7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

Pár tipů na auta, která vám ve velkém městě přinesou výsměch, ale na venkově v Texasu či Alabamě vzbudí nadšení.

Dolů

Když jste redneck, nemáte potřebu ostatním dokazovat, že jste sofistikovaní, máte vytříbený vkus a jdete s poslední módou. A je vám dost jedno, že si o vás někdo bude myslet, že jste buran. Koupíte si prostě to, co se vám líbí a názor ostatních vás nezajímá. Až vás to přestane bavit? No, pak ten krám postavíte do pole za stodolou a necháte ho tam. Tady je pár tipů na auta, která vám ve velkém městě přinesou výsměch, ale na venkově v Texasu či Alabamě vzbudí nadšení...

Dodge Lil' Red Express Truck

Když v sedmdesátých létech zloradná federální vláda svými emisními limity zahubila slavnou éru muscle cars, objevili u Dodge cestu, jak omezení obejít. Omezení emisí i spotřeby paliva byla totiž o mnoho mírnější pro to, co bychom my Evropané nazvali „lehkým užitkovým vozidlem“. Američané tomu říkají prostě „truck“, bez ohledu na to, k čemu takový stroj používáte. Proto u Dodge vzali nejkratší pickup, který měli nabídce, se zúženou korbou „stepside“, a udělali z něj hotrod. Dali mu největší small block o objemu 5,9 litru s ostřejší vačkou, sáním z policejní verze a dalšími vylepšeními. Celý ho nalakovali na červeno s dřevěnými doplňky na korbě. A završili to komínky místo výfuků. Auto pro rednecky jako stvořené!

Chevrolet „Camero“

Když Camaro v roce 1967 přišlo na trh, mělo být konkurencí pro stylový, evropsky střižený Mustang. Patřilo mezi ty nejladnější příslušníky kategorie „pony cars“. Zároveň se ale rychle stalo oblíbencem těch, kteří chtěli relativně laciný, rychlý a hlučný sporťák, ale chtěli ho od poctivé americké značky. Zvláště s příchodem druhé a později i třetí generace se Camaro stalo typickým dopravním prostředkům venkovských buranů i městských příslušníků „bílého odpadu“. Říkalo se, že dealeři methampfetaminu ho dostávali jako služební auta.

A jako správný redneck musíte jeho jméno samozřejmě vyslovovat Camero.

No a pokud jste chtěli něco o trochu víc nóbl než obyčejné Camero, pořídili jste si Pontiac Trans Am – takový jako měl Burt Reynolds v Poldovi a Banditovi.

Rohatý Cadillac Eldorado

Většina rednecků nemá mnoho peněz. A když je má, neutrácí je za okázalé světské zbytečnosti jako jsou luxusní kabriolety. Redneck ví, že takové věci nemají hodnotu, a radši si koupí nový traktor, loveckou brokovnici nebo si nechá vycpat nějaké zvíře. Ale když už si redneck koupí cadillac, musí si ho upravit k obrazu svému – aby to náhodou nevypadalo, jako by přijel na návštěvu nějaký floutek z velkoměsta. A jak to zařídíte nejrychleji a nejlépe? No přece dáte na kapotu rohy!

Ram Laramie Longhorn

Když už se ale redneck rozhodně dopřát si drahé auto, nebude většinou chtít utrácet za něco tak jednoúčelového jako je třeba sedan. Ne, správný redneck přemýšlí prakticky a i luxusní auto si kupuje tak, aby dokázalo být také užitečné. Třeba odvezlo pár balíků slámy, odtáhlo loď, když pojedete na ryby nebo projelo bahnitou cestou, až pojedete lovit divočáky.

Naštěstí dnes existuje dokonalé řešení tohoto problému – luxusní pickup. Pro městské frajírky jsou top výbavy jako Ram Limited nebo Ford F-150 Platinum. Pro drsné gentlemany z Jihu existují o kousek levnější, o kousek méně vybavené, ale o to víc „rančerské“ modely jako Ram Laramie Longhorn nebo F-150 King Ranch.

Dodge Charger 'General Lee'

Ikonou životního stylu jižanského rednecka jsou bratranci Dukeové ze seriálu Dukes of Hazzard. Mají nadupaného Chargera s konfederační vlajkou na střeše, kterým vozí nelegální pálenku, sexy sestřenici Daisy, kamarády, kteří je nenechají ve štychu, moudrého a přitom drsného srýčka Jesseho. Tedy, těch Chargerů měli ve skutečnosti víc. Říká se, že pro natáčení serirálu jich bylo spotřebováno přes 200. Protože jestli se něco hodí k rednecké zábavě snad ještě víc než sedět, chlastat domácí pálenku a střílet sysly, je to... skákat s autem přes věci. A občas nějaké auto rozbít. Vlastně docela často.

Vrcholem zábavy je potom udělat festival, kam se sjedou majitelé oranžových Chargerů s konfederační vlajkou na střeše a číslem 01 na boku, převlečení za postavy ze seriálu (holky samozřejmě za Daisy) a zlatým hřebem bývá to, že někdo skočí s Chargerem opravdu daleko a vysoko – přičemž z něj obvykle vyrobí banán. Nudný Newyorčan to nikdy nepochopí, ale redneci se baví.

Nudie Mobile

O autech, která stavěl legendární krejčí countryových hvězd Nudie Cohn, už jsme psali nedávno. Ale tentokrát stojí za to si je připomenout – i když by si málokterý redneck něco takového doopravdy pořídil, pokud by zrovna nezdědil miliony nebo nevyhrál Powerball. Ale každý o autě s rohy, revolvery a zlatými dolary určitě alespoň snil.

Chevrolet El Camino

Na našem seznamu se objevilo několik aut, která si mezi rednecky získala oblibu, nebo dokonce existují ve verzi přímo šité na míru jižanským gentlemanům. Ale snad jen dva modely v historii amerického automobilového průmyslu byly navrženy s ohledem na potřeby rednecků už od samého začátku. Jde samozřejmě o oblíbený Chevrolet El Camino a jeho pozdějšího konkurenta, podobně „mexicky“ pojmenovaný Ford Ranchero.

Jejich heslem bylo „byznys vpředu, party vzadu“ - totéž, co se říkalo o na jižanském venkově oblíbeném účesu jménem „mullet“ (u nás se tomu říká „na Jardu Jágra“ neboli „deka“). El Camino mělo být spojením elegantního osobního vozu vpředu a praktického trucku vzadu. Auto, kterým můžete jet každý den pracovat a v neděli vyrazit do kostela. A v ostrých verzích, jako byla legendární SS454 LS6, jste mohli i v pátek večer rovnou z pole vyrazit na závody...

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

Hot Rod Lincoln: Z limuzíny legendou rockabilly

Hot Rod Lincoln: Z limuzíny legendou rockabilly

Vojta Dobeš , Z výjimečného auta se stala legenda nejen světě hotrodů, ale i rock 'n' rollu a rockabilly. Čím byl tak výjimečný Hot Rod Lincoln? Pojďme se podívat na příběh auta i songu!

Jízda tří králů: Americký luxus na dvou, třech i čtyřech kolech

Jízda tří králů: Americký luxus na dvou, třech i čtyřech kolech

Petr Brábník , Nebojte, nebudeme dělat sbírku, ani na nás „černý vzadu“ nebude nic vystrkovat.  Tihle tři králové od Harley-Davidsonu a Cadillacu jsou esencí amerického luxusu a pohodlného cestování. Počet kol si už vyberte sami. 

Konfederační revolver LeMat: Deset ran ze dvou hlavní

Konfederační revolver LeMat: Deset ran ze dvou hlavní

Lukáš Visingr , Snad nejzajímavějším revolverem občanské války byl LeMat, který důstojníkům Konfederace nabízel devět ran v bubínku a desátou v brokové hlavni.