Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Dokázal dobýt svět country i popu a čelem se postavil i ke své nevyléčitelné chorobě.

Dolů

Než se ponoříme do životního příběhu a muziky Glena Campbella, poohlédneme se po nejnovějších zprávách a novinkách z prvoligové americké country scény. Vzhůru do Nashvillu!

Glen Campbell

Country zprávy červen 2017

Gretchen Wilson vydává 16. června své nové album s názvem Ready To Get Rowdy. V tiskovém prohlášení uvedla, že po poslechu této desky bude každému jasné, že stará dobrá country nikam nezmizela a že Redneck Woman je zpět! 

Ray Scott vydal svou dlouho očekávanou desku Guitar For Sale. Opět si všechny texty napsal sám a svým nezaměnitelným barytonem zpívá směsici černého humoru a temných balad způsobem, jak to umí jedině Scott. 

The Eagles se letos vrací na koncertní podia navzdory loňskému prohlášení, že po smrti Glenna Freye už nebudou vystupovat. Obrat nastal ve chvíli, kdy na místo Glenna nastoupil jeho syn Deacon Frey a kromě toho kapela na letošní turné přivzala pátého člena, jehož jméno je velkým překvapením: je to Vince Gill

Chris Janson se chystá na velké letní turné a u této příležitosti vydal maxisingl Fix A Drink, který přináší čerstvou porci jeho redneck muziky. Jedná se o ukázku jeho nových kousků z desky, kterou chystá na podzim. 

Chris Stapleton vydal svoji druhou desku. Po velkém úspěchu jeho předloňského debutu Traveller práci ve studiu nepodcenil a natočený materiál nakonec vydal na dvě alba: 1. díl From A Room, Volume I vyšel v květnu a druhým dílem na něj naváže na podzim. 

27. května zemřel Gregg Allman, frontman jižanské formace The Allman Brothers Band. Zdravotní problémy ho trápily delší dobu a už před časem zrušil všechny své koncerty. Bylo mu 69 let.

Gregg Allman

Poslouchejte: Country zprávy červen 2017 a profil Glena Campbella

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell je jednou z největších ikon hudebního světa. Jako prvnímu se mu během jediného roku podařilo dobýt svět country i popu a za svou neuvěřitelnou dráhu posbíral bezpočet významných cen. Mistrovskou muziku už vydává více než 50 let a i těžké chorobě, které ho ve stáří potkala, se postavil čelem a zdravotnímu stavu navzdory stihl ještě objet celý svět a vydat tři skvělé desky. Fascinující životní příběh a hudební dráhu Glena Campbella si dnes blíže představíme.

Glen Campbell se narodil v roce 1936 v Arkansasu jako sedmé z dvanácti dětí. Ve svých 18 letech se přestěhoval do Albuquerque v Novém Mexiku, kde nastoupil do kapely svého a strýce a později založil svou vlastní amatérskou kapelu. V roce 1960 se přesídlil do Los Angeles, kde se stal studiovým muzikantem a kromě toho natáčel demonahrávky a psal texty. Brzy se roznesly zvěsti o jeho talentu a mladičký Campbell se brzy stal vyhledávaným kytaristou. 

Se členy slavných Beach Boys na turné po Austrálii

Začátkem 60. let tak pracoval na albech umělců, jako byli Frank Sinatra, Elvis Presley, Merle Haggard nebo The Monkees. V roce 1964 se dokonce stal dočasným členem Beach Boys, kde zaskakoval za Briana Wilsona, který se nervově zhroutil a už nechtěl živě vystupovat. Přestože Campbell dostal nabídku, aby se stal stálým členem skupiny, po několika měsících z Beach Boys odešel, protože se chtěl věnovat sólové dráze. 

Získal nahrávací smlouvu s Capitolem, ale jeho první desky byly silně neúspěšné. Když ani po pěti letech a pěti deskách Campbell nevyprodukoval žádný hit, společnost už nad ním chtěla zlomit hůl. Nakonec ale ještě dostal poslední šanci a pak události nabraly rychlý spád. Vše se totiž změnilo, když Campbell začal pracovat s novým producentem De Lorym. Hned jejich první nahrávka Gentle On My Mind se stala megahitem takřka přes noc a následující By The Time I Get To Phoenix zase dobyla popové hitparády.

Na příštích cenách Grammy převzal Campbell hned 4 gramofonky, z čehož byly 2 za oblast country (Gentle On My Mind) a 2 za pop (By The Time I Get To Phoenix). Hudební svět do té doby podobný crossover úspěch v různých žánrech během jediného roku nezaznamenal. Z Glena Campbella byla rázem superhvězda a v roce 1968 byl v anketě CMA vyhlášen umělcem roku.

O rok později se zhostil své první filmové role, když si zahrál po boku tehdy již stárnoucího Johna Wayna ve westernu True Grit (u nás uvedeno pod názvem Maršál). Film měl velký úspěch a Campbell k němu natočil soudtrackovou desku, jejíž titulní skladba True Grit byla nominovaná na Grammy. (V roce 2010 natočili bratři Coenové remake tohoto westernu s Jeffem Bridgesem v hlavní roli a původní Campbellovu postavu ztvárnil Matt Damon, film u nás vyšel pod názvem Opravdová kuráž).

Filmový debut po boku Johna Wayna

Na přelomu 60. a 70. let se Campbell těšil velké popularitě a měl i vlastní úspěšnou show v televizi. Nadále pokračoval s vydáváním velkých hitů a pecky jako Rhinestone Cowboy nebo Southern Nights měly velký úspěch i v popu.

V 80. letech se Campbellovy songy začaly z hitparád pomalu vytrácet, ale media v té době stejně víc zajímal jeho milostný románek s tehdy mladinkou zpěvačkou Tanyou Tucker

Glen a Tanya Tucker na zadním sedadle limuzíny Cadillac

Začátkem 90. let již Glen Campbell užíval statutu hudební legendy se vším, co k tomu patří: na jedné straně velká úcta a respekt hudebních kolegů, na druhé straně téměř nulový prostor v rádiu. I nadále však točil nové desky a často se objevoval v televizi. V roce 1991 namluvil postavu kohouta v úspěšném dětském animáku Rock-a-Doodle a k filmu také natočil soundtrack.

V roce 2001 Campbell natočil koncert se symfonickým orchestrem státu Jižní Dakota. Vymazlené DVD s názvem Glen Campbell: Live In Concert In Sious Falls a s 5-kanálových zvukem patří dodnes mezi nejlepší živáky, co kdy vyšly. I v 65 letech podával neuvěřitelné pěvecké a instrumentální výkony. Kromě dokonalých sól na akustické i elektrické kytary se Campbell také naučil hrát na dudy a už od 80. let na koncertech často hrál McCartneyho Mull Of Kintyre nebo Amazing Grace, kdy se na dudy sám doprovázel.

V červnu 2011 Campbell oznámil, že byl diagnostikován Alzheimerem. Místo odchodu na odpočinek se však rozhodl natočit poslední album a také vyjet na velké rozlučkové turné. Vyšlo kritikou velmi ceněné album Ghost On The Canvas a Glen Campbell se vypravil na svoji poslední šňůru. Z původně skromných plánů bylo nakonec monumentální turné, které trvalo rok a půl a během kterého Campbell odehrál 151 koncertů. Jeho jediným zdravotním omezením byly výpadky paměti, které byly vyřešeny teleprompterem s texty na podiu. O tomto famózním turné byl také natočen dokumentání film I'll Be Me, jehož jedním z cílů bylo dostat problematiku Alzheimera do širšího povědomí. Svůj poslední koncert Campbell odehrál 30. listopadu 2012. 

Po skončení této šňůry se ihned vydal do studia, aby zvládl natočit co nejvíce materiálu, dokud ještě může. Jeho poslední píseň I'm Not Gonna Miss You vyšla v září 2014 jako soundtrack k filmu I'll Be Me. Campbell v ní trochu svérázným způsobem reagoval na četné dotazy lidí na jeho zdravotní stav a touto písní jim odpověděl, že se o něj nemusí strachovat, protože jak touto písní říká: „nebudete mi chybět, protože si vás nebudu pamatovat.“ Skladba I'm Not Gonna Miss You vyhrála Grammy a také byla nominována na Oscara.

Glen Campbell už je několik let v poslední fázi Alzeimera a je umístěn v sanatoriu s 24-hodinovou péčí poblíž Nashvillu. Jeho rodina občas vydává informace o jeho aktuálním stavu a většinou jde o neveselé zprávy typu, že Campbell ztratil schopnost hrát na kytaru, že přestal poznávat lidi nebo že již nedokáže mluvit. Přestože z legendárního zpěváka a někdejšího hudebního virtuosa zbyla jen troska upoutaná na lůžko, která již neví o světě, jeho hudba žije dál.

Z jeho závěrečných nahrávek již vyšlo skvělé album See You There, které obsahuje i temné akustické nahrávky jeho největších hitů, ze kterých chvílemi až mrazí a Campbellovo úplně poslední album vyšlo nyní 9. června. Jde o kolekci příhodně nazvanou Adiós a obsahuje Campbellovy oblíbené cover verze, které chtěl prý celý život nahrát, ale čas si na něj našel až opravdu za pět minut dvanáct.

PLAYLIST:
Chris Stapleton - Second One to Know
Gretchen Wilson - Rowdy
Vince Gill - I Can't Tell You Why
Ray Scott - Put Down That Gun
Allman Brothers Band - Ramblin' Man
Chris Janson - Redneck Life
Glen Campbell - By The Time I Get To Phoenix
Glen Campbell - Southern Nights
Glen Campbell - Highwayman
Glen Campbell - Cowpoke
Glen Campbell - Try A Little Kindness
Glen Campbell - Galveston (live)
Glen Campbell - Rhinestone Cowboy
Glen Campbell - I'm Not Gonna Miss You

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Alabama: Country kapela ze samého srdce Dixie

Petr Mečíř , Příběh nejúspěšnější country kapely v historii není jen osmdesátkové retro. Pánům z Alabamy to pořád hraje velice slušně.

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Martin Pešek , Muzika pro víkendový road trip a nejčerstvější várka nových desek a singlů.

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.