Zázraky buranského inženýrství aneb Co staví rednecks místo zahradních traktůrků

Zázraky buranského inženýrství aneb Co staví rednecks místo zahradních traktůrků

Když český vidlák dostane záchvat inženýrské kreativity, udělá ze staré škodovky zahradní traktůrek. Jižanský redneck obvykle postaví něco o dost zajímavějšího...


Dolů

Amerika je země neomezených možností a to zejména pokud jde o automobilismus. Auta jsou levná, je jich hodně, sériové díly i materiál na úpravy koupíte na každém rohu a všude se válejí spousty plonkových osmiválců. Takže není divu, že když se partička rednecků na jižanském venkově rozhodne postavit něco pro zábavu, je to obvykle o hodně zajímavější než pověstný český zahradní traktůrek ze starého Spartaku.

Ve čtyřkolce je to vždycky lepší

Jako správný redneck víte, že hladké silnice jsou pro frajírky z velkoměsta a vaše kára musí být schopná prodrat se i bahnem, bažinou či menším lesíkem. A je jedno, co to bylo původně za auto. Takové sofistikované detaily, jako je ovladatelnost nebo stabilita ve vysokých rychlostech, to je jen pro ty frajírky. Vy potřebujete pořádná kola a čtyřkolku. 

Takže i když chcete jezdit Corvette nebo třeba Cadillakem, potřebujete napravit opomenutí těch mizerných yankees z Detroitu a  postavit tu věc na pořádný podvozek. Nejlíp z velkého pickupu...

Vrcholem tohoto snažení je samozřejmě vzít trapně nízkou a dvoukolkovou ikonu rednectví, oranžový Charger jménem General Lee ze seriálu a filmů Dukes of Hazzard, a hodit ho na terénní podvozek. Dostanete naprostou esenci rednecka!

… a taky v dýzlu!

Jednu věc mají burani u nás a v Americe společnou. Mají rádi věci fdýzlu. Jenomže zatímco u nás to obvykle znamená utahanou oktáfku f tédéíčku nebo přinejlepším starý eskový Mercedes, ze kterého byl potupně vykuchán benzínový šesti- či osmiválec a nahrazen obligátním 300D, americký redneck má o něco větší možnosti. Takže třeba nacpe šestilitrový nafťák Cummins z velkého pickupu do ex-policejního Dodge Charger (viz výše).

A nebo do klasického muscle caru, jako je Chevy Monte Carlo z roku 1970. Vrcholem rednectví je ale zkombinovat lásku k dýzlu s nadšením pro typicky americký sport pro burany, jako je drag racing. Co byste řekli třeba na klasický Chevrolet Chevelle s naftovým osmiválcem Duramax?

Tak samozřejmě, čtvrtmíle za necelých dvanáct sekund je dost nuda. Zkusíme to rychleji? Co třeba za rovných deset vteřin? Aneb naftový muscle car, který v přímce ujede Veyronu?

Že už jste viděli všechno? Omyl. Máme tu třeba Corvette, která ani tentokrát neunikne buranským úpravám. Protože, jak už jste asi pochopili, všechno je o dost lepší s pořádnou porcí černého kouře...

Do terénu nalehko

Ať postavíte na podvozek z pickupu cokoliv, postupem času stejně zjistíte, že to v terénu nefunguje tak dobře, jak jste si představovali. Auta z plechu jsou těžká a neohrabaná a je s nimi tak trochu nuda. Naštěstí ale máte doma svářečku a železné trubky. Takže si můžete postavit, no, prostě takovou klec na motor a sedačky. Co jezdí po lese. Rychle po lese. Jmenuje se to rail buggy – anebo sandrail, pokud jezdíte po písku. A očividně je s tím dost ta, no, legrace! 

… a ještě než se zeptáte, jasně že se to dá postavit v dýzlu! A když není písek, dá se jezdit i na sněhu!


Lidové tvořivosti se meze nekladou. Co třeba takovej driftovací speciál z El Camina? Tohle triko najdete spolu s řadou dalších "echt redneck" motivů v eshopu DixieGear.

A po práci? Odpočinek v bazénu!

Všechny tyto hračky vám vyplaví spoustu adrenalinu a možná se při jejich řízení i zpotíte. Takže se budete potřebovat pořádně zchladit a odpočinout si. Třeba v bazénu, udělaném z korby El Camina...

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

Vojta Dobeš , Pár tipů na auta, která vám ve velkém městě přinesou výsměch, ale na venkově v Texasu či Alabamě vzbudí nadšení.

Mario Andretti: Jak chudý přistěhovalec ke štěstí přišel a závodní legendou se stal

Mario Andretti: Jak chudý přistěhovalec ke štěstí přišel a závodní legendou se stal

Vojta Dobeš , Do USA přišel jako nula. Do Evropy se vrátil jako jeden z mála Amíků, kteří dokázali zazářit ve Formuli 1.

Zombie Hunting aneb Proč se učit lovit oživlé mrtvoly

Zombie Hunting aneb Proč se učit lovit oživlé mrtvoly

Vojta Dobeš , Měli byste se i vy připravovat na zombie apokalypsu? A má na to vliv fakt, že na zombie třeba vůbec nevěříte?