Deal Records
http://www.recklesskelly.com/

Blackberry Smoke – Tvrdě rockující jablkový koláč

Kdybych měl vypíchnout jednu jedinou kapelu, která by měla reprezentovat muziku, kterou vám pouštíme na našem internetovém Rádiu Dixie, zvolil bych jednoznačně Blackberry Smoke. Jestli existuje band, který si může s klidem obout boty, které dávno před nimi pořádně rozšlápli southern-rockoví veteráni jako Lynyrd Skynyrd nebo Allman Brothers Band, tak je to právě tahle vlasatá a fousatá parta z Georgie. Za svou víc jak patnáct let trvající kariéru vyprodali tisíce koncertů a natočili pět velice úspěšných desek s muzikou, která je bytostně americká stejně jako jablkový koláč, bourbon z Kentucky, osmiválec do V nebo filmy s Johnem Waynem. 

Jejich písně nasávají to nejlepší z dlouhé historie americké (nebo chcete-li jižanské) hudby – nejčastěji z rockového břehu řeky, ale nezapomínají ani na country, blues a bluegrass. Tohle všechno dokáže parta pod vedením charismatického zpěváka a kytaristy Charlie Starra přetavit ve svůj osobitý styl, který hlavně na živých vystoupeních spolehlivě zabere i na člověka, který téhle muzice zas až tolik neholduje. Jejich nová deska Like An Arrow je, na rozdíl od předchozích alb, víc rockovější, možná nejvíc v jejich dosavadní diskografii. 

Příkladem toho budiž třeba úvodní Waiting For A Thunder nebo Workin´ For A Workin´ Man rozvíjející téma odstartované kdysi Merle Haggardem, ovšem na albu najdete i prokreslené balady (úžasná náladovka Sunrise In Texas nebo bluesová The Good Life se silným příběhem) a zapomenut nelze ani za skvělý duet s Greggem Allmanem Free On The Wing. I po několikátém poslechu je na žhavé novince Blackberry Smoke pořád co objevovat, ta deska mě prostě baví. A silně uvažuju o tom, že v březnu 2017 vyrazím do Mnichova, kde se BS zastaví na jednom z koncertů svého evropského turné. Kurňa, to je nikdo nedokáže přivézt sem k nám domů???

Blackberry Smoke – Like An Arrow
14.10.2016
3 Legged Records
http://www.blackberrysmoke.com/

Whiskey Myers – Bahno, špína, domov a kořeny

O budoucnost jižanské muziky se není třeba bát. Stereotypní opakování léty vyčpělých vzorců a postupů sice v téhle muzice můžeme od řady kapel slyšet, ale dokud budou vznikat alba jako je Mud texaských Whiskey Myers, nemám strach, že by americký southern-rock zašel na úbytě. Pod vedením věhlasného producenta Dave Cobba (mimo jiné držitel Grammy 2015 za produkci desek Chrise Stapletona či Jasona Isbella) se WM na svém čtvrtém albu ponořili hluboko do kalného bahna amerického Jihu a setsakra přitvrdili, byť jsou zřejmě ze setrvačnosti stále řazeni spíš mezi country skupiny. 

S country mají nicméně společný především důraz na texty svých písní. Ožívá v nich svět zapomenutého venkova kdesi hluboko na jih od Mason-Dixon Line, rozpadajících se obytných přívěsů, hlubokých lesů, malých farem ohrožených bankovní krizí i chlapů kteří neváhají pro svou zemi nasadit život kdesi daleko za mořem.

Hrdost na své kořeny, lásku k rodině a k místu, které je mým domovem i touhu po důstojném životě bez buzerování těch úlisných kravaťáků z města – to všechno můžete slyšet v písních, které po hudební stránce mnohem víc než Skynyrd nebo Hanka Juniora evokují zvuk Black Crowes nebo Black Stone Cherry. Je to opravdu hard rockin´ country, tvrdá, naléhavá, plná deště, bláta a upřímnosti. Tuším, že nějakej ten gramofónek letos asi do Texasu doputuje…

Whiskey Myers - Mud
16.9.2016
Wiggy Thump Records
http://www.whiskeymyers.com/

Playlist „Nad dopisy diváků a prezidentskej volební soundtrack“
The Charlie Daniels Band – America, I Believe In You
Merle Haggard – The Fighting Side Of Me
Lynyrd Skynyrd – God And Guns
Jackson Taylor and The Sinners – Old Henry Rifle
Hank Williams Jr. – Takin´ Back The Country
Hank Williams Jr. – Keep The Change
Channing Wilson – Don´t Tread On Me
The Charlie Daniels Band – (What This world Needs Is) A Few More Rednecks


Playlist Honkytonk Jukebox 6 – Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům
Reckless Kelly – How Can You Love Him (You Don´t Even Like Him)
Reckless Kelly – Radio
Reckless Kelly – Give It Up
Blackberry Smoke – Workin´ For A Workin´ Man
Blackberry Smoke – Sunrise In Texas
Blackberry Smoke – Free On The Wing
Whiskey Myers – Mud
Whiskey Myers – Hank
Whiskey Myers – Deep Down In South

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Country servis 3: Garth Brooks pokořil Presleyho i Beatles, další novinky z Nashvillu a profil nezávislého psance Ray Scotta

Country servis 3: Garth Brooks pokořil Presleyho i Beatles, další novinky z Nashvillu a profil nezávislého psance Ray Scotta

Petr Mečíř , Nejprodávanějším zpěvákem v historii je countryová star Garth Brooks. Kam se hrabou Beatles, Stouni nebo Elvis. Ray Scott je jedním z mála opravdových outlaw americké muziky a nagelovaným psanečkům z TV se tak akorát směje.

Honkytonk Jukebox 5: Studený pivo, žhavý holky, hillbilly zombie a taliánská jižárna jak z Alabamy

Honkytonk Jukebox 5: Studený pivo, žhavý holky, hillbilly zombie a taliánská jižárna jak z Alabamy

Martin Pešek , Výběr z nejlepších nových desek mezi country a beatem pokračuje. The Cadillac Three, Jesse Dayton a Smokey Fingers a jejich nová alba.

Hurá na jih 21: Italové, Amíci, Maďaři i Češi - jižanský výsadek na českých a moravských koncertních pódiích

Hurá na jih 21: Italové, Amíci, Maďaři i Češi - jižanský výsadek na českých a moravských koncertních pódiích

Dalibor Mierva , Southern rock jak řemen od italských Smokey Fingers, americké bandy Skinny Molly nebo maďarských drsoňů Asphalt Horsemen zaburácí letos na podzim pořádně nahlas. Se svým hudebním životopisem se nám svěří znalec a dobrý duch téhle muziky Jirka Petrů.