Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Country kříží s rapem kdekdo, ale Kid Rock byl první. A dneska je z něj buran jak poleno. 


Dolů

V aktuálním díle Country Servisu si blíže představíme dráhu Kida Rocka – bláznivého rockera, který se v průběhu let přetransformoval z rapu a hip-hopu na jednu z nejvýraznějších ikon country-rocku. Jako již tradičně však nejdřív začneme s přehledem zajímavých novinek ze světa zámořské country music za poslední měsíc.

Kid Rock

Country zprávy květen 2018

V druhé polovině dubna proběhlo předávání výročních cen ACM Awards. Zpěvákem roku byl opět vyhlášen Chris Stapleton, zpěvačkou roku Miranda Lambert, skupinou roku Old Dominion a duem roku Brothers Osborne. Nevyšší cenu pro umělce roku převzal Jason Aldean.

Brothers Osborne

Clay Walker, který bodoval s řadou hitů v 90. letech, chystá nové album po dlouhých osmi letech a právě z připravované novinky uvolnil do rádií první singl Working On Me.

Ashley Monroe vydala své čtvrté a opět výborné sólové album. Deska se jmenuje Sparrow a zpěvačka je na něm podepsaná jako autorka pod všemi 12 skladbami. V druhé polovině roku pak od Ashley uslyšíme ještě další novinky, protože na podzim by po pěti letech měla vyjít nová deska tria Pistol Annies, jehož je Ashley Monroe členkou.

Keith Urban vydal nové album Graffiti U, které je žánrově ještě pestřejší než jeho předchozí projekt Ripcord. V současnosti byste v country music nenašli jiného umělce, který si dovolí více experimentovat. Country sound musel samozřejmě zcela ustoupit Urbanově nespoutané kreativitě a z celých 14 skladeb je tak na desce jen jediný song, který country aspoň trochu připomíná.

Bratrské duo Brothers Osborne minulý měsíc vydalo dlouho očekávané album, které se jmenuje Port Saint Joe. Jde teprve o jejich druhý projekt, který navazuje na mimořádně úspěšný debut Pawn Shop.

Keith Urban

Poslední víkend v dubnu se v Californii konal obří Stagecoach Festival, na kterém proběhl jeden ze tří jediných letošních koncertů Gartha Brookse v Americe. O sobotním večeru vystoupili Keith Urban, Brothers Osborne a legendární Dwight Yoakam a takto famózně si všichni společně zajamovali se strarou Yoakamovou peckou Fast As You!

Poslouchejte: Kid Rock a Country zprávy květen 2018 

Šílenec z Detroitu zvaný Kiiiid Roooock!

Kid Rock se vlastním jménem jmenuje Robert James Ritchie a narodil se roku 1971 v Michiganu. Jako puberťák se zbláznil do hip-hopu, naučil se rapovat a tančit breakdance a po klubech kolem Detroitu začal vystupovat jako DJ. Svou první desku natočil v pouhých 19 letech a rychle si získával zástupy fanoušků. Během let si vybudoval unikátní styl i image a každou svoji show zahajoval zběsilým řevem „My name si Kiiiiid Roooock!!!“.

Celosvětové slávy dosáhl se svojí čtvrtou deskou Devil Without A Cause z roku 1998, která byla mimořádně úspěšná a prodalo se jí 14 miliónů kopií. Velkým hitem se stala skladba Cowboy, kterou někteří hudební kritici označují za vůbec první country-rap song v historii a také není bez zajímavosti, že právě tento song ovlivnil hudební styl řady pozdějších country hvězd, jako jsou Jason Aldean a Big & Rich

Kiďák a Cvalík

Kid Rock však přesto nezapomínal na své kořeny a už v roce 1993, kdy mu bylo 22 let, natočil předělávku A Country Boy Can Survive od svého velkého vzoru Hanka Williamse Jr. S legendárním Bocephusem se později velmi sblížil a začali úzce spolupracovat. Hank Jr. měl rovněž velký vliv na Kidův odklon od hip-hopu a rapu směrem ke klasickému rocku a country. První deskou, která představila Rockův nový sound, se jmenovala Cocky a fakt, že se jí prodalo 5 milionů, svědčí o tom, že Kid Rock změnou hudebního stylu nikterak nepochybil.

Elektrické kytarové sólo na akustickou kytaru dovedou zahrát pouze Bocephus a Chuck Norris!

Raper a popová kráska sbírají country ceny. Inu, proč nakonec ne?

Deska Cocky rovněž obsahovala country duet, který Kid napsal a nazpíval se zpěvačkou Sheryl Crow. Tento song se nakonec stal nejúspěšnější skladbou celého alba a Kida Rocka naplno představil countryovému publiku. Jejich společná skladba Picture vystoupala na 4. místo hitparády a Kid s Sheryl si za tento song na předávání cen CMA Awards vysloužili také svoji první nominaci v kategorii Hudební spolupráce roku. Picture patří dodnes mezi nejoblíbenější country duety a Kid ho za poslední roky při různých příležitost zpíval s řadou dalších country zpěvaček včetně Martiny McBride, Mirandy Lambert nebo Gretchen Wilson

Kid Rock rovněž patří k nejaktivnějším umělcům, kteří se nezdráhají kývnout na spolupráci na nějaké tribute desce nebo akci. Můžeme vzpomenout třeba na Kidovy předělávky klasických hitů, které natočil na kompilace k poctě ZZ Top (Legs), Waylona Jenningse (Luckenbach Texas s Kennym Chesney) nebo Johna Fogertyho (Born On The Bayou). Kid tuto svou uměleckou všestrannost neprokazuje pouze ve studiu, ale rovněž naživo a patří mezi časté umělce, kteří vystupují během slavnostních ceremoniálů Kennedy Center Honors - připomeňme třeba Kidovy působivé výstupy k poctě Led Zeppelin, Eltona Johna nebo Merlea Haggarda.

Další Rockovo album se pak jmenovalo jednoduše Kid Rock a přineslo první z mnoha duetů s Hankem Williamsem Jr.Cadillac Pussy. Svou slávu pak Kid Rock posunul o několik levelů výš v roce 2007, když natočil píseň All Summer Long. Jednalo se o nový song vtipně kombinující hudební podklady od dvou rockových klasik ze 70. let - Warewolves Of London od Warrena Zenona a Sweet Home Alabama od Lynyrd Skynyrd. Tento Kidův mišmaš se stal celosvětovým megahitem, v osmi zemích se dostal na 1. místo hitparády a Rock si díky němu získal zástupy nových fanoušků. All Summer Long zároveň vzdávalo hold jižanských rockerům Lynyrd Skynyrd a bylo tedy zcela přirozeným tahem, když Kid Rock s touto partou vyjel na společné turné, kde oba songy All Summer Long a Sweet Home Alabama hráli těsně po sobě. 

Na podzim 2007 Kid Rock s touto hitovkou vystoupil na předávání cen CMA Awards, což bylo v době, kdy byla mainstreamová country produkce silně kritizována za svůj masivní odklon k popu a jiným žánrům. Bylo pak velmi paradoxní, když hudební kritici označili vystoupení  Kida Rocka s All Summer Long  za nejcountryovější číslo celého večera.

V roce 2010 Rock vydal své první čistě countryové album. Za svého producenta si vybral legendárního Ricka Rubina, který se proslavil zejména natočením desek Johnnyho Cashe ze série American Recordings. Kidovo album se jmenovalo Born Free a bylo velmi příznivě přijato. Objevila se na něm řada hostů včetně Martiny McBride, Zaca Browna nebo Boba Segera. Titulní skladba se stala jednou z Kidových nejznámějších skladeb a díky nahrávce Collide, kterou na desku rovněž natočil, si připsal hit v podobě dalšího duetu se Sheryl Crow.

Další ambiciózní projekt si Kid Rock připravil v roce 2012, když vydal desku Rebel Soul. Původním záměrem bylo, aby projekt byl jakýmsi výběrem největších hitů, přičemž by všechny songy byly úplně nové. Přestože z desky nevzešel žádný větší komerční hit, popularitu si získaly přijemné countryovky Happy New Year a Redneck Paradise, který byl další povedenou kolaborací s Kidovým mentorem Hankem Jr. Tihle dva spolu spolupracovali tak úzce, že bulvár začal jeden čas dokonce spekulovat, zda Hank Jr. není ve skutečnosti Kidovým biologickým otcem!

Následující deska First Kiss dorazila v roce 2015 a posluchačům naservírovala prvotřídní porci toho nejlepšího jižanského rocku. Kdyby tato deska byla vaším prvním seznámením s Kidem Rockem, asi by vás vůbec nenapadlo, že tento týpek kdysi patřil mezi nejslavnější rapery. Kid na ní natočil pohodové countryové fláky Johnny Cash a Drinking Beer With Dad a rovněž na ní vzdal hold svému parťákovi Hankovi Jr. s písní Jesus And Bocephus.

V posledních letech média velmi aktivně probírala Rockovy politické ambice. Kid Rock se k politickým otázkám často vyjadřuje a zároveň není zapřísáhlým zastáncem ani jednoho tábora. Podle Rocka jsou všichni v prvé řadě lidskými bytostmi a dává jasně najevo, že nesouhlasí s mezilidskou nevraživostí z důvodu příslušnosti k modrému oslovi nebo červenému slonovi. Rock podporoval prezidenty Clintona, Bushe mladšího i Obamu. V roce 2012 aktivně podporoval republikánského kandidáta Mitta Roomeyho proti Obamovi a o čtyři roky později Bena Carsona, po jehož odstoupení se přiklonil k Trumpovi

V loňském roce se dokonce spekulovalo, že bude Rock kandidovat v červených barvách do senátu za stát Michigan, ale tyto zprávy byly nakonec vyvráceny, když Kid Rock vydal své nové album Sweet Southern Sugar  a vyjel na velké turné v rámci jeho podpory. Tato deska představuje vyváženou směsici žánrů od country rocku až po bigbeat a je zároveň důkazem, že z Kida Rocka je vyzrálý muzikant, jehož tvorbu se rozhodně vyplatí sledovat.

Mýval je stejně nejlepší…

PLAYLIST:
Old Dominion - Break Up With Him
Clay Walker - Working On Me
Ashley Monroe - Hard On a Heart
Keith Urban - Texas Time
Brothers Osborne - A Couple Wrongs Makin’ It Alright
Dwight Yoakam - Fast As You
Kid Rock - You Never Met A Motherfucker Quite Like Me
Kid Rock - Picture (feat. Sheryl Crow)
Kid Rock - All Summer Long
Kid Rock - Born Free
Kid Rock - Happy New Year
Kid Rock - FOAD
Kid Rock - Tennessee Mountain Top

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 23: Mývalové a bizoni s modrými límečky aneb Nejlepší desky roku 2017

Honkytonk Jukebox 23: Mývalové a bizoni s modrými límečky aneb Nejlepší desky roku 2017

Martin Pešek , Taková normální megastar Chris Stapleton, high-class redneck Kid Rock a White Buffalo - nezávislý drsňák s citlivým srdcem.

Hurá na Jih 39: Bordel, chlast a rap´n roll

Hurá na Jih 39: Bordel, chlast a rap´n roll

Dalibor Mierva , Páteční kalenice rapujících řepáků Mocassin Creek, pozvánka na Southern Rock & Blues Kolín a pátrání po zaniklých a přesto skvělých kapelách z jižanského pravěku.

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Zac Brown Band: Vítejte zpátky doma!

Petr Mečíř , Konec experimentů, zpátky ke kořenům. Zac Brown Band jsou zpět z divokého výletu. A k tomu obvyklý přehled country novinek ze zámoří za poslední měsíc.