Country servis 2: Country hvězdy otevírají hospody, lítají po soudech a stíhají i vydávat nové desky

Country servis 2: Country hvězdy otevírají hospody, lítají po soudech a stíhají i vydávat nové desky

Aktuality a novinky z Nashvillu, centra americké country music. Profil Elizabeth Cook – divoké rebelky, která pro členství v Opry pořád není dost dobrá.

Dolů

Zářijový Country Servis přinese nejžhavější novinky ze světa zámořské country. Podíváme se na novou muziku od Ronnieho Dunna, Suzy Bogguss a Jakea Owena, dozvíme se, proč Brad Paisley a Carrie Underwood už mohou v noci klidně spát a jaké změny vás čekají při další návštěvě Nashvillu.

V druhé části pořadu si blíže představíme Elizabeth Cook – rozenou rebelku, která zkusila štěstí na poli komerční country scény a nakonec si našla ve vodách americana a outlaw country.

Poslechněte si: Country Servis 2 - Country zprávy září 2016 a profil Elizabeth Cook

COUNTRY ZPRÁVY – ZÁŘÍ 2016

Jake Owen natočil svůj duet snů

Jakeovi Owenovi se splnil dlouholetý sen a natočil duet se svým hudebním vzorem Ronniem Dunnem, polovinou legendárního dua Brooks & Dunn. Vznik písně, kterou společně nahráli, má však velmi neobvyklý průběh. Owen vydal začátkem srpna novou desku American Love, která se hned stala nejprodávanějším country albem v Americe a první singl z ní, skladba American Country Love Song, byl již řadu týdnů v rádiích, aktuálně na 6. místě žebříčku. A právě tuto píseň se Jake rozhodl natočit s Ronniem Dunnem. Na spolupráci se dohodli na dálku a když mu Dunn poslal svoje natočené vokály po internetu, Owen říká, že se cítil jako malé dítě o Vánocích. Ihned poté podnikl neobvyklý krok a svůj aktuální singl v rádiích nechal vyměnit za verzi s duetem.

Jake Owen

Letitý soud o autorství duetu Remind Me je u konce

Jedním z největších hitů roku 2011 byla píseň Remind Me - duet Brada Paisleyho a Carrie Underwood. Pak se však an scéně objevila textařka Amy Bowen s tvrzením, že jí byl nápad na tuto píseň ukraden a požadovala jako náhradu 10 milionů dolarů. Bowen argumentovala tím, že v roce 2008 hrála skladbu s názvem Remind Me na workshopu pro textaře a v publiku v tu dobu prý seděli textaři Chris DuBois a Kelly Lovelace, kteří s Paisleym pak napsali svou verzi Remind Me. Po letech soudních tahanic bylo nyní rozhodnuto, že obě písně se neshodují v textu, ve struktuře ani v melodii a že nároky textařky Amy Bowen nejsou platné. Sám Paisley se k tomuto procesu vtipně vyjádřil na svém posledním albu, kde nahrál píseň High Life, která s nadsázkou pojednává o starostech slavných. V jedné sloce doslova zpívá: "Před pár měsíci jsem slyšel v rádiu novou píseň. Byla od Carrie Underwood a připomínala mi báseň, kterou napsal můj bratr ve druhé třídě. Vím, že ji neukradla, ale co. Sehnali jsme právníka a zažalovali ten její zadek. Dneska můžete dostat peníze i za to, že někomu dáte pokoj."

Country zpěváci proměňují nashvillskou Broadway

Jedním z nejznámějších míst v Nashvillu je spodní Broadway, kde jsou desítky barů s živou hudbou po celý den. V posledních letech však Broadway prochází řadou výrazných změn. Z těch již dokončených, můžeme jmenovat třeba restauraci Margaritaville Jimmyho Buffetta, obchod se suvenýry Opry Originals nebo muzea Johnnyho Cashe a George Jonese. Spousta dalších podniků se teprve buduje. V plánu je muzeum Hanka Williamse a své vlastní bary brzy otevřou také zpěváci John Rich a Dierks Bentley. Na výrazných proměnách této turistické lokality se podílí také Alan Jackson. Ten už předloni otevřel podnik ACME Food & Seed, což je několikapatrová budova s restauracemi, bary a koncertními podii. Nyní koupil také budovu, ve které byl po léta oblíbený bar The Wheel. Na tomto místě ještě letos otevře Alan Jackson's Good Time Bar, který bude disponovat třemi patry barů a otevřenou terasou na střeše. 

Alan Jackson

Mark Chesnutt vydává druhý díl největších hitů

Mark Chesnutt připravil druhou kolekci svých hitů, které mapují posledních 15 let jeho kariéry. Zajímavé však je, že ze 17 songů na desce je jen 8 z řadových alb a zbytek alba tvoří samé rarity. Z Chesnuttových desek tu jsou příjemné věci jako Rollin' with the Flow (v češtině Tomáš Linka - Chci být vodou na tvůj mlýn), She Was nebo (Come On In) The Whiskey's Fine. Mezi raritami jsou 2 písně ze soundtracku k filmu Noble Things s Lee Ann Womack (u nás se vysílal pod názvem Temné svědomí), dále tu jsou duety s George Jonesem, Tracym Byrdem a Kevinem Fowlerem které vyšla na albech Markových kolegů a pak tu jsou vyložené lahůdky: píseň Truckville, kterou Chesnutt nazpíval jako reklamu na auťáky, první demo písně Too Cold at Home, která odstartovala jeho kariéru a pak demo písně The Impossible, které poprvé nazpíval Chesnutt, ale skladba se stala velkým hitem pro Joea Nicholse. Album Greatest Hits II vychází 1. října a na stránkách Marka Chesnutta ho lze objednat za 20 dolarů i s podpisem.



Suzy Bogguss po 25 letech natočila znovu svou desku Aces

Album Aces bylo v roce 1991 v kariéře Suzy Bogguss přelomové. Byla to její první platinová deska, která přinesla hity jako Aces, Outbound Plane, Someday Soon nebo Letting Go, které jsou v jejím repertoáru dodnes. Oslavu 25. výročí od vydání desky pojala velmi netradičně a ve studiu vytvořila úplný remake původní desky. Nazvala ho Aces Redux a tato zajímavá deska se od originálu liší především vyzrálejším hlasem a pak také o mnoho skromnějším aranžmá, která však vůbec není na škodu a naopak velmi přidává na autenticitě. Suzy šla až tak daleko, že vytvořila graficky totožný obal desky, kde jediným rozdílem je oněch 25 let. Na svůj Facebook Suzy napsala vtipnou poznámku, že měla nějaké tušení, proč si ono světlé westernové sáčko nechává celá ta léta ve své skříni.

Suzy Bogguss

Nové album Ronnieho Dunna již za měsíc

Ronnie Dunn dokončil své třetí sólové album od ukončení činnosti dua Brooks & Dunn v roce 2010. Tato novinka je však velmi očekávaná hned z několika důvodů. Jednak je to Dunnův debut na značce Nash Icon ve velkém stylu, dále tu máme skladbu Damn Drunk, ve které si zazpíval bývalý partner Kix Brooks, což je poprvé po 7 letech, kdy se pánové Brooks a Dunn objevili spolu ve studiu. A nakonec je tu velmi očekávaný duet s Rebou McEntire Still Feels Like Mexico, která naváže na jejich super úspěšné duety jako If You See Him/If You See Her a Cowgirls Don't Cry. Ronnie Dunn toutou deskou představí také svoji novou image - na stará kolega totiž začal nosit kovbojský klobouk. Nová deska vyjde 28. října a bude se jmenovat Tattooed Heart. Titulní píseň je dalším důvodem, proč se na tuto desku těšit - Dunn totiž nazpíval cover verzi písně od popové divy Ariany Grande, k čemuž Dunna přemluvila jeho mladší dcera Haley. Jak Dunn uvedl, s nahráním této popové písně velmi váhal a paradoxně byla nakonec podle této nahrávky pojmenovaná celá deska.

Playlist Country Servis 2
Alan Jackson -  Good Time
Jake Owen & Ronnie Dunn - American Country Love Song
Suzy Bogguss - Outbound Plane
Mark Chesnutt - (Come On In) The Whiskey's Fine
Brad Paisley with Carrie Underwood - Remind Me
Ronnie Dunn - Ain't No Trucks In Texas
Elizabeth Cook - Mama You Wanted To Be A Singer Too
Elizabeth Cook - Stupid Things
Elizabeth Cook - Sometimes It Takes Balls To Be A Woman
Elizabeth Cook - Heroin Addict Sister
Elizabeth Cook - Methadone Blues
Elizabeth Cook - Straightjacket Love
Elizabeth Cook - Tabitha Tuders' Mama

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Bemanova Noční můra 16: Ženský hlas v temnotách II

Bemanova Noční můra 16: Ženský hlas v temnotách II

Mr. Beman , Gillian Welch, Kasey Chambers a Laura Marling – tři zajímavé písničkářky představí tři způsoby jak se vyrovnat s vlastními démony.

Filmy o country music, které stojí za to poznat

Filmy o country music, které stojí za to poznat

Michal Bystrov , Těhle osm kousků skoukne bez problémů kotlíkář i bigbíťák. Nejsou jen o country, jsou především o Americe. Ale muzika je tam všude parádní.

Chris Stapleton: Country superhvězda se zjevila zdánlivě odnikud

Chris Stapleton: Country superhvězda se zjevila zdánlivě odnikud

Petr Mečíř , Kde se tenhle chlápek sakra vzal? Před rokem jezdil otřískaným džípem, nikdo ho neznal a dneska je z něj megastar sbírající ceny, zlaté desky a první místa v hitparádách.