Honkytonk Jukebox 4: Grizzly po vidlácku, methadonové psycho a převtělení southern-rockových  indiánů

Honkytonk Jukebox 4: Grizzly po vidlácku, methadonové psycho a převtělení southern-rockových indiánů

Výběr z nejlepších nových desek mezi country a beatem za víc než rok, kdy na Jukebox prostě nezbyl čas. Opět na scéně a v plné síle.

Dolů

V životě to holt tak někdy bývá. Na to, co mě z celého toho blázince kolem portálu RadioDixie.cz baví asi nejvíc, poslední rok a půl prostě nebyl čas. Ale teď už bude – čestný pionýrský.

Takže první hodinku exkurze do útrob našeho imaginárního jukeboxu plného té pravé americké muziky věnujeme deskám, které za tu dobu vyšly a které by si zasloužily minimálně samostatnou čtvrthodinku. Čtenáři časopisu Chrom a plameny (to je o amerických autech, kdyby někdo náhodou nevěděl) měli možnost jejich krátké recenze číst na naší pravidelné dvoustraně „Dixieland“ v rubrice „Muzika pro vaše autorádio“. Playlist obou hodin dnešního Honkytonk Jukeboxu najdete na konci tohoto článku, takže teď prozradím jen, že budeme hrát mimo jiné z posledních desek Hanka Williamse Jr., Warrena Haynese, Loretty Lynn nebo Lynyrd Skynyrd. A tyhle pecky samozřejmě časem uslyšíte i v běžném vysílání Rádia Dixie.

Hank Jr. s Ericem Churchem to sice hrajou hezky, ale já dám přednost verzi Shootera Jenningse...

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 4 – Resty za rok a půl zpátky

Ve druhé hodině pak nakrmíme náš jukebox tracky z nejnovějších desek, které si tímto dovoluji doporučit vaší ctěné pozornosti.

Poslouchejte: Honkytonk jukebox 4 – Grizzly po vidlácku, methadonové psycho a převtělení southern-rockových  indiánů

Gunnar & the Grizzly Boys – Vidlácká country rovnou z farmy

Jakoupak asi můžete hrát muziku, když máte za sebou dětství na tátově farmě v Michiganu, kde vám při ježdění traktorem mezi nekonečnými jabloňovými sady duněli do uší Allmani, Dire Straits, Johnny Cash a Neil Young? Tahle parta z kanadsko amerického pomezí se dala dohromady na univerzitě (zemědělské samozřejmě) a odvážím se tipovat, že má před sebou zajímavou budoucnost. Jejich buranská country hraná se zesilovači vytočenými naplno a s místy až punkovým drivem je totiž na rozdíl od zástupu vyšampónovaných kovbojíčků z hitparád naprosto přirozená a rockově ostře nezní proto, že je to momentálně v módě. Tihle kluci s vikingskou krví to prostě tak cejtěj – pedál až na podlahu a dostat to všechno ze sebe ven.

Čekání na jejich další desku (vyjde v listopadu) si příjemně zkrátíte novým živákem, ze kterého atmosféra vydařeného mejdanu přímo čiší. A o čem zpívají? Pusťte si jejich klip Standart American a budete mít jasno, i když angličtinou zrovna moc nevládnete. A pak že echt redneck rockin´ country s modrým límečkem můžou hrát jen jižani. Prdlajs.

Gunnar & the Grizzly Boys – Live
24.6.2016
4 Mile Records
http://www.gunnartunes.com/

Elizabeth Cook - methadonové psycho

Svým novým albem vydaným po šestileté odmlce od úspěšné desky Welder zamotala Elizabeth Cook svým fanouškům docela hlavu. Že to nebude běžná countryová záležitost, to asi tušili všichni ti, kterým tahle divoká blondýnka padla do oka i do ucha, ale tohle? Hudební kritici se předhánějí ve vymýšlení spojení slov jako „bažinné elektrické blues“, „post-psanecká country“ nebo „psychedelická americana“ a to ještě nedojde na texty.

Posledních šest let toho totiž Elizabeth, která je jednou z nejautentičtějších a nejkontroverznějších postav současné americké country music, prožila opravdu dost. Rozvod, tragická úmrtí přátel a rodičů, drogy, odvykací kůry, alkohol, deprese, prostě jízda po pěkně strmém černém toboganu přímo do pekla a zase zpátky. A o tom všem jsou její nové písně. Nesou se spíš v pomalejším rytmu, ale najdou se i odpíchnutější kousky jako gospelová Straightjacket Love s hostující Patty Loveless,  Methadone Blues s funky kytarou či šlapavě rockující Evacuation. Vynikající deska, která se neoposlouchá a (nejen) podle mě jeden z vrcholů letošního hudebního roku.

Elizabeth Cook – Exodus of Venus
17.6.2016
AGENT LOVE MUSIC 
http://www.elizabeth-cook.com/

Blackfoot – převtělení southern-rockových  indiánů

Současný dlouholetý kytarista legendárních Lynyrd Skynyrd Rickey Medlocke už se na předsmrtné křeče své rodné kapely, kterou spoluzaložil v roce 1970, prostě nemohl koukat. Celá sestava muzikantů dostala nekompromisního padáka a na její místo najal bandu talentovaných mladých vlčáků, takže z původních členů této southern-rockové těžkotonážní mašiny nezbyla živá duše. Výsledkem brutální generační obměny je první deska Blackfoot (tedy, jsou-li to ještě vůbec Blackfoot) po dvaceti letech a zní po čertech dobře.

Produkci, hudební režii a celé to kočírování zezadu si principál Medlocke drží pevně v rukou a samozřejmě neodolal, aby si na desku nenahrál i pár kytarových sól. Mladíci se do kotle vrhli po hlavě a s nadšením a z nahrávky je to jasně slyšet. Jižanská, místy už lehce zatouchající bažinka dostala dávku živé čisté vody a přesně ty koule, které potřebovala. Zvuk nových Blackfoot zní moderně a současně v něm stále je slyšet duch a nadšení otců zakladatelů, kteří s touhle muzikou před téměř půlstoletím začínali. Dobrá práce, Rickey!

Blackfoot – Southern Native
5.8.2016
Loud & Proud Records
http://www.blackfootband.com/

Playlist Z jukeboxu do playlistu 4
Bob Wayne – Skyfall
Mudcrutch – Victim Of Circumstance
Tony Joe White – Hoochie Woman
Van Zant – My Kinda Country
Hank Williams Jr. – God And Guns
Loretta Lynn – Everybody Wants To Go To Heaven
Tim Montana and The Shrednecks – Weed And Whiskey
Warren Haynes – Coal Tattoo
Chris Stapleton – Outlaw State Of Mind
Gregg Allman – Tuesday´s Gone

Playlist Honkytonk Jukebox 4
Gunnar & the Grizzly Boys – Country My Whole Life
Gunnar & the Grizzly Boys – Feenin´
Gunnar & the Grizzly Boys – Standart American
Elizabeth Cook – Methadone Blues
Elizabeth Cook – Broke Down In London On M25
Elizabeth Cook – Evacuation
Blackfoot – Southern Native
Blackfoot - Everyman
Blackfoot – Love This Town
Elizabeth Cook and Jason Isbell – Tecumseh Valley

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Billy Gibbons ze ZZ Top přistižen při importu kubánské muziky do USA

Billy Gibbons ze ZZ Top přistižen při importu kubánské muziky do USA

Martin Pešek , Embargo na obchod s komunistickou Kubou už Velký černý otec Obama naštěstí zrušil, takže úspěchu první sólové desky kytaristy ZZ Top nestojí nic v cestě.

Chris Stapleton: Country superhvězda se zjevila zdánlivě odnikud

Chris Stapleton: Country superhvězda se zjevila zdánlivě odnikud

Petr Mečíř , Kde se tenhle chlápek sakra vzal? Před rokem jezdil otřískaným džípem, nikdo ho neznal a dneska je z něj megastar sbírající ceny, zlaté desky a první místa v hitparádách.

Outlaw country co má grády: Bob Wayne se vrací

Outlaw country co má grády: Bob Wayne se vrací

Anna Mašátová , A žene sebou i svou neustále se proměňující partu Outlaw Carnies. Znáte snad lepší začátek školního roku, než mejdan na jakej se nezapomíná? Hell no!