Dupárna 60: Pívo, děvky, rap

Dupárna 60: Pívo, děvky, rap

Už pošedesáté zazní oblíbená znělka Dupárny a vnese radost do srdcí všech pravověrných vidláků. Ústředním tématem této oslavy bude rap, ale nebojte se, bude to takový ten náš! Zahrají kupříkladu Colt Ford, Moonshine Bandits, Lo Cash Cowboys a jako speciální host Ondřej Havelka.


Dolů

Kdo by se toho nadál? Šedesáté pokračování! Jestli to opravdu někoho překvapilo, tak ustaraného autora, potícího se nad každým dalším pokračováním v obavách, aby se neopakoval, aby pobavil a aby žádný díl Dupárny nepostrádal onen nezaměnitelný punc lehkosti spojené s řádnou divočinou. A je to tu zase. Dneska se zaměříme na fúzování rapu, rocku a country a ve spoustě videí si ukážeme, jak se baví američtí venkované. Hurá do toho!

Poslouchejte: Dupárna 60 – Pívo, děvky, rap

Začneme Brothers Osborne. Akční video, které pamětníkům připomene kultovní film Bod zlomu. Lupiči v gumových maskách prezidentů si tentokrát nevybrali banku, ale zastavárnu a hlavně prezidenti se nám od trochu prostřídali, což je právě zdrojem těch nejzábavnějších momentů.


 
Dead South jsou v našich končinách tak populární, že je problém dostat se na jejich koncert, což se samozřejmě vztahuje na dobu, kdy se ještě nějaké koncerty konaly. Ani tito sympatičtí Kanaďané nezapomínají na svoje vzory, inspirátory a souputníky, takže následující skladba je coververzí neméně kvalitních Trampled by Turtles, které samozřejmě z Dupárny můžete znát více než dobře.

Ještě než skočíme do bahnité lázně a kolem začne dunět rap opěvující krásy venkovského života, dopřejeme si absolutní klasiku v podání rodinné kapely The Petersens. Jedno oko nezůstane suché!

K jubilejnímu pokračování Dupárny jsem si připravil jedno překvapení. Ondřeje Havelku jsme zvyklí si spojovat spíš s tanečním swingem. Ovšem tato multitalentovaná osobnost zasáhla i do hájemství country music a to velice originálním způsobem. První skladba je z filmu z 1985 Podfuk, ve kterém Ondřej ztvárnil roli mladého projektanta a příležitostného country zpěváka a na tu druhou si jistě vzpomenou všichni, kteří v osmdesátých letech každou neděli netrpělivě očekávali neděli co neděli na oblíbenou znělku Studia Kamarád. Malý televizní kabaret nám tehdy nabízel opravdové perly.

Se stylovým tričkem DIY, DUDE z našeho eshopu DixieGear.cz byste byli na řepáckém mejdanu někde v Alabamě dozajista za hvězdu. Koupit si ho můžete ZDE a bonusem vám bude hřejivý pocit, že jste se tak stali sponzorem pořadu, který právě posloucháte, Bemanovy Dupárny. Děkujeme!

Poslouchejte: Dupárna 60 – Pívo, děvky, rap

A je to tady! Gril je rozpálený doběla, piva a whiskey je dost na otravu alkoholem pro všechny, všichni kámoši, známí a dobří sousedé už dorazili a rappeři nás budou bavit svými trefnými hláškami. Párty může začít!

A aby nebylo sebemenších pochyb o tom, kde se tato lidová veselice odehraje, hoši z LoCash Cowboys vám to pečlivě a opakovaně vyspelují. A dodají další dvě důležité ingredience, totiž půvabná děvčata a spoustu bahna. A samozřejmě kombinaci obojího.

Fenomén autotune, tedy takový ten protivný hlasový filtr, tolik nadužívaný v současném rapu, se nevyhnul ani rapu vidláckému. Floutkovitý Kidd G se spojil s chlápkem s nejznačkovějším jménem a k buginám, čtyřkolkám a bahnu přihodili i kvéry.

Pickup, kytara, brokovnice, prázdný plechovky od piva, tetování a lacláče. Earl Dibbles mladší nedává žádný prostor k pochybnostem, odkud pochází a kam patří.

Páteční mejdan ve stodole s děvčaty a partičkou pokeru ,do kterého místo žetonů vsadíte svoje zeleninové výpěstky, je vrcholem týdne každého řádného vidláka.  A protože elektřinu jsme do stodoly ještě nezavedli, posvítíme si traktorem. O těhle kratochvílích nemají lidé z města ani ponětí. Jenom pozor s cigaretkou, té slámy by byla škoda.
 

Fenomén vidláckého rapu pronikl i do našich krajin. Není divu, všichni nebydlíme ve městech, ale fanoušky rapu najdete kdekoliv. Jedním z průkopníků a symbolů toho subžánru u nás  je bezpochyby českotřebovský Guy G. Milej chlápek, kterýmu můžete věřit každý slovo, si na nic nehraje a právě v tom je síla jeho výpovědi.

Dnes to bylo dost jiné, ale zároveň hodně ryzí. Koho by fenomén venkovského rapu zajímal víc, může si přečíst jeden z mých starších článků na tomto webu. A jako bonus přidávám jednoho z prvních vidláckých raperů s videoklipem jasně se vinoucím k jednomu populárnímu filmu. První tři komentáře se správným jménem tohoto filmu vyhrávají plecháček s logem Radia Dixie. Tak směle do toho!  

Poslouchejte: Dupárna 60 – Pívo, děvky, rap

Playlist Dupárna 60 – Pívo, děvky, rap
Ondřej Havelka & Pašáci – Rychlej Bill
Ondřej Havelka – Yeste sýry
Jesse Steward – Broke In Half
Dead South – Codeine
Brothers Osborne – It Ain´t My Fault
Riley Coyote – Ain´t Got No Use
The Petersens – Take Me Home Country Road
Gangstagrass – Thats´ Right I´m Good
Moonshine Bandits – Outback
LoCash Cowboys – C.O.U.N.T.R.Y.
Kidd G & Ford Colt – Down The Road
Earl Dibbles jr. - The Country Boy Song
The Lacs & Nate Kenyon – Dirty Road Dollars
Guy G – To ti povídám

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Hurá na Jih 39: Bordel, chlast a rap´n roll

Hurá na Jih 39: Bordel, chlast a rap´n roll

Dalibor Mierva , Páteční kalenice rapujících řepáků Mocassin Creek, pozvánka na Southern Rock & Blues Kolín a pátrání po zaniklých a přesto skvělých kapelách z jižanského pravěku.

Noční můra 59: Rudá smrt

Noční můra 59: Rudá smrt

Mr. Beman , Recenzí na westernovou počítačovou hru Red Dead Redeption 2 je spousta, ale nikdo se dosud řádně nevěnoval jejímu soundtracku a to je škoda. Pojďme tento dluh odčinit v únorové Noční můře.

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Petr Mečíř , Country kříží s rapem kdekdo, ale Kid Rock byl první. A dneska je z něj buran jak poleno.