Bemanova Noční můra 15: V ulicích Denveru II

Bemanova Noční můra 15: V ulicích Denveru II

Minule jsme Coloradskou metropoli opustili s hlasem Davida Eugena Edwardse a jeho Wovenhand v uších. Dnes se zaměříme tři personálně srostlé projekty kolem pánů Slima Cessny a Jaye Munlyho.

Dolů

Dupárna se tentokrát bude točit kolem fenoménu murder ballads, ne poprvé a jistě ne naposledy. Tomuto fenoménu se mimo jiné věnuje i web Swedish Embassy of Gothic Country a právě jejich top ten mortyátů, ať už tradičních nebo moderních, nebo nově pojatých, uslyšíte v této Dupárně. Tragické příběhy o zločinu a trestu zahrají mj. Violet Femmes, Blackgrass, nebo Alasdair Roberts.

Poslouchejte: Dupárna 12 - Top 10 murder ballads

Poslouchejte: Bemanova Noční můra 15 - V ulicích Denveru II

Slim Cessna´s Auto Club se za čtyřiadvacet let existence dá směle označit za legendu a to nejenom v rámci Denver soundu, ale alternativní country obecně. S Cessnou hrál v podstatě každý, kdo na denverské scéně zaznamenal jakýkoliv úspěch. O jeho spolupráci s Edwadsem jste se mohli dočíst minule, dnes si povíme, jak to bylo dál. V roce 1992 zformoval první z mnoha sestav svého autoklubu a osudové setkání s rodilým Kanaďanem Munlym předznamenalo dlouholetou spolupráci této dvojice. Základní sestavu doplnil ještě Daniel Grandbois vystupující pod válečným jménem lord Dwight Pentacost a čtvrtou důležitou postavou se o něco později stala sličná cellistka Rebecca Vera. Tahle čtveřice se stala základním pilířem nejen SCAC, ale v podstatě i všech přidružených projektů. Název skupiny měl být jakýmsi vtipem na tehdy časté low rider kluby (často eufemizmus pro gangy) a na gotické country scéně je tento žertík jedním z nejznámějších jmen vůbec.

Tvoba CSAC nikdy neprobíhala v nijak horečnatém tempu. Slim žil od roku 2000 na Rhode Islandu a poté v Pittsburgu a Pentacost zase Denver vyměnil za Chicago a poté Boston. Logistické obtíže a vytížení v ostatních hudebních projektech nebyly právě ideální konstelace pro nějaké velké zkoušení nebo nahrávání. To je právě důvod, proč na letošní září oznámili vydání svého teprve šestého alba. V jiných kapelách by taky asi nebyla dost dobře možná koexistence dvou tak výrazných osobností, vlastně potencionálních frontmanů jakými jsou Cessna a Munly. Zvláštní směsice přátelství, respektu a tvůrčí souhry ale žene motor jejich vozu pořád kupředu. Pomalu ale jistě. 

Texty byly a jsou většinou Munlyho doménou, u hudby je na začátku nápad některého ze členů ansámblu (opět vedou Munly a Cessna), který ostatní dostatečně rozvinou svými aranžemi. Hudebně jsou SCAC, jak je v žánru běžné, někde mezi country, bluegrassem, gospelem a punkem. Poznávacím znamením skupiny je lehká nadsázka interpretů, dlouhé až hypnotizující stopáže skladeb a kopec černého humoru. Munlyho texty jsou bizarní směsicí legrácek a apokalyptických vizí a v kontextu jeho tvorby patří k těm veselejším.

SCAC hned na počátku své existence zaujali šéfa Alternative Tentacles Record Jella Biafry (ex Dead Kennedys), který se běžně zaměřuje hlavně na punkrock a hardcore. Pod tímhle labelem vydávali až do roku 2O14, kdy založili vlastní značku Scacunincorporated pod jejíž hlavičkou vydávají všechny tři projekty zmiňované v tomto článku. Podpora nové desky zahrnuje samozřejmě turné, a teď to co už mnozí dobře vědí, v rámci evropské části tour se SCAC podívají dokonce dvakrát do České republiky, 22. 9. je uvidíme v pražském Lucerna music baru a 25.9. v Brně v Kabinetu můz.

S Jayem Munlym už jsme v Noční můře tu čest měli. Před rokem prezentovaný projekt Lee Lewis Harots není zdaleka jediná aktivita za kterou temný poeta stojí. Rodák z kanadského Quebecu, vlastním jménem Jayson Thompson, jako malý uctivě našlapoval kolem starožitného, po pradědovi zděděného banja svého otce. Pokud však nebyl na dohled nikdo, kdo by mu v tom zabránil, stalo se banjo prostředkem jeho prvních hudebních pokusů. Mnohem více než muzika ho ale v té době, zajímal hokej. Zranění bohužel (nebo bohudík) ukončilo jeho sportovní kariéru a jeho matka, aby zaplnila vzniklou mezeru v trávení volného času svého syna, zakoupila kytaru. Místo pravděpodobně průměrného hokejisty tak svět získal špičkového hudebníka.

Munly je pravý workoholik. Kromě sólové kariéry a hraní s SCAC a DBUK, kde se výrazně realizuje jako skladatel i textař, stojí i za projekty Lee Lewis Harlots a The Lupercalians, nadto píše a vydává vlastní poezii a je také nositelem ceny Southern Heritage Award pro nejlepšího mladého amerického dramatika. Vystudoval moderní anglickou literaturu a v jeho textech je znát nejen užití netradičního jazyka, ale i vliv jižanské gotiky. Neveselé příběhy o životních outsiderech a nefunkčních vztazích, plné nepochopitelných přirovnání a špatných konců. A ačkoliv Munly sám vypadá jako jedna z postav svých skladeb, jeho okolí se shoduje na tom, že autor stovek depresivních veršů je ve skutečnosti milý a přátelský člověk.

Projekt Lee Lewis Harots je v současnosti u ledu a Munly koncertuje hlavně s Lupercalians. Praktická stránka věci spočívá v téměř totožné sestavě s SCAC a DBUK. Při zvláštních příležitostech koncertují všechny tři kapely během jednoho večera a hudebníci pak tráví na podiu až pět hodin. Uvidíme, jestli se SCAC budou na českých koncertech striktně držet svého repertoáru, nebo zaloví i v produkci přidružených kapel.

Formace DBUK se dala dohromady v roce 2005. Pro punkově laděný Autoclub se ne všechen materiál hodil a proto trio Cessna, Munly a Pentacost (Rebeca Vera se připojila později) rozhodlo založit jakousi kapelu uvnitř kapely. Původní název Denver Broncos UK se ukázal nepraktický kvůli zaměňování s místním týmem amerického fotbalu a jeho britským fanklubem.

Hudba DBUK je proti Autoclubu mnohem civilnější, klidnější a působí velmi zadumaným dojmem. V textech ožívají duchové divoké krajiny západu, osudy lidí amerického venkova a samozřejmě Munlyho démoni předindustriálního věku. Na vydání jejich zatím jediné desky Songs One Trough Eight si fanoušci museli počkat celých deset let. Vyšla vloni, samozřejmě na labelu Scacunincorapted.

Co říci závěrem? Trojkapela Cessny a Munlyho se za dobu svých existencí ukázala pro denverskou scénu naprosto zásadní. Ve městě, kde každý hrál s každým, nevynikají nadprodukcí, ale vsadili na kvalitu, což je ve světě rychlopalných prefabrikátů vítaná změna.

Playlist Dupárna 12
Rob Coffinshaker - In The Pines
Alasdair Roberts - The Cruel Mother
Crooked  Still – Henry Lee
Dock Boggs – Pretty Polly
Blackgrass – Knoxville Girl
The Handsome Family – My Beautiful Bride
The Victor Mourning – Too Many Drinking Songs
Christian Williams – The Sad Song of Seguin Island
Munly and the Lee Lewis Harlots – Goose Walking Over My Grave
Violent Femmes – Country Dead Song
Vandaveer – Pretty Polly
Martin Žák – Chudák Tom Doola

Playlist Noční můra 15
Slim Cessna´s Auto Club – Hold on
Slim Cessna´s Auto Club – Cranston
Slim Cessna´s Auto Club – Last Song About Satan
Slim Cessna´s Auto Club – This is how we do things in the country
Slim Cessna´s Auto Club – Children of The God
Slim Cessna´s Auto Club – This Is Our Land
DBUK – Immaculately Warded Children
Munly and The Lupercalians – Grandfather
Jay Munly feat. David Eugene Edwards – Dar He Drone
Munly – The Denver Boots
Munly and The Lupercalians – Tree Wise Hunters
DBUK – Thorny Crown
DBUK – Tree Blodhounds, Two Shepherds, One Fila Brasila
DBUK – Broncos Fight Song

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Bemanova Noční můra 14: V ulicích Denveru I.

Bemanova Noční můra 14: V ulicích Denveru I.

Mr. Beman , Zuřivý šiřitel evangelia a legendární kazatel nezávislé americké hudby David Eugene Edwards a jeho projekty Denver Gentlemen, 16 Horsepower a Wowenhand. Jako předkrm Dupárna s pokračováním výběru z letošního Muddy Roots Festivalu.

Smrt číhá v podzemí: Tunelové krysy ve Vietnamu

Smrt číhá v podzemí: Tunelové krysy ve Vietnamu

Jan Korbel , Pod povrchem vietnamského konfliktu probíhala ještě mnohem příšernější válka. V tunelech Vietkongu se bojovalo poslepu a bez slitování.

Zázraky buranského inženýrství aneb Co staví rednecks místo zahradních traktůrků

Zázraky buranského inženýrství aneb Co staví rednecks místo zahradních traktůrků

Vojta Dobeš , Když český vidlák dostane záchvat inženýrské kreativity, udělá ze staré škodovky zahradní traktůrek. Jižanský redneck obvykle postaví něco o dost zajímavějšího...