Zombie Hunting aneb Proč se učit lovit oživlé mrtvoly

Zombie Hunting aneb Proč se učit lovit oživlé mrtvoly

Měli byste se i vy připravovat na zombie apokalypsu? A má na to vliv fakt, že na zombie třeba vůbec nevěříte?


Dolů


Kdyby americký režisér George A. Romero v roce 1968 nenatočil film Noc oživlých mrtvol, byly by zombie dodnes jen napůl zapomenutou legendou haitských tradic a náboženství, která vypráví o tom, že když víte jak na to, můžete svému nepříteli připravit osud horší než smrt a změnit ho v oživlou mrtvolu. Namísto toho se z nich stala nejdříve popkulturní ikona a v poslední době i objekt vědeckých výzkumů, vládních brožur a výcvikových táborů. Co je na oživlých mrtvolách pro moderního člověka tak fascinující?

Tímhle filmem to celé začalo.

Scénář je téměř vždy až na výjimky a drobnosti stejný. Jednoho krásného dne propukne kdesi na světě děsivá choroba, která nakažené mění v tupá a pomalá, ale o to nenažranější monstra, která se snaží zaútočit na zdravé lidi a pokud možno je sežrat. A změnit je tím v obludy sobě podobné. Někdy dochází k proměně přímo z živých lidí, jindy jde skutečně o oživlé mrtvoly, ale jedna věc je daná – zombie vás chce kousnout a když se jí to povede, bude z vás její klátící se, nenažraný kolega.

Počítačové hry se zombíky jsou velice slušně prosperující průmysl.

Následky jsou nevyhnutelné. Společnost a státy se hroutí, lidská civilizace přestává fungovat a zejména velká města se bleskurychle mění v postapokalyptickou krajinu plnou bezcílně bloumajících zombií, zatímco zbytek lidstva se rychle dělí do dvou skupin – na bezmocnou kořist, odsouzenou stát se dalšími zombíky a na malé skupinky připravených a dravých jedinců, kteří se toulají novodobou pustinou a dokáží si s nastalou situací poradit

Zombies kráčející a nikdy nespící...

Jako námět filmu, seriálu nebo třeba počítačové hry je to ze vcelku očividných důvodů skvělé téma.  Představa světa převálcovaného masou tupých „skoro-lidí“ je pro člověka z mnoha různých důvodů  fascinující a skvěle se hodí k vytváření dramatických situací. Ale proč tuto myšlenku, která vznikla čistě v hlavách filmařů, někdo bere vážně?

U vědců je to ještě docela pochopitelné. Pokud jste někdy viděli seriál Teorie velkého třesku, pak si asi dokážete představit, že značná část vědátorů jsou ve skutečnosti přerostlé děti závislé na počítačových hrách a starých komiksech. Není divu, že čas od času některý z nich z dlouhé chvíle zkusí vykonat studii na témě zombie apokalypsy, ať už jako sofistikovaný žert, nebo jako zajímavou ilustraci nějakého epidemiologického problému.

Postapokalyptické vize mohou být mnohem blíž realitě než si v našem pohodlném světě dokážeme připustit.

Proč ale americká organizace CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nákaz) vydala příručku o tom, jak se připravit na zombie apokalypsu? A proč se tolik lidí zapisuje do kurzů, které je mají naučit, jak se v takové situaci chovat? Je snad na světě málo skutečných nebezpečí, že si musíme vymýšlet nová?

Právě naopak. Nebezpečí pro naši civilizaci je až dost. A může se snadno stát, že se některé z nich stane realitou a z naší civilizace se rychle stanou doutnající trosky. V tom případě už je skoro jedno, jestli půjde o totální válku, přírodní katastrofu nebo ony zombie – sada zkušeností, znalostí a vybavení, která vám pomůže v případě zombie apokalypsy, bude užitečná i ve všech ostatních případech.

Pro přežití zombie apokalypsy je nutný ten správný dopravní prostředek. Tahle věc byla nedávno na prodej...

Taková byla například myšlenka za publikací Zombe Survival Guide z roku 2003 nebo před již zmiňovanou příručkou Preparedness 101: The Zombie Apocalypse (Připravenost, lekce 1.: Zombie apokalypsa). A proto se čím dál víc firem, spolků a jednotlivců zabývá pořádáním tréninkových táborů, které člověka připravují právě na tuto nepravděpodobnou variantu vývoje světa. Zombíci zkrátka dokáží docela dobře nahradit téměř jakoukoliv živelnou či člověkem způsobenou katastrofu.

Dáváte-li přednost jednostopým vozidlům, nemusí to nutně omezit vaší palebnou sílu.

Všechny problémy, kterým budete čelit po jaderné válce, masivním zemětřesení nebo po jiném průšvihu, byste řešili i při útoku oživlých mrtvol. A tak, když si poradíte se zombíky, jste skvěle připraveni na situace, které mohou přijít mnohem pravděpodobněji. Příručka CDC tak ve skutečnosti vypadala spíše jako to, čím ve skutečnosti být měla – návod na přežití při hurikánu či zemětřesení.

Nikdo je nemá rád. Snad jen jejich lovci...

Existují ale i další, temnější důvody. Mnohé situace, kterých se řada z nás ve skrytu duše či zcela otevřeně bojí, zahrnuje nutnost bránit se proti masám lidí, kteří se sice nezměnili v nemyslící monstra bažící po lidském mase, ale z toho či onoho důvodu mohou jednat tupě, agresivně a může být v zájmu sólisty či malé skupinky bažící po přežití, aby je dokázal či dokázali odrazit a zlikvidovat. 

To jsou oni. A jdou po nás!

Většina takových situací je pro dnešní politicky korektní společnost poněkud nestravitelná. Trpíte utkvělou představou, že nás převálcují uprchlíci ze zemí na východ či na jih od nás? Obáváte se, že válka či ekonomický kolaps způsobí, že se běžní lidé stanou nemyslícími automatony a jen dobře informovaný a všeho schopný člověk bude schopen si vybudovat novou existenci? V obou případech budete vypadat přinejmenším podezřele, pokud se na takovou eventualitu budete aktivně připravovat. Můžete být buďto za rasistu, nebo za nebezpečný protistátní živel, připravující přinejmenším převrat. Střílet do lidí, pokud vám k tomu nedá státní moc schválení a příkaz, je prostě podezřelé...

Těžko na cvičišti, lehko na...(zombišti?)

A proto tu jsou zombíci. Zombíky nikdo nemá rád a nikomu nevadí, že je budete chtít zabít. Zvlášť když vezmeme v potaz, že už jsou mrtví. Takže představují ideální způsob, jak se připravit na nebezpečný svět bez civilizace. Nikdo nepozvedne obočí nad tím, že chcete umět střílet či zacházet s nožem kvůli tomu, že jste tak trošku praštěný hračička. 

Co se na takovém „výcvikovém táboře pro přežití zombie apokalypsy“, který se obvykle skrývá pod názvy jako Zombie Hunting Academy či Zombie Boot Camp a který dnes už můžete zažít  i v Čechách, vlastně naučíte? Spoustu užitečných věcí.

Tělesná příprava je základ. I pro boj s mrtvolami.

Ta nejzábavnější část jsou samozřejmě zbraně a taktika. Vyzkoušíte si střelbu, podle typu kurzu z ostrých zbraní nebo alespoň z airsoftových či paintballových. A dozvíte se také, jak se nenápadně pohybovat krajinou, jak si zajistit bezpečný nocleh či obstarat jídlo. Naučí vás základy první pomoci a ošetřování zranění, a v některých kurzech se dozvíte něco málo i o složitějších záležitostech jako je vedení týmu. A samozřejmě vám také vysvětlí, co byste měli mít v úkrytu pro případ průšvihu, zavazadle pro případ průšvihu nebo i v autě pro případ průšvihu, abyste se dokázali dostat do bezpečí, než nastane totální chaos.

Správná výzbroj je pro boj se zombíky samozřejmě to nejdůležitější. Fantazii se meze nekladou. Proč taky, že?

Ve zkratce je to vlastně takový skautský tábor pro dospělé, na kterém budete občas také střílet a učit se zábavné věci. A díky zombíkům to všechno vypadá jako hra a ne jako příprava na válku, která by  vás v očích ostatních zařadila kamsi mezi krvežíznivé maniaky.

Zajímá vás, jak taková věc probíhá v praxi? Zůstaňte naladěni, protože my na Dixie to pro vás brzy vyzkoušíme!

Do boje se zombíky se zapojil i Brad Pitt. Mimochodem knížka od Maxe Brookse, podle které je tenhle film částečně natočenej, je vynikající.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

All articles of the author

Budoucnost je zkurvená noční můra: 10 nejděsivějších filmových totalit

Budoucnost je zkurvená noční můra: 10 nejděsivějších filmových totalit

Mr. Beman , Blízká i vzdálenější budoucnost ve znepokojivě aktuálních vizích filmových tvůrců. Nebo je to už dnešní realita?

Noční můra 32: Pohané

Noční můra 32: Pohané

Mr. Beman , Šamanský doom finských vikingů Tenhi, balady o dracích a krásných pannách v podání Neun Welten a Angels of Light, postindustriální andělský neofolk.

Samopal Thompson – legenda legend

Samopal Thompson – legenda legend

Tibor Šiška , Nezbytná výbava gangsterů, policistů i vojáků. Příběh legendárního samopalu se čte jako detektivka i jako válečný román.