Hurá na Jih 29: Arizonským pěnicím se v cele líbí

Hurá na Jih 29: Arizonským pěnicím se v cele líbí

Další díl hudebního putování po státech Konfederace s Jirkou Petrů a rozhovor s Martinou a Míšou, zpěvačkami kapely The Cell.


Dolů

Datum premiéry červnového vydání Hurá na jih jsme operativně posunuli o dva týdny vpřed a tak vás tedy mohu naposled pozvat na dvě akce, které potěší uši southern-rockového fanouška už za pár dnů.

23.6.2017 vystoupí v kutnohorském rockovém klubu Česká1 vynikající francouzská southern rocková kapela Natchez. Předkapelou jí bude banda Full House z Mladé Boleslavi a bude to taková malá předehra pro to, co bude následovat další den. V sobotu 24.6. proběhne ve Hřměníně 23.ročník festivalu jižanského rocku Mlejn. Vystoupí 6 českých kapel a jeden zahraniční host – právě francouzští Natchez.

Natchez slaví v letošním roce 30. výročí založení a tak pro ně chystáme v Kutné Hoře nějakou malou taškařici. Měl by být speciální jižanský dort a bourbon poteče proudem. Snad tomu udělají domácí fans důstojnou kulisu …

Poslouchejte: Jižanský pelmel 11 - Hudební putování po státech Konfederace s Jirkou Petrů, část 2

Jirka Petrů - Velký fanoušek rockové a bluesové muziky 60-tých až 80-tých let, Jihočech a dlouholetý nadšenec domácího kina. 

Po dvou měsících se do pořadu Hurá na jih vrací také Jirka Petrů. V jeho prvním příspěvku v dubnovém vydání jsme se ponořili do rockové historie a připomněli si několik dnes už málo známých kapel, pocházejících ze států bývalé Konfederace. Vzhledem k tomu, že těch států bylo celkem třináct, jak znalci jistě ví a jak si snadno matematici spočítají (pokud mají k dispozici tu nejkrásnější vlajku) a třináct písniček se do jedné hodiny nevejde, bude Jirka Petrů pokračovat dnes.

Jednou z nejvýraznějších kapel, které Jirka ve svém výběru nabídne, jsou Pavlov´s Dogs.

Mezi málem zapomenuté a dnešní širší veřejnosti téměř neznámé kapely patří třeba také Ozark Mountain Daredevils

A co třeba kapela Missouri? Znáte? Neznáte? Tahle písnička je ale přece notoricky známá a ve filmech používaná …

Poslouchejte: Hurá na Jih 29 - Arizonským pěnicím se v cele líbí

Rozhovor s Martinou Dolečkovou a Míšou Jonczyovou jsme si plánovali už hodně dlouho. První termín padl, když Martina náhle onemocněla a podruhé jsme odkládali kvůli zahraniční cestě Míši. Jak se ale říká, do třetice všeho dobrého se to povedlo a rozhovor jsme natočili. To, že v southern rockových kapelách je ženský vokál téměř nezbytností, je všeobecně známo. Kapela The Cell, jejímiž členkami obě děvčata jsou, s ženským vokálem pracuje od svého začátku a vždy na velmi vysoké úrovni. Zpívačky (jak je nazýval první zpěvák The Cell David Gore) byly vždy nejen na vysoké úrovni pěvecké, ale bez výjimky vždy na pódiu dokonale zdobily. A není tomu jinak ani u současných pěnic.

Míša a Martina 

Martina je „služebně starší“, než Míša. Nastoupila do kapely v době, kdy ji opustily předcházející dvě vokalistky Veronika Milatová a Vlaďka Svobodová. Na to, že jí v té době bylo kolem 16 let, se hned jevila velmi suverénně a sebejistě. Přestože tuhle naši muziku předtím vůbec neznala, její touha zpívat v pořádné kapele byla tak silná, že v konkurzu vyhrála a je pevnou součástí týmu dodnes.

Martina Dolečková

Martina byla také námětem k jednomu „hranému“ a vtipnému videoklipu The Cell.

Míša přišla do kapely později, aby nahradila Radku Vojáčkovou, která nějakou domu dělala parťačku Martině. Při své výšce něco málo nad 150 cm a subtilní postavě Míša působí křehkým dojmem, když se ale postaví k mikrofonu a začne sólově zpívat, každému se musí vzrušením napružit všechny chlupy po těle. Také pro Míšu je účast v The Cell prvním kontaktem s jižanským rockem, přestože „hudbu jihu“ dobře zná ze svého působení v gospelovém souboru.

Míša Jonzcyová

Při našem povídání jsme se nemohli vyhnout smutnému tématu, kdy kapelu The Cell opustil, po těžké a dlouhodobé nemoci, kytarista Martin Endl. Martina si můžeme připomenout i jedním videem, které jsem nedávno našel na YouTube. Martin tady skvěle rozjíždí závěrečnou písničku většiny koncertů The Cell Rock Starr a očividně byl tehdy ve skvělé formě a pohodě. Mimochodem video je z doby, kdy v kapele zpíval po Davidu Goreovi další Američan David Kangas.

Po přečtení tohoto článku si určitě nezapomeňte rozkliknout odkazy na audiozáznam obou hodiny pořadu, anebo si můžete v našem archívu surfovat po celých dvou a půl letech, kdy pro vás pořad Hurá na jih připravujeme. Příjemný poslech.

Playlist Hudební putování po státech Konfederace s Jirkou Petrů, část 2
Natchez - Tas Toi
Dreywater - After All (I Ain´t Sleepy) 
Pentagram - Wheel of Fortune  
The Rugbys - King And Queen Of The World 
Missouri - Intro/Movin´ On 
Missouri Dirt - Rockin´ Southern Mothers  
Ozark Mountain Daredevils - If You Wanna Get To Heaven 
Pavlov´s Dog - Song Dance 
Albatross - No Reason To Cry 
Toby Jugg - Gambler´s Dream 
Elvis Presley - American Trilogy 

Playlist Hurá na jih 29 - Arizonským pěnicím se v cele líbí
Big & Rich - This Live                 
Jason Aldean - She´s Country                
Joe Bonamassa - Mountain Climbing    
Mark Broussard - Home                
The Cell - Somebody Else´s Song         
The Cell - Rusty Girl
The Cell - Abilene
The Cell - Devil In Me 

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Martin Pešek , Muzika pro víkendový road trip a nejčerstvější várka nových desek a singlů.

Hurá na Jih 28: Bigbít Rossingtonovic famílie a dunění harleyů

Hurá na Jih 28: Bigbít Rossingtonovic famílie a dunění harleyů

Dalibor Mierva , Pavel Hartl zmapuje „neskynyrdovskou“ hudební dráhu Gary Rossingtona a v rozhovoru s Petrem Smutným (ex-Sweet Pain) dojde kromě muziky na Harley-Davidsony.

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.