O jižanském autě, jižanském seriálu a jižanské vlajce

O jižanském autě, jižanském seriálu a jižanské vlajce

Co má společného střílení v americké škole, jižanská vlajka a auto ze starého, ale stále populárního TV seriálu? Jak se dozvíte v tomto článku, překvapivě hodně.

Dolů

Masová střílení jsou poslední dobou v Americe natolik běžnou záležitostí, že se mohlo snadno stát, že jste to poslední z nich přehlédli nebo ho prostě jen ignorovali. Pokud však máte rádi americký Jih, jeho kulturu a symboly, mohou vás jeho následky zasáhnout i jinak, než byste čekali. Například se vám může stát, že už si nekoupíte hračku vyrobenou podle auta z vašeho oblíbeného seriálu.

O co vlastně jde? Začíná to klasicky, smutným příběhem vyšinutého zoufalce naštvaného na celý svět, který se rozhodl vybít si svou zlost na nevinných obětech na nějakém veřejném místě. Tentokrát byla však situace o to horší, že se rozhodl vzít si za cíl kongregaci černošského episkopálního kostela v Charlestonu v Jižní Karolíně, ve které postřílel 9 lidí a další tři zranil. Pachatel Dylann Roof se přitom na svém Facebooku i ve skutečnosti chlubil vlajkami Jihoafrické republiky v období apartheidu, Rhodésie a také zástavou států Konfederace z období války Severu proti Jihu, dnes známou jako "Rebel Flag" či "Dixie Flag" - a u nás jako "jižanská vlajka".

Už jen samotná přítomnost vlajky, často zneužívané jako symbol rasismu, by v souvislosti s tak příšerným činem pravděpodobně způsobila vlnu jejího zavrhování v uričté čásit americké společnosti. Jenomže nastal ještě jeden nešťastný, byť zcela nezáměrný a náhodný, detail. 

Když byla v roce 2000 po téměř čtyřiceti letech konfederační vlajka odstraněna z budovy Kapitolu v Columbii, hlavním městě Jižní Karolíny, učinila vláda tohoto státu ústupek zastáncům tradiční vlajky a přesunula jí vedle památníku bojovníků Konfederace na pozemku Kapitolu. Tato vlajka má oficiální status národní památky a jako taková nepodléhá stejnému režimu jako všechny ostatní vlajky na vládních institucích ve státě. Narozdíl od nich také její vyvěšení nepodléhá rozhodnutí guvernéra, ale výhradně hlasování zákonodárného sboru.

Asi už tušíte, kam tím mířím. Když byly po červnové tragédii všechny vlajky Unie i státu Jižní Karolína v celém státě spuštěny na půl žerdi, zůstala na vrcholu stožáru vlát jen jedna jediná. Vlajka Konfederace, vnímaná signifikantní částí americké společnosti jako symbol rasismu. A na tuto část společnosti to po rasově motivovaném útoku zapůsobilo jako plivanec do tváře. 

Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Prezident Obama prohlásil, že konfederační vlajka by se měla vystavovat "maximálně v muzeu". Senát státu Jižní Karolína bleskově schválil rozhodnutí o trvalém odstranění konfederační vlajky z pozemku památníku. Vlajka, která ještě před měsícem nemohla vlát na půl žerdi, teď už nemá zavlát nikdy.

Jenomže tím to celé samozřejmě neskončilo. Po celých Spojených státech se rozhořela debata o tom, co vlastně konfederační vlajka symbolizuje a jestli je v dnešní politicky korektní společnosti přijatelná. Ve svobodomyslné Americe samozřejmě není možné vlajku postavit mimo zákon, tak jako je ve většině Evropy zakázán hákový kříž. Lze jí však vymýtit ze všech státem podporovaných aplikací. Konfederační vlajka například mizí z poznávacích značek ve všech státech, které její použití dosud umožňovaly nebo dokonce nabízely.

A k bojkotu se přidalo i mnoho velkých firem a korporací. Veškeré zboží, nesoucí konfederační vlajku, bylo vyřazeno ze sortimentu obchodů jako je Wal-Mart, Amazon nebo Sears. O zákazu prodeje předmětů ozdobených tímto symbolem uvažuje i aukční server eBay. A nakonec krok možná nejabsurdnější: studio Warner Brothers ukončilo licencování hraček s tematikou seriálu Dukes of Hazzard.

Pokud něco symbolizuje "nevinné" využití jižanské vlajky, je to právě General Lee - oranžový '69 Dodge Charger se zavařenými dveřmi, policejním rámem vpředu a konfederační vlajkou na střeše, ve kterém bratranci Dukeové rozvážejí nelegální chlast a unikají před místními rameny zákona. V této podobě vlajka představuje hrdost na jižanský původ, jižanský styl života, a samozřejmě také určitou míru pohrdání centralizovanou (a tedy tak trochu yankeeyskou) státní mocí. Bo a Luke Dukeové jsou, jak zpívá Waylon Jennings v titulním songu seriálu (a později Willie Nelson ve verzi přezpívané pro filmovou podobu s Johnny Knoxvillem):

Just a good ol’ boys
Never meanin’ no harm
Beats all you never saw
Been in trouble with the law
Since the day they was born
Staightnin’ the curves
Flatnin’ the hills
Someday the mountain might get ‘em
But the law never will...

"Prostě jen staří dobří kluci, kteří nikdy nemysleli nic špatně.
ale se zákonem měli trabl už od narození.
Zatáčky napřímí a kopce srovnají.
Hora je možná jednou dostane,
ale zákon to nikdy nezvládne."

I podle liberálně orientovaného listu The Atlantic je právě General Lee příkladem "nevinného významu" jižanské vlajky, který symbolizuje jižanské rebelství a uličnictví, ale v žádném případě touhu po návratu ke starým pořádkům a rasové segregaci, nebo snad dokonce otroctví. Současná společenská atmosféra však takové interpretaci nepřeje a z hraček a modelů, inspirovaných Generalem Lee, se tak patrně stanou sběratelské exempláře a vzpomínky na jiné časy.

A co si o jižanské vlajce myslíte vy? Považujete ji, tak jako mnoho obyvatel severních států USA i Evropy, za symbol rasismu a bigotnosti, nebo je pro vás symbolem jižanské kultury a rebelství? A nebo v ní vidíte ještě něco jiného? Řekněte nám svůj názor v diskusi pod článkem!

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

All articles of the author

Jak jsem (málem) hrdinně padl za vlajku Konfederace

Jak jsem (málem) hrdinně padl za vlajku Konfederace

Mr. Beman , Reportáž z rekonstrukce jedné z bitev americké občanské války se neplánovaně zvrhla v ostré bojové nasazení

Když jsme táhli Georgií aneb Generál Sherman, muž který vypálil Atlantu a Columbii

Když jsme táhli Georgií aneb Generál Sherman, muž který vypálil Atlantu a Columbii

Jan Korbel , Tažení unionistických vojsk generála Shermana Georgií a Karolínou odstartovalo v roce 1864 věk válečných konfliktů, ve kterých definitivně zmizel rozdíl mezi frontou a týlem, mezi vojáky a civilisty. Vítejte v pekle.

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Jan Drnek , Před 150 lety se v Americe odehrál příběh znepokojivě podobný tomu, co prožíváme my sami právě teď. Že přeháníme? Čtěte a přemýšlejte...