Honkytonk Jukebox 8: Až jednou vypnou proud, Mr.Beman bude připraven

Honkytonk Jukebox 8: Až jednou vypnou proud, Mr.Beman bude připraven

Rozhovor s hiphopovou hvězdou o její cestě k bluegrassu a punku, o nočních můrách, winchestrovkách a počítačích na páru. Mr.Beman jako host speciálního dílu country-rockového Honkytonk Jukeboxu.

Dolů

Osmý díl Honkytonk Jukeboxu jsem pojal víc než netradičně. Pozval jsem si totiž do našeho malého studia hosta, kterého (doufám) znáte ze stránek našeho webového magazínu i z vysílání internetového Rádia Dixie. Speciálním hostem speciálního předsilvestrovského speciálu se stal výrobce Nočních můr, muž, který nedůvěřuje elektřině a miluje parní stroje, Mr.Beman

Jeho pravé jméno, věřte nebo nevěřte, neznám ani já...

Hudebně jsme to vymysleli jako ping-pong. Já jednu, host jednu, takže se dočkáte žánrového mixu vskutku ojedinělého. Klasický i alternativní bluegrass, jižanská tvrdě rockující country, Wabi Ryvola, pankáči s elektrickou i akustickou kytarou, český old-time guru Martin Žák, Wowen Hand i Dolly Parton. Nakonec klidně jukněte o kousek níž do playlistů. 

Na Hanka III.  jsme samozřejmě nemohli zapomenout…

Poslouchejte: Cesta hiphopové hvězdy k bluegrassu a punku

V první hodině jsme se s Mr.Bemanem věnovali především jeho speciálním pořadům. Už jste někdy slyšeli Noční můru nebo Dupárnu? Pokud ne a máte aspoň trochu rádi výpravy do neprobádaných končin americké muziky, neváhejte a některý ze starších dílů si pusťte z našeho podcastového archívu nebo aspoň nahlédněte do zasvěcených článků na našem webu, které Bemanovým audiospeciálům dělají nezbytný doprovod. Jako malá ochutnávka by mohla sloužit první hodina letošního posledního Honkytonk Jukeboxu.

Věrná replika rotačního kulometu Gatling a vojenský tábor reenactorů války Severu proti Jihu - co si přát víc? Mr.Beman je zjevně spokojen. Vpravo náš další redakční kolega Honza Korbel.

Druhou hodinu jsme si s Mr.Bemanem povídali o lecčems. Dozvíte se mimo jiné i to, jak se hiphopová hvězda dostala k bluegrassu a punku a tím i k jižanskému rádiu, zjistíte, jaký je rozdíl mezi postapem a gestapem, co je to LARP a proč nemá Mr.Beman důvěru v elektřinu a různé supermoderní vymoženosti. Samozřejmě dojde i na (pro někoho stále ještě) kontroverzní Konfederaci, střelné i jiné zbraně, posunování hranic a to, jaká zvěrstva nás v nejbližší budoucnosti čekají.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 8 – Až jednou vypnou proud…

„Rok 2017 bude ještě mnohem temnější než ten předcházející“, předpovídá náš odborník na devatenácté století a nezávislou americkou muziku Mr.Beman a já se obávám, že se nemýlí. Alespoň co se obsahu dalších Nočních můr týče. 

„Zbraň je pro mě přirozená součást života. Tak jako mám doma rašpli nebo bicykl, tak je podle mě úplně normální, že tam mám luk, házecí tomahawky a winchestrovku, která by se koneckonců mohla někdy setsakra hodit.“




Dave Alvin zazní v první hodině dnešního Honkytonk Jukeboxu a tenhle klip by vám mohl zároveň navnadit i k bližšímu seznámení s výborným vidláckým detektivním seriálem Justified.

Playlist Mr.Beman - Cesta hiphopové hvězdy k bluegrassu a punku
Michael Hurley - Hog of the Forsaken
Dave Alvin - Harlan County Line
The Steeldrivers - Guitars, Whiskey, Guns and Knives
Old Crow Medicine Show - Wagon Wheel
Woven Hand - Long Horn
Dolly Parton - Seven Bridges Road
Martin Žák - Křehká Sadie a mizera Lee Brown

Playlist Až jednou vypnou proud… 
Hank Williams III - Mississippi Mud
Paw - Hope I Die Tonight
Shooter Jennings - Gone To Carolina
Greenhorns – Kočovníci
Wabi Ryvola – Šestačtyřicátej
2nd South Carolina String Band - Cumberland Gap
Wayne Hancock - Brand New Cadillac
Rosa – Starch Carbohydrates

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Bemanova Noční můra 17: Zubaté ostří

Bemanova Noční můra 17: Zubaté ostří

Mr. Beman , Návrat ke kořenům tradičního amerického folku vrátil na světlo boží, mimo jiné, i jeden velmi zajímavý hudební nástroj. Pilu. A kolem ní se bude točit i celá sedmnáctá Noční můra.

Konfederační armáda v Česku má k boji připravenou kavalerii i silné dělostřelectvo

Konfederační armáda v Česku má k boji připravenou kavalerii i silné dělostřelectvo

Martin Pešek , Rozhovor s Colonelem von Katz alias Zdeňkem Palárcem, vrchním velitelem vojsk Konfederovaných států amerických v ČR.

Moonshine whiskey: Samohonka z Jihu

Moonshine whiskey: Samohonka z Jihu

Mr. Beman , Doma pálená whiskey se stala poslední baštou odporu Konfederace proti vítězným USA a jejim úřadům. Hlavně proti berňáku. Což platí dodnes.