Hurá na jih 24: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Hurá na jih 24: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Nové album špičkové české jižanské kapely The Cell představí její kytarista a skladatel Michal Beneš. A na úvod covery známých i méně známých písní Lynyrd Skynyrd.


Dolů

V první hodině 24. dílu pořadu Hurá na jih probereme větší část alba An All-Star Tribute to Lynyrd Skynyrd z roku 2007. Dokonale to splní potřebu naší obvyklé směsi jižanského rocku na rozjezd.

Netuším, kdo byl iniciátorem vzniku tohoto alba. Jestli šlo skutečně jen o to, vzdát hold největším z největších, nebo tam bylo i něco jiného. Určitě má tato raritka své místo ve sbírkách fandů jižanské ikony. Vedle nejrůznějších živáků a oficiálních i neoficiálních výběrů hitů Lynyrd Skynyrd je toto CD velmi zajímavou ukázkou, jak kamarádi a vrstevníci LS umí uchopit tisíckrát obehrané písně a zahrát je víceméně po svém.

Poslouchejte: Jižanský pelmel 7 - An All-Star Tribute to Lynyrd Skynyrd

Na výběru An All-Star Tribute to Lynyrd Skynyrd účinkuje mimo jiné i dvojice muzikantů, kteří v určitých obdobích byli řádnými (a nebojím se říct, že hodně viditelnými a uznávanými) členy Lynyrd Skynyrd. Za doprovodu dalších muzikantů spolu hrávali bubeník Artymus Pyle a kytarista Ed King. V našem vysílání od nich uslyšíte písničku Double Trouble a z videa na vás vyskočí Saturday Night Special.

Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Kytarista Michal Beneš je velice důležitou osobností pražské kapely The Cell. Je téměř výhradním autorem hudební části vlastního repertoáru kapely a vedle toho zpívá doprovodné vokály, a když na to přijde, umí to rozjet i sólově. K povídání pro lednové vydání pořadu Hurá na jih jsme se sešli 16. prosince 2016 v malostranské besedě v Praze před koncertem, kde The Cell křtili své nové a v pořadí už třetí album Memories. Album je celé věnováno Martinu Endlovi, který dlouhá léta s The Cell hrál jako druhý kytarista a v roce 2015 zemřel. Na jeho památku je nahrána i jeho vlastní písnička Still In Love With Her, kterou Martin původně hrál se svou kapelou Slow Fingers.

Poslouchejte: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih (rozhovor s Michalem Benešem z The Cell)

Nové CD kapely The Cell s názvem Memories si stejně jako předchozí desku Keepin´ On, Rollin´ Hard můžete objednat v našem eshopu DixieGear.

Michal Beneš se ukázal být velmi milým a sdílným společníkem, přestože na něm byla znát lehká nervozita z toho, aby se večer vydařil. Přišlo opravdu hodně posluchačů a záhy bylo potřeba zrušit malý plácek pod pódiem, původně určený pro případné tanečky, aby se všichni příchozí do sálu Malostranské besedy vůbec vešli. Mezi diváky byla i spousta "našich" českých, moravských i slezských jižanů a zaregistroval jsem i početný výsadek kamarádů z Polska. Pozvání na koncert přijali i rodiče Martina Endla.

Michalovy obavy byly zbytečné. Koncert byl skvělý. Na pódiu se vystřídala i spousta hostů, kteří se na natáčení alba podíleli. Byli to hráči na klávesy, foukací harmoniku, banjo, housle, tříčlenná dechová sekce a přítomen byl i původní zpěvák a zakládající člen The Cell David Gore. K vlastnímu křtu se dostavily i tři sudičky, jinak též významné osobnosti domácí rockové hudby, Michal Pavlíček, Viktor Dyk a Richard Tesařík. Všichni tři si pak s kapelou i zahráli, respektive zazpívali.

Náš host Michal Beneš se nespokojuje jen s tím, jak dobře kapela šlape. Neustále na sobě maká a poslouchá spoustu další muziky, kterou se nechává inspirovat. Co byste řekli třeba na Jasona Aldeana

Playlist Jižanský pelmel 7 - An All-Star Tribute to Lynyrd Skynyrd
Great White – Saturday Night Special
Molly Hatchet – Free Bird
Artymus Pyle, Ed King – Double Trouble
Outlaws – Sweet Home Alabama
Canned Heat – That Smell
Blackfoot – Seasons
Walter Trout – Gimme Three Steps
Black Oak Arkansas – What´s Your Name
Pat Travers – Gimme Back My Bullets

Play list Hurá na jih 24 – Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih
The Cell – The Cell
Jeff Healey – See The Light – Night Music
Eric Clapton – Motherless Children
B.B.King – The Thrill Is Gone
The Cell – Blues Communion
The Cell – Still In Love With Her
The Cell – Rusty Girl
The Cell – Rollin´ Man

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Garth Brooks: fantom je zpět a silnější než dřív!

Garth Brooks: fantom je zpět a silnější než dřív!

Petr Mečíř , V USA prodal víc desek než Elvis a jeho bombastické koncerty se nedají vůbec s ničím srovnat. Jeho comeback trhá rekordy v návštěvnosti a zavítá i do Evropy!

Hurá na jih 23: Nestřílejte na dramaturga, dělá, co může…

Hurá na jih 23: Nestřílejte na dramaturga, dělá, co může…

Dalibor Mierva , Předvánoční díl southern-rockového speciálu přinese inventuru letošních hostů a zpověď hudebního dramaturga Rádia Dixie Petra Jiráska.

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Petr Mečíř , Vypadá jak Děda Mráz, na housle a kytaru hraje i v osmdesáti jak ďáblův mladší brácha, miluje Boha, zbraně a Ameriku. Legenda jižanské muziky v hudebním speciálu Petra Mečíře.