Hurá na jih 21: Italové, Amíci, Maďaři i Češi - jižanský výsadek na českých a moravských koncertních pódiích

Hurá na jih 21: Italové, Amíci, Maďaři i Češi - jižanský výsadek na českých a moravských koncertních pódiích

Southern rock jak řemen od italských Smokey Fingers, americké bandy Skinny Molly nebo maďarských drsoňů Asphalt Horsemen zaburácí letos na podzim pořádně nahlas. Se svým hudebním životopisem se nám svěří znalec a dobrý duch téhle muziky Jirka Petrů.

Dolů

Leitmotivem říjnového pořadu Hurá na jih, respektive jeho zahřívací části zvané Jižanský pel-mel, je propagace dvou vystoupení skvělé italské southern rockové kapely Smokey Fingers koncem října v Kutné Hoře a v Otrokovicích. Před měsícem vydali chlapci nové album Promised Land, jehož miniprofilu jsme věnovali část zářijového Hurá na jih. 28.října zahrají Smokey Fingers v Kutné Hoře v rockovém klubu Česká 1 společně s pražskými The Cell a Full House z Mladé Boleslavi. Pro fanoušky jižanského rocku se bude bezesporu jednat o výjimečnou událost, kterou by si neměli nechat ujít.

O den později, pak Smokey Fingers vystoupí v rámci posledního letošního velkého jižanského festivalu u nás Stetson & Bourbon v Otrokovicích. Uslyšíte tam i další dvě southern rockové kapely - Asphalt Horsemen z Maďarska a zástupce domácí scény Last Rebel.  Pokud všechno dobře dopadne, chtěl bych se Smokey Fingers natočit rozhovor, který by pak měl být k dispozici v listopadovém Hurá na jih.

Poslechněte si: Jižanský pelmel 4


Poslechněte si: Rozhovor s Jirkou Petrů


Kdybyste náhodou nezaregistrovali v našem eshopu novou kolekci triček DixieGear, zde maličká ochutnávka.

V první hodině připomeneme i další koncerty Skinny Molly v České republice. Tahle americká parta k nám v posledních třech – čtyřech letech jezdí poměrně pravidelně a nebude chybět ani letos. 26.října vystoupí v olomouckém Bounty Rock Cafe a o den později v Praze na Nové Chmelnici.

Malou zajímavostí je, že při loňské evropské šňůře Skinny Molly se místo nemocného druhého kytaristy Jay Johnsona vystřídali dva jiní ostrostřelci tohoto nástroje. V první části turné to byl Emanuel „Manu“ Aeschbach z francouzské kapely Natchez (hrála v roce 2013 v Kolíně na Southern Rock & Blues) a ve druhé části turné Skinny Molly si ostruhy vysloužil Pavel Marcel z pražské Pumpy. Ostatně dobré kontakty mezi Skinny Molly a Pumpou se projeví i letos. Pumpa bude support kapelou na pražském koncertu.

Závěr southern rockového pelmel v první hodině obstará ukázka z nového alba Blackberry Smoke. Novinkové album Like An Arrow vyšlo minulý týden (14.10.2016) a protože existuje i pár videoklipů s novými písničkami, nesmí tady jeden chybět:

A protože do konce první hodiny vysílání zbyla ještě trocha času, zařadili jsme jednu malou hudební perličku, která ale nejlépe vynikne ve spojení s videoklipem. Už jsme viděli a slyšeli hrát na ledasco, motorovou pilu nevyjímaje (písnička Lumber Jack od kapely Jackyl). Také strunných nástrojů, převážně kytar nejrůznějších tvarů je nepočítaně. Znám i kytary, nebo jak ty nástroje nejlépe nazvat, jejichž tělo je tvořeno z kanystru, ale dá se kytarou nazvat třístrunný nástroj,  na který hraje Justin Johnson?

Hostem druhé hodiny vysílání bude Jirka Petrů – znalec rockové hudby, sběratel alb na nejrůznějších nosičích a důležitá osoba, která v devadesátých letech pomáhala šířit southern rock mezi české posluchače a muzikanty. Sejít se někde na kus řeči s Jirkou pro mě nebylo tak úplně jednoduché. Do místa jeho bydliště to mám trochu z ruky. Jeho výlet do studia v Pardubicích by byl taky hodně komplikovaný a tak jsem využil příležitosti, kdy jsme se potkali na třídenním bluesovém festivalu Lauba pelno bluesa, který se konal koncem července v polském Chorzowě

Jirka Petrů křtí album Whiskey & Poslední rebel 


Playlist Jižanský pelmel 4
The Cell – Blues Communion
Smokey Fingers – Stage
Full House – Preacher
Asphalt Horsemen – My Old Town
Kulisz Trio – Szel chop drogom
Smokey Fingers – No More
Last rebel – Nákupní horečka
Skinny Molly – Straight Shooter
Blackberry Smoke – Sunrise In Texas
Justin Johnson – Crankin´Up The 3-String Shovel Guitar

Playlist Rozhovoru s Jirkou Petrů
The Jimi Hendrix Experience – Hey Joe 
Led Zeppelin – The Lemon Song 
Janis Joplin – Mercedes Benz
The Rolling Stones – Wild Horses
Lynyrd Skynyrd – Simple Man
Blackfoot – Highway Song
Alligator Stew – Blood Money

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 5: Studený pivo, žhavý holky, hillbilly zombie a taliánská jižárna jak z Alabamy

Honkytonk Jukebox 5: Studený pivo, žhavý holky, hillbilly zombie a taliánská jižárna jak z Alabamy

Martin Pešek , Výběr z nejlepších nových desek mezi country a beatem pokračuje. The Cadillac Three, Jesse Dayton a Smokey Fingers a jejich nová alba.

Hurá na Jih 9: Pumpa nikdy nebyla tancovačková kapela, říká její kapelník Michal Němeček

Hurá na Jih 9: Pumpa nikdy nebyla tancovačková kapela, říká její kapelník Michal Němeček

Dalibor Mierva , Rozhovor s kapelníkem Pumpy Michalem Němečkem, valašské boogie rožnovského Stetsonu a koňská dávka americké southern rockové klasiky.

Sedm statečných 2016: Legendární pistolníci jsou zpět

Sedm statečných 2016: Legendární pistolníci jsou zpět

David Lancz , Dá se na nové zpracování legendárního westernu koukat anebo je lepší koupit si místo lístku do kina pár piv?