Billy Gibbons ze ZZ Top přistižen při importu kubánské muziky do USA

Billy Gibbons ze ZZ Top přistižen při importu kubánské muziky do USA

Embargo na obchod s komunistickou Kubou už Velký černý otec Obama naštěstí zrušil, takže úspěchu první sólové desky kytaristy ZZ Top nestojí nic v cestě.


Dolů

Leader, zpěvák a kytarista slavných ZZ Top si ke svým šestašedesátým narozeninám nadělil opravdu zajímavý dárek. První sólové album. A (nejen) ortodoxní fanoušci této fousaté folklórní úderky z Houstonu v Texasu se zájmem čekali, co že to z jednoho z nejlepších rockových kytaristů Billyho Gibbonse vypadne. Blues, boogie, country? Jak název alba Perfectamundo napovídá, je to úplně jinak. Latinské a kubánské rytmy. Mix španělštiny s angličtinou. Mraky efektů, synťáky, záplava perkusí, elektronika a sem tam i trocha rapu. 

Klip k singlu Treat Her Right je vážně povedenej

Zas až takové překvapení to být nemusí, s většinou těhle věcí ZZ Top už v minulosti trochu koketovali, navíc Billy Gibbons je prapůvodně hráč na perkuse a v jeho útlém mládí byl jeho učitelem hry na bonga, conga, maracas, timbales a podobná udělátka virtuózní „Mambo King“ Tito Puente. „Je to jak jízda na kole. Sednete na něj po letech a zjistíte, že to pořád umíte. Nic jste nezapomněli“, říká Billy a z nové desky je to jasně cítit. 

Muzika je to i díky šestičlenné doprovodné skupině The BFG´s o dost bohatší než běžné nahrávky jeho domovského tria. Gibbons sám nahrál řadu baskytarových, klávesových a syntezátorových partů, samozřejmě téměř všechny perkuse a nezapomněl ani na svou typickou kytaru. Takže se spolehněte, že blues je podstatnou částí výsledného hudebního mixu. Billy Gibbons a jeho The BFG´s plánují k nové desce i koncertní šňůru (mimo jiné zahrnující i vystoupení na Kubě) a nepochybuju, že naživo to bude dvojnásobná pecka. 

Takže rockeři a bluesmani - Neseďte si na uších a okoštujte trochu latiny. A provozovatele barů v kubánském stylu by měli obzvlášť nastražit uši, protože přesně tam budou songy z Perfectamunda fungovat nejlíp. 

ZZ Top ale nekončí! A kdyby se vám náhodou zastesklo po jejich ostrým boogie, tak tady jedno máte. A spoustu dekorativních koťátek k tomu. Jak jinak, že… 

Billy Gibbons and The BFG´s: Perfectamundo
Concord Records, 6.11.2015
www.billygibbons.com

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

10 motorkářských filmů, které musíte vidět

10 motorkářských filmů, které musíte vidět

Štěpán Šnajdar , Varování: Zhlédnutí těchto filmů způsobuje nadměrný růst plnovousu a chlupů na prsou, jakož i intenzivní nutkání ke koupi koženého oblečení a amerického motocyklu!

Billy Gibbons ze ZZ Top a jeho auta

Billy Gibbons ze ZZ Top a jeho auta

Vojta Dobeš , Sbírat stará auta je zálibou mnoha rockových hvězd. Nikdo z nich ale nedokázal na kultuře klasických customů a hotrodů zanechat takovou stopu jako Billy Gibbons.

Hot Rod Lincoln: Z limuzíny legendou rockabilly

Hot Rod Lincoln: Z limuzíny legendou rockabilly

Vojta Dobeš , Z výjimečného auta se stala legenda nejen světě hotrodů, ale i rock 'n' rollu a rockabilly. Čím byl tak výjimečný Hot Rod Lincoln? Pojďme se podívat na příběh auta i songu!