TOP 10 kultovních filmových zbraní: Slavné bouchačky stříbrného plátna

TOP 10 kultovních filmových zbraní: Slavné bouchačky stříbrného plátna

Skutečné zbraně i sci-fi vynálezy, muzejní kousky i supermoderní hračky, tím vším se ohánějí hollywoodští hrdinové od Terminátora po Harryho Callahana.


Dolů

Všichni víme, že Vánoce ve skutečnosti nejsou svátky klidu, ale spíš období největšího stresu. Pokud se však skutečně najde nějaký ten oddechový čas, můžeme ho trávit třeba s kamarády u nějakého dobrého filmu. Akční a špionážní klasiky, městské kriminálky nebo různé sci-fi, tam všude se najdou zajímavé, neobvyklé, slavné či přímo kultovní zbraně. Sestavili jsme tedy pro vás takový žebříček těch nejlepších filmových kvérů.

10. Brokovnice robota z budoucnosti

Filmová série Terminátor má již pět dílů, a přestože ohlasy na ty pozdější obvykle nejsou moc kladné, sám Arnold Schwarzenegger zůstává pořád skvělý. Kromě toho platí, že tvůrci zřejmě mají slabost pro brokovnice, protože ve všech dílech se objevuje rozsáhlý arzenál zbraní z této kategorie. 

Zbraň Winchester 1887 ve filmu Terminátor 2 měla zkrácenou hlaveň i pažbu

Náleží do něj nejen klasické „pumpy“ jako Remington 870 nebo Ithaca 37, ale taky moderní poloautomaty SPAS 12 nebo Benelli M4 Super 90. Největší popularitu si však zajisté získal nejdůležitější pracovní nástroj toho „hodného“ Terminátora ve druhém filmu. Arnold tam sice chvíli chodil s holým zadkem, avšak posléze se zmocnil nejen oblečení, ale i zajímavé brokovnice Winchester 1887 s upilovanou hlavní a pažbou (jelikož původně patřila motorkáři, který si ji takhle upravil kvůli snadnějšímu používání na svém silném stroji). Tahle věcička se sice řadí mezi opakovačky, jenže na rozdíl od většiny brokovnic není „pumpovací“, neboť má pákový nabíjecí systém, který známe z mayovek a dalších westernů.

Upilovaná brokovnice Winchester 1887 s typickým pákovým mechanismem

Také si jistě pamatujeme, že Arnold jako T-800 nabíjel tuhle brokovnici skutečně zvláštním způsobem, když si ji jakoby otáčel kolem prstů, díky čemuž nabíjecí páka udělala ty správné pohyby. Dá se to? Ano, ale je to docela složité a nebezpečné. Podle režiséra Jamese Camerona si u toho Arnie málem zlomil tři prsty, takže na to potom radši používali lehkou maketu.

V prvním filmu se objevuje také „pumpovací“ policejní brokovnice Ithaca 37

„Otáčivé“ nabíjení pušek Winchester v rukou westernových kovbojů i Terminátora.

9. Zbraň pro mechanického policajta

Režisér Paul Verhoeven asi nedokáže dělat úplně „normální“ filmy, jak ukazuje jeho Hvězdná pěchota, Základní instinkt a taky RoboCop. Je to jednoduché. V drsném Detroitu málem umře výborný policajt, ze kterého poté v rámci podivného pokus udělají robota, který má nastolovat zákon a pořádek tam, kde „normální“ poldové nestačí. No, proč ne? Takový robotický policajt ale samozřejmě potřeboval i pořádnou palebnou sílu, a tak pro něj filmaři vyrobili něco, čemu se říkalo „Auto-9“

Pistole Auto-9 z filmu RoboCop vznikla jako modifikace zbraně Beretta 93R

Ve skutečnosti to byla pistole Beretta 93R ráže 9 mm, jež patří do ne příliš početné skupiny pistolí, které opravdu střílejí dávkami. Filmová podoba dostala prodlouženou hlaveň s kompenzátorem zdvihu (což je při automatické střelbě skutečně potřebná věc) a Peter Weller, který vězel v kostýmu RoboCopa, s ní obvykle pálil třírannými dávkami. Zaznělo tam tvrzení, že má zásobník na 50 ran, což je ale samozřejmě jen umělecká licence, ve skutečnosti se do ní nejde nejvýš 20 nábojů. Filmový RoboCop ji nosil v pouzdru, jež měl zabudované do stehna. Taky zajímavý nápad, co? 

Filmový RoboCop nosil svou automatickou pistoli v pouzdru uvnitř stehna

První dva filmy byly výtečné, ty další (a taky ten navazující seriál) už za moc nestály. V roce 2014 udělali remake, který se také dočkal značně rozporných hodnocení. Nový RoboCop měl opět pistoli Beretta, tentokrát předělanou do futuristické verze NI-408 čili TSR-66 s elektrickou šokovou municí. Ta munice mimochodem skutečně existuje, vlastně je to stejný systém jako u zbraní typu Taser.

V nové verzi filmu z roku 2014 dostal RoboCop futuristickou pistoli NI-408

8. Puška, která vidí a střílí skrz zeď

Také další „hračka“ z našeho seznamu má co dělat s elektrikou. A zase je to film, ve kterém si zahrála drsná čelist (i další součástky) Arnolda Schwarzeneggera. Film Likvidátor (v originále Eraser) asi nepatří mezi jeho nejlepší díla, ale milovníci sci-fi zbraní u něj slintali, protože tam autoři ukázali něco skutečně výjimečného. Bohužel to ale hodně zmrvil český překlad, v němž se blábolilo něco o „vlakové pušce“ a „elektromagnetických pulsech“. Správně by to měla být „kolejnicová puška“ (v originále je to „rail-gun“) a jmenuje se tak proto, že pomocí elektrické energie urychluje kovovou střelu, která se pohybuje mezi dvěma vodivými kolejnicemi. 

Filmová elektromagnetická puška EM-1 vybavená rentgenovým zaměřovačem

Podle filmu dosahují takové střely téměř rychlosti světla, což je od reality značně daleko, i když ono i těch pár desítek kilometrů za sekundu (což je reálná schopnost) docela stačí. Potíže spočívají hlavně v tom, že ten nejmenší „rail-gun“ by se vešel zhruba do tanku, avšak většinou se počítá spíše s loděmi, protože tyhle věci spotřebují strašlivé kvantum elektriky. Filmová puška EM-1 měla i „rentgenový“ zaměřovač, který umožnil mířit i skrz překážky, což je z čistě fyzikálního hlediska sice naprostá blbost, ale vypadalo to moc pěkně. Skutečné „rail-guny“ bychom ale už brzo měli vidět na amerických válečných plavidlech a počítá se s tím, že tyhle zbraně dokážou trefovat cíle s přesností pár metrů i na stovky kilometrů.

Arnold Schwarzenegger jako Likvidátor se dvěma sci-fi puškami typu EM-1

7. Kladkový luk v džungli a horách

Málo filmových hrdinů se může chlubit tím, že jejich jméno zlidovělo, ale určitě mezi ně patří John Rambo, kterého čtyřikrát ztvárnil Sylvester Stallone. Jednička byla mírně psychologicky laděná, ale další už byly hlavně poctivé akce. Rambo se podíval do Vietnamu, Afghánistánu a Barmy a na všechny tyhle tři exotické destinace si vzal i kladkový luk a výbušné šípy. Zřejmě to vypadalo podivně až směšně, odborníci se však moc nesmáli.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo II míří se svým lukem a výbušným šípem

Spisovatel John Morrell, jenž postavu Ramba vymyslel (a dal jí jméno podle odrůdy jablek), totiž možná věděl, že americké Special Forces (u kterých fiktivní hrdina sloužil) skutečně zkoušely a v omezeném měřítku asi i v boji používaly luky a kuše. Takový luk má hodně výhod. Žádný hluk a záblesk, funguje ve vlhku i prachu a speciální šípy prostřelí i neprůstřelné vesty. A pokud máte (jako Rambo) šípy s explozivními hlavicemi, o jejichž existenci se také často spekuluje, můžete si troufnout třeba i na obrněný transportér. 

Plakát propagující komerční podobu Rambova kladkového luku značky Hoyt

Ve filmech číslo 2 a 3 měl svalnatý hrdina luk značky Hoyt Archery, odvozený z komerčních modelů Spectra a ProVantage a vyžadující tažnou sílu okolo 100 liber (asi 45 kg). Firma Hoyt pak tuhle zbraň prodávala pod názvem Hoyt Torque Bow, ale fandové pro ni rychle vymysleli přezdívku „RamBow“. Ve čtvrtém dílu obdržel Sylvester Stallone jiný luk, a to Martin Cougar II s tažnou silou okolo 90 liber.

Sestřih scén s využitím kladkových luků ze všech čtyř filmů série Rambo.

6. Kytary, které umějí tak trochu víc

Drsný život mají nejen bývalí vojáci, ale i mexičtí kytaristé. Takový dojem přinejmenším budí snímek Desperado či jeho pokračování Tenkrát v Mexiku. V zásadě jde o napůl pokračování a napůl remake skoro-amatérského snímku El Mariachi, ale to teď není zase tak podstatné. Jeho název (který původně popisuje hlavně druh hudby) se však použil pro hlavního hrdinu snímku Desperado. 

Filmový „El Mariachi“ nosil v kytarovém pouzdru pořádnou kolekci zbraní

Kytarista, jehož si zahrál „Tonda Bandaska“ a který jde nezadržitelně za pomstou, ve svém pouzdru nenosí kytaru, nýbrž pořádnou kolekci zbraní, např. pistoli Wildey Magnum s velikým zaměřovačem, poloautomatickou brokovnici Sentinel Arms Stryker 12 s bubnovým zásobníkem či pár ručních granátů M26. Aby toho nebylo málo, tak na finální bitvu si zavolá i své dva kamarády, také zvláštní „kytaristy“. 

Jeden z kamarádů Antonia Banderase měl v pouzdru zabudovaný raketomet

První nosí hned dvě kytarová pouzdra, ve kterých má instalované dva samopaly Ingram MAC-10, kdežto v pouzdru druhého „kolegy“ se ukrývá dokonce raketomet. To ještě není všechno, neboť podobný motiv se vyskytuje i v pokračování s názvem Tenkrát v Mexiku. 

V pokračování slavného snímku se objevila i kytara obsahující plamenomet

Antonio Banderas tam nosí kytaru, která vedle hraní dokáže taky fungovat jako kulomet a granátomet, a opět si zavolá dva kolegy. První (kterého hraje Enrique Iglesias) přiveze pouzdro s plamenometem, zatímco pouzdro druhého se používá jako dálkově ovládaná bomba. Už se ani nedivím, že Trump tolik brojí proti Mexičanům, když půlka z nich nejspíš nosí v kytarových pouzdrech armádní výzbroj.

Nevíte, ve které prodejně hudebních nástrojů si můžu koupit tyhle typy?

5. Je na čase vyndat „Bezbolestnou“

Ještě jednou (a už naposled) film s Arnoldem. Tentokrát jde o snímek Predátor, kde se objevil i chlápek jménem Jesse Ventura. Původně se jmenoval James George Janos, po otci je Slovák, působil u jednotek SEAL, býval profesionálním wrestlerem, stal se i guvernérem Minnesoty a dnes šíří teorie o spiknutí. Vážně zvláštní týpek. A ve filmu Predátor používal i vážně zvláštní zbraň, kterou fanoušci znají pod přezdívkou „Bezbolestná“ (anglicky „Old Painless“). 

Jesse Ventura jako Blain se svou „Bezbolestnou“ neboli kulometem Minigun

Nešlo o nic jiného než o přenosné provedení 7,62mm kulometu M134 Minigun, který má šest hlavní a elektromotor, díky němuž dovede pálit rychlostí až 6000 ran za minutu. Nejčastěji se instaluje na vozidla a vrtulníky, film Predátor však vzbudil diskuse o tom, jestli opravdu existuje i tahle přenosná verze, popř. jestli by měla smysl. Hodně lidí tvrdilo, že taková věc neexistuje a že to stejně je nepraktická hloupost, ale potom veteráni speciálních jednotek přiznali, že se Minigun v této úpravě přece jen zkoušel, přestože se do řadové služby nedostal. Opravdu by to asi bylo dost nepraktické. 

Slavný šestihlavňový kulomet M134 Minigun vystřelí až 6000 ran za minutu

Ve filmu použili Minigun s držákem z kulometu M60 a se schránkou na 550 ran, a jelikož rychlost palby tam byla snížena na asi 1250 ran za minutu, postačovalo by to pro nějakých 25 sekund palby. Ve filmu Predátoři (čili de facto v trojce) se objevil jasný odkaz na tuto věc v podobě vojáka Nikolaje z ruských jednotek Specnaz, jehož kulomet „Slostin“ nebyl ve skutečnosti ničím jiným než opět úpravou M134.

Ve filmu Predators se objevil ruský voják Nikolaj s trochu jiným kulometem

4. Výzbroj mariňáků proti vetřelcům

Do zlatého fondu Hollywoodu určitě patří Cameronovi Vetřelci (Aliens), s nimiž vlastně začal žánr military sci-fi (a na které hodně odkazovala např. Hvězdná pěchota). Vesmírní koloniální mariňáci tam předvedli nádhernou sestavu zbraní, na které dosud fandové nedají dopustit. Tou základní byla M41A, pulsní puška se zásobníkem na 99 nábojů, slavným červeným digitálním počítadlem a hydraulickým vrhačem granátů ráže 30 mm. Tohle asi leckdo zná zpaměti, méně už se však ví, jak filmové M41A vznikly. Filmaři je vyrobili spojováním součástí ze samopalů Thompson a brokovnic Remington 870 a SPAS 12 a to všechno potom opatřili i futuristickým pouzdrem. 

Sigourney Weaver s puškou M41A se známým počítadlem zbývajících nábojů

Ripleyová v podání stále báječné Sigourney Weaver si na konci vzala M41A, k níž si připojila další standardní zbraň mariňáků, a to plamenomet M240. Pro výrobu této rekvizity se použily části pušek M16 a granátometů M203, avšak film Vetřelci byl výjimečný tím, že se v něm použily opravdu fungující plamenomety s kapalnou zápalnou směsí, zatímco ve většině produkce Hollywoodu vídáte jen plynové makety (které tedy mívají mnohem kratší dosah než reálné plamenomety). 

Ellen Ripleyová si nápaditě zkombinovala pušku M41A a plamenomet M240

A konečně třetí standardní typ zbraně byl M56 Smartgun, s nímž se tam oháněla hlavně ikonická Vasquezová (hrála ji Jenette Goldstein). Vlastně šlo o lehký kulomet, který měl i jistou omezenou schopnost automaticky zaměřovat a sledovat cíle. Filmové zbraně vznikly konverzí německých válečných kulometů MG 42.

Mariňačka Jenette Vasquezová (vpravo) má „chytrý“ kulomet M56 Smartgun

Spojení pulsní pušky a plamenometu způsobem, na který by byl pyšný i Láďa Hruška.

3. Velký arzenál pro hvězdné válčení

V kinech právě řádí další filmové Hvězdné války, jenže si stejně myslím, že pro většinu fandů už nikdy nic nepřekoná tu původní trilogii. A když se hledá nejoblíbenější postava, obvykle to vyhrává kosmický pašerák Han Solo, prostě pohádkový archetyp prohnaného lupiče s dobrým srdcem. Právě v jeho ruce se objevila i zbraň, která je (pochopitelně když nepočítáme světelné meče rytířů Jedi) asi nejslavnějším kouskem arzenálu Hvězdných válek. 

Kosmický pašerák Han Solo se svou věrnou laserovou pistolí BlasTech DL-44

Oficiálně nese jméno BlasTech DL-44 Heavy Blaster Pistol a je to prostě laserová pistole, avšak docela zajímavé je, kde se vzala. Stejně jako v případě Vetřelců totiž také tvůrci původní řady Star Wars sahali po reálných exemplářích zbraní, které poté všelijak modifikovali, aby z nich vznikly ty „správné“ sci-fi bouchačky. Základem blasteru Hana Sola tak byla německá pistole Mauser C96, což lze stále poznat na charakteristické rukojeti, které se u původní pistole říká také „držadlo kartáče“ („broom handle“). 

Slavná pistole DL-44 z Hvězdných válek vznikla úpravou pistole Mauser C96

Obdobně to bylo taky u dalších typů, takže např. puška BlasTech E-11, což je základní zbraň imperiálních Stormtrooperů, vznikla přestavbou britského samopalu Sterling L2A3 a shodný původ má i pistole rebelské armády BlasTech DH-17. V rukou Stormtrooperů můžete vidět třeba i těžké pušky DLT-19 a T-21, které se pro změnu zkonstruovaly ze starých kulometů MG 34 a Lewis. Ale uplatnily se i ještě starší zbraně, protože coby základ některých typů sloužily letité opakovačky Mauser a Lee-Enfield.

Puška BlasTech E-11 z výzbroje Stormtrooperů vznikla ze samopalu Sterling

2. Pistole agenta s povolením zabíjet

„Jmenuji se Bond. James Bond.“ Tahle věta už zazněla mnohokrát a určitě ještě zazní, protože agent 007 se stále nechystá do výslužby. Mění se herci, styl i kvalita, ale sám fenomén Jamese Bonda je patrně nesmrtelný, jelikož je to prostě dokonalá pohádka pro dospělé chlapy. Kdo by aspoň na jeden den nechtěl být agent tajné služby Jejího Veličenstva, který porazí ďábelského padoucha a dostane každou ženskou, na kterou se podívá? Slavný agent s povolením zabíjet je již od počátků své existence v románech Iana Fleminga (který ostatně sám pro britskou tajnou službu opravdu pracoval) vybaven malou pistolí Walther PPK ráže 7,65 mm. 

Walther PPK pro Jamese Bonda neboli německá pistole pro britského agenta


Nejlepší James Bond (Sean Connery) s neodmyslitelnou pistolí a skleničkou

Možná to působí podivně, ovšem sami Britové, kteří nepochybně skvěle umějí mnoho věcí, nikdy moc neuměli vyvíjet a vyrábět poloautomatické pistole (a proto taky dlouho sázeli na své tradiční revolvery Webley). Zmíněná pistole vznikla už před druhou světovou válkou jako policejní zbraň (proto ono označení PP, Polizei Pistole) a její verze PPK byla určena pro skryté nošení v kapse. Tuto pistoli si k sebevraždě vybral i ten parchant Hitler a dodnes ji užívá několik policejních sborů, zpravodajských služeb a jiných institucí. Když agenta 007 hrál Pierce Brosnan, vyměnil zbraň Walther PPK za modernější Walther P99, ovšem James Bond v podání Daniela Craiga se opět vrátil ke klasické pistoli, kterou dostal už Sean Connery.

1. Revolver drsného ochránce zákona

Stříbro získala německé pistole britského agenta, na nejvyšší příčku však musíme dát opravdu americkou bouchačku v rukách ryzího Američana. A tohle zadání naprosto perfektně naplňuje detektiv sanfranciské policie Harry Callahan, který se pod přezdívkou „Drsný Harry“ stal i asi nejslavnější rolí, kterou kdy hrál Clint Eastwood

Proti impozantnímu revolveru „Drsného Harryho“ neměli zločinci moc šancí 

Opravdový „Pan Herec“, jeden z posledních žijících veteránů zlaté éry amerického Hollywoodu, než přišla ta soudobá generace „celebrit“. Chlap, který hrál chlapy. Drsné, ale vždycky čestné hrdiny z doby, kdy dobro bylo dobro a zlo bylo zlo. Zločinci tehdy nafasovali olovo do těla nebo příděl vzduchu ceděného mřížemi, aniž by někdo vytahoval „politickou korektnost“. (Stojí možná za zmínku, že Clint Eastwood coby jeden z mála činitelů Hollywoodu otevřeně podpořil Donalda Trumpa.) 

Smith & Wesson Model 29 je možná nejslavnější revolver ráže .44 Magnum

 „Drsný Harry“ měl na padouchy vskutku impozantní „nářadí“, které nepřímo dalo jméno i jednomu z „jeho“ filmů, a sice snímku Magnum Force. Detektiv Callahan totiž nosí revolver Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. V praxi tuhle zbraň používají spíš sportovní střelci a lovci, přesto se ovšem u některých policejních jednotek (mj. ve státě Washington) uchytila. Skutečně totiž dokáže to, co ostatně předvedla rovněž v rukou inspektora Callahana, a to prostřelit zepředu blok motoru a zastavit auto. Vzhledem k rozměrům a odolnosti starých amerických motorů to o výkonnosti téhle úžasné zbraně a munice vypovídá víc než cokoli jiného.

Průkaz, zbraň a náboje pořád skvělého filmového policisty Harryho Callahana

Možná nejslavnější scéna a hláška policejního inspektora Harryho Callahana.

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

I tohle je Dixie: Deset filmů z amerického jihu

I tohle je Dixie: Deset filmů z amerického jihu

Mr. Beman , Morgan Freeman, Gene Hackman, Tommy Lee Jones, George Clooney a pár filmů, které vás přenesou tam dolů, na jih od Mason-Dixon Line. Některé z nich jste určitě ještě neviděli.

TOP 10 zbraní amerických speciálních jednotek (1. část)

TOP 10 zbraní amerických speciálních jednotek (1. část)

Lukáš Visingr , Pušky všeho druhu, pistole i kulomety, zvláštní úpravy známých typů i unikátní zbraně, to vše najdeme u elitních útvarů v ozbrojených silách USA.

Flaška pod stromeček: Soutěž o voňavý vánoční dárek z Kentucky

Flaška pod stromeček: Soutěž o voňavý vánoční dárek z Kentucky

Martin Pešek , Pro výherce naší soutěže máme připravené lahve originální Bulleit whiskey, trička DixieGear a nějakou tu muziku.