Honkytonk Jukebox 10: Kytarová armáda opět útočí

Honkytonk Jukebox 10: Kytarová armáda opět útočí

Jak v hokejové NHL. Za Kanadu nastoupí mafiánští pekelníci Dry County, za Česko celníci bez uniforem The Cell a za USA nestárnoucí klasici The Outlaws. Volume doprava!

Dolů

Únorový Honkytonk Jukebox naváže ve své první části na díl prosincový. V něm jsem se pokusil o něco jako soundtrack ke článku Skutečné americké vlaky, které inspirovaly slavné písně našeho odborníka na americkou železnici Richarda Spitzera. A protože mělo tohle téma u čtenářů úspěch, pustili jsme do světa jeho pokračování a samozřejmě i včetně doprovodného soundtracku. Takže vzhůru na dlouhou cestu Amerikou, na perónu už čekají Dixie Flyer, Pan American či Golden Rocket a o hudební doprovod se postrají mimo jiné Steve Earle, Johnny Horton nebo Merle Haggard.

Malá ochutnávka na vlakové téma – horalský rocker se zálibou ve zběsilých kostýmech Marty Stuart a jeho Fabulous Superlatives. Sólová kytara Kenny Vaughana nemá absolutně chybu!

Poslouchejte: Píšťaly, pražce a dunění kol slavných vlaků – část 2

Druhá hodina dnešního Jukeboxu proběhne v tradičním duchu.  Na zoubek se podíváme trojici nových desek, které se mi v posledním měsíci dostaly do ruky a hlavně do uší a které bych tímto rád doporučil ctěné pozornosti posluchačů našeho internetového rádia a fanouškům poctivé americké muziky mezi country a beatem. Na rozdíl od převážně countryové „vláčkové“ první hodiny to bude docela bigbít, takže volume doprava, vážení! 

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 10 – Kytarová armáda opět útočí

Dry County – Peklo, mafie a pěkně tvrdá country

Na vrata velkých labelů a rozhlasových stanic preferujících hodnou a učesanou muziku buší tahle parta kanadských venkovanů už od roku 1998 a zdá se, že pekelné plameny, které doprovázejí jejich hlasitou a tvrdě rockující show, hoří stále intenzivněji. Na své čtvrté desce kapela zúročuje dosavadní zkušenosti získané neúnavným koncertováním po Kanadě i USA a prokazují, že jejich mix rockových riffů s country feelingem doplněný stříkajícím potem a krví z rozdrásaných prstů na hmatnících kytar funguje čím dál tím líp. Samozřejmě naživo je to určitě ještě lepší, o čemž by mohly vyprávět tisícovky jejich věrných fandů sdružených do spolku s výstižným názvem Redneck Mafia. Ale ani na desce nečekejte žádnou zívačku. Tihle kluci vyrostli na tvrdém rocku a na psanecké country zároveň a z jejich muziky to je jasně cítit. I občasný ploužáček zní spíš jak AC/DC než jako některá z krátkodechých umělohmotných country hvězdiček a ve svižnějších kouscích už to duní ostošest. Pekelná lokomotiva jménem Dry County má prostě pořádně naloženo pod kotlem a tipuju, že dojede ještě pěkně daleko.

 

Dry County – Hell and High Water
17.3.2016
CD Baby
www.drycountyband.com

The Cell – Celníci bez uniforem

Když se řekne „český jižanský rock“, vybaví se alespoň maličko zasvěcenému posluchači kromě dnes již poněkud unaveného Žlutého psa nejspíš pražská kapela The Cell. Její nejčerstvější deska Memories, pokřtěná v prosinci 2016 v Malostranské besedě, je teprve třetí za 15 let působení téhle party na našich i evropských pódiích a „Celníci“, jak jsou svými fanoušky podomácku nazýváni, na ní potvrzují svou pozici mezi nejlepšími skupinami, které v tomto žánru na naší straně velké louže máme. The Cell svoji hudbu výstižně označují jako „southern-fried bohemian blues-rock. Je to prostě poctivý, upřímný, nápaditý, barevný a neunavující bigbít amerického střihu, který stejně dobře jako na desce funguje i naživo.

Oproti předchozím albům na novince najdete o trochu víc vlivů country a popu, hostující banjo, housle či dechovou sekci, ale výsledný dojem nemůže urazit ani zapřisáhlého ctitele jižanských praotců. Plusem je jednoznačně projev ostříleného frontmana Michala Cermana i dámské dvojice doprovodných vokalistek a vůbec fakt, že kromě jednoho coveru najdete na desce pouze originální songy z dílny kytaristy Michala Beneše. A tolik diskutované anglické texty? Proč ne, sakra? Za uši rozhodně nic netahá (ani přízvuk, ani obsah) a kapele to naopak otevírá cestu k posluchačům mimo naše, možná trochu příliš konzervativní, luhy a háje. Dobrá práce, dámy a pánové!

Klip k nové desce zatím ještě neexistuje, ale proč si nepřipomenout předchozí (a rovněž velice vydařené) album Keepin´ On, Rollin´ Hard, které stejně jako čerstvou novinku Memories najdete v našem eshopu.

Jo a kdybyste se o kapele The Cell a o jejich nové desce chtěli dozvědět něco víc, vřele doporučuji obrátit své oči a uši k dalšímu z našich hudebních speciálů a to konkrétně k pořadu Hurá na Jih. Jeho autor Dalibor „Dališ“ Mierva v něm nedávno vyzpovídal kytaristu a skladatele většiny repertoáru The Cell Michala Beneše a v jednom ze starších dílů jsme v našem studiu přivítali i zakládajícího člena, bubeníka a kapelníka skupiny Milana Milatu.

Poslouchejte: Hurá na jih 22 - Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih (rozhovor s Michalem Benešem z The Cell)

Poslouchejte: Hurá na Jih 7 - V zaměřovači The Cell (rozhovor s Milanem Milatou)

The Cell - Memories
Prosinec 2016
Prison Records
www.thecell.cz

The Outlaws – Kytarová armáda opět útočí

Na nejnovější desku (tedy přesněji dvojalbum) southern rockových dinosaurů The Outlaws se můžete dívat z různých úhlů. Jejich fanatický fanoušek bude pravděpodobně reptat a brblat něco o tom, jak už to není ono, když z původní kapely zbyli jen dva členové, že nové verze starých hitů nesahají těm původním nahrávkám ani po kolena, že nové kusy jsou jen mlácení prázdné slámy a možná něco o marné snaze tancovat v domově důchodců rokenrol.  My, co jsme nepoznamenaní hlubokou znalostí repertoáru téhle přes 40 let fungující jižanské legendy, to máme jednodušší. Neřešíme, jestli zrovna hraje song, na kterej možná balil holky už náš táta, nebo čerstvá novinka, důležitá je prostě muzika jako taková a pocit, který v nás zanechá.

Psanecké začátky v 70.letech

Trojice kytar se střídá v sólech s hammondkami, rytmika spolehlivě šlape na plyn a pětihlasé vokální country harmonie s místy až western-swingovým nádechem se krásně doplňují s rytmickým rockovým čarováním a energií s vůní Jihu. Mezi 21 tracky živé nahrávky nechybí žádný ze zásadních hitů The Outlaws a nedivil bych se, kdyby nakonec měli pravdu ti, kteří tohle album považují za nejlepší desku kapely v celé její historii. Vražte ji do přehrávače vaší káry a vyražte na dlouhou štreku. Garantuju vám, že se budete celou dobu usmívat, poklepávat rukou na volant a na zpáteční cestě si to celé dáte ještě jednou…

Z původní sestavy The Outlaws zbyli jen kytarista a zpěvák  Henry Paul a bubeník Monte Yoho.

Jeden z velkých „psaneckých“ hitů – v češtině znáte třeba od Waldy Matušky

The Outlaws – Legacy Live
18.11.2016
Steamhammer
www.outlawsmusic.com

Playlist Píšťaly, pražce a dunění kol slavných vlaků – část 2
Smokey Fingers – Last Train
Hank Williams – Pan American
Johnny Cash – The L&N Don´t Stop Here Anymore
Steve Earle And Del McCoury Band – Texas Eagle
Bob Wayne – Dope Train
Marty Robbins – Southern Dixie Flyer
Tennessee Mafia Jug Band – Sunshine Special
Merle Haggard – California Blues
Johnny Horton – Golden Rocket
Lonesome River Band – Fireball Mail
Arlo Guthrie – City Of New Orleans
Merle Haggard – Waitin´ For A Train

Playlist Honkytonk Jukebox 10 
Dry County – Skin
Dry County – Tie One On
Dry County – You Ain´t Redneck
Dry County – Duct Tape
The Cell - Blues Communion
The Cell - Life On a Highway
The Cell - Somebody Else´s Song 
The Cell – Abilene
The Outlaws – Born To Be Bad
The Outlaws – Hiddin´ Out In Tennessee
The Outlaws – Freeborn Man
The Outlaws – Girl From Ohio

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Hurá na jih 24: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Hurá na jih 24: Memories aneb Vzpomínky nejen na Jih

Dalibor Mierva , Nové album špičkové české jižanské kapely The Cell představí její kytarista a skladatel Michal Beneš. A na úvod covery známých i méně známých písní Lynyrd Skynyrd.

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Petr Mečíř , Vypadá jak Děda Mráz, na housle a kytaru hraje i v osmdesáti jak ďáblův mladší brácha, miluje Boha, zbraně a Ameriku. Legenda jižanské muziky v hudebním speciálu Petra Mečíře.

Skutečné americké vlaky, které inspirovaly slavné písně (2. díl)

Skutečné americké vlaky, které inspirovaly slavné písně (2. díl)

Richard Spitzer , Pokračování úspěšného článku o vlacích, muzice a lečems dalším. Tentokrát nasedneme na Pan American, Golden Rocket nebo Texas Eagle a hrát nám k tomu budou Steve Earle, Hank Snow či Marty Robbins.