Chris Stapleton: Country superhvězda se zjevila zdánlivě odnikud

Chris Stapleton: Country superhvězda se zjevila zdánlivě odnikud

Kde se tenhle chlápek sakra vzal? Před rokem jezdil otřískaným džípem, nikdo ho neznal a dneska je z něj megastar sbírající ceny, zlaté desky a první místa v hitparádách.

Dolů

Je 4. listopadu 2015 a v nashvillské Bridgestone aréně právě probíhá 49. ročník předávání cen Country Music Association. Cenu pro nováčka roku vyhrává jakýsi Chris Stapleton, který o několik chvil později zvedne diváky ze sedadel svým strhujícím vystoupením spolu se svým kámošem Justinem Timberlakem. Ale to není všechno, protože později vyhrává jednu z hlavních cen za nejlepší desku roku a v závěru večera je ještě vyhlášen nejlepším zpěvákem roku, kde poráží současné superhvězdy Dierkse Bentleyho, Luka Bryana, Erica Churche a Blakea Sheltona. Hudební kritici uznale pokyvují hlavami, ale široká countryová veřejnost se ptá: Kdo to je Chris Stapleton a kde se sakra vzal? Ze 37-letého zpěváka, který jen o půl roku dříve vydal teprve svou debutovou sólovou desku, se přes noc stává superhvězda jedno z nejžhavějších jmen v country music.


Jo. Tenhle chlápek bourá hitparády. Chris Stapleton.

Na otázky „kdo to je Chris Stapleton“ a „kde se sakra vzal“ se zaměříme v dnešním hudebním medailonku a zároveň si představíme jeho hudební dráhu a tvorbu. Dopředu můžeme rovnou prozradit, že Stapleton není příběhem nějaké umělé rychlokvašky, kde by se z nějaké nicky stala přes noc megastar, jak to známe třeba z hudebních reality show. Za úspěchem Chrise Stapletona je dlouhá a trnitá cesta a v tomto ohledu spíš připomíná sopku, která 15 let nenápadně bublalala, až se jednoho večera dočkala mohutné erupce.

Profil Chrise Stapletona si můžete poslechnout ve speciálním pořadu Country Servis Petra Mečíře. Nejžhavější novinky na současné country scéně, zajímavé osobnosti a kapely z nashvillské první ligy. Každý měsíc živě, v repríze i v podcastovém archívu Rádia Dixie.

Poslechněte si: Country Servis 1 - Country zprávy srpen 2016 a profil Chrise Stapletona


Chris Stapleton se narodil 15. dubna 1978 v Lexingtonu v Kentucky. Vyrůstal v městečku Staffordsville, kde jeho otec pracoval jako horník a jeho matka byla zdravotní sestrou. Po skončení střední školy se přihlásil na Vanderbilt University v Nashvillu na obor strojírenství, ale jelikož na učení tak trochu  kašlal, tak ho roce ho ze školy vykopnuli. V roce 2001 se přestěhoval natrvalo do Nashvillu a chtěl prorazit v hudebním průmyslu. Tehdy mu bylo 23 let. Měl obrovské štěstí a hned během prvního týdne se mu podařilo získat smlouvu s vydavatelstvím SeaGayle Music, pro které začal pracovat jako textař. Kromě toho se však musel ještě ohánět a brát nejrůznější brigády, aby si na živobytí vydělal. V kanceláři svého vydavatelství se jednoho dne setkal se svou budoucí ženou Morgane. Byla také textařkou a zrovna měla za sebou velký úspěch s písní, kterou nahrála Carrie Underwood. V roce 2007 se vzali a od té době tvoří nerozlučné duo. Manželka vždy věrně stojí po Chrisově boku, zpívá vokály během jeho vystoupení a všechna rozhodnutí ohledně svých kariér dělají společně. 


Chris Stapleton s manželkou Morgane při předávání cen CMA 2015

Stapletonovy textařské počiny začaly po pár letech přinášet ovoce. Jedním z prvních úspěchů byla dnes již celkem profláknutá píseň Your Man, kterou nazpíval Josh Turner. Jeho další pecka Never Wanted Nothing More v podání Kennyho Chesneye se udržela na 1. místě hitparády úctyhodných 5 týdnů a výčtem podobných triumfů bychom mohli pokračovat dál. Do dnešního dne se Chrisovy písně objevily na přibližně 200 deskách nejrůznějších zpěváků od veteránů George Straita a Alana Jacksona přes současné populární hřebečky jako jsou Jason Aldean, Luke Bryan a Thomas Rhett až třeba po popovou divu Adele. Po onom listopadovém večeru, kdy Stapletona poznal celý svět, je jeho jméno stalo doslova značkou a dnes si každý zpěvák, který na svou desku ukořistí nějaký kus ze Stapletonova katalogu, snaží přihřát polívčičku a v rámci propagace nové desky se nezapomene pochlubit, že i pro něj něco napsal právě Chris.


Cesta od omlácených pickupů ke sponzorské smlouvě s RAM Trucks trvala dlouho.

Chris Stapleton však nebyl jen pasivním textařem, ale už od svého příchodu do Nashvillu hrál ve volném čase po různých klubech. V roce 2007 se stal členem členem bluegrassové kapely The Steel Drivers, kde nastoupil na místo hlavního zpěváka. Tato partička mladých a talentovaných muzikantů měla pořádný drive a jejich progresivní muzika přinesla do stojatých vod bluegrassu svěží vítr. V roce 2010, kdy vydali své druhé album, dokonce získali 3 nominace na Grammy. V té době už se ale Stapleton v bluegrassové poloze příliš necítil. Na jaře 2010 oznámil svůj odchod, aby měl více času na rodinu a mohl se více věnovat textařině, která ho živila. 


Bez muziky však Chris dlouho nevydržel a ještě v témže roce založil jižanskou kapelu The Jompson Brothers. S tou začal hned koncertovat a v září 2010 si je osobně vybrala kapela Zac Brown Band jako své předskokany. V listopadu téhož roku pak vydali své nezávislé album The Jompson Brothers. S touto bandou si Chris hrál na drsného jižanského rockera a jejich texty se stále točily kolem sexu a drog. Pro představu úplně stačí uvést jen názvy dvou jejich písní: Ride My Rocket a Secret Weapon. Zajímavostí je, že instrumentální verzi Secret Weapon převzal Jason Aldean a dodnes ji používá jako intro všech svých koncertů.


U Chrise postupně zrálo nutkání vydat se na sólovou dráhu, a tak v roce 2013 svou jižanskou bandu opustil a podepsal nahrávací smlouvu s Mercury Nashville a natočil pro ně sólovou desku. První singl z alba byl však totální průšvih a hudební vydavatelství se nakonec rozhodlo album nevydat, aby neriskovali komerční propadák. A to ani nepomohla skutečnost, že Stapletonovy nahrávky produkoval legendární Tony Brown, který na začátku 90. let udělal hvězdu z Vince Gilla a produkoval řadu desek pro Rebu McEntire a George Straita


První pokus o sólovou dráhu tedy šel do kytek a když v říjnu 2013 navíc zemřel Stapletonův otec, tak už toho na Chrise bylo moc a potřeboval nutně vypadnout. Jeho manželka proto koupila starý džíp, společně letěli do Phoenixu v Arizoně a pak se starým autem vydali na dlouhý roadtrip zpět domů do Nashvillu. Chris během této odyseji stále myslel na svého otce i na muziku. Během putování skrze Nové Mexiko napsal v autě píseň Traveller, která se později stala titulní skladbou jeho debutové sólové desky.  


Chris vzpomíná, že tato retrospektivní cesta byla inspirací celé koncepce alba Traveller. Manželka Morgane pak Chrisovi pomohla projít všechny jeho písně za posledních 15 let a společně vybrali 9 skladeb, které se staly základem nové desky. Natáčení probíhalo v legendárním studiu RCA Studio A a Stapleton si do něj pozval kolegy muzikanty ze svých dřívějších kapel. Celý proces nahrávání byl velmi spontánní a Chris se rovněž podílel na produkování spolu s producentem Davem Cobbem. Nakonec natočili 14 skladeb, z nichž 12 pocházelo ze Stapletonova pera a jen 2 kousky převzaté: píseň Was It 26 dříve nahrál Charlie Daniels na své slavné album Simple Man a Tennessee Whiskey  byla předělávka hitu George Jonese z roku 1983. Stapleton však změnil melodii a aranžmá Jonesovy nahrávky, čímž z toho vznikla úplně nová píseň. 


Po originálu George Jonese si určitě pusťte i Chrisovu verzi hitu Tennessee Whiskey... 

Po textové stránce je deska téměř životopisem a písně reflektují Stapletonovo dětství, vztah s otcem i jeho radosti a strasti při protloukání se životem (spíše ty strasti...). Hudebně se jim podařilo vytvořit pestrou směs tradiční country, blues, rocku a R&B, který spolu s velmi výrazným a charakteristickým Stapletonovým vokálem vytváří velmi ojedinělý zvuk. Jak říká jedno americké přísloví, Chris by klidně mohl nazpívat telefonní seznam a stejně by to lidé kupovali. Kombinace jeho neuvěřitelného hlasového rozsahu a geniálních textů právem zvedá posluchače ze židlí. 


Obal Chrisova debutu - desky, která zbourala světové hitparády

Album Traveller vyšlo v květnu 2015 a dostalo se mu pozitivních ohlasů od kritiků. Album debutovalo na 2. místě countryového žebříčku s prodeji 27 tisíc kopií za první týden. Byl to slušný výsledek s ohledem na debut stále poměrně neznámého zpěváka. Vše se však změnilo o půl roku později během již zmíněného triumfu během předávání cen CMA Awards. O rozdělování těchto cen totiž rozhoduje přes 8000 členů Country Music Association, což jsou všechno lidé z branže a mají přece jen trochu větší přehled než běžný posluchač a především pak mají i jiná měřítka než jen tvrdá čísla z prodejů desek a hraností v rádiích. Tak se tedy stalo, že do té doby neznámý Stapleton během jednoho večera tolik zazářil. 


Vystoupení na CMA Awards 2015 si Chris Stapleton s Justinem Timberlakem evidentně užívali na plné pecky

Zejména jeho živé vystoupení s Justinem Timberlakem přimělo fanoušky zajímat se o Stapletonovo album a bezprostředně po televizním přenosu na ABC vyletěly prodeje desky šedesátinásobně a album se  půl roku po svém vydání vyšvihlo na vrchol multižánrového albového žebříčku Billboard 200. Tím Stapletonova jízda však teprve začala. O pár týdnů později dostal 4 nominace na Grammy a letos v dubnu při udílení cen Academy of Country Music posbíral neuvěřitelných pět trofejí. 


Letos v březnu byl Stapleton jednou z hvězd, které vystoupily na velkém festivalu Country 2 Country, který se konal v Londýně, Glasgow a Dublinu a po něm následovalo jeho první turné po Evropě.

V současné době pracuje Stapleton na materiálu na svou druhou desku.

Vzestup Chrise Stapletona je vnímán také jako důležitý signál, že kvalita muziky je stále důležitější než komerce a pak také, že tradiční pojetí country může být stále uznáváno a přijímáno. Stapleton sice není představitelem vyloženě tradiční country, ale jeho posun k jižanskému rocku a blues je pro ucho nejednoho posluchače mnohem příjemnější než mixování country s rapem a hiphopem, jak se tak často v současném mainstramu děje. Samotný fakt, že při předávání cen CMA Awards v listopadu 2015 a později na ACM Awards v dubnu 2016 zůstali v pozadí mladí zpěváci, z nichž mnozí představují zprofanovaný směr bro-country, činí ze Stapletonova triumfu výrazný maják, který ukazuje, že tradiční country má na současném trhu stále své místo. Chris Stapleton je věrný poctivé muzice a i tradiční country opravdu umí, jak dokazuje např. jeho vystoupení s klasikou Waylona Jeningse a Dona Williamse v Grand Ole Opry:

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Bemanova Noční můra 15: V ulicích Denveru II

Bemanova Noční můra 15: V ulicích Denveru II

Mr. Beman , Minule jsme Coloradskou metropoli opustili s hlasem Davida Eugena Edwardse a jeho Wovenhand v uších. Dnes se zaměříme tři personálně srostlé projekty kolem pánů Slima Cessny a Jaye Munlyho.

Country servis startuje: Nejzářivější hvězdy nashvillského hudebního nebe pravidelně na Radiu Dixie

Country servis startuje: Nejzářivější hvězdy nashvillského hudebního nebe pravidelně na Radiu Dixie

Petr Mečíř , První díl nového speciálního pořadu věnovaného nejžhavějším novinkám na současné country scéně a zajímavým osobnostem a kapelám z nashvillské první ligy. Každý měsíc živě, v repríze i v podcastovém archívu Rádia Dixie.

Hurá na Jih 18: Hurá na ... Mlejn 2016

Hurá na Jih 18: Hurá na ... Mlejn 2016

Dalibor Mierva , Červencový southern-rockový speciál je celý věnován 22.ročníku Summer Southern Session, festivalu českého jižanského rocku Mlejn 2016.