Honkytonk Jukebox 59: Rockující megastars

Honkytonk Jukebox 59: Rockující megastars

Na nových albech vám Blackberry Smoke vysvětlí, jak to máme u nás dole na Jihu, Billy F Gibbons podá hlášení z výletu do pouště a ze záhrobí se ozve praotec swamp-rocku Tony Joe White. Bude to místy docela nářez, ale i ucho countrymana bude dozajista spokojeno.


Dolů

A je to tady. Novinky od mladejch, talentovaných vlčáků jsme probrali v minulejch dílech Honkytonk Jukeboxu a teď nás čeká hromada zbrusu novejch desek od velkejch hvězd. A přesně jak jsem čekal, teď nevím, co tady mám hrát dřív. Dneska to bude hodně rockový, nicméně i pro pravověrný countrymany v pohodě skousnutelný (alespoň doufám) a na další díl si necháme Alana Jacksona, Travise Tritta a Erica Churche. Ale jejich country od toho bigbítu není zas až tak daleko. No, uslyšíte sami zhruba za měsíc. Ale předtím ještě jedna pozvánka. V únoru 2022 budou v Evropě na velkým turné Blackberry Smoke a pódium jim budou zahřívat The Steel Woods. Takže kdo chcete zažít jedinečnou show s nejlepšíma současnejma jižanskejma kapelama přímo z USA, máte šanci, je to jen kousek za naší hranicí. A jestli vyrazit do Vídně, do Berlína nebo do Mnichova, to už je na vás.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 59 - Rockující megastars

Blackberry Smoke – U nás doma v Georgii

Málokterá kapela toho pro renesanci jižanského rocku udělala víc než právě Blackberry Smoke. Jestli si někdo dokázal obout boty po legendárních Skynyrd, tak to jsou právě oni. Ale jejich dvacet let trvající úsilí se netýká jen muziky. V současném mediálním prostoru v USA by se jeden pomalu styděl přiznat, že pochází z končin na jih od Mason-Dixon Line. Novou normou se stalo stereotypní zobrazení přihlouplého, bigotního a rasistického vidláka popíjejícího doma pálenou kořalku a na korbě rozpadajícího se pickupu drnkajícího na rozladěné banjo nostalgické songy o bílé nadřazenosti, věšení negrů a prochlastaných sobotních večerech – tak takhle prej tam dole žijou. Realita skutečného amerického Jihu je ale úplně odlišná a právě o tom je nejnovější album BS.

Černá a bílá muzika se tady mísí do jedinečné směsi, která by nemohla vzniknout někde jinde. To nejlepší ze southern-rockové tradice, stovka let countryové historie, mocná dávka blues a dobarvující soulové koření, k tomu připočtěte i lety hraní a cestování pořád neobroušenou tvůrčí invenci a naprostou profesionalitu kapely a máte odpověď na otázku, proč se album You Hear Georgia tak dobře poslouchá. 

Spojení s dnes už legendárním producentem a dalším rodákem z Georgie Davidem Cobbem je logické, jižanský rock je pro něj srdeční záležitost a jeho nashvillské RCA studio A je přesně tím pravým místem pro nahrávání velkokapelového zvuku, který BS na novém albu chtěli mít. Svou sestavu posílili o dalšího kytaristu Banjiho Shankse (ex-Black Crowes) a perkusionistu Prestona Holcomba a doprovodné vokály si vzaly na starost dámy z The Black Bettys. A zapomenout  nemůžeme ani na hosty, kteří tady taky nejsou jen do počtu, ať už jde o slavného kytarového pánaboha Warrena Haynese v songu We All Rise Again či o countryového desperáta Jamey Johnsona v nejcountryovatější písni, co kdy BS udělali – Lonesome For A Livin

Jestli je nové album BS nejlepší v jejich dosavadní diskografii, jak tvrdí řada hudebních kritiků i kolegů z naší redakce, to si netroufám posoudit. Uši máte, něco mezi nima taky, tak si udělejte svůj názor sami. Ztracenej čas to rozhodně nebude, ba přímo naopak. Tuhle desku si dáte ještě mockrát, to vám garantuju…

Blackberry Smoke – You Hear Georgia
28.5.2021
3 Legged Records / Thirty Tiger
https://www.blackberrysmoke.com/

Je nejvyšší čas na revoluci. Ale tu naší. Vidláckou. Oba motivy ze série Redneck Revolution najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz jak na tričkách, tak nově i na mikinách. A jestli místo banja a winchestrovky dávate přednost elektrickým kytarám a větší palebné síle, to už je na vás…

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 59 - Rockující megastars

Billy F Gibbons – Nebezpečnej pouštní děda

Nic proti úkrokům stranou, experimentům a hledání neprošlapaných cest. Ale je fajn, když starý a časem prověřený věci fungujou pořád stejně. A přesně tohle je případ už třetího sólového alba frontmana populárního folklórního ansámblu z hlubin Texasu jménem ZZ Top. Billy F Gibbons si to furt drtí tak nějak po svým. I ve svým věku (ročník 1949 vážení, klobouk dolů) je jako žralok. Nemůže se zastavit, přestat hrát a vystupovat, jinak by nejspíš umřel. Což by byla samozřejmě škoda. 

Deset let uplynulých od poslední zízítopácké řadovky La Futura vyplňuje sběratel starých kytar a auťáků a jeden z nejvýraznějších kytaristů, které americká rocková muzika dala světu, neúnavným koncertováním a spoluprací s pestrou řádkou slavných i neznámých jmen napříč žánry (a dost často zabrousí i do country, jak pravidelní posluchači mých pořadů dozajista vědí). Jo a taky natáčí nějaký desky. Svou sólovou dráhu nastartoval (v 66 letech!) v roce 2015 latinskoamerickou deskou Perfectamundo, v 2018 následoval bluesový projekt Big Bad Blues a letos došlo na syrovou rockeřinu v nezaměnitelném Gibbonsově stylu. 

Novinka Hardware je drsnější než ty předchozí, je plná prachu opuštěné pouště někde na hranici mezi Texasem a Mexikem, špíny za nehtama, mezcalu, trávy, kořalky se sílou kopajícího mezka a samozřejmě lepých děv pochybné pověsti a nebezpečných nadupaných kár. Jo, přesně takhle to máme rádi. Místo obvyklých souputníků Bearda a Hilla jistí Gibbonsovi záda rytmika ve složení basák Austin Hanks (Larkin Poe) a bubeník Matt Sorum (ex-Guns´n Roses například) a svou práci odvádí naprosto spolehlivě. Šéfova kytara hraje hlavní roli a tak to má být. Billy jako autor není žádný Dylan, ale o to tady vůbec nejde. Jeho fanoušci budou vrnět blahem a redakce Rádia Dixie se k nim radostně připojuje. Dědek to prostě furt umí. Respekt!

Billy F Gibbons - Hardware
4.6.2021
Concord Records
https://billygibbons.com/

Tony Joe White – Hlas ze záhrobí

Tony Joe White už pár let jamuje se svými muzikantskými kámoši v rockovém nebi. Za svou půlstoletí trvající kariéru zpíval a hrál prakticky s každým, svoje první hity Polk Salad Annie a Rainy Night In Georgia měl už v devětašedesátém a jeho songy nahráli mimo jiné Tina Turner, Tom Jones či sám Elvis. Jeho nezaměnitelný styl dostal časem i svoji samostatnou škatulku, která ho dokonale vystihuje – swamp rock. Hlas hluboký jako bažiny v rodné Louisianě, hypnotické riffy elektrických kytar a basy a spousta blues. Příběhy o ztracených duších kvílejících v tmách, temné i bláznivé historky lidí, kteří pořád ještě dokážou žít tak, jako by zítřek už nikdy neměl přijít. 

Globální megahvězdou se Tony Joe White nikdy nestal a myslím, že mu o to ani nešlo. Těšilo ho uznání jeho přátel, jako byli Mark Knopfler nebo Waylon Jennings, a posledních 15 let pracoval hlavně ve svém domácím studiu a jen tak se svým Stratocasterem nahrával materiál, který při uspořádávání pozůstalosti pak objevil jeho syn Jody. A začaly se dít věci.

Objevený materiál dostal do ruky Jodyho přítel, renomovaný muzikant a producent Dan Auerbach (Black Keys určitě znáte), sezval špičkové nashvillské studiové muzikanty včetně kytarového démona s dětskou tváří Marcuse Kinga, vymysleli aranže a k Whitově hlasu a kytaře dohráli zbytek. Ovšem jak… Fantasticky. Tahle deska by mohla mít na sobě letopočet 1970 a bez problémů byste jí to věřili, snad byste jen uznale pokývli nad tím, jak čistě to tenkrát v Nashvillu či v Muscle Shoals nahráli. Ten duch sedmdesátkového bažinného rocku tam prostě je a to se vším všudy. Skvělá práce a jsem si jistej, že přesně takhle by to Tony Joe chtěl. 

Pochválit musím i vizuální stránku věci, ať už reportážní video o vzniku alba, které jednoznačně doporučuji ku shlédnutí, nebo klipy k některým songům v podobě animovaného krátkého filmu. A abyste nasáli tu správnou swamp-rockovou atmosféru, určitě skoukněte i klip k písni Bubba Jones úplně dole. Můžete si pak představovat, co číhá dole pod hladinou v hlubokém bahně a co se tam taky může dít za měsíčního světla. Vítejte v Louisianě!

Tony Joe White – Smoke From The Chimney
7.5.2021
Easy Eye Sound
https://www.tonyjoewhite.com/ 

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 59 - Rockující megastars

Playlist:
Blackberry Smoke – All Over The Road
Blackberry Smoke – You Hear Georgia
Blackberry Smoke – Old Scarecrow
Blackberry Smoke – Ain´t The Same
Billy F Gibbons – She´s On Fire
Billy F Gibbons – West Coast Junkie
Billy F Gibbons – Vagabond Man
Billy F Gibbons – Stackin´ Bones
Tony Joe White – Boot Money
Tony Joe White – Listen To You Song
Tony Joe White – Scary Stories
Tony Joe White – Bubba Jones

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Country Heroes 22: Daleko od Nashvillu

Country Heroes 22: Daleko od Nashvillu

Evžen Müller , Hank III, Uncle Tupelo, Slim Cessna’s Auto Club, Old 97´s a další a další. Tak dlouho křížili country s punkem a indie rockem, až pro ně někdo vymyslel speciální škatulku – alt-country.

Honkytonk Jukebox 58: Krev, pot a pivo

Honkytonk Jukebox 58: Krev, pot a pivo

Martin Pešek , Honkytonkový démon Rob Leines střídá svářečku s telecasterem, pastorova žena Hope Dunbar si od plotny odskočila k prérijnímu folk-rocku a alabamský písničkář a budoucí velká hvězda Drayton Farley křísí umírající Ameriku. Trojici nových desek pro rockery i countrymany vybírá sám principál Rádia Dixie Marty.

Lynyrd Skynyrd 4: Reunion

Lynyrd Skynyrd 4: Reunion

Erik Kriššák , V dalším dílu historie legendárních Lynyrd Skynyrd se s Erikem Kriššákem zaměříme na roky, kdy kapela s novým zpěvákem Johnny Van Zantem chytila druhý dech.