Hot-rod mezi bouchačkama aneb Jak se Amerika zamilovala do AR-15

Hot-rod mezi bouchačkama aneb Jak se Amerika zamilovala do AR-15

Co vede miliony Američanů k rozhodnutí pořídit si jen mírně zcivilizovanou verzi vojenské útočné pušky? Jsou snad národem nebezpečných šílenců připravujících se na válku či apokalypsu? A nebo je vysvětlení úplně jiné, svým způsobem prostší a zároveň zajímavější?

Dolů

Snad pokaždé, když se nějaký psychicky vyšinutý maniak za oceánem rozhodne realizovat svou nenávist ke světu i sám k sobě střílením po nevinných lidech ve škole, obchodním domě nebo třeba na náměstí, začne Amerika diskutovat o kontrole prodeje zbraní. A když dojde na úvahy o omezování zbraní, bývá jako první na řadě slavná „černá puška“, oficiálně známá jako AR-15

Slavná i proklínaná M16

Ještě známější je však jako M16, což je vojenské označení její plně automatické verze, která je již od války ve Vietnamu základní součástí výzbroje téměř každého amerického vojáka či mariňáka. Původní návrh vznikl již v roce 1959 u firmy ArmaLite, která se zanedlouho dostala do finančních potíží a výrobní práva na novou zbraň prodala firmě Colt. Ta z AR-15 udělala legendární „em-šestnáctku“ a pod původním jménem začala v roce 1963 prodávat civilní, poloautomatickou variantu. O peripetiích, které v době války ve Vietnamu provázely výměnu tradiční pušky M14 za jejího kosmicky vypadajícího plastového nástupce by se dal napsat celý článek, ale tomu se budeme věnovat až jindy. Nás zajímá něco jiného. Jak je možné, že je dnes AR-15 (a její nejrůznější klony), jednou z nejprodávanějších zbraní ve Spojených státech a nejen tam. 

M16 a Vietnam. Tohle spojení automaticky naskočí i těm, kdo o zbraních jinak vědí úplně kulový...

Odpověď z pohledu evropského liberála nebo možná i obyvatele velkých měst v Kalifornii či na Severovýchodě je jednoduchá. Amerika je prostě plná militantních šílenců, kteří věří, že 2. dodatek americké ústavy, který zaručuje právo Američanů držet a nosit zbraň mimo jiné i kvůli obraně před vlastní vládou, dojde brzy svého naplnění. Zejména obyvatelé Jihu jsou touto optikou viděni jako maniaci, kteří by nejraději svrhli federální vládu, připravují se a možná i těší na zhroucení civilizace, případně přistupují k obraně svého domu tak, že vás okamžitě po vstupu na svůj padesátiakrový pozemek zastřelí puškou s dalekohledem.

Majitel pozemku, na který jste právě bez svolení vstoupili, je možná trochu fanda do AR-patnáctek. Smůla.

Je dokonce dost pravděpodobné, že jistá část majitelů AR-15 alespoň částečně odpovídá tomuto popisu a jde o podivíny, žijící životem poustevníků kdesi v lesích. Ale to nemůže vysvětlovat miliony „černých pušek“, které se na americkém trhu prodávají. A ještě méně to vysvětluje fakt, že průměrný majitel AR-15 nemá této pušky jeden exemplář, ale 2-3 kusy, a utratí něco kolem 500 dolarů za úpravy a vylepšení.

Příslušenství není na AR-15 nikdy dost

Právě tady se totiž skrývá cesta k pochopení fenoménu AR-15. Tato „útočná puška“ totiž ze všeho nejvíc připomíná osobní počítač IBM PC, Ford V8 z roku 1934 nebo některý z klasických modelů značky Harley-Davidson. A nebo panenku Barbie. Nebo spoustu dalších podobných produktů...

Co mají všechny tyto věci společného? Jednu nebo dvě důležité věci. První z nich je, že se všemi z nich si můžete hrát, i když většina jich vznikla kvůli něčemu úplně jinému. Druhým je, že součástí onoho hraní není jen samo používání dotyčného produktu, ale také jeho upravování, vylepšování a přizpůsobování vašemu ideálu. 

Customizace áerpatnáctek se samozřejmě týká i barevného provedení - zde verze "Stars and Stripes".

Tradiční „černá puška“ už totiž není jen jedním modelem, jedním monolitickým produktem pod jménem AR-15. Existují tucty výrobců celých pušek a dalších nespočet firem, které vyrábějí nejrůznější doplňky a vylepšení. Můžete si vybrat z přehršle modelů samotné pušky, respektive závěru, který je tím jediným, co musí z původní pušky zůstat, aby to stále byla „tatáž puška“. 

I do futrálu na housle se AR-15 v pohodě vejde. Pán bude asi filharmonik.

Všechno ostatní můžete vyměnit. Běžným základem jsou kvalitnější zásobníky, příjemnější pažby a rukojeti, nebo celá řada příslušenství, které můžete na pušku namontovat. Puškohledy, laserové zaměřovače, stojánky, svítilny... Ale také mnohem větší šílenosti. Existují vychytávky, které vám umožní na vaši AR-15 připevnit iPhone a použít ho k natáčení střelby. Můžete si dokonce koupit otvírák na pivo, který je vyrobený z úderníku AR-15. Protože míchat pivo a útočné pušky je přeci dobrý nápad...

AR-15 s iPhonem místo hledí. Proč ne? Horší to bude, až zavolá manželka.

A samozřejmě jsou k mání i různá provedení všech podstatných částí zbraně, včetně různých délek hlavní. Můžete tak svoji zbraň upravovat a ladit, ať už s cílem dosáhnout větší přesnosti, vyšší úsťové rychlosti, nebo čehokoliv jiného si zamanete. A stejně jako v jakékoliv kultuře úpravců a hračičků, i tady panuje faktor předhánění se a soupeření. A protože jde o zábavu americkou, musí být všechno tak trochu větší, hlasitější a monstróznější, než by bylo nutné. 

Nezbytná součást vybavení amerického kutila. Úplně vidím, jak se Bédovi Trávničkovi rozzářej vočička...

Typický majitel AR-15 tak nejspíš neuvažuje nad tím, jak moc bude jeho puška užitečná v nadcházející občanské válce po kolapsu společnosti. Možná jí používá na střílení syslů nebo na lov, ale nejtypičtěji ji má jako hračku. Zatímco jeho soused má možná v garáži starou Fordku o výkonu pětkrát větším, než měla původně, obyvatel dalšího domu v řadě si na příjezdové cestě upravuje motorový člun a zakřiknutý kluk ve sklepě svých rodičů přetaktovává procesory svého počítače na vyšší výkon, tenhle chlápek, nejspíš naprosto slušný, milý a zákonů dbalý, má ve skříni arzenál, který by nejspíš stačil menší bojůvce. Možná dokonce pořídil AR-15 i pro svého syna. Nebo dceru. Vždyť střílení může být rodinná zábava a puška nemusí být jen černá nebo maskovaná... může být třeba Hello Kitty!

Růžových AR-15 najdete na internetu pytle. Ideální doplněk ke cadillaku s pořádnejma ploutvema. A co na to Elvis?

Co tedy záliba v útočných puškách vypovídá o Američanech? Vlastně nic zvláštního – snad jen to, že mají, ještě víc než ostatní národy, rádi hlučné, rámusící technické hračky, se kterými se dá udělat pořádný bordel. A je jedno, jestli to je motorka s otevřenými výfuky, osmiválcový hot rod nebo takzvaná „útočná puška“.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

10 nejšílenějších aut, kterými jezdí američtí policajti

10 nejšílenějších aut, kterými jezdí američtí policajti

Vojta Dobeš , Z pohledu Evropana jsou sice už osmiválcové Crown Victorie a Chargery dost zajímavé, ale v amerických policejních sborech se často najdou ještě exotičtější stroje. Jaká nejvíc cool policejní auta tam potkáte?

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

Vojta Dobeš , Pár tipů na auta, která vám ve velkém městě přinesou výsměch, ale na venkově v Texasu či Alabamě vzbudí nadšení.

Konfederační revolver LeMat: Deset ran ze dvou hlavní

Konfederační revolver LeMat: Deset ran ze dvou hlavní

Lukáš Visingr , Snad nejzajímavějším revolverem občanské války byl LeMat, který důstojníkům Konfederace nabízel devět ran v bubínku a desátou v brokové hlavni.