CMA Awards již popadesáté, Grand Ole Opry v New Yorku a Gretchen Wilson na tahu

CMA Awards již popadesáté, Grand Ole Opry v New Yorku a Gretchen Wilson na tahu

Další díl Country Servisu Petra Mečíře přináší nejčerstvější aktuality z první ligy nashvillské country music a profil rebela se zlatým hrdlem Ronnie Dunna.

Dolů

Předávání cen Country Music Association letos proběhlo už popadesáté a logicky neslo se v duchu vzpomínek na posledních 50 let téhle muziky. A že toho country music za tu dobu zažila hodně. Slavné Grand Ole Opry je letos už jednadevadesát a na stará kolena otevírá pobočku v New Yorku. To jsou mi věci. 

Ve druhé části pořadu se podrobně podíváme na úctyhodnou hudební kariéru a neméně pestrý životní příběh Ronnie Dunna. Chlapa, který kdysi v mládí vyměnil kazatelnu za honkytonk putyku a teď začal na stará kolena nosit kovbojský klobouk. 

Ronnie Dunn

Poslechněte si: Country Servis 4 - Country zprávy listopad 2016 a profil Ronnie Dunna

COUNTRY ZPRÁVY LISTOPAD 2016

Předávání cen CMA Awards oslavilo posledních 50 let country hudby

Začátkem listopadu proběhlo 50. výroční předávání cen Country Music Association. Oproti běžným ročníkům byla upozaděna propagace aktuálních singlů v rádiích a větší část večera byla věnována oslavě posledních 50 let country hudby. Během ceremoniálu tak vystoupily legendy a veteráni jako Charlie Daniels, George Strait, Alabama, Ricky Skaggs, Dwight Yoakam, Alan Jackson nebo Vince Gill. Zpěvákem roku se stal Chris Stapleton, zpěvačkou roku Carrie Underwood a skupinou roku Little Big Town. Hlavní cenu pro umělce roku po 17 letech znovu obhájil Garth Brooks, čímž tak definitivně potvrdil svůj comeback a návrat na vrchol. Brooks je jediným umělcem v historii, který tuto nejvyšší trofej získal pětkát.

CMA Awards 2016

Shania Twain chystá nové album po 15 letech

Shania Twain potvrdila, že už velmi brzo vydá své nové album. Po mnoha letech, kdy žila ve Švýcarsku a prakticky o ní nebylo slyšet, vydala v roce 2011 singl Today Is Your Day a o rok později zahájila 3-leté angažmá v Caesarově paláci v Las Vegas. V loňském roce odjela velké turné napříč Amerikou, které mělo zároveň být její poslední. Celou tuto dobu stále slibovala novou muziku a nyní se zdá, že nové album už je na spadnutí. Podle Shanii půjde zatím o žánrově nejrozmanitější projekt, který zatím natočila. S novou deskou si dává pěkně načas: její poslední studiové album Up! vyšlo už v roce 2002.

Garth Brooks připravil luxusní kolekci 10 cédéček

Garth Brooks si na letošní podzim nachystal opravdovou lahůdku pro své fanoušky. V polovině listopadu vydal boxset The Ultimate Collection s 10 CD. Nalezneme zde 7 tematických kompilací, které čerpají z jeho starších desek, archivních nahrávek a z boxsetu Blame It All On My Roots z roku 2013. Dále tu máme 2-CD The Road s živými nahrávkami včetně několika dříve nevydaných skladeb. Posledním diskem je pak jeho nové album Gunslinger, které v tomto boxsetu vychází 14 dní před oficiáním datem vydáním a oproti standardní verzi obsahuje navíc 2 bonusy: novou vypalovačku Sugarcane a speciální verzi Friends In Low Places, na které si zazpíval George Strait, Jason Aldean, Florida Georgia Line a na kytaru zahrál Keith Urban. Boxset lze koupit v sítí obchodů Target za lidových 30 dolarů a v případě online objednávky je ještě navíc přiloženo nové album vánočních duetů s Trishou Yearwood Christmas Together, které také vyšlo 11. listopadu. No nekupte to!

Garth Brooks

Grand Ole Opry se rozšiřuje do New York City

Grand Ole Opry letos oslavila už 91 let od svého založení a její pravidelné rozhlasové přenosy jsou nejdéle vysílaným pořadem na světě. Téměř každý country zpěvák sní o tom, že si na jejích prknech v Nashvillu někdy zahraje. Opry se nyní rozšiřuje do New York City, kde otevře svou vlastní čtyřpodlažní budovu přímo na Times Square. V přízemí bude obchod se suvenýry, další dvě patra budou restaurace a v posledním patře se bude nacházet akusticky dokonalý sál pro soukromé akce. Rovněž se počítá s pravidelnými projekcemi koncertů z nashvillské Opry, aby i návštěvníci v New Yorku mohli mít stejný hudební zážitek. Slavnostní otevření se plánuje na duben 2017.  

George Strait vydal po 20 letech nový boxset

George Strait v roce 1995 vydal slavný boxset Strait Out Of The Box, který mapoval jeho dosavadní dráhu a zároveň přinesl několik novinek včetně pecky Check Yes Or No. Nyní vydává jeho druhý díl, který se zaměří na jeho tvorbu z let 1996-2016. Celkem se jedná o 56 nahrávek na 3 CD a skladby do tohoto kompletu vybíral osobně Strait. I tentokrát přinese boxset nějaké novinky, a to píseň Kicked Outta Country, kterou Strait napsal spolu s Jameym Johnsonem a pak You Gotta Go Through Hell, kterou napsal se svým synem Bubbou a svým dvorním textařem Deanem Dillonem. Kolekce Strait Out Of The Box Part 2 vyšla 18. listopadu a koupit se dá jen v síti obchodů Walmart.

George Strait

Gretchen Wilson se zranila na nočním tahu

Gretchen Wilson je i po letech stále tou „redneck woman,“ která se v roce 2004 přiřítila jako velká voda a na řadu týdnů ovládla hitparády. Mimo jiné to dokazuje její současné zranění ruky, ke kterému přišla snad tím nejvíc vidláckým způsobem. Jak se zranila, vysvětlila sama těmito slovy: „Chtěla bych vzkázat všem svým kamarádkám po čtyřicítce, že když půjdete čůrat do křoví ve dvě hodiny ráno a na nohou budete mít 12-centimetrové podpatky, tak pak už nevstanete.“ Gretchen také oznámila, že ještě letos vydá nový singl s názvem Rowdy a na příští jaro plánuje vydat novou desku.

PLAYLIST
Randy Travis – Forever And Ever, Amen
Shania Twain – No One Needs To Know
Garth Brooks – Honky-Tonk Somewhere
George Hamilton IV – One More Country Song
George Strait – Love’s Gonna Make It Alright
Gretchen Wilson – Redneck Woman
Brooks & Dunn – Boot Scootin‘ Boogie
Brooks & Dunn – My Maria
Brooks & Dunn – Ain’t Nothing ´Bout You
Brooks & Dunn – Red Dirt Road
Ronnie Dunn – Singer In A Cowboy Band
Ronnie Dunn – Grown Damn Man
Ronnie Dunn – Tattooed Heart

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Country servis 3: Garth Brooks pokořil Presleyho i Beatles, další novinky z Nashvillu a profil nezávislého psance Ray Scotta

Country servis 3: Garth Brooks pokořil Presleyho i Beatles, další novinky z Nashvillu a profil nezávislého psance Ray Scotta

Petr Mečíř , Nejprodávanějším zpěvákem v historii je countryová star Garth Brooks. Kam se hrabou Beatles, Stouni nebo Elvis. Ray Scott je jedním z mála opravdových outlaw americké muziky a nagelovaným psanečkům z TV se tak akorát směje.

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Honkytonk Jukebox 6: Dálnice, bary, tvrdá muzika, bahno a návrat ke kořenům

Martin Pešek , Výběr z nejžhavějších novinek americké country a southern-rockové scény. Noví Blackberry Smoke, zabahnění Texasani Whiskey Myers a přemýšliví tuláci po Americe Reckless Kelly. Předtím ještě Indra Vostrá, „Nad dopisy diváků“ a soundtrack k prezidentským volbám v USA.

Ray Scott: Psanec, který si na nic nehraje

Ray Scott: Psanec, který si na nic nehraje

Petr Mečíř , Všichni ti nagelovaní nashvillští kovbojíčci jsou teď najednou drsní psanci. Ray Scott se tomu tak akorát směje a dělá si věci po svém, stejně jako kdysi Waylon a Willie.