Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Vypadá jak Děda Mráz, na housle a kytaru hraje i v osmdesáti jak ďáblův mladší brácha, miluje Boha, zbraně a Ameriku. Legenda jižanské muziky v hudebním speciálu Petra Mečíře.


Dolů

Charlie Daniels sice vypadá jako pohádkový dědeček, ale i v jeho 80 letech mají jeho koncerty stále takové koule, že by mu energii mohli závidět i třikrát mladší zpěváci. Charlie je žijící legendou jižanského rocku, žijící legendou country music a do historie se zapsal i jako studiový muzikant na zásadních deskách Boba Dylana nebo Leonarda Cohena. Jeho neobyčejnou dráhu si dnes blíže představíme.

Americký patriot Charlie Daniels

Ale nejdříve tradiční bleskový přehled nejčerstvějších novinek a zpráv ze světa americké country music: 

Country zprávy leden 2017

Rodney Crowell po letech oznámil novou desku. Novinka Close Ties vyjde 31. března a velkou zajímavostí je, že se po dlouhých 29 letech sešel ve studiu se svou bývalou manželkou Rosanne Cash a natočili spolu duet. 

Country hvězdy míří do Švýcarska: v Zurichu v březnu zahrají obnovení Shenandoah s Martym Raybonem a v Interlakenu v červnu vystoupí The Mavericks a Jo Dee Messina

Během Kennedy Center Honors byli v závěru loňského roku oceněni The Eagles. K jejich poctě, které se Glenn Frey už bohužel nedožil, vystoupil také Vince Gill a Bob Seger

Na novou desku Rodney Crowella se už těšíme. Ochutnávka, kde účinkují i Rosanne Cash a John Paul White, vypadá velice slibně…

Blake Shelton vydělává mraky peněz a snaží se utrácet – už si koupil helikoptéru a nyní v centru Nashvillu staví obří zábavní komplex za 27 milionů dolarů. Jmenovat se bude Ole Red a otvírat má v dubnu 2018. 

Během Vánoc přišly také novinky od tří country koček: Kacey Musgraves se zasnoubila, Ashley Monroe otěhotněla a Jenny Gill, dcera Vince Gilla, oznámila na únor vydání své debutové desky.

Jednu z nejlepších verzí slavného hitu Také It Easy natočil se členy The Eagles Travis Tritt. 

Více informací a pořádnou dávku nejčerstvější moderní americké country si poslechněte ve speciálním pořadu Country Servis. Premiéra vždy každý třetí čtvrtek v měsíci od osmi večer na internetových vlnách Rádia Dixie nebo třeba hned teď:

Poslouchejte: Country zprávy leden 2017 a profil Charlie Danielse

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Charlie Daniels se narodil v roce 1936 v Severní Karolíně a svou hudební dráhu odstartoval s bluegrassem. Postupně se však přeorientoval na rokenrol, založil skupinu Jaguars a oblížděl s ní ty nejšpinavější putyky od východního pobřeží až po Texas.

Rokenrolové začátky. Ano, Charlie je ten vlevo s kytarou.

Začátkem 60. let skončil v Nashvillu jako textař a studiový muzikant. Větší pozornosti se mu dostalo, když Elvis v roce 1964 nahrál jeho baladu It Hurts Me. V Danielsově muzeu v Nashvillu je dodnes k vidění šek na 5 dolarů, který Daniels od krále rokenrolu dostal. Daniels si rychle vybudoval reputaci špičkového hráče a často natáčel banjo, basu a housle na desky hvězd jako byli Flatt & Scruggs nebo Marty Robbins. Dokonce natáčel také na albech Leonarda Cohena, Ringo Starra a třech Dylanových deskách včetně legendárního alba Nashville Skyline.

Charlie Daniels Band v sedmdesátých letech. Image se poněkud změnila...

Své první sólové album vydal v roce 1971 a o dva roky později založil svou doprovodnou kapelu The Charlie Daniels Band. Daniels měl od samého počátku image drsňáka: nosil dlouhé vlasy, dlouhý hustý plnovous a kovbojský klobouk, což v 70. letech nebylo moc běžné. Kovbojská móda včetně byla tehdy považovaná za archaický přežitek odkazující na staré westerny s Royem Rogersem a Genem Autrym. Jak vzpomíná Ray Benson z Asleep at the Wheel, tak na předávání cen v 70. letech měli kovbojský klobouk v celém sále obvykle jen tři lidé - Benson, Daniels a John Anderson, a to je pořadatelé ještě většinou žádali, aby si klobouk během show sundali. Návrat kovbojské módy přišel až s Georgem Straitem, jehož styl oblékání pak začali všichni napodobovat a vrátila se i obliba klobouků.

Danielsova muzika kombinovala country, rock a odkaz amerického jihu. Z dnešního pohledu byl Daniels jedním ze zakladatelů jižanského roku a v roce 1975 přišel s písní South's Gonna Do It Again, která se pro jižanský rock stala neoficiální hymnou. Narozdíl od jiných jižanských kapel jako např. Lynyrd Skynyrd nebo The Allman Brothers Band však Danielsovy songy úspěšně bodovaly i v country hitparádě. 

Daniels také založil velmi populární country-rockový festival Volunteer Jam, který se od roku 1974 pravidelně koná v Nashvilllu a jehož výtěžky pravidelně putují válečným veteránům. Na Volunteer Jamu v roce 1979 také vůbec poprvé vystoupili obnovení Lynyrd Skynyrd. Bylo to jejich první a na dlouhou dobu jediné hraní od tragické nehody v roce 1977, při které zemřel frontman Ronnie Van Zant. Podruhé pak vystoupili až v roce 1987 a to opět na Danielsově Volunteer Jamu. Tento benefiční koncert se stále těší velké oblibě, loni proběhl už jeho 41. ročník a během let z něho byla vydána řada záznamů na CD a DVD.

Nesmrtelný hit Call Me The Breeze v podání allstars kapely na 13.ročníku Volunteer Jamu v roce 1987. Na jednom pódiu se sešli kromě Charlie Danielse (poznáte ho bezpečně podle jeho vysokého stetsonu) Stevie Ray Vaughan, Toy Caldwell, Ed King, Taz DiGregorio, Gary Rossington a řada dalších…

Popularita Charlieho Danielse každým rokem stoupala a k nebeským výšinám vylétla v roce 1980, kdy si zahrál ve filmu Urban Cowboy svoji novou šílenou vypalovačku The Devil Went Down To Georgia. Tento film s Johnem Travoltou měl značný úspěch, pozvedl celkový zájem o country hudbu a udělal z Danielse superhvězdu. Svoji novou slávu dokázal šikovně využít a několik jeho dalších skladeb bodovalo i v popové hitparádě, včetně dnes už klasické pecky In America.

Přestože Danielsova raná tvorba byla často o bujarém životě, pitkách a oslavě amerických rednecků, postupem čase jeho songy začaly víc a víc odrážet sociální a politická témata. Již od 70. let se Daniels často vyjadřuje k řadě politických událostí a vystoupil i na inauguraci Jimmyho Cartera. Nikdy se nestyděl projevit svůj názor osobitým způsobem a několikrát se i rozhodl jít cestou otevřených dopisů (Bushe mladšího se zastal ohledně Iráku a Obamu naopak zkritizoval za jeho přístup k boji s terorismem). Svůj pohled na svět sepsal v knize Ain't No Rag: Freedom, Family, and the Flag a pravidelně komentuje dění ve světě na svých internetových stránkách a na Twitteru.

Charlie Daniels je celý svůj život věrný svým základním hodnotám. Je hluboce věřícím křesťanem a za svoji druhu vydal řadu desek s gospelovou i čistě náboženskou tematikou. Je také členem NRA (National Rifle Association) a zapojil se do řady jejich kampaní ohledně zachování práva na držení a nošení zbraní. Snad nejvíce je však vidět jeho práce pro armádu. Daniels je velký patriot a často jezdí koncertovat na Blízký východ, kde vystupuje pro americké vojáky, kterým už věnoval řadu písní i celých alb.

Jen málo veteránů je stále tak neuvěřitelně produktivních jako Charlie Daniels a přitom kvalita jeho tvorby ani s přibývajícími léty nijak neklesá. Na debutové album Mongtomery Gentry s nimi natočil divoký duet All Night Long, v roce 2002 dva vydal svůj „nejcountryovější“ projekt Redneck Fiddlin‘ Man, kdy pozval do studia i Gartha Brookse a Travise Tritta a o pár let později vydal výborné album duetů Deuces, kde si zahrál Let It Be Me s Brendou Lee, The Night They Drove Old Dixie Down s Vincem Gillem nebo Jackson s Gretchen Wilson.

Charlie Daniels se stal ikonou, kterou znají miliony lidí i mimo hranice country. V Americe ví skoro každý, kdo je to ten obtloustlý vousatý stařík, co tak agresivně hraje na housle. Přestože je hodně témat, kterým se Charlie věnuje, poměrně vážných (vojáci, politika, gospel...), vůbec to však neznamená, že si ze sebe nedovede udělat legraci a klidně se vyfotí na obal vánoční desky v kostýmu Santa Clause (kterému jako by z oka vypadl), nebo si s přehledem zahraje parodii sebe sama v televizní reklamě.


Reklama Geico - Does Charlie Daniels play a mean fiddle?

Dnes je Charlie Daniels legendou, která sbírá jedno ocenění za druhým. V roce 2008 se stal členem Grand Ole Opry, byl uveden do síně slávy státu Severní Karolína, pak do síně slávy hudebníků a v loňském roce i do nejprestižnější countryové síně slávy. Před pár lety natočil velmi ceněné album svých oblíbených dylanovek s názvem Off the Grid: Doin' It Dylan a loni v létě pak vydal kolekci Night Hawk se zapomenutými kovbojskými písněmi. Přestože nedávno oslavil 80. narozeniny, stále je velmi aktivní a každý rok odehraje aspoň 100 koncertů, přičemž o hraní dává stejnou porci neuvěřitelné energie stejně jako před 40 lety. 

PLAYLIST:
Rodney Crowell -The Obscenity Prayer
Mavericks - Dance The Night Away
Eagles - Peaceful Easy Feeling
Blake Shelton - Doing It to Country Songs (feat. The Oak Ridge Boys)
Kacey Musgraves - Biscuits
The Charlie Daniels Band - Uneasy Rider
The Charlie Daniels Band - Long Haired Country Boy
The Charlie Daniels Band - The South's Gonna Do It (Again)
The Charlie Daniels Band - The Devil Went Down To Georgia
The Charlie Daniels Band – Simple Man
The Charlie Daniels Band - This Ain't No Rag, It's A Flag
The Charlie Daniels Band - Drinkin' My Baby Goodbye (with Montgomery Gentry)
The Charlie Daniels Band - Mr. Tambourine Man

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Mr. Beman , Přehlídka nejlepších nových filmů z Divokého západu. Zaprášený stetson si poprvé nasadil i John Travolta.

Dolly Parton bojuje s ohněm, Charlie Daniels slaví osmdesátku a Garth Brooks je znovu velký šéf

Dolly Parton bojuje s ohněm, Charlie Daniels slaví osmdesátku a Garth Brooks je znovu velký šéf

Petr Mečíř , Žhavé novinky přímo z Nashvillu a profil Gartha Brookse, který se na country scénu vrací ve velkém stylu. Další díl Country Servisu Petra Mečíře.

Garth Brooks: fantom je zpět a silnější než dřív!

Garth Brooks: fantom je zpět a silnější než dřív!

Petr Mečíř , V USA prodal víc desek než Elvis a jeho bombastické koncerty se nedají vůbec s ničím srovnat. Jeho comeback trhá rekordy v návštěvnosti a zavítá i do Evropy!