Trump s rohama, Obama jako Hitler a bubáci v bílých prostěradlech

Trump s rohama, Obama jako Hitler a bubáci v bílých prostěradlech

Ke country music patří i kontroverzní momenty a skandály. Pár chuťovek vám teď zkusíme naservírovat.


Dolů

Country zpěváci se často považují za spíše konzervativní a nekonfliktní umělce, ale když už u nich jednou za čas přeci jen dojde k nějakému skandálu, většinou se o tom pak mluví desítky let. V prvním dílu přehledu zvláště kontroverzních momentů se podíváme na některé mediální bitky znepřátelených hvězd, jaké dalekosáhlé následky může mít kritizování amerického prezidenta nebo jakými kuriózními způsoby lze vyjádřit nesouhlas s odklonem hlavního proudu směrem k jiným žánrům.

Charlie Rich vs. John Denver

Charlie Rich

Jedna z nejkontroverznějších událostí countryové historie se přihodila v závěru večera při předávání cen CMA Awards v roce 1975, kdy zbývalo předat nejvyšší ocenění pro nejlepšího umělce roku. Trofej předával její výherce z předchozího roku, Charlie Rich, který vytáhl lístek, přečetl si ho pro sebe, vytáhl z kapsy zapalovač, lístek podpálil a s úsměvem na rtech oznámil jméno Johna Denvera jakožto vítěze. Denver byl zrovna na turné v Austrálii a děkovnou řeč pronesl pomocí satelitního video přenosu a neměl tedy tušení, co Rich právě provedl. 

John Denver

Obecně se mínilo, že Charlie Rich tak protestoval proti vítězství Denvera v nejvyšší kategorii, protože Denver byl do té doby spíše považován za folkového zpěváka. Sám Rich se později Denverovi omluvil, že prý byl opilý, že se jednalo o momentální hloupý nápad a že tím rozhodně nemyslel nic osobního proti Denverovi. Moc mu to ale nepomohlo - v očích veřejnosti se Rich stal padouchem, jeho kariéra začala výrazně slábnout a tento incident pak musel vysvětlovat prakticky v každém rozhovoru každému novináři až do své smrti v roce 1992.

Charlie Rich na CMA Awards 1975

Billy Ray Cyrus vs. Travis Tritt

Billy Ray Cyrus

Bulvární plátky velmi milují slovní války mezi hvězdami – v polovině 70. let byly noviny plné roztržek mezi Dolly Parton a Porterem Wagonerem, nebo můžeme vzpomenout na relativně čerstvé mediální potyčky mezi Ericem Churchem a Mirandou Lambert nebo mezi Lukem Bryanem a Zacem Brownem. Začátkem 90. let žil bulvár z války Billyho Raye Cyruse a Travise Tritta. Dříve neznámý Cyrus se v roce 1992 objevil prakticky odnikud s megahitem Achy Breaky Heart. Některé zavedené hvězdy poukazovaly na diskutabilní kvalitu songu a nejhlasitějším odpůrcem se stal Travis Tritt, který Cyruse označoval za jednohitový zázrak a jejich vzájemné výměny názorů byly skvělou potravou pro bulvár. 

Travis Tritt

Když Cyrus v roce 1993 na AMA Awards vyhrál cenu za nejlepší countryový singl, ve svém emotivním projevu se obul do svých odpůrců a přestože Tritta přímo nejmenoval, v závěru děkovné řeči na adresu odpůrců zvolal „tady je čtvrťák, zavolejte někomu, koho to zajímá!,“ což byla narážka na Trittův hit z předchozího roku Here's A Quarter, Call Someone Who Cares.Tento sport však nakonec skončil smírem – Tritt se po letech Cyrusovi omluvil a v roce 2002 oba společně vystoupili na memoriálu Waylona Jenningse.

Billy Ray Cyrus na AMA Awards 1993. Klidně klikněte, nevypadá to, ale to video funguje.

Boj Alana Jacksona za záchranu tradice


Alan Jackson je znám svými nekompromisními postoji a svou si občas dokáže prosadit poněkud kuriózním způsobem. V jeho profilovém článku  jsme vám již povídali o tom, jak na protest proti hraní na playback při ACM Awards v roce 1994 nechal svého bubeníka hrát bez paliček nebo o podobném excesu na CMA Awards v roce 1999. Jackson je bojovníkem za tradiční country a v roce 2000 nahrál kontroverzní duet s další superstar tradiční country - samotným Georgem Straitem.

Alan Jackson

Skladba Murder On Music Row pojednávala o pomyslném vrahovi z Music Row, slavné nashvillské čtvrti, kde sídlí většina nahrávacích studií, který zabil country hudbu tím, že začal opouštět od klasických country nástrojů a že v rámci komercializace mixuje country s dalšími žánry. V té době vzbudil song Jacksona a Straita velký rozruch a přestože celá hudební komunita jejich počin hlasitě vítala, každý zpěvák se ale zároveň sám sebe ptal: „nezpívají náhodou o mně?“

Dixie Chicks vs Bush ml.

Dixie Chicks byly na přelomu tisíciletí jednou z nejžhavějších kapel tehdejší country scény, než se vše během několika vteřin zvrtlo. Dívky totiž nesouhlasily s politikou prezidenta Bushe mladšího v Iráku a dne 10. března 2003 frontmanka kapely Natalie Maines na koncertě v Londýně prohlásila, že se Dixie Chicks stydí za to, že Bush mladší pochází z Texasu stejně jako ony.

Dixie Chicks

Tato jediná věta v USA okamžitě vyvolala obrovskou vlnu nevole a odporu mezi country fanoušky i rádii. Hit Dixie Chicks Travelin‘ Soldier, který byl zrovna na 1. místě hitparády, byl okamžitě stažen z rádií, stejně jako všechny jejich další nahrávky. Rozhlasové stanice dokonce pořádaly akce, kde fanoušky mohli přinést svoje CD od Dixie Chicks a ty se pak hromadně pálila nebo rozjížděla bagry. Dixie Chicks byly považovány za zrádkyně a country komunita je vyloučila. 

Obyvatelé Texasu a country fanoušci mají evidentně jiný názor než děvčata z Dixie Chicks.

Dívky se urazily, na oko oznámily svůj odchod z country a jako provokaci vydaly metalovou verzi jejich hitu Sin Wagon. V roce 2006 vydaly další provokativní skladbu Not Ready To Make Nice, kterou daly jasně nalevo, že se rozhodně nemíní stát hodnými holkami. K dalšímu velkému skandálu pak došlo na předávání cen Grammy v roce 2007, kde Dixie Chicks dostaly od Akademie 5 gramofonků za žánr country, přestože jejich muziku žádná countryová rádia nehrála a navíc již několik let neměly žádný hit. 

A jeden by si myslel, že Grammy se udělují za muziku. No, co je to proti dnešním Oskarům, tam už o film asi vůbec nejde...

Postoj Akademie byl tehdy považován za pomstu countryovému světu a i Carrie Underwood byla na tiskovce po skončení Grammy zaskočena dotazem, zda vítězství Dixie Chicks vnímá jako vztyčený prostředníček country hudbě. Zpolitizování Grammy se pak potvrdilo o pouhé dva týdny později, když na countryových cenách ACM Awards Dixie Chicks nezískaly ani jedinou nominaci (jelikož neměly za co). 

Nakonec proč ne, pro část Američanů je Donald opravdu ten největší satan, otázkou ovšem je, jestli to platí i pro fanoušky country music...

A jako to dopadlo se samotnou kapelou? V dalších 10 letech si Dixie Chicks mohly zahrát v Kanadě a v Evropě. V Americe nakonec začaly znovu koncertovat až v roce 2016. Ihned však daly najevo, že se nijak nepoučily, když na svých koncertech promítaly podobiznu Donalda Trumpa s ďábelskými rohy...

Skandál Dixie Chicks

Hank Williams Jr. vs. Obama

S následky spojenými s kritikou prezidenta má své zkušenosti i samorost Hank Williams Jr., který vyvolal hodně debat a emocí v roce 2011, kdy v jednom televizním rozhovoru přirovnal Obamu k Hitlerovi. Williams tehdy kritizoval golfový zápas mezi Obamou a republikánským předsedou sněmovny Johnem Boehnerem a doslova řekl, že to je stejné, jako kdyby Hitler šel hrát golf a izraelským premiérem Netanyahu. Šokovaným moderátorům pak Bocephus ještě dodal, že Obama je nepřítelem Ameriky.

Hank Williams Jr.

V reakci na Williamsovy výroky televize ESPN Hanka Jr. okamžitě odvolala z Monday Night Football, kde do té doby dlouhých 28 let týden co týden zahajoval svojí znělkou Are You Ready To Some Football? pondělní zápasy. Z neuvážených Williamsových slov si o měsíc později tropili žerty Brad Paisley a Carrie Underwood při uvádění CMA Awards a do svého skeče zapojili i samotného Williamse, což byl důležitý moment znamenající, že countryový svět buranovi Hankovi odpouští. Na začátku letošního června se pak objevila zpráva, že Hank Jr. se po téměř 6 letech opět vrací do Monday Night Football.

Rozhovor s Hankem Williamsem Jr.

Kontroverzní videoklipy

Občas se stane, že kontroverzi vyvolají i oficiální hudební videoklipy. V tomto ohledu je přeborníkem Garth Brooks, který má na svém kontě hned tři klipy, které ve své době z různých důvodů nesměly do televize, protože údajně podporovaly nežádoucí chování: v klipu The Thunder Rolls zastřelí manželka svého nevěrného chotě, klip We Shall Be Free obsahoval záběry apartheidu a ku-klux-klanu (mimochodem, v profilovém článku o Garthovi Brooksovi jsme psali, jaký skandál tento videoklip způsobil na Superbowlu v roce 1994) a nakonec klip Anonymous, ve kterém jeho hrdina spáchá sebevraždu. Poslední jmenovaný se dokonce nikdy nesměl vysílat a objevil se až na DVD v roce 2006.

Garth Brooks

Jako zástupce kontroverzcíh klipů jsme vybrali Goodbye Earl od Dixie Chicks. Jeho hrdinka v něm zlikviduje svého násilnického manžela a přestože klip ve své době vyvolal hodně polemiky, v televizi se nakonec vysílat mohl.

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Martin Pešek , Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.

Hotely na kolech aneb Jak cestují country hvězdy

Hotely na kolech aneb Jak cestují country hvězdy

Petr Mečíř , Nekonečné dálnice a více či méně luxusní autobusy jsou pro americké muzikanty druhým domovem. Pro řadu z nich i tím prvním…

V garáži Donalda Trumpa: Čím se vozí příští americký prezident?

V garáži Donalda Trumpa: Čím se vozí příští americký prezident?

Vojta Dobeš , Cadillaky a Rolls-Royce jsou normálka. Dokážete si ale představit Donalda za volantem Lamborghini Diablo nebo Roadsteru od Tesly?