Hurá na Jih 15: Cesta na severozápad

Hurá na Jih 15: Cesta na severozápad

Oblast Teplic a okolí se kromě toho, že jsou odtud Kabáti, vyznačuje i nadprůměrnou koncentrací southern-rockových kapel. Dnes přišla řada na Last Rebel.


Dolů

V první hodině březnového pořadu Hurá na jih s pořadovým číslem 15 nebo chcete-li 3/2016 se rozehřejeme pestrou směsí muziky. Od klasického southern rocku přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se přes blues, bluesrock a současnou moderní americkou country dostaneme až k experimentálnímu spojení latinskoamerických rytmů se syrovým kytarovým zvukem. Zavzpomínáme na nedávno zemřelé muzikanty a samozřejmě neopomineme ani zajímavé kousky, které jsem našel na deskách, které vyšly v poslední době. 

Pořád je co objevovat. Znáte třeba Whiskey Myers?

Obrovský dojem na mně udělal i Chris Stapleton  

V první hodince dále uslyšíte písně, které hrají SwampDaWamp, Point Blank, Billy Gibbons, Warren Haynes, polští Highway, Steve Earle a Paul Lamb s Chadem Strentzem.

Poslechněte si podcast: Rozehřívačka na březen

Poslechněte si podcast: Poslední rebelové z Teplic

Druhá hodina bude tradičně věnována českému jižanskému rocku a tentokrát nemusela proběhnout žádná improvizace, protože do studia dorazil opravdový host, tedy přesněji hosté dva. Michal „Mike“ Vojnar a Jura Machač – oba zástupci kapely Last Rebel ze severozápadu Čech, konkrétně od Teplic a Krupky.

Mezi povídáním o kapele samotné padla zmínka i na početné zastoupení southern rockových bandů v daném regionu. To nemá v celé naší republice obdobu. Na poměrně malém kousku země jsme jich napočítali pět. Petr Bultas Band už v Hurá na jih loni byl, Last Rebel se představuje tento měsíc a zástupci dalších tří kapel (1202 Station, Big Water a Blue Rocket) snad taky někdy dorazí. Mike se ukázal být tím výřečnějším a ukecanějším parťákem (což se od frontmana kapely dá vcelku i očekávat) a hodinka s oběma utekla jako voda.

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Billy Gibbons ze ZZ Top přistižen při importu kubánské muziky do USA

Billy Gibbons ze ZZ Top přistižen při importu kubánské muziky do USA

Martin Pešek , Embargo na obchod s komunistickou Kubou už Velký černý otec Obama naštěstí zrušil, takže úspěchu první sólové desky kytaristy ZZ Top nestojí nic v cestě.

Hurá na Jih 14: Nouze naučila Dalibora housti aneb Dališ sám sobě hostem

Hurá na Jih 14: Nouze naučila Dalibora housti aneb Dališ sám sobě hostem

Dalibor Mierva , Únorový díl českého jižanského speciálu Hurá na jih je výjimečný tím, že jeho autor byl okolnostmi donucen vyzpovídat sám sebe.

Jak se hraje před Kabátem aneb Blue Rocket a jejich životní šance

Jak se hraje před Kabátem aneb Blue Rocket a jejich životní šance

Martin Pešek , Tepličtí Blue Rocket jako předkapela skupiny Kabát zaujali desítky tisíc diváků na právě ukončeném turné.