Hurá na jih 23: Nestřílejte na dramaturga, dělá, co může…

Hurá na jih 23: Nestřílejte na dramaturga, dělá, co může…

Předvánoční díl southern-rockového speciálu přinese inventuru letošních hostů a zpověď hudebního dramaturga Rádia Dixie Petra Jiráska.


Dolů

Je tady závěr roku 2016, a jak v takovýchto případech bývá obvyklé, dělávají se inventury a rekapitulace uplynulého období. My si v první hodině vysílání 23.dílu pořadu Hurá na jih vzpomeneme na všechny hosty, které se mi během roku podařilo dostat před můj záznamník, nebo dokonce přímo do studia Rádia Dixie. S každým hostem bude následovat jedna písnička jeho kapely a protože jsme měli i mezinárodní obsazení, nebude to jen exkurze po českých a moravských luzích a hájích.

  
Italští Smokey Fingers na koncertu v Kutné Hoře

Poslechněte si: Jižanský pelmel 6

Jako příklad bych uvedl následující ukázku, kterou jsem si vybral jako svůj příspěvek, když jsem byl v únoru hostem svého pořadu já sám. Nějak se nezadařilo, neklaply termíny, ale pomohli jsme si s Mártym takovým malým provizoriem a snad jsme tím nikoho nepopudili. Teď s odstupem času si dovoluji do výběru písniček zařadit novinku Garyho a Dale Rossingtonových – titulní písničku jejich prvního sólového alba.

Vy, kteří nás sledujete pravidelně, určitě vzpomenete, že jsem si v červenci a srpnu vtipně pomohl tím, že jsem oba prázdninové díly Hurá na jih vyplnil nahrávkami krátkých rozhovorů, které jsem pořídil v červnu na Mlejně při letním Summer Southern Session. Každý z respondentů si na konci rozhovoru přál zahrát nějakou písničku a já jsem následně rád tato přání vyplnil. Teď mi jen nastal problém, kterou písničku pro vás z toho velkého množství vybrat. Nakonec jsem se rozhodl pro tip, který mi dal jeden z pořadatelů Mlejna Libor Kosina. Cover nesmrtelné písně Can´t You See od Marshall Tucker Bandu v podání mladé kapely Black Stone Cherry.

Poslechněte si: Rozhovor s Petrem Jiráskem

Druhou hodinu strávíme tradičně s hostem. Petra Jiráska, jakožto jednoho ze dvou hlavních osobností Rádia Dixie, jsem už jednou u mikrofonu hostů měl. Bylo to přesně před rokem v prosinci 2015, kdy jsme tehdy společně s majitelem rádia Mártym Peškem posluchačům objasňovali, proč Rádio Dixie se svým internetovým magazínem vzniklo a jak to celé funguje.
Tentokrát bude Petr Jirásek sám za sebe. Jako člověk, který se hudbě věnuje víc než normální smrtelníci a to v pozici hudebního dramaturga Rádia Dixie. Kromě toho má samozřejmě taky svou práci, která přináší obživu jemu a jeho rodině a taky další koníčky, na které si hledá čas, jak jen to jde. O tom všem, ale hlavně o muzice a southern rocku bude celá druhá hodina prosincového Hurá na jih.

Hudební guru Rádia Dixie Petr Jirásek se svou milovanou polovičkou Janou

A na závěr přáníčko do Nového roku ...


Playlist Jižanský pelmel 6
Bluesable – Vítr zpíval Dixie
Rossington – Take It On Faith
Last Rebel – Nákupní horečka
General Lee – Táhni
Asphalt Horsemen – Down In The Dirt
Black Stone Cherry – Can´t You See
Stetson – Na valašskej dýze
Blackfoot – Highway song
Smokey Fingers – Rattlesnake Trail

Playlist Rozhovor s Petrem Jiráskem
Jimi Hendrix – All Along The Watchtower
Lords Of Altamont – Action
Ross Nielsen Band – Devil´s Wife
Soul Circus Cowboys – Born To Ride
Swampdawamp – Fat Boy Can Jam
The Cadillac Three – The South
The Quaker City Nights Hawks – The Last Great Audit
The Dead Exs – Shut Up And Love Me

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 7: Ďábel přešel z blackmetalu na country

Honkytonk Jukebox 7: Ďábel přešel z blackmetalu na country

Martin Pešek , Nové desky (nejen) pro posluchače Rádia Dixie. Seveřanský redneck Aaron Lewis, alkoholický gospelgrass The Devil Makes Three a americký tulák Matt Woods. Slavné americké vlaky v country i rockových písních.

Hurá na jih 22:  Smokey Fingers - southern rock made in Italy

Hurá na jih 22: Smokey Fingers - southern rock made in Italy

Dalibor Mierva , Rozhovor s jednou z nejlepších evropských jižanských kapel, italskými Smokey Fingers. Už máte jejich nové album?

TOP 10 kultovních filmových zbraní: Slavné bouchačky stříbrného plátna

TOP 10 kultovních filmových zbraní: Slavné bouchačky stříbrného plátna

Lukáš Visingr , Skutečné zbraně i sci-fi vynálezy, muzejní kousky i supermoderní hračky, tím vším se ohánějí hollywoodští hrdinové od Terminátora po Harryho Callahana.