Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Příběh muže, který dokázal vystoupit ze stínu svého slavného otce a dokázal propojit tradiční country píseň s bouřlivým southern-rockovým boogie.


Dolů

Hank Williams Jr. je nejen superhvězdou, která ovládla 80. léta, ale jako syn Hanka Sr. je rovněž spojujícím článkem s tou nejtradičnější country 40. a 50. let. Jeho impozantní dráhu si blíže představíme v novém Country Servisu. Nejprve nás však čeká přehled aktuálních novinek z Nashvillu.

Hank Williams Jr.

Country zprávy leden 2018

Fanoušci Blakea Sheltona jsou pěkně zmatení. Zpěvák před časem oznámil, že se chystá ukončit kariéru, pak symbolicky obnovil svoji smlouvu s Warner Brothers a nyní zase vyhrožuje, že plánuje skončit. Shelton je nehranější a nejviditelnější country hvězdou současnosti, přičemž mu k popularitě hodně pomáhá i porotcování talentové soutěže The Voice. A loni ho dokonce časopis People (nějakou záhadou) zvolil nejvíc sexy mužem na planetě.

Scotty McCreery, vítěz American Idol z roku 2011, je po sérii držkopádů opět v sedle vydá novou desku po 5 letech. Novinka se jmenuje Seasons Change, vyjde 16. března a McCreery je tentokrát podepsán pod všemi texty i jako autor.

Brothers Osborne

Bratrské duo Brothers Osborne, které už dvakrát po sobě vybojovalo trofej pro nejlepší duo roku a které je aktuálně také nominované na Grammy, plánuje na letošek novou muziku. Už vydali ukázku v podobě nabušené pecky Shoot Me Straight.

Dierks Bentley se vrací ke kořenům a ohlásil projekt s názvem The Mountain, kterým by se měl odchýlit od mainstreamové produkce zase zpět. Umělecky má jít o podobný projekt, jaký bylo před lety jeho nevšední bluegrassové album Up On The Ridge.

Duo Sugarland se po pěti letech vrací v plné parádě. Jennifer Nettles a Kristian Bush se několik let věnovali sólovým projektům, ale letos opět vyráží společně na turné a plánují novou desku. Jejich comebackový singl se jmenuje Still The Same.

Po konfederační vlajce a pomnících jižanských generálů si nyní aktivisté posvítili na slovo „dixie.“ Dolly Parton právě oznámila, že na základě protestů síť svých restaurací Dixie Stampede, kde se v kruhové manéži návštěvníkům předvádí show z Divokého západu, přejmenuje na Dolly Parton's Stampede. Nabízí se otázka, co bude dál. Deportace všech černochů zpět do Afriky?

Dolly vyměkla. Dixie musí pryč…

Poslouchejte: Hank Williams Jr. a Country zprávy leden 2018

Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Randall Hank Williams se narodil roku 1949 jako syn countryové legendy Hanka Williamse. Jeho taťík mu dal přezdívku Bocephus (Cvalík), protože mu přišlo, že se synátor podobá televiznímu komediálnímu břichomluvci stejného jména. Hank senior zemřel 1. ledna 1953, když bylo juniorovi dva a půl roku. Jeho matka Audrey byla na countryové scéně prominentní osobou a malý Hank tak od malička znal spoustu slavných lidí, kteří k nim chodili pravidelně na návštěvu, včetně Johnnyho Cashe, Earla Scruggse nebo Jerryho Lee Lewise

První dvě generace hudebního rodu Williamsů. Už od začátku bylo jasné, že malý Cvalík půjde ve stopách svého slavného otce

Jelikož Hank vyrůstal v hudebním prostředí, tak bylo jen otázkou času, kdy začne sám vystupovat. Na veřejnosti zpíval od svých osmi let a profíkem se stal v patnácti. Díky svému jménu měl všude dveře otevřené a když navíc zpíval písně svého otce, televizní a hudební producenti se o něho mohli poprat. Od roku 1964 Hank Jr. vydával dvě až tři desky ročně a člověk nemusí být génius, aby si představil, o jakou muziku šlo. Stačí uvést názvy několika alb: Hank Williams Jr. Sings The Songs Of Hank Williams, Your Cheatin' Heart, Father & Son, Luke The Drifter, Jr., Songs My Father Left Me atd. atd. atd.

Hank Junior s matkou Audrey

Hank Jr. žil jen ze slávy svého otce a ze svého jména a přestože o něj byl zájem a sem tam zabodoval s menším hitem, v polovině 70. let ho zastihla nevyhnutelná krize identity. Uvědomil si, že je pouhým imitátorem Hanka Williamse a že pokud chce něčeho dosáhnout, bude muset vystoupit ze stínu svého otce. V té době už taky pěkně lítal v drogách a alkoholu a rozhodl se přestěhovat do Alabamy, aby si dal život do pořádku. Začal více koketovat s jižanským rockem a pravidelně hrál s Charliem Danielsem a Waylonem Jenningsem

Změna image a hlavně totální proměna muziky. Cvalík se znovu narodil…

V srpnu 1975 se vypravil na výpravu do hor v Montaně, kde se pod ním utrhl sníh, padal 150 metrů a nakonec přistál obličejem na kamenech. Děsivý pád Hank jako zázrakem přežil, ale měl mnohočetné zlomeniny, ze kterých se dával dohromady další dva roky. Během této doby mu byl zrekonstruován obličej a také se musel učit znovu mluvit a zpívat. Když se vyléčil, tak aby skryl jizvy a znetvoření tváře, nechal si narůst plnovous a začal nosit tmavé brýle a klobouk. Touto dramatickou změnou vizáže se roku 1977 zrodil Bocephus, jakého známe dnes.

  
Nashvillská scéna byla z Williamsova nového, divokého a rockem ovlivněného soundu poněkud rozpačitá, nicméně Hankova popularita s každým dalším albem stoupala a tak hudebnímu establishmentu nezbylo nic jiného, že nového Bocephuse akceptovat. Zlom nastal v roce 1979, když vyšlo veleúspěšné album Family Tradition a z Hanka Jr. se stala superhvězda. Bylo mu v té době 30 let, přestože díky vizáži působil o dost starší. Ve studiu byl mimořádně produktivní a s železnou pravidelností často vydával dvě alba ročně. 

Mezi lety 1979 a 1992 vydal 21 desek, které všechny dostaly zlatou nebo platinovou certifikaci. V roce 1982 měl v jeden okamžik dokonce devět různých studiových desek v albovém žebříčku najednou! V letech 1987 a 1988 získal nejvyšší ocenění  Umělec roku od Country Music Association. 

Hank Jr. si získal pověst běsnícího divočáka, jehož boogie spojující country s jižanským rockem prostě nemohlo nechat nikoho v sedě. Mezi klasické pecky z tohoto období patří Family Tradition, Whiskey Bent And Hell Bound, A Country Boy Can Survive nebo All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight.

Když Bocephus v roce 1989 chystal svůj už třetí výběr hitů a potřeboval na něj nějakou novinku, rozhodl se vytvořit neobvyklý duet se svým otcem. Našel totiž nahrávku There's A Tear In My Beer, kterou Hank Williams Sr. napsal a nahrál v roce 1950, ale kterou se rozhodl nevydat. Hank Jr. k ní natočil své party a ve studiu pak byl zmixován duet otce se synem. Ještě větší kouzla pak produkční společnost předvedla, když vzala stařičké černobílé video s Hankem Sr. a vyrobila z toho videoklip spolu s Juniorem, takže to vypadá, že si oba Hankové zahráli spolu. Na technologii roku 1989 to bylo něco nevídaného (a také mimořádně nákladného). Jejich duet byl vyhlášen nejlepším videoklipem a také nejlepší hudební událostí roku 1989 a oba Williamsové za něj také dostali Grammy.

Hank Jr. poctivě vydával pravidelné desky i v 90. letech, ale v prodejích ho již válcovala mladší generace zpěváků. Bocephus si ale rychle našel jinou platformu, kde se zviditelnit. V roce 1989 začal zahajovat pondělní televizní fotbalové přenosy s předělávkou své hitovky All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight, jejíž slova zcela přepsal a vznikla z toho slavná znělka Are You Ready For Some Football

Kolem roku 2000 začal Hank Jr. spolupracovat s Kidem Rockem, který se v té době začínal přeorientovávat z rapu na jižanský rock. Nejprve si Hank a Kid návzájem hostovali ve svých videoklipech, pak začali nahrávat i ve studiu a v roce 2002 odehráli společný koncert v rámci série CMT Crossroads. Williams a Rock se tak sblížili, že bulvár jeden čas dokonce spekuloval o tom, zda Kid není ve skutečnosti Hankovým synem. (Hank Jr. je však otcem jiných muzikantů – Hanka Williamse III a zpěvačky Holly Williams). 

Rowdy Friends: Hank Jr. a Kid Rock

Jak moc pro Kida Rocka jeho starší kámoš znamená, dal vědět na své předchozí desce, kde nahrál skladbu Jesus And Bocephus. Jejich spolupráce pokračuje dodnes – před pár lety natočili duet Redneck Paradise a Hank Jr. zpívá na poslední desce Kida Rocka, která vyšla v listopadu 2017.

Hank Williams Jr. měl od poloviny 70. let pověst burana se vším, co s tím souvisí. Samozřejmě je tedy i nadšeným lovcem, milovníkem zbraní a zapřísáhlým republikánem. V prezidentských kampaních postupně aktivně podporoval George Bushe mladšího a Johna McCaina a v roce 2008 dokonce sám uvažoval o kandidatuře do senátu státu Tennessee, což si nakonec rozmyslel. Své politické názory, občas poněkud svérázné, však šíří hojně a rád a v roce 2011 jedním komentářem vyvolal velké pozdvižení, když v televizním rozhovoru označil Obamu za nepřítele Ameriky a přirovnal ho k Hitlerovi (o této kauze jsme blíže psali v samostatném článku).

 
Televizní kanál ESPN se od jeho výroků distancoval a v reakci na to Hanka Jr. po více než 20 letech odvolali ze zahajování fotbalových přenosů. Hank Jr. ale vedl svou a také natočil protiobamovský song Keep The Change. Po letech se ale situace urovnala a od června 2017 už je Bocephus zpět a každé pondělí opět svolává diváky na fotbalovou party.

Dnes je Hank Williams Jr. živoucí legendou a přestože se na hlavní scéně country music pohybuje už více než 50 let, stále je mu „teprve“ 68 let, takže je jasné , že nějaký ten pátek na koncertních podiích ještě divočit bude. V roce 2014 nashvillské vydavatelství Big Machine založilo divizi Nash Icon, jejíž záměrem bylo vydávat muziku od prominentních veteránů, kteří mají stále komerční potenciál. A Hank Jr. byl jejich logickým a také cenným úlovkem. Natočil pro ně velmi nadupané a aktuální album It’s About Time, které vyšlo v lednu 2016 a Bocephus jím jasně potvrdil, že do starého železa ještě rozhodně nepatří.

PLAYLIST:
Blake Shelton - I'll Name The Dogs
Scotty McCreery - Wherever You Are
Brothers Osborne - Shoot Me Straight
Dierks Bentley - Pride (In The Name Of Love)
Sugarland - Still The Same
Dolly Parton - Drives Me Crazy
Hank Williams Jr. - Hey, Good Lookin'
Hank Williams Jr. - Can't You See
Hank Williams Jr. - Family Tradition
Hank Williams Jr. - All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight
Hank Williams Jr. - Young Country
Kid Rock & Hank Williams Jr. - Redneck Paradise
Hank Williams Jr. - Why Can't We All Just Get a Long Neck
Hank Williams Jr. - God Fearin' Man

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 23: Mývalové a bizoni s modrými límečky aneb Nejlepší desky roku 2017

Honkytonk Jukebox 23: Mývalové a bizoni s modrými límečky aneb Nejlepší desky roku 2017

Martin Pešek , Taková normální megastar Chris Stapleton, high-class redneck Kid Rock a White Buffalo - nezávislý drsňák s citlivým srdcem.

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Charlie Daniels: Houslový ďábel nepřišel z Georgie, ale ze Severní Karolíny

Petr Mečíř , Vypadá jak Děda Mráz, na housle a kytaru hraje i v osmdesáti jak ďáblův mladší brácha, miluje Boha, zbraně a Ameriku. Legenda jižanské muziky v hudebním speciálu Petra Mečíře.

Noční můra 31: Jayke Orvis speciál aneb Pankáči s banjem a mandolínou

Noční můra 31: Jayke Orvis speciál aneb Pankáči s banjem a mandolínou

Mr. Beman , Dupárnou proletí nejzajímavější esa ze stáje Farmageddon Records a Noční můra bude celá věnována jejich zdaleka největší hvězdě, vizionáři moderní root music Jayku Orvisovi.