Hrdinové od Alama, špioni s tomahawkem a vidlácká vyvražďovačka: Americká historie na pokračování

Hrdinové od Alama, špioni s tomahawkem a vidlácká vyvražďovačka: Americká historie na pokračování

Nejlepší TV seriály mapující historii Ameriky. Vypněte bednu a nastartujte počítač!

Dolů

Seriály se ve vztahu k protěžovanějším filmům změnily z chudých příbuzných na rovnocenné mediální hráče, často s rozpočty převyšujícími běžnou filmovou produkci. Tentokrát se zaměříme na šest zajímavých projektů z historie amerického kontinentu, odehrávajících se v osmnáctém a devatenáctém století. Je tu jaro a tak na dlouhé zimní večery už to neuhraju, ale vzhledem k televizní bídě na českých kanálech se nějaké to stahování jeví téměř jako nezbytnost. A pokud nevíte, jak na to, určitě máte někde kolem sebe někoho, kdo vám rád pomůže…

Na Západ

Starší už kousek, ale není možné ho nezmínit. Rozmáchlá sága, která během šesti devadesáti minutových dílů mapuje osidlování středozápadu mezi lety 1820-1890. Děj prostřednictvím dvou hlavních postav, kentuckého koláře a dobrodruha Jacoba Weelera a lakotského šamana Milovaný Bizony zobrazuje vývoj vztahu osadníků a původních obyvatel. Je tu všechno. První dobrodruzi mapující povodí Missouri, kryté vozy na oregonské stezce, kalifornská zlatá horečka, lovci bizonů, občanská válka, stavba transkontinentální železnice, bitva u Little Big Hornu i následná genocida indiánů a jejich odsun do rezervací. 

Výjimečný televizní projekt pod producentskou taktovkou Stevena Spielberga je obsazený neobvyklý množstvím známých filmových tváří. Josh Brolin jako legendární Jedediah Smith, Tom Berenger jako indiánské krve žíznivý plukovník J. Chivington a samozřejmě nezbytný indián Wes Studi tentokrát jménem Černý Kotel, jsou jen tři příklady z mnoha. Autenticitu lakotštiny, která tu zazní, sice neposoudím, ale kvalita kostýmů, rekvizit i zbraní je na nejvyšší úrovni. Nádherný příklad kategorie „nutno vidět“.

Into the West
režie Simon Wincer, Jeremy Podeswa, Michael W. Watkins, Robert Dornhelm, Sergio Mimica-Gezzan, Timoty Van Patten
Dreamworks Video, 2005

Hatfieldovi a McCoyovi

Občanská válka se chýlila k hořkému konci, když se kapitán konfederační pěchoty Anse ,,Ďábel“ Hatfield rozhodl, že nevyhnutelná porážka Jihu může proběhnout i bez jeho účasti a dezertoval do svojí rodné Virginie. Jeho nejlepší přítel Randall McCoy pokračuje v boji a domů se vrátí až po kapitulaci a následném pobytu v yankeejském zajateckém táboře. Do Kentucky dorazí jako na kost vyhublá, chodící mrtvola, aby se dozvěděl, že jeho bratra před pár dny zabil Hatfieldův strýc Jimbo. No a máme zaděláno na nenávist až za hrob. 

Televizní stanice History Channel se původně zabývala výrobou polohraných dokumentů a odtud byl už jenom krok k čistě dramatické tvorbě. Třídílná minisérie o nejslavnější americké vendetě devatenáctého století se stala prvním pokusem v této kategorii a nutno dodat že úspěšnější debut si lze představit jen těžko. Hutná atmosféra jižanského vidlákova, pobíhání po lesích spojené se střelbou z perkusáků, rodová nenávist v průběhu tří dekád, která vyvrcholí regulérní bitvou, dokonalá výprava a herecké osazení, kterému vévodí nedávno zesnulý Bill Paxton jako McCoy a Kevin Costner coby Hatfield. 

Apropo Costner, věděli jste, že má kapelu která hraje old time country? Skupina Modern West se postarala o soundtrack, který obstojí i samostatně a skladba I Know These Hills zpívaná Sarou Beck vám spolehlivě prožene mráz po zádech stejně jako celá minisérie.

Hatfields and McCoys
režie Kevin Reynolds
History Channel, 2012

Synové svobody

Po zaslouženém úspěchu Hatfields and McCoys se History Channel rozmáchl k podstatně výpravnějším Vikingům, kteří se díky atraktivnímu tématu a lehké příbuznosti s kultovní Hrou o trůny stali událostí sezony. Na americkou historii ale na HCH nezapomněli a v roce 2014 se k ní vrátili dalším třídílným filmem Synové svobody. Téma je to nejameričtější ze všech - válka o nezávislost. Autoři naštěstí například oproti slavnému Patriotovi vysloveně šetří patosem a otce zakladatele popisují jako partičku, kterou do boje s vládnoucím impériem vehnala spíš nespokojenost s výší daní, než nějaká touha po svobodě. 

Znalci historie se dočkají většiny událostí známých z učebnic dějepisu, včetně bostonského pití čaje, počátečních vojenských neúspěchů kontinentální armády, deklarace nezávislosti až po vítěznou bitvu u Yorktownu. Akcí se věru nešetří a moderní rychlý střih vás přenese i přes nudnější pasáže. Seriál se navíc, což je sympatické, nezdržuje nějakým dlouhým výkladem dějin, protože je primárně cílen na poučenější americké publikum, takže nás Evropany nutí tak trochu k samostudiu, které, co si budeme povídat, potřebujeme jako sůl.

Sons of Liberty
režie Kari Skogland
History Channel, 2014

Turn: Washingtonovi špioni

Abe Woodhull byl obyčejný farmář z Satauket v New Jersey, dokud se válka v roce 1778 nepřehnala i přes jeho pole se zelím. Většina jeho přátel v té době už bojovala oblečená do rebelské modři a Abraham, který má na krku rodinu, se rozhodne pomoci distingovanějším způsobem. Sběrem informací. Tak začíná příběh o počátcích tzv. Culperova kruhu, nejstarší špionážní organizace v USA. Seriál inspirovaný knihou Alexandra Rose Washington Spies: The Story of America´s First Spy Ring natáčí společnost AMC povzbuzená úspěchem svého Hell on Wheels od roku 2014 a v dubnu se můžeme těšit už na čtvrtou sérii. 

Na rozdíl od Sons of Liberty se zabývá spíše stínovou válkou na pozadí velkých dějin a i když se tu velké bitvy zobrazují spíše výjimečně, na napínavosti mu to neubírá, právě naopak. Spiklenci mají s rozvědnou činností minimum zkušeností a tak musí neustále improvizovat. Proti nim stojí nejen skvěle organizovaní Britové, ale i zrádci ve vlastních řadách a po pár epizodách začnete Woodhulla a jeho spolupracovníky obdivovat, jak dovedně se dokážou vylhat i z nejošemetnějších situací.

Ačkoliv jde o seriál špionážní, o akční momenty tu není nouze, a i když jde většinou o nejrůznější lesní přepady, tak střelby z mušket a sekání tomahawkem si divák užije měrou vrchovatou. Kromě mnoha historických postav, jako Benjamin Tallmage, George Washington, Robert Towsend nebo generál Benedict Arnold, tu důležitou roli hraje i kultovní otec všech survivalistů a rangerů Robert Rogers v podání výborného Anguse MacFadyena.

Turn: Washington´s Spies
režie Rupert Wyatt, Nick Copus, Ed Bianchi a další
AMC, 2014

Hrdinové od Alama

Western bez kovbojů? Pistolníci bez revolverů? Texasští rangeři bez hvězd? Armáda bez uniforem? Ano, každý nějak začínal a ani s Texasem to na začátku jeho existence nevypadalo nijak růžově. Po prohrané bitvě o Alamo se trestná výprava vedená generálem Antonio Lopézem de Santa Annou vydává na sever, aby potrestala i ostatní americké separatisty. Sam Houston a jeho muži čelí nejen několikanásobné přesile, ale i rozporům uvnitř velitelského štábu. Opět History Channel a znovu strhující podívaná narvaná tvářemi známými z filmových pláten. 

K tomu třeba dodat, že ještě nedávno byl svět filmových a televizních herců v USA poměrně striktně oddělen a hraní v televizi bylo u hollywoodského herce bráno jako sestupná fáze kariéry. Tato praxe díky popularitě seriálů už sice částečně padla, ale i tak je každý podobný projekt malým svátkem. Během sledování první série jsem se těšil, který populár na mě zase vyskočí. Posuďte sami: Kris Kristofferson jako prezident Andrew Jackson, Brendan Fraser jako Billy Anderson, stopař s dobrými konexemi na místní Komanče, Ray Liotta jako vraždící šílenec Lorca, Oliver Martinez jako Santa Anna, pohublý Jeffrey Dean Morgan jako nejlepší Houstonův stopař Erastus ,,Deaf“ Smith, nebo dnes již zmiňovaný Bill Paxton jako Sam Houston, bez jehož účasti se bude muset připravovaná nová série už obejít. 

Pakliže vás někdy při sledování filmu Alamo (ať už klasického, kde Davyho Crocketta hraje John Wayne, nebo nové verze z roku 2004, kde hraničářskou legendu ztvárnil Billy Bob Thorton) napadlo, co bylo dál, tenhle seriál vám odpoví víc než podrobně. Nevadí ani velké množství vedlejších postav a s tím souvisejících dějových linií, protože je pořád na co koukat. Seriál má skvělé tempo a po nudnějších pasážích následuje vždy skvěle natočená akce.

V roce 1836 Samuel Colt teprve pracoval na svém prvním patentu, takže Texasané jsou ozbrojeni jednorannými předovkami, boje jsou tedy bum bum a pak se jde na kontakt. Svištění nožů a třeskot šavlí byl v pohraničí té doby běžnou zvukovou kulisou a nutno dodat, že choreografie akčních scén je zatraceně rychlá. Když se válčí, tak někdo zařve a zejména v řadách sympatické partičky rangerů, kterým Houston svěřuje ty neobtížnější úkoly, kosí zubatá jednu figuru za druhou. V tomhle seriálu umírá opravdu extrémní množství postav, u kterých byste to nečekali, ale taková byla holt doba. 

V osmém díle se dočkáme bitvy u San Jacinta, kde Texasané s křikem „Pamatujte na Alamo“ dokonale zaskočí mexickou armádu a uštědří jí zdrcující porážku, a to jsou teprve jatka. Plánovaná druhá série se má věnovat období texaské republiky a boji s místními Komanči, takže legendárního kapitána Walkera se dočkáme nejdřív tak za dva roky. Ale věřte, vyplatí se počkat!
 

Texas Rising
režie Roland Joffé
History Channel, 2015

Hraničářská vyvražďovačka

Britská společnost Hudson Bay byla na začátku 18. století nejen monopolním dovozcem kožešin z oblasti tehdejších amerických kolonií, ale také největší firmou své doby vůbec. Není divu, že se její impérium snažilo narušit spousta menších, nezavislých obchodníků. Jedním z nich byl i Declan Harp, napůl Ir a napůl indián, nemilosrdný zabiják červenokabátníků a nejhorší škodná v kožešinovém revíru Hudsonského zálivu. Kanadská sekce Discovery Channelu se spolu se streemovacím Netflixem rozhodla propojit téma úspěšného Reventanta a charisma a muskulaturu havajského rodáka Jasona Momoy a natočila obstojnou zálesáckou vyvražďovačku. 

Jasonovi se Conan Barbar moc nepovedl a ve Hře o trůny skončil jako Khal Drogo už v první sérii, ale přesto má velký potenciál zaujmout zejména fanynky. Navlečen v kožešinách a ozbrojen skalpovacím nožem se jako Declan Harp potlouká se svou partou vyvrhelů po kanadských hvozdech a trollí Angličany. Není to špatné, i když ve srovnání s Di Capriovým survivalem mi to přišlo takové příliš čisťounké. Nicméně seriálů na tohle téma se opravdu moc netočí a tak lze Frontieru odpustit i menší vady na kráse.

Frontier
režie Brad Peyton, Kelly Makin
Discovery Channel Canada + Netflix, 2016

Tak co, vyberete si? Přeji příjemné stahování. Většina je toho k sehnání s titulky, něco i s dabingem. Ovšem pozor! Některé tituly jsou prudce návykové! A který seroš zaujal v poslední době vás? Budu se těšit v diskuzi.

Mr. Beman

Mr. Beman

Jsem fanatickým příznivcem všeho, co se týká Ameriky devatenáctého století. Mám rád parní stroje, perkusní zbraně a hluboké lesy.

Všechny články autora

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Dokupte munici, nasaďte ostruhy. Western se vrací!

Mr. Beman , Přehlídka nejlepších nových filmů z Divokého západu. Zaprášený stetson si poprvé nasadil i John Travolta.

Na železnici, dějou se věci aneb Televizní seriál Hell on Wheels jde do finále

Na železnici, dějou se věci aneb Televizní seriál Hell on Wheels jde do finále

Mr. Beman , Seriál zachycující budování první železnice napříč Amerikou je western jak řemen

I tohle je Dixie: Deset filmů z amerického jihu

I tohle je Dixie: Deset filmů z amerického jihu

Mr. Beman , Morgan Freeman, Gene Hackman, Tommy Lee Jones, George Clooney a pár filmů, které vás přenesou tam dolů, na jih od Mason-Dixon Line. Některé z nich jste určitě ještě neviděli.