Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.


Dolů

Druhé červnové vydání Honkytonk Jukeboxu bude ve své první části zaměřené na blížící se koncert nejslavnější folklórní skupiny písní a tanců z jihozápadního Texasu jménem  ZZ Top. Tato (doufejme, že povedená) taškařice proběhne v ČR již poněkolikáté a letos to bude poprvé v Plzni, konkrétně 19.7.2017 od 19 hodin v Home Monitoring Aréně. 

Kdo dorazí, bude zřejmě kapelou či pořadateli následně doma monitorován, jestli si náhodou nepouští Michala Davida nebo Britney Spears. Posluchačům našeho internetového rádia to, předpokládám, nehrozí, ba naopak. 

I tuhle klasiku uslyšíte v prvního hodině dnešního Jukeboxu.

Čekání na fousáče si můžou zpříjemnit poslechem první hodiny dnešního Jukeboxu, která je věnována zajímavým zízítopáckým coverům, songům, kde Billy Gibbons hostoval svým kamarádům, nebo písním kapel, které blues-rockové tříhlavé sani dělaly v nedávné minulosti předskokany.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 11 – ZZ Top třináctkrát jinak

Trojice nových desek, kterým se dneska podíváme na zoubek, má společnou jednu věc. Natočili je chlapi, kteří by se už dávno mohli odebrat do muzikantského důchodu nebo by se (v tom horším případě) mohli stát trapnými postavičkami omílajícími dokolečka pár svých mechem obrostlých hitů. Willie Nelson (84), Marty Stuart (58) a John Mellencamp (65) jsou ale z jiného těsta. Jakoby ti dědci (či chcete-li postarší gentlemani) chytli druhý nebo spíš čtvrtý dech…

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 16 - Staří psi s pěkně ostrými zuby

Willie Nelson – Navzdory fámám pořád při síle

„Tak jsem se dneska ráno probudil a koukám, že jsem pořád naživu, i když na netu píšou, že jsem právě umřel“, dělá si z fám o svém skonu legraci v písni Still Not Dead čerstvý čtyřiaosmdesátník Willie Nelson. Jeho dlouho netrpělivě očekávané nové album se ale nese povětšinou ve vážnějším a přemýšlivém duchu, nicméně celkové ladění desky, na které spolupracoval se svým dlouholetým producentem a skladatelem Buddy Cannonem, je převážně optimistické. Jestli je to výsledkem životního nadhledu získaného na leckdy notně divoké cestě životem nebo zda je za tím vším sluníčková povaha dlouholetého propagátora „zeleného“ přírodního lifestylu, bůh suď. Důležitý je výsledek a zde panuje mezi hudebními kritiky i country fanoušky nebývalá shoda. God´s Problem Child je jednou z nejlepších desek Willieho Nelsona vůbec, a že jich za svou kariéru natočil pěkných pár desítek. 

Willie Nelson si vždycky uměl udělat legraci sám ze sebe a v tomhle klipu tomu není jinak.

Téma smrti a jistého ohlédnutí zpět je sice všudypřítomné, Willie svůj pohled zabarvuje nejen do černé či šedé, ale své místo mají na desce i teplejší barevné odstíny, ať už je to v písních o důležitosti lásky či o tom, jak je někdy obtížné vyrovnat se s tím, že hlava se cítí na padesát a tělo maličko na víc. Tečku na konec tvoří hudební rozloučení s přítelem Merle Haggardem He Won´t Ever Be Gone doprovázené neméně zajímavým videem – to ostatně platí o většině písní z alba. Díky, Willie!

Willie Nelson– God´s Problem Child
28.4.2017
Legacy Recordings

Marty Stuart – Westernový punker na tripu do Kalifornie

Koncepční, ucelená alba, která byste si měli pustit pěkně najednou píseň po písni, už dneska ve věku streamovacích serverů tvoří málokdo. Milovník old school country and western muziky Marty Stuart na nejmodernější trendy zvysoka kašle a dělá si věci po svém. Svého času hvězda country-popových hitparád je dnes nezávislým a v prostředí dnešního Nashvillu až skoro undergroundovým umělcem a svou těžce vydobytou tvůrčí svobodu proměňuje v zajímavé projekty bořící leckdy zavedené hranice žánru. Letošní novinka Way Out West je poctou Kalifornii – a tím není myšlen jen bakersfieldský sound Bucka Owense či Merle Haggarda, na albu slyšíme silné ozvěny plážového rocku, kytičkového psychedelického lehce sjetého bigbítu Byrds, tex-mex muziky Marty Robbinse, Beatles či truckerských balad o vyprahlých pouštních dálnicích.

Nedílnou součástí desky jsou instrumentální kousky, kde dostávají prostor oba kytaristé, jejich podíl na desce je naprosto zásadní. Kytarový kouzelník Mike Campbell z doprovodných Heartbreakers Toma Pettyho se podílel i na produkci alba a v sólech mu více než zdatně přizvukuje dlouholetý leader Stuartovy kapely a vyhledávaný nashvillský sideman Kenny Vaughan. Veliká paráda a úžasná barevnost jejich hry obzvláště vyniknou, podpoříte-li své sluchové vjemy něčím maličko halucinogením. Cestopis po americkém jihozápadě v podání Marty Stuarta a jeho boys tak získá další level. 

Jedno z nejlepších hudebních videí, které jsem za poslední dobu viděl.

Marty Stuart And His Fabulous Superlatives – Way Out West
10.3.2017
Superlatone Records

John Mellencamp – Amerika smutných klaunů a venkovanů

Johna Mellencampa občas přirovnávají k Bruci Springsteenovi a ne bezdůvodně. Nikdy sice nebyl celoplanetární rockovou superstar, ale na pěknou kariéru v USA jeho písně bohatě stačily. S dcerou slavné June Carter Carlene se potkali při projektu jižansko-gotického muzikálu Ghost Brothers Of Darkland County vzniklého podle předlohy krále horroru Stephena Kinga, nějakou dobu spolu koncertují a nová deska je jejich společným dílem. Johnův cohenovský chraplák jde se sametovým Carleniným kontraaltem skvěle dohromady a totéž platí i pro písně, které psali společně i každý zvlášť. Některé z nich ležely v šuplíku dlouhá léta (duet Mellencampa s Martinou McBride Grandview skoro 25 let) a čas jim jenom prospěl. Po hudební stránce je nové putování po světě smutných klaunů a venkovanů esenciálně americké. Potkává se tu heartland rock s přiostřenými elektrickými kytarami s guthrieovským folkem, bluegrassem, gospelem a s blues a to ve směsici chytře a nápaditě poskládané a propojené. O textech písní se dá říct to samé. Mellencampova Amerika byla vždycky poněkud temná, ale za těžkými mračny jednou vysvitne Slunce pro každého – stačí se správně dívat a poslouchat.

John Mellencamp – Sad Clowns & Hillbillies
28.4.2017
John Mellencamp PS

Playlist Z jukeboxu do playlistu 11 – ZZ Top třináctkrát jinak
The Charlie Daniels Band – Sharp Dressed Man
Dwight Yoakam – I´m Bad, I´m Nationwide
ZZ Top, Jeff Beck – Sixteen Tons
Buddy Guy, Billy Gibbons – Wear You Out
Hank Williams Jr. – La Grange
Hank Williams III – Trashville
Tim Montana And The Shrednecks, Billy F Gibbons – Rust And Red
Supersonic Blues Machine, Billy F Gibbons – Running Whiskey
Leslie West, Billy Gibbons – Standing On The Higher Ground
Billy Gibbons And The BFG´s – Treat Her Right
Ben Miller Band – The Outsider
Austin Hanks – Delta Torches
ZZ Top – My Head´s In Mississippi

Playlist Honkytonk Jukebox 16 – Staří psi s pěkně ostrými zuby
Willie Nelson, Tony Joe White, Leon Russell, Jamey Johnson – God´s Problem Child
Willie Nelson – Still Not Dead
Willie Nelson – True Love
Willie Nelson – Delete And Fast Forward
Willie Nelson – He Won´t Ever Be Gone
Marty Stuart And His Fabulous Superlatives – Mojave
Marty Stuart And His Fabulous Superlatives – Way Out West
Marty Stuart And His Fabulous Superlatives – Time Dont´t Wait
Marty Stuart And His Fabulous Superlatives – Old Mexico
Marty Stuart And His Fabulous Superlatives – Whole Lotta Highway (With A Million Miles To Go)
John Mellencamp, Carlene Carter – Damascus Road
John Mellencamp, Carlene Carter – Indigo Sunset
John Mellencamp, Martina McBride – Grandview
John Mellencamp – Battle Of Angels

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Petr Mečíř , Dokázal dobýt svět country i popu a čelem se postavil i ke své nevyléčitelné chorobě.

Noční můra 25: Bahno

Noční můra 25: Bahno

Mr. Beman , To nejlepší z lineupu festivalu Muddy Roots 2017. Smaragdové blues Dylana Walshe, finský folk-punk Slack Bird a Otis Gibbs – vypravěč bez patosu.

Překroč tu čáru! aneb 10 filmů z americko-mexické hranice

Překroč tu čáru! aneb 10 filmů z americko-mexické hranice

Mr. Beman , Nejlepší border movies, plné vražd, drog, rozpáleného písku a podivných existencí.