Hurá na jih 25: Jindra Vobořil – Velekněz i dělník českého bigbítu

Hurá na jih 25: Jindra Vobořil – Velekněz i dělník českého bigbítu

Živá rocková encyklopedie, zpěvák, muzikant, textař a především príma člověk Jindra Vobořil hostem našeho jižanského speciálu. Do historie nejen southern-rockové se poprvé ponoří Pavel Hartl.


Dolů

V první hodině 25. dílu pořadu Hurá na jih se dočkáme inovace a oživení, které, jak doufám, ocení zvláště starší posluchači. Už v minulém díle jsem inzeroval zásadní novinku v podobě přizvání ke spolupráci dvou kamarádů, kteří mají stále co říct k historii i současnosti southern rocku. S oběma jste se už v našich pořadech mohli v minulosti setkat. Oba už byli hosty pořadu Hurá na jih. Pavel Hartl z Bruntálu a Jirka Petrů z Jindřichova Hradce.

Pavel Hartl s Jirkou Petrů aneb Good Ol´ Boys vám vokážou pořádenej bigbít, hošánci...

Představa je taková, že bychom si každý z nás tří vzali na starost jednou za tři měsíce první hodinu vysílání, přičemž já bych se zaměřil na novější, tvrdší a samozřejmě i českou produkci a Pavel s Jirkou si budou mapovat světovou (nejen) southern-rockovou historii s přesahem do současnosti …

Poslouchejte: Jižanský pelmel 8 – Na lince Pavel Hartl

Pavel Hartl - Milovník hudby, malých pivovarů, bourbonu, jídla, dýmek, hradů a toulání přírodou. Spoluzakladatel Spolku přátel jižanského rocku.

V únorové první hodince dostane jako první prostor Pavel Hartl. Pro začátek se ohlédne za minulým rokem a koncerty, které z jeho pohledu byly špičkové, přestože to tak podle množství přítomných posluchačů mnohdy nevypadalo. To je ale bolest mnoha českých akcí (a nejen těch, kde se hraje ta „naše“ muzika). A není to jen o propagaci nebo nízké kupní síle našich občanů, ale také o jisté lenosti a pohodlnosti. Až uslyšíte, o co jste mnozí minulý rok přišli, možná si budete drbat hlavu.

Tohohle týpka jste asi taky propásli, že jo?

Jistou možností, jak loňský dluh splatit, může být i letošní návštěva kolínského festivalu Southern Rock & Blues, kde 13.5. večer  zahrají mj. i američtí The Steepwater Band.

Tak 13.května v Kolíně!

Poslouchejte: Velekněz i dělník českého bigbítu (rozhovor s Jindrou Vobořilem)

Hostem druhé hodiny bude Jindra Vobořil – rocker každým coulem a chodící encyklopedie českého bigbítu a rocku. A to nepřeháním. Jindra ve své bohaté kariéře prošel mnoha kapelami. Některé mu přirostly k srdci více, jiné byly hlavně zdrojem obživy. Pokud bychom měli vyjmenovat aspoň pár těch známějších, tak tady jsou: The Cardinals (1969), Shut Up (1973), Bacily (1974), Gen (1980), Pumpa (1984), Buran Buran (1986), Los Vobos (1994), Gen 2000 (2000) a jako host Jindra vystupuje se spoustou dalších (Marma Kansas Revival, Parademarche, 39 Special …) 

Když přišla v polovině sedmdesátých let normalizace a spousta bigbeatových kapel se rozpadla, emigrovala nebo se stala doprovodnými soubory středoproudých popových hvězdiček, přijal Jindra Vobořil angažmá, za které se rozhodně nemusel stydět. Bacily (s Janem Neckářem a Otou Petřinou) byly v té době špičkovou kapelou a i když občas musel frontmen Václav Neckář nějaký ústupek udělat, kapela měla poměrně volné pole působnosti. Vzniklo tehdy třeba krásné a nadčasové dvojalbum Planetárium, nebo na tu dobu nevídaná hard rocková pecka Křižovatky. A Jindra Vobořil byl u toho …

Přestože je Jindra Vobořil hlavně klasickým rockovým muzikantem a zpěvákem, osud mu v jisté době do cesty přivedl i southern rock. Zhruba v polovině 80. let přijal nabídku Michala Němečka a stal se členem jeho kapely Pumpa. Nejdříve jako baskytarista, poté přidal zpěv a nakonec už jen jako zpěvák a autor mnoha, většinou veselých a duchaplných, textů. 

Spoustu až nedoceněné práce pak Jindra Vobořil odvedl pro bruntálský Dixie – Spolek přátel jižanského rocku. V době, kdy byl internet ještě v nedohlednu a informace o americkém southern rocku se vyvažovaly zlatem, přispíval Jindra svými překlady článků ze zahraničních časopisů do Zpravodaje, který bruntálští Jižani  asi dvanáct let vydávali.

V bohaté profesionální kariéře Jindry Vobořila nesmíme zapomenout na jeho mnohaleté angažmá ve třech muzikálech. Od roku 1994 zpíval v první domácí verzi světoznámého Jesus Christ Superstar a zpívá i v současné podobě tohoto muzikálu v Karlínském divadle. Vidět jste Jindru mohli i v muzikálech Romeo a Julie a Evita. Pro nás, komu v hrudi buší jižanské srdíčko, určitě ale v paměti zůstane jedno z posledních vystoupení Jindry Vobořila s kapelou Los Vobos na Mlejně, stejně jako si ve sbírce CD hýčkáme jedinou placku téhle party Černá díra z roku 1996. 

Tady si můžete poslechnout titulní písničku na videoklipu a hned potom si rozklikněte o něco výš) odkaz na druhou hodinu pořadu Hurá na jih. Jindra Vobořil vám to tam všechno řekne sám… A pokud by to někomu nestačilo, vřele doporučujeme začíst se do Jindrových internetových stránek, kde vám před očima obživne celých padesát let české rockové historie.

Jindra Vobořil s Daliborem Miervou

Playlist Jižanský pelmel 8 - Na lince Pavel Hartl
Sweet Pain - What A Sound             
Ohnivá voda  - Let´s Goin´ South            
The Steepwater Band
Johnny Mastro & Mama's Boys – Hurt        
Rebelianci – Paranoja                
Monkey Junk -  You're Gonna Change        
The Kentucky Headhunters -. I Am the Hunter    
Rossington - Light A Candle            
Whiskey Myers - Deep Down in The South    
The Outlaws -  It's About Pride            

Playlist Velekněz i dělník českého bigbítu (rozhovor s Jindrou Vobořilem)
Los Vobos – V restauraci U konvice        
Alex Harvey Band – Giddy Up a Ding Dong    
Pumpa – Lovecká                    
Los Vobos – Jsem lepší než tvůj malamut    
Dr.Hook – Cover Of The Rolling Stones        
Little Feet – Texas Twister            
Nantucket – Living With You 

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Petr Mečíř , Sympaťák, který si vždycky stál za svým a nikdy se nenechal zlákat moderními trendy. V životě i v muzice. 

Hurá na jih 24: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Hurá na jih 24: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Dalibor Mierva , Nové album špičkové české jižanské kapely The Cell představí její kytarista a skladatel Michal Beneš. A na úvod covery známých i méně známých písní Lynyrd Skynyrd.

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Jan Drnek , Před 150 lety se v Americe odehrál příběh znepokojivě podobný tomu, co prožíváme my sami právě teď. Že přeháníme? Čtěte a přemýšlejte...