10 motorkářských filmů, které musíte vidět

10 motorkářských filmů, které musíte vidět

Varování: Zhlédnutí těchto filmů způsobuje nadměrný růst plnovousu a chlupů na prsou, jakož i intenzivní nutkání ke koupi koženého oblečení a amerického motocyklu!

Dolů

Jaké filmy z motorkářského prostředí jsou ty nej a stojí za zhlédnutí? Podíváme se na deset filmů, které byste měli nadělit svému DVD přehrávači, pokud vás již omrzel obsah dalšího dílu talentového pořadu…

1) Divoch (The Wild One; 1953; režie: László Benedek)

Jeden z úplně prvních filmů, v němž se lze setkat s rebelií a rivalitou klasických motorkářských klubů. Johnny Strabler, kterého v tomto filmu ztvárnil ikonický Marlon Brando, je vůdcem místního klubu, co si razí vlastní pravidla a životní styl v klidných a harmonických padesátých letech minulého století. Po uspořádání pouličních závodů v maloměstě Wrightsville dojde hned k několika komplikacím. Johnny se v místním baru zamiluje do krásné barmanky, dcery místního policajta, který nemá pochopení pro rebelující mladé motorkáře. Do všeho dosavadního dění přijíždí do města jiný znepřátelený motorkářský klub v čele s Chinem (Lee Marvin) a potíže na sebe nenechají dlouho čekat.

2) Hells Angels on Wheels (1967; režie: Richard Rush)

Jack Nicholson, znuděný životem, chce najít nějaké nové zpestření a vzrušení. Vyráží jen tak na motorce a cestou potká motocyklový klub Hells Angels, se kterým se vydá na vyjížďku. Poznává tak pravý motorkářský život šedesátých let, divoké pitky v přírodě vystřídané rvačkami téměř s každým, kdo se na Anděly jen křivě podíval, sex a dlouhé dny strávené v sedle starých Harleyů na cestách bez konkrétního cíle. Autentický život mezi psanci naruší až střet s vůdcem klubu, jenž vznikne kvůli ženě stojící mezi oběma soky a poznamená doposud fungující přátelství. Zajímavý fakt na tomto filmu je, že v něm hraje několik skutečných členů Hells Angels, kteří se, v čele se Sonny Bargerem (známým z knih Huntera S. Thompsona), podíleli na jeho koordinaci.

3) Bezstarostná jízda (Easy Rider; 1969; režie: Dennis Hopper )

Dva tuláci životem a hipíci Billy (Dennis Hopper) a Wyatt (Peter Fonda) vyrážejí na svých motocyklech ze sluncem vyprahlého L.A. na karneval do New Orleans. Občasné zastávky na své bezstarostné jízdě si rádi zpestří jointem nebo lahví whiskey a když nejsou zrovna v drogovém rauši, tráví čas sexem s květinkovými děvčaty. Během cesty se seznamují s podobně smýšlejícími lidmi, s nimiž většinou stráví jen pár chvil s cigaretou marihuany v ruce, než opět usednou do sedel a pokračují dál. Cesta je svede až za mříže místního šerifova oddělení, kde se seznamují s mladým právníkem (Jack Nicholson), který se na krátký čas stane jejich společníkem na cestách. Karnevalem však nic nekončí a cesta nazpět je teprve čeká. Tento film je spíše takovým pohledem do volnomyšlenkářských duší obou představitelů, než motorkářským snímkem, za to ale velmi autenticky vypovídá o době, ve které se děj odehrává. Pozornost si rozhodně zasluhuje i Fondův chopper Captain America, jenž se stal bez nadsázky nejznámějším Harleyem všech dob.

4) Modrá Electra Glide (Electra Glide in Blue; 1973; režie: James William Guercio)

John Wintergreen (Robert Blake) je veterán z Vietnamu sloužící se svým kolegou Zipperem (Billy Green" Bush) u dálniční policie v Arizoně. Jeho ctižádostivost a touha stát se z řadového policisty detektivem jej dovede k případu zastřeleného kolegy, který stejně jako on křižoval v policejní uniformě na modré Electře dlouhou arizonskou dálnici. Spolupráce se svérázným vyšetřovatelem, jenž uplatňuje poněkud nekonvenční metody, ovšem Johnovi bere veškeré nadšení z práce u policie a dostává ho tak na pomyslné osudové rozcestí, kde se musí rozhodnout, jakou cestou se vydat dál. Tento film byl natočen podle skutečné události z roku 1969.

Za sponzoring tohoto článku děkujeme společnosti Universal Premium Brands, provozovateli internetového obchodu Warehouse1.cz a dovozci originální Bulleit Frontier Whiskey.

5) Harley Davidson and the Marlboro Man (1991; režie: Simon Wincer)

Jeden z klasických snímků devadesátých let, v němž byli oba hlavní aktéři Mickey RourkeDon Johnson ve vrcholné životní formě. Dvojice motorkářů se rozhodne pomoci svému starému příteli zachránit zadlužený bar, ve kterém strávili podobně dlouhou dobu jako v sedlech svých motorek. A jak už to bývá v podobných filmech zvykem, nejjednodušší cesta k penězům je přes mířidla čtyřiačtyřicítky. Kromě originálně upravené Dyny FXR, nazvané Black Death, a Rourkovy legendární kožené bundy nejdou zapomenout klasické hlášky jako:

  • "Víš, kdybych dostal pěťák za každýho, kdo na mě vytáhne bouchačku, tak bych byl boháč." 

  • "A vůbec, kde jsi se sakra flákal?"
  • "V autodílně. V malý díře za Dallasem."
  • "Dva roky?"
  • "Přemýšlel jsem…"
  • "Dva roky?"
  • "Přemejšlel jsem o životě."
  • "To je právě vono, Harly, ty prostě moc přemýšlíš".

  • "Víš, že každá rána stojí dva dolary? Dva dolary za kulku."
  • "Kolik jsem jich trefil?"
  • "Utratil jsi dvanáct dolarů a netrefil jsi nic."
  • "Já dostal jednoho a stálo mě to čtyři."
  • "Kde jsou?"
  • "Jdou sem a hrozně utrácej!"

Za zmínku také určitě stojí úvodní fantastický song od Bon Joviho Wanted Dead or Alive Tento film vám prostě ve sbírce chybět nemůže.

6) Studený jak kámen (Stone Cold; 1991; režie: Craig R. Baxley)

Policista v utajení John Stone alias Joe Huff (Brian Bosworth) dostává za úkol infiltrovat motocyklový klub Bratrstvo, který se kromě nevinného ježdění na chopperech věnuje také obchodu s drogami, častým rvačkám a občasné likvidaci soudců, policistů a ostatních vládních činitelů, co zrovna nesdílejí nadšení z aktivit klubu. Při snaze postavit klub mimo zákon ovšem vychází najevo jeho pravá identita a začíná boj o holý život. Jde o klasické béčko plné svištících kulek, pěstí a spousty ortodoxních Harleyů. I z tohoto filmu si divák odnese nějaké ty hlášky, které se staly kultem mezi širokou motorkářskou veřejností, například: "Vždycky si vzpomenu na poslední slova mýho otce. Řek: Nedělej to hochu, je to nabitý." Nebo klasické motto Bratrstva "Bůh odpouští, bratrstvo ne ". Všimněte si ve videu filmové chyby, kdy se William Forsythe pouští do pronásledování Briana Boswortha s divoce vlajícími vlasy do všech stran, ale po vjezdu do tunelu si záhadně v rychlosti cca 128 km/h stačí nasadit šátek.

7) Ve stínu gangu (Beyond the Law; 1992; režie: Larry Ferguson)

Na začátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek. Tak tuto větu vám zaručeně odříká většina motorkářů, i když je probudíte v brzkou ranní hodinu a vedle se bude povalovat prázdná lahev Jacka. Dan Saxon (Charlie Sheen) se vlivem své nezkrotné povahy dostane k tajné policejní operaci. Musí proniknout do motocyklového klubu, který se zabývá spoustou nelegálních praktik, jako je obchod s drogami a zbraněmi. Během své mise se sblíží s novinářkou, která pozoruje dění okolo klubu a zároveň je stále víc pohlcován vazbami a životním stylem mezi podobně smýšlejícími „bratry“. Díky prožitým traumatům z dětství už ani on sám neví, kým vlastně je, a na jaké straně zákona stojí, ale misky vah se musí zákonitě na jednu stranu převážit. Bezesporu se jedná o jeden z nejlepších filmů devadesátých let s motorkářskou tematikou.

8) V zajetí rychlosti (The World´s Fastest Indian; 2005; režie: Roger Donaldson)

Hlavním tématem filmu je životní touha a poslání Burta Munra (Anthony Hopkins), který má jediný cíl: za čtyřicet let snahy co nejlépe předělat a upravit svého Indiana Scout z roku 1920 a stát se tím nejrychlejším ze všech. S upraveným motocyklem se vydává do Utahu na proslulá Bonnevillská solná jezera, kde i přes spoustu nepříjemností a technických problémů zajíždí v roce 1967 rychlostní rekord. Je to příběh člověka, jehož víra v sama sebe dovedla až na samý vrchol životního snu. Film byl natočen podle skutečného příběhu a člověk po zhlédnutí najednou zjistí, jak by bylo krásné kdyby po světě chodilo více Burtů Munroů, plných motivace, odhodlání a přesvědčení, že „pokud je to těžké, dej do toho víc. Pokud je to nemožné, dej do toho všechno.“

9) Divočáci (Wild Hogs; 2007; režie: Walter Becker)

Divočáci jsou odpočinkovou komedií, u níž si před zhlédnutím hoďte do mikrovlnky sýrový popcorn a pohodlně natáhněte nohy na starém proužkovaném gauči. Veškeré chmury z vaší práce a životní trable odejdou za pár minut samy až zjistíte, že partička chlápků procházejících krizí středního věku je na tom o dost hůř. Striktní dodržování zdravé stravy kvůli zvýšenému cholesterolu, syndrom vyhoření v zaměstnání opraváře ucpaných toalet, manželské neshody a v neposlední řadě chuť dokázat sami sobě, že únava a nuda každodenního stereotypu jim je namíle vzdálená. To všechno způsobí, že se rozhodnou jako za starých časů vytáhnout své Harleye a vyjet na týdenní výlet. Užít si ubíhající silnici, spaní pod širákem a všechny ostatní radosti, které se nabízejí kamarádům jedoucím společnou cestou. Plány jim ovšem zkříží skutečný motorkářský klub, který nemá dvakrát v lásce pozéry. Touha po vydobytém respektu je natolik silná, že teprve tato nelehká situace otestuje pevnost jejich přátelství.

10) Pekelná jízda (Hell Ride; 2008; režie: Larry Bishop)

Tento relativně mladý snímek z produkce Quentina Tarantina vám ukáže, jak se dá i v současnosti žít klasický motorkářský život sedmdesátých let minulého století, kdy ideální zábavou je někomu dát přes hubu, bodnout nožem a pokud proti vám stojí přesila protivníků tak ji prostě vystřílet. Když zrovna trojice hlavních postav netráví svůj čas s řidítky (nebo pažbou) v ruce, drží alespoň za dobře vyvinuté partie některou z přítomných holek, co rozhodně nenavštěvovaly klášterní školu sesterského řádu. Pokud potřebujete vypnout, otupět mozek a máte náladu na trochu syrového násilí a erotiky, po té co všechny Playboye pod postelí znáte i pozpátku, koukněte na tento béčkový počin, který zachraňuje snad jen přítomnost Michaela MadsenaDennise Hoppera.


A nakonec nezapomínejte vnímat ten „pure motorcycles world“ trošičku s nadhledem, protože při ježdění vnímáte především svobodu a pocity prožité v sedle stroje, který pojede přesně do toho neznáma, do něhož jej povedou vaše ruce.

Štěpán Šnajdar

Štěpán Šnajdar

Hotrodový káry, old school harleye, rockabilly muzika a bouchačky všeho druhu. Každej máme nějaký koníčky…

All articles of the author

10 nejslavnějších motorkářů mezi hollywoodskými hvězdami

10 nejslavnějších motorkářů mezi hollywoodskými hvězdami

Štěpán Šnajdar , Bublajícím strojům propadly miliony smrtelníků. Najdeme mezi nimi i mraky známých osobností. Vybrali jsme pro vás desítku nejslavnější motorkářů ze světa Hollywoodu.

Auta slavných (skutečných) gangsterů americké historie

Auta slavných (skutečných) gangsterů americké historie

Vojta Dobeš , Jedním z důvodů, proč se dát na dráhu zločinu, je šance získat peníze na hezké a lesklé hračky. Jako třeba auta, která jsou pro správného gangstera zároveň nositelem image i pracovním nástrojem. Pojďme se podívat, čím jezdili někteří z nejslavnějších zločinců americké historie...

Billy Gibbons ze ZZ Top a jeho auta

Billy Gibbons ze ZZ Top a jeho auta

Vojta Dobeš , Sbírat stará auta je zálibou mnoha rockových hvězd. Nikdo z nich ale nedokázal na kultuře klasických customů a hotrodů zanechat takovou stopu jako Billy Gibbons.