Honkytonk Jukebox 9: Nejlepší desky roku 2016

Honkytonk Jukebox 9: Nejlepší desky roku 2016

Loretta Lynn, Hank Williams Jr. a Tim Montana and The Shrednecks aneb Od country přes rock zase ke country. Šup s nima do jukeboxu!

Dolů

Lednový Honkytonk Jukebox bude (opět) maličko atypický. Začátek roku je ten pravý čas pro ohlédnutí za rokem minulým a tak vcelku logicky bude hlavní náplní pořadu procházka deskami, které mi v roce 2016 udělaly největší radost. Ale než se pustíme do třech alb, která považuju za to nejlepší, co se minulý rok v té „naší“ muzice urodilo, zahřejeme se úvodní hodinovkou, ve které budeme poslouchat písně, které většinou nejsou tak úplně hot, ale patří k tomu nejzajímavějšímu, co jsem v roce 2016 podstrčil našemu hudebnímu dramaturgovi Petru Jiráskovi do playlistu internetového Rádia Dixie

True Hardcore Contry Boys…

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 6

A je čas na TOP 3 alba roku 2016. Nevybíraly se mi snadno, určitě by vaše vlastní vybraná trojice byla trochu (nebo úplně) jiná, ale já to prostě slyším takhle. Vaše tipy na nejlepší desky roku 2016 určitě uvítám dole v komentářích pod článkem…

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 9  – Nejlepší desky roku 2016

Hank Williams Jr. – Bigbandové boogie, Pámbů a bouchačky

Starej Cvalík (přezdívku Bocephus mu kdysi jako miminu dal jeho táta, nejslavnější country hvězda všech dob Hank Williams senior) už to má ve svých šestašedesáti dávno všechno na háku. Udělá si svých dvacet okamžitě vyprodaných velkých koncertů za rok, věnuje se své televizní show a komentování amerického fotbalu, chodí na ryby, v letošních prezidentských volbách se na rozdíl od těch minulých, kdy byl jednou z hlavních tváří kampaně republikánského kandidáta McCaina, neangažoval a když natočí desku, tak pro radost a proto, že prostě chce. Letošní novinka je už jeho padesátým šestým řadovým albem (výběry nepočítáme) a rozhodně to není jen odlesk dávno vybledlé slávy jedné z klíčových a nezaměnitelných postav americké jižanské country či country-rocku. 

Přesně naopak. Hank do toho se svou kapelou řeže možná víc než kdy předtím a zdatně mu přitom sekundují hostující hvězdy Eric Church v úvodní manifestační hitovce Are You Ready For The Country a trojice Brantley Gilbert, Justin Moore a Brad Paisley v nové (a výborné) verzi písně Born To Boogie, se kterou boural hitparády koncem osmdesátek. Většina alba se nese v duchu velkolepého bigbandového soundu s mohutnými sbory, mnohočlennou dechovou sekcí, ostře swingujícího piana a záplavou překrývajících se kytar, až se občas zdá, jestli těch not není až příliš. O to víc vyniknou písně, které se od tohoto (byť skvěle zahraného) hot country-boogie nářezu odlišují – ať už je to v tradičním country stylu zahraná Those Days Are Gone, ohlédnutí za dobami, kdy svět byl jednodušší a z jukeboxů a rádií hráli George Jones či Merle Haggard, netradiční a o to víc upřímný gospel Wrapped Up, Tangled Up In Jesus či sebeironická Just Call Me Hank. Vrcholem desky je pro mě ovšem tvrdě rocková Hankova verze hitu jeho dobrých přátel Lynyrd SkynyrdGod and Guns. Starej pes má prostě ještě pořád dost a dost energie a svůj názor na Ameriku, život a svět vám narve do hlavy stejně nekompromisně jako kdykoliv dřív. 

Tenhle klip je sice trochu starší, ale za skouknutí určitě stojí. Takhle to totiž děláme u nás v Dixie…

Hank Williams Jr. – It´s About Time
15.1.2016
Nash Icon

Tim Montana and The Shrednecks – Když ZZ Top přesedlají na country

Představte si, že se frontman ZZ Top Billy Gibbons v osmdesátých letech na turné kdesi v Montaně zapomněl s jakousi dívčinou a po letech se při práci na písni oslavující populární baseballový tým Boston Red Sox setkal se svým synem. Společného toho mají hodně – rozhodně fousy, které je vlastně daly dohromady neb jsou svérázným symbolem Red Sox. Ale především muziku. A světe div se, je to country. Ovšem jaká… Moderní, tvrdá, plná nažhavených riffů elektrických kytar, s výraznou basovou linkou, skoro až soulovými dívčími doprovodnými vokály, sem tam se mihne banjo nebo housle, prostě si představte, že ZZ Top hrají country a máte The Shrednecks

Takhle Tim a jeho kámoši hráli v roce 2008

Z celého alba, které je pro Tima a jeho kumpány první regulérní dospělou deskou, se přímo valí ven neskutečná energie a chuť hrát a zpívat, je jasně slyšet, že už pár let společného hraní (povětšinou za pivo, benzín a pár dolarů) mají za sebou a baví je to čím dál víc. Nejvíc se hoši ale vyřádí na pódiu, což oceňují kritici, nadšené publikum i hvězdy, kterým The Shredneck dělají předskokany, jako Kid Rock či již zmiňovaní ZZ Top, s nimiž právě letos Tim a spol. odjeli celé Hell Raisers´ Tour. Největšími peckami alba jsou kromě fousaté baseballové This Beard Came Here To Party, která se stala v roce 2013 neoficiální hymnou Red Sox, i další plody spolupráce Tima Montany s Billy Gibbonsem – úvodní mississippsko-texaský šlapák Fifty Fifty a především jasná hitovka schopná rozhýbat narvané stadiony a haly – Weed And Whiskey. Tohle cédéčko hodlám narvat do hlavy každému rockerovi, kterej začne mlet něco o ukňouranejch kotlíkářích. Country není jen Franta Nedvěd, vážení, country je třeba taky tohle. Tim Montana and The Shrednecks.


Chlap bez fousů je invalida. V Bostonu ještě navíc evidentně nemá rád baseball…

Tim Montana and The Shrednecks
24.2.2016
Tim Montana and The Shrednecks

Loretta Lynn – Průvodce životem horníkovy dcery

Pokud jste nikdy neviděli oskarový film Miner´s Daughter v hlavní roli se Sissy Spacek (u nás často uváděný pod názvem První dáma country music), tak to honem koukejte napravit. A pak si pusťte tuhle desku. Garantuju vám, že se po pár minutách poslechu začnete ptát, co je tohle vlastně za album. To musí přece být archivní nahrávky, takhle nemůže zpívat třiaosmdesátiletá ženská… Může. Dcera chudého horníka z Kentucky a jedna z největších a fanoušky nejmilovanějších country hvězd Loretta Lynn ano. Ve spolupráci se svou dcerou Patsy Lynn Reynolds a synem Johnnyho a June Johnem Carterem Cashem nahrála Loretta v posledních osmi letech několik set písní a společně z nich sestavili toto album pojaté jako ohlédnutí za její úctyhodnou a úspěšnou hudební kariérou. 

Úvodní Whispering Sea je vůbec první písní, kterou Loretta napsala a další songy svým výběrem průběžně mapují těch dlouhých 55 let života strávených na scéně country music. Najdete zde klasické, po horalsku zaranžované kousky slavné Carter Family (Black Jack David, I Never Will Mary), na jejichž hudbě odmalička vyrůstala, i velká pódia a naleštěnou, ale přesto upřímnou show evokující tracky jako Lorettina vlastní Fist City či Elvisem Presleym a Willie Nelsonem proslavený popový hit Always In My Mind. Celým albem, které téměř hmatatelně vyzařuje poklidnou atmosféru setkání starých přátel a jejich spontánního muzicírování v prostředí domácího profesionálního studia, se nevtíravě prolíná téma účtování se životem a jeho konec. Ale žádnou depresivní či uplakanou náladu nečekejte, tahle retrospektiva je veskrze optimistická, smířená s tím, co se v životě povedlo i nepovedlo, plná důvěry v Boha i lásky ke svým nejbližším a především k muzice, se kterou Loretta Lynn prožila dlouhý, povětšinou šťastný a naplněný život. Skvělá deska plně srovnatelná s posledními alby Johnny Cashe či Jerry Lee Lewise a pro mě osobně nejlepší album roku 2016.

A tenhle klip si rozhodně pusťte. První dáma country music a Jack White. Z vynikajícího alba Van Lear Rose z roku 2004.

Loretta Lynn – Full Circle
4.3.2016
Sony Legacy

Playlist Z jukeboxu do playlistu 6
Brantley Gilbert – Country Must Be Country Wild
Willy Clay Band – Jailbird
The Far West – On The Road
Kaitlyn Baker – Coal Train
Charlie Daniels – Ghost Riders In The Sky
Southern Drawl Band – Whiskey Road
Tonya Watts – Moonshine And Weed
Dry County – Waiting On Hank
Louisiana Swamp Donky – Southern Way
Jubal Lee Young – The Ain´t No Outlaws Anymore
The Brothers Comatose – Knoxville Foxhole
Cody Cooke and The Bayou Outlaws – Something´s Gotta Give

Playlist Honkytonk Jukebox 9 – Best of 2016
Hank Williams Jr. feat.Eric Church – Are You Ready For The Country
Hank Williams Jr. – Just Call Me Hank
Hank Williams Jr. feat. Brantley Gilbert, Justin Moore, Brad Paisley – Born To Boogie
Hank Williams Jr. – The Party´s On
Hank Williams Jr. – God And Guns
Tim Montana and The Shrednecks feat.Billy Gibbons – Rust And Red
Tim Montana and The Shrednecks feat.Billy Gibbons – This Beard Came Here To Party
Tim Montana and The Shrednecks - Burn
Tim Montana and The Shrednecks – Glass And Chicken Wire
Loretta Lynn – Fist City
Loretta Lynn feat.Willie Nelson – Lay Me Down
Loretta Lynn – In The Pines
Loretta Lynn – Always In My Mind
Loretta Lynn – Coal Miner´s Daughter

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Garth Brooks: fantom je zpět a silnější než dřív!

Garth Brooks: fantom je zpět a silnější než dřív!

Petr Mečíř , V USA prodal víc desek než Elvis a jeho bombastické koncerty se nedají vůbec s ničím srovnat. Jeho comeback trhá rekordy v návštěvnosti a zavítá i do Evropy!

Honkytonk Jukebox 8: Až jednou vypnou proud, Mr.Beman bude připraven

Honkytonk Jukebox 8: Až jednou vypnou proud, Mr.Beman bude připraven

Martin Pešek , Rozhovor s hiphopovou hvězdou o její cestě k bluegrassu a punku, o nočních můrách, winchestrovkách a počítačích na páru. Mr.Beman jako host speciálního dílu country-rockového Honkytonk Jukeboxu.

Kousek po kousku aneb šílený Cadillac z písničky Johnnyho Cashe

Kousek po kousku aneb šílený Cadillac z písničky Johnnyho Cashe

Vojta Dobeš , Stávalo se docela často, že když bylo nějaké auto opravdu úžasné, napsal o něm někdo písničku. Není ale mnoho případů, kdy to někdo udělal naopak. Tedy postavil auto podle písničky. Nebo rovnou dvě auta...