Překroč tu čáru! aneb 10 filmů z americko-mexické hranice

Překroč tu čáru! aneb 10 filmů z americko-mexické hranice

Nejlepší border movies, plné vražd, drog, rozpáleného písku a podivných existencí.


Dolů

S nástupem podivně oranžového realitního agenta s kukuřičným chmýřím místo vlasů na americký trůn se do popředí zájmu opět dostala i otázka americko-mexického pohraničí. Nejedná se o nic nového, chmatlavý Donald pouze vsadil na zajímavé předvolební téma a chystá se nabídnout spoustu pracovních míst mexickým gastarbaiterům při stavbě Zdi. Pohraničí je prostě vděčný námět, z kterého těží i filmaři. Dovolte mi provést vás po nejžhavějších pouštích Sonory, Chihuahuy a Zaragozy, směrem do Texasu, Nového Mexika, Arizony a zpět. Deset filmů o tom, jak překročit čáru.

Hranice (1982)

Začneme již klasickým zástupcem hraničních thrillerů přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Drsní klaďáci u pohraniční stráže nejsou jenom v Králi Šumavy, ale našli byste je třeba ve filmech Hraniční čára, kde vartuje Charles Bronson, nebo Hranice z roku 1979 kterou stráží Telly Savalas. K těm nejzdařilejším patří příběh losangelského policajta Charlieho Smitha (Jack Nicolson), kterého manželka přemluví k přestěhování do jejího rodného Texasu. Charlie nastoupí k hraniční hlídce a rychle zjišťuje, že plat není pro většinu jeho kolegů hlavním zdrojem příjmů. Kolega a soused Cat (Harvey Keitel) Charliemu hbitě nastíní finanční možnosti spojené s novou uniformou. Dívat se občas jinam je jedna věc, ale vraždy a obchod s nemluvňaty je daleko za hranicí toho, co je Charlie ochoten zkousnout, a tak je finální střet nevyhnutelný. Dobrá atmosféra, nevídaně nabouchaný Keitel a originální způsob jeho smrti vás donutí ptát se sami sebe, kam sakra zmizely všechny ty super drsný osmdesátkový kriminálky.

The Border, 1982, režie Tony Richardson

Krvavá hranice (2008)

Další, pouze modernější variací na dané téma, je historka o pohraničníkovi, kterého dohnala jeho minulost člena drogového gangu. Bývalí kriminální kolegové se snaží přestat podnikat v malém a na převoz větší zásilky potřebují dobré krytí. Do toho se samozřejmě zaplete mexický dodavatel, běženci, převaděči a jako třešnička na dortu i místní minutemani, kteří jsou tu vylíčeni zcela podle oficiální propagandy, tedy jako parta debilních, rasistických vidláků s velkou palebnou silou. Kevin Bray do hlavní role obsadil Cubu Goodinga juniora, aby mohl na tváři místních vykouzlit onen neopakovatelný výraz krajního ovládání, když vyslovují ono obligátní oslovení „officer“. Spíš vtipné než napínavé, ale rozhodně z hranice.

Linewatch, 2008, režie Kevin Bray

Sicario: Nájemný vrah (2015)

Úspěšná agentka protidrogové sekce FBI je oslovena chlápky z agentury tak tajné, že se její jméno ani nedozvíme, aby se v rámci meziresortní spolupráce podílela na zvláštní operaci posvěcené vládami na obou březích Rio Grande. Tak začíná jeden z nejlepších thrillerů za posledních, řekněme pět let. Emily Blunt v roli Kate Macy nestíhá střídat překvapený výraz s rozhořčeným, když zjistí, jak přesně akce, kterým my odborníci říkáme black ops, probíhají. Tým dále kromě pár hochů z Delty tvoří koordinátor, který se představí jen jako Matt (Josh Brolin) a mexický konzultant Alejandro (Benicio Del Toro). Celou partu čeká depresivní výlet do Juarésu, pár přestřelek a zjištění, že kopání tunelů není jenom specializace hochů z Gazy. Dívat se na tenhle film je jako neustále se ohlížet na noční ulici, jestli za vámi někdo nejde s tím že víte, že vaše cesta ještě povede dlouhým, špatně osvětleným podchodem. Nás bambitkáře potěší hlavně přehlídka ultimátní žoldácké výstroje a výzbroje, stejně jako ukázky reálné taktiky při boji zblízka a pacifisté se mohou alespoň bát, jestli půvabnou Emily odbouchnou mafiáni, nebo hoši z CIA.

Sicario, 2015, režie Davis Villeneuve

Konzultant (2013)

Co by to bylo za článek s hraničářskou tematikou, kdyby tu chyběl Cormac McCarthy! Spisovatel, pro nějž je střet světa na sever a světa na jih od hranice přímo životní téma. Po tzv. Border Trilogy a knize Tahle země není pro starý se žijící klasik jižanské gotiky rozhodl zamakat přímo na filmovém scénáři, aby Hollywoodu ušetřil výdaje za scénáristy. Výsledkem je thriller, který víc než na akční scény sází na úsporné, ale dobře napsané dialogy. Úspěšný právník (Michael Fassbender) se rozhodne postoupit na společenském žebříčku na úroveň svých klientů a pomocí majitele nočního klubu Reinera (Javier Bardem) zainvestuje do kšeftu s nejmenovaným mexickým kartelem. 

Všechno běží v pohodě, postavy se nám scházejí v luxusních interiérech drahých restaurací a soukromých apartmánů, řadu obsazených hvězd rozšíří Cameron Diaz, Brad Pitt, Bruno Ganz nebo Penelope Cruz a v tom se po cestě něco (slušně řečeno) pokazí. Celé je to tak trochu pro chápavého diváka, ale neušlo mi, že ta chyba má nějakou návaznost na toho motorkáře s ufiknutou hlavou. Závěr je jako z antické tragedie, ale alespoň se vyhnete dumání nad tím, co bylo dál. McCarthy nezklamal. Opět vylíčil Mexiko jako říši zla, odkud se Američané, potažmo zbytek planety můžou nadát pouze nenadálé a kruté smrti. Bohužel si neodpustil svoje standartní filozofování, ale naštěstí ho tu není tolik, aby se nedalo vydržet.

The Caunselor, 2013, režie Ridley Scott

Za hranici (2014)

Penzionovaný šerif Roy si žil docela spokojeně. Měl penzi, pěkný dům, koně a milou manželku Olivii se sklonem k dobročinnosti. A právě ta se jí stane jednoho dne osudnou. Při projížďce do pustiny, kde ubohým běžencům rozdává deky a vodu, je ze zálohy zastřelena. Roy celkem logicky podezírá Mexičany a s pomocí svého nástupce rozjíždí pátrání. Celé je to samozřejmě mnohem složitější a motiv odplaty za domnělou vraždu rychle ustoupí do pozadí před mnohem aktuálnějším ohrožením. Komorní drama napne i dojme a i když to není nejlepší film historie, onu hraniční atmosféru kontrastu dvou světů vykresluje dokonale. V hlavních rolích Ed Harris jako Roy, Eva Longoria jako osudem těžce zkoušená Paulina a Michael Peňa jako její manžel Miquel, který dokladuje moji teorii, že na každou národnost mají v Americe dva herce, jenom na hispánce mají čtyři.

Frontera, 2014, režie Michael Berry

Machete (2010)

"My nepřekročili hranici, to hranice překročila nás!" Ať už to znamená cokoli, dobře to vystihuje tuhle popkulturní řezničinu. Tenhle film vlastně původně ani neměl vzniknout, existoval pouze falešný trailer, promítaný mezi dvojfilmem Auto zabiják a Planet Terror pánů Tarantina a Rodrigueze. Ohlas byl ovšem tak bouřlivý, že Rodriguezovi nezbylo než Dannyho Treja obsadit do jeho první hlavní role v životě. Bývalý mexický federální agent, kterého všichni považovali za mrtvého, se potlouká na americké straně hranice a číhá na správnou chvíli k zahájení své soukromé vendetty. 

Stojí proti němu pěkná řádka parchantů, hraných požehnanou řádkou hvězd. Posuďte sami: Drogový boss Torezz (Steven Seagal), jeho americký obchodní partner Booth (Jeff Fahey), rasistický senátor McLaughlin (Robert De Niro) a šílený velitel pohraničníků Von (Don Johnson) a samozřejmě armáda najatých zabijáků, aby se hlavní postava nepřezdívalo Mačeta jen tak pro nic za nic. Náš hrdina má naštěstí dvě krásné spojenkyně, agentku ICE Sartanu Riverovou (Jessica Alba) a ráznou revolucionářku Luz (Michelle Rodriguez). Popkulturní maglajz je plný hlášek, krve a brutálních fórků typu slaňování na střevech a účinkování v něm si všichni zúčastnění evidentně královsky užívali. Zaplať pánbů, že nezůstalo jen u traileru!

Machete, 2010, režie Robert Rodriguer, Ethan Maniquis

Texas Rangers (2001)

Neodpustím si nezařadit nějaký ten western, a i když tenhle není zrovna nejpovedenější, dobře dokumentuje vývoj tex-mex sousedských vztahů. Po americké občanské válce byli Texasští rangeři rozpuštěni a pohraničí tak zůstalo vydáno na milost mexickým desperátům a zlodějům dobytka. Tomu se rozhodl učinit přítrž legendární kapitán Leander McNelly (Dylan McDermott) a s požehnáním texaského guvernéra začne verbovat muže ochotné bránit hranici se zbraní v ruce a hvězdou na prsou. Na tento historii v podstatě věrný základ je naroubovaná stokrát viděná historka o formování mladých mužů, jejich výcviku a prvních bojových zkušenostech, které samozřejmě dopadnou nevalně, aby se mládež mohla řádně naštvat a Mexikánům to vrátit. Pokoukání to není nijak převratné, ale koně řehtají, kolty se lesknou na slunci a hochům to v kovbojském moc sluší. Proti bandě Kinga Fishera (Alfred Molina) tu mimo jiné vyrazí idoly dívek jako Aston Kutcher, James van der Beek, nebo RnB hvězda Usher Raymond. Někdo by už sakra měl konečně natočit film o historii Texas Rangers bez modelek v kalhotách!  

Texas Rangers, 2001, režie Steve Miner

Desierto (2015)

Ve výčtu žánrů nám zatím chybí tzv. survival thriller, tedy film, ve kterém musí postavy bojovat o život v krajně nevyrovnaném souboji. Toto zadání naplní měrou vrchovatou příběh frustrovaného vidláka s offroadem, čoklem a kulovnicí (Jeffrey Dean Morgan) a partičky ilegálů, kteří se v nepravou chvíli nemají na pláni kam schovat. Masakr přežijí tři a náš bezejmenný lovec tento počet stáhne na dva. Tenhle film dosahuje s vynaložením minima nákladů maximální efekt a kromě Gael García Bernala, Alondry Hildago a Diega Cataňi (zmiňované trio přeživších) v něm hlavní roli hraje vizuálně nesmírně vděčná poušť, po které se film ostatně jmenuje. Co všechno musí ti chudáci z jihu vytrpět před tím, než se z nich v Kalifornii stanou pokojské a zahradníci, předvádí tenhle film více než názorně.

Desierto, 2015, režie Jonás Cuaron

Sin Nombre (2009)

Na podstatně vážnější strunku hraje tento miláček festivalových porot. Člen mexického pouličního gangu Casper se dostane do sporu se svým fešácky potetovaným šéfíkem a poté co ho oddělá, musí prchnout. Vybere si k tomu střechu nákladního vlaku mířícího do USA, stejně jako rodina honduraské dívky Sayry. Cesta všem hoboes příjemně ubíhá, ale bohužel gang Mara Salvtrucha má svoje lidi všude. Režijní debut Cary Fukunagy je zároveň thrillerem, sociálním dramatem i netradiční love story, aniž by působil jakkoli nepřirozeně. Neokoukané tváře v hlavních rolích dodávají celé věci na autenticitě. Hranice je tu jako symbol spasení, i když Casper tuší, že ani za ní ho klid nečeká, ale jde o symbol zatraceně vzdálený. Kdybyste se rozhodli, že se podíváte jen na jeden film z tohoto výčtu, vyberte si prosím tenhle.

Sin Nombre, 2009, Cary Fukunaga

Traffic – nadvláda gangů (2000)

Pomocí několika na první pohled nezávislých dějových linií, které se samozřejmě v pravou chvíli protnou, se režiséru Stevenu Soderberghovi podařilo vytvořit jeden z nejzajímavějších a nejkomplexnějších filmů s drogovou tematikou. Kartely, soukromé armády, obchodníci, uživatelé, politici a dobří i špatní poldové, to všechno se tu střetává s nemilosrdnou logikou obchodu s nelegálními substancemi. Kvality filmu ocenila i Akademie a film získal čtyři Oskary. V hlavních rolích se tu objevují mimo jiných Michael Douglas, Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones nebo Benicio Del Toro.

Traffic, 2000, režie Steven Soderbergh

Hranice není jenom čára na mapě, dokáže od sebe oddělit celé civilizace, dokáže lidi rozlišit na chudé a vyvolené a dát možnosti těm, kteří se nebojí překročit hranice zákona nebo morálky. Přeji příjemné zážitky při monitorování žhavého pohraničí prostřednictvím filmů!

Při sledování některého z border movies přijde vhod kapka poctivé hraničářské whiskey či bourbonu. Za sponzoring tohoto článku děkujeme společnosti Universal Premuim Brands, provozovateli internetového obchodu Warehouse1.cz a dovozci originální Bulleit Frontier Whiskey.

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Mr. Beman , Přehlídka nejlepších nových filmů z Divokého západu. Zaprášený stetson si poprvé nasadil i John Travolta.

Hrdinové od Alama, špioni s tomahawkem a vidlácká vyvražďovačka: Americká historie na pokračování

Hrdinové od Alama, špioni s tomahawkem a vidlácká vyvražďovačka: Americká historie na pokračování

Mr. Beman , Nejlepší TV seriály mapující historii Ameriky. Vypněte bednu a nastartujte počítač!

Voblíkni svou ženskou v Dixie stylu aneb Nápady za flašku

Voblíkni svou ženskou v Dixie stylu aneb Nápady za flašku

Martin Pešek , Výhrami v naší červnové soutěži jsou lahve Bulleit Frontier Whiskey, australská móda od Scippis a nová dámská trika DixieGear.