Hurá na jih 22:  Smokey Fingers - southern rock made in Italy

Hurá na jih 22: Smokey Fingers - southern rock made in Italy

Rozhovor s jednou z nejlepších evropských jižanských kapel, italskými Smokey Fingers. Už máte jejich nové album?


Dolů

Listopadovým vydáním našeho southern rockového hudebního měsíčníku uzavřeme takový malý triptych, ve kterém jsme se po tři měsíce věnovali přímo nebo nepřímo italské kapele Smokey Fingers a jejímu novému albu Promised Land. Tito skvělí muzikanti a neméně příjemní parťáci přijeli koncem října na dva koncerty do České republiky. Naživo to tihle borci dávají stejně dobře, jako na albu… Smokey Fingers vám přiblíží druhá hodina, která je tradičně věnována hostu. Tentokrát budou hosté čtyři Diego, Luke, Daniele a Fabrizio …

Smokey Fingers a rodina Dališovic během své zastávky v Kutné Hoře

Poslechněte si: Jižanský pelmel 5

Poslechněte si: Rozhovor se Smokey Fingers

Nejdříve ale přijde na řadu první hodina, kde uvedeme hromadu muziky z domova i ze zahraničí. Začneme miniprofilem čtyř písniček z nového alba maďarských ostrostřelců Asphalt Horsemen. Album se jmenuje Brotherhood a jako čerstvou novinku jej Asphalťáci přivezli 29.října na festival Stetson & Bourbon do Otrokovic. Na rozdíl od výše uvedených Smokey Fingers se maďarští jižani ve svém vývoji od prvního k druhému albu nijak nezměnili a válcují to stále pěkně zostra.

V dalším textu i v ukázce se vrátíme k novému albu kapely Blackfoot Southern Native, o kterém už v našem pořadu byla řeč v září. Tehdy ten komentář vyzněl trochu negativně s ohledem na ne úplně naplněná očekávání v souvislosti s názvem kapely. Když se oprostíme od skutečnosti, že současní Blackfoot prostě nejsou Blackfoot, a když si bez jakýchkoli předsudků nové album poslechneme, musí se každému líbit. Je to jižárna jak noha a u nás má určitě své místo.

A ještě jednou do Ameriky. Bratři Donnie a Johnny Van Zantové měli poměrně dlouho, vedle svých hlavních kapel .38 Special a Lynyrd Skynyrd, také vedlejší rodinný podnik Van Zant. Vydali čtyři studiová alba a letos i první živák - záznam z jednoho staršího koncertu. O albu Red, White & Blue se na webu Rádia Dixie už před časem zmiňoval ve své recenzi Márty a já jsem si titulní písničku vybral i do listopadového Hurá na jih.

V závěru první hodiny jižanského pel-mel zazní i česká muzika. Po měsíci si zopakujeme novinku z nového alba pražské kapely The Cell. Tahle parta totiž teď koncem listopadu vydává své třetí studiové album Memories. Využívám teď také této příležitosti abych připomněl, že křest alba proběhne v pátek 16.prosince v Praze v Malostranské Besedě. Koukejte si udělat čas a přijít ve velkém počtu. Kromě samotné kapely bude na místě i na pódiu spousta renomovaných hostů a kmotrů.

Pražští The Cell (neboli Celníci) obklopeni davem fanoušků na jednom ze svých letošních vystoupení - tipuju někde v Polsku

Pomocí jistých slovních oslích můstků se při nahrávání od The Cell dostaneme postupně k další pražské kapele Sweet Pain.  Ta se, jen tak mimochodem, taky usilovně připravuje k natáčení třetího alba, ale v posledních několika týdnech je i koncertně aktivní. 12.listopadu vystoupili Sweet Pain společně s Full House Na Kocandě, aby o týden později 19.11. představili svůj program v unplugged verzi na podzimním Mlejně. Domácí mlejnská banda Blackies nezůstala svým hostům nic dlužna a taky ukázala, jak dokáže znít bez elektriky. Podzimní Mlejn prostě letos měl své zvláštní unplugged kouzlo.

Jak jsme to v listopadu udělali s našimi hosty? Jednoduše. Nabídlo se to jaksi samo. Využili jsme miniturné italských Smokey Fingers, ve kterém jsem měl trochu prsty (i peníze). V sobotu 29.října dopoledne, po úspěšném koncertu předcházející večer v České 1 v Kutné Hoře spolu s The Cell a Full House, a před odjezdem na druhou akci do Otrokovic, jsem zatáhl naše milé italské hosty u nás doma do sklepní klubovny a tam jsme to spáchali. S překladem opět vypomohla má jižanská manželka Ivča a bylo to… Bylo kouzelné, jak nikdo z nás nebyl s angličtinou na tom tak dobře, abychom si rozuměli na první dobrou. Chlapci se občas po mé položené otázce, přeložené do angličtiny, italsky domlouvali, na co se asi tak ptáme a co a jak by mohli a měli odpovědět. Bylo to milé a bezprostřední. 

Naživo fungují Smokey Fingers stejně dobře jako na desce.

Po natočení rozhovoru jsme kamarády ze Smokey Fingers vytáhli na krátkou prohlídku Kutné Hory. Přestože jsou chlapci z Itálie zvyklí na spoustu neskutečných architektonických klenotů, u chrámu svaté Barbory, ale i na dalších místech ve městě, uznale pokyvovali hlavami. A nebyla to jen taková zdvořilostní gesta. Pak už jen oběd a vzhůru do Otrokovic na festival Stetson & Bourbon. Další skvělý večer s výbornou muzikou, množstvím milých lidí a spousta kamarádů. 

Evropská unie po jižansku

Myslím, že se na konec dnešního povídání ideálně hodí fotka, kterou jsme v Otrokovicích pořídili a kterou Ivča, po umístění na Facebook nazvala: Evropská unie, jakou máme rádi. Pokud snad nejste v obraze, tak na fotce najdete muzikanty z Asphalt Horsemen i Smokey Fingers a mezi nimi jsme my dva s Ivčou. Aniž by ta fotka byla nějak komponována, tak se tak nějak přirozeně k sobě postavili muzikanti stejných profesí. Kytaristi ke kytaristům, basáci k basákům a bubeníci k bubeníkům. A fungovalo to  i bez těch bruselských direktiv…

Nové album Smokey Fingers Promised Land si stejně jako debutovou desku kapely z roku 2011 Columbus Way můžete zakoupit v našem eshopu DixieGear za lidových 250 Kč. Ideální vánoční dárek pro fandy poctivého jižanského rocku či moderní country.



Playlist Jižanský pelmel 5
1. Asphalt Horsemen - Down In The Dirt
2. Asphalt Hosemen - Wicked Woman
3. Asphalt Hosemen - My Old Town
4. Asphalt Hosemen - Seize The Day
5. Blackfoot - Southern Native
6. Van Zant - Red White & Blue [Live]
7. The Cell - Blues Communion
8. Sweet Pain - Every Time You Leave
9. Blackies – Svítání

Playlist Rozhovoru se Smokey Fingers
1. Smokey Fingers - Rattlesnake Trail
2. Smokey Fingers - The Basement
3. Smokey Fingers - Floorwashing Machine Man
4. Smokey Fingers - The Road Is My Home
5. Smokey Fingers - Stage
6. Smokey Fingers - No More 

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Martin Pešek , Výběr z nejžhavějších novinek americké country a southern-rockové scény. Noví Blackberry Smoke, zabahnění Texasani Whiskey Myers a přemýšliví tuláci po Americe Reckless Kelly. Předtím ještě Indra Vostrá, „Nad dopisy diváků“ a soundtrack k prezidentským volbám v USA.

Hurá na jih 21: Italové, Amíci, Maďaři i Češi - jižanský výsadek na českých a moravských koncertních pódiích

Hurá na jih 21: Italové, Amíci, Maďaři i Češi - jižanský výsadek na českých a moravských koncertních pódiích

Dalibor Mierva , Southern rock jak řemen od italských Smokey Fingers, americké bandy Skinny Molly nebo maďarských drsoňů Asphalt Horsemen zaburácí letos na podzim pořádně nahlas. Se svým hudebním životopisem se nám svěří znalec a dobrý duch téhle muziky Jirka Petrů.

Konfederační armáda v Česku má k boji připravenou kavalerii i silné dělostřelectvo

Konfederační armáda v Česku má k boji připravenou kavalerii i silné dělostřelectvo

Martin Pešek , Rozhovor s Colonelem von Katz alias Zdeňkem Palárcem, vrchním velitelem vojsk Konfederovaných států amerických v ČR.