Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Divoká kanadská kočka si na princeznu rozhodně nehraje. Nechybělo moc a byla i na titulní stránce Playboye.


Dolů

Terri Clark je jednou z mála country zpěvaček, kterou nikdo nemůže obvinit, že by nahrávala nějaké utahané popově znějící slaďáky. Tahle dáma z Kanady ráda trochu tvrdší country a evidentně se její muzika líbí i jejím fanouškům, když na domácí scéně úspěšně válcovala i Shaniu Twain. Její hudební dráhu a zajímavé životní milníky si dnes blíže představíme.

Ale nejdřív se podíváme, co je nového v Nashvillu a na prvoligové americké country scéně.

Country zprávy březen 2017

Josh Turner vydal nové album po 5 letech. Novinka se jmenuje Deep South, vyšla 10. března velmi se povedla - její zvuk je tradiční a přitom stále aktuální.

Erich Church vyhlásil válku překupníkům koncertních vstupenek a nechal stornovat už téměř 30 tisíc lístků, které byly vráceny zpátky do prodeje.

Dívčí duo Maddie & Tae, které před 3 lety zazářilo s hitem A Girl In A Country Song, právě dokončuje svoje druhé album a během jara z něj plánují vydat první singl. 

26. května oslaví Don Williams své 78. narozeniny a v tento den také vyjde deska k jeho poctě, na které jeho nesmrtelné hity nazpívali Chris Stapleton, Dierks Bentley, Alison Krauss, Lady Antebellum, Garth Brooks a řada dalších.

Don Williams oslaví 78. narozeniny tributovým albem

Ronnie Dunn se musí dostavit k soudu poté, co ho chytila policie, když se nedopatřením dostal do zakázané oblasti v Údolí smrti. Zrovna byl v Las Vegas na další sérii show s Kixem Brooksem a Rebou McEntire a mezi koncerty se vypravil fotografovat do pouště.

Kapela Shenandoah se dala opět dohromady s původním frontmanem Martym Raybonem, vyjeli na velké turné a rovněž plánují novou desku k oslavě 30. výročí od založení kapely. 

Poslouchejte: Country zprávy březen 2017 a profil Terri Clark

Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Terri Clark se narodila v roce 1968 v Montrealu, ale za svůj domov považuje provincii Alberta, kde vyrůstala. Oba její prarodiče z matčiny strany byli známými kanadskými country zpěváky, kteří kdysi dělali předskokany Johnynmu Cashovi nebo Georgeovi Jonesovi a Terrina matka byla zase folkovou písničkářkou. Terri se velmi brzo rozhodla, že se chce živit country muzikou a na střední škole pracovala po večerech v čínské restauraci, aby si vydělala na cestu do Nashvillu. 

Do Music City se odstěhovala ihned po skončení školy v roce 1987, kdy jí bylo 19 let. Přes den prodávala boty a po večerech hrála v baru Tootsie's Orchid Lounge. Terri vzpomíná, že do prodejny s obuví jednou vešla Reba McEntire a Terri se na ní úplně vrhla s tím, že se jednou chce také stát známou country zpěvačkou. Než se jí to povedlo a než se s Rebou skutečně staly kamarádkami, však uběhla ještě dlouhá doba. 

Terri Clark hrála příliš tradiční country, což tehdejší producenty moc nebralo. Jednoho večera však potkala Keitha Stegalla, producenta Alana Jacksona, který ji poradil, aby se nevzdávala. V roce 1994 se Stegall stal ředitelem labelu Mercury Records a ihned s Terri podepsal smlouvu. Hned její první singl Better Things To Do měl velký úspěch a pořádně zčeřil vody mezi tehdejšími zpěvačkami, které většinou hrály pomalé popově znějící slaďáky (ne že by to dnes bylo příliš jiné...). Terri dala hned od samého začátku vědět, že není žádné ořezávátko a že její muzika má koule. Videoklip Better Things To Do je do dnešního dne skvělým příkladem toho, jak by to mělo vypadat, když chce ženská dělat country. 

Další dvě desky Terri Clark byly rovněž úspěšné a každá si vysloužila platinovou certifikaci. V roce 1998 Terri dostala velkou příležitost, když vystupovala po amerických stadionech jako předskokanka na velkém turné Brooks & Dunn a Reby McEntire. U Terri Clark bylo také nezvyklé, že si psala většinu svých songů sama a jen na její debutové desce byla podepsána u 11 z celkových 12 skladeb. Pro srovnání třeba její kolegyně Martina McBride napsala svou vůbec první píseň až po téměř 20 letech své kariéry.

Terri přebírala cizích písní jen velmi málo a s jednou z nich zaznamenala velký hit. Byla to Poor Poor Pitiful Me, předělávka od rockera Warrena Zevona z roku 1976. (Kdybychom chtěli být puntíčkáři, tak Terri technicky vzato tento song převzala ve verzi od Lindy Ronstadt z roku 1977. V původním textu Zevon zpíval, že potkal dívku, která po něm chtěla, aby jí zbil a že o tom, jak jejich hrátky dopadly, že raději pomlčí. Linda Ronstadt si tuto pasáž upravila, protože v ženském podání by to znělo dost divně).

Terri Clark byla sice úspěšná v USA, ale zato v Kanadě platila za naprostou megastar, kde válcovala i svou kanadskou kolegyni Shaniu Twain. Od kanadské asociace country hudby převzala nejvyšší ocenění Fans' Choice Award poprvé v roce 1997 a od té doby ho obdržela celkem 8x. Mezitím také vyrostla umělecky. Na svou čtvrtou desku Fearless vyměnila producenta, texty byly mnohem osobnější a celkový zvuk více akustický. Album ale nebylo tolik komerčně úspěšné jako její předchozí desky, tak se na příští desce vrátila k divokým vypalovačkám, které ji proslavily.

V roce 2004 dostala exklusivní nabídku, aby pózovala na titulní stránku Playboye. Terri nabídku nakonec odmítla s vysvětlením, že nechce vysílat sexistický signál vůči svým mladým fanynkám. Média odmítnutí této příležitosti ve své době hodně řešila a jelikož byl jejím tehdejší hitem song I Wanna Do It All, skoro všude jste se mohli dočíst rádoby vtipný bonmot, že „Terri sice zpívá, že chce zkusit všechno, ale zřejmě mezi to nepatří pózování pro pánský časopis.“

V roce 2004 byla Terri na vrcholu slávy. Jednoho večera jí na podiu Grand Ole Opry překvapil Steve Wariner a pozvánkou, aby se stala se stálou členkou jejich souboru. Terri je dodnes jedinou Kanaďankou, které se této pocty dostalo. Vydala také výběr největších hitů a zabodovala s obřím hitem Girls Lie Too. Tento song patří mezi nejznámější „girl-power“ songy. S videoklipem si Terri také pěkně vyhrála a Shaun Silva, známý režisér countryových videoklipů, si v něm sám zahrál piráta Jacka Sparrowa a v závěru se v něm mihne i legendární Wayne Newton, který už desítky let patří k inventáři lasvegasských show.

Práce na další desce se ale pak trochu zkomplikovaly. Terri vydala singl The World Needs A Drink, ve kterém odlehčeným způsobem vybízí ke světovému míru a videklip k písni zachycuje Terri v různých částech světa. Takovou kuriozitou v tomto klipu je, že když má být Terri v Rusku, tak přímo za sebou má ceduli „Václavské náměstí - Nové město - Praha 1.“ Zajímavostí také je, že tento song napsal v té době ještě naprosto neznámý Eric Church. Terri také natočila duet s Martinou McBride, ale ani jedna z těchto písní se na další desce nakonec neobjevily. Nakonec vydala povedenou desku Life Goes On, ale porodní bolesti při jejím natáčení narušily vztahy s jejím labelem, který se nijak moc nesnažil ohledně její propagace a Terri od nich na jaře 2006 odešla.

Ani potom však neměla štěstí. Podepsala smlouvu s BNA Records a začala pro ně natáčet nové album. Vydala dva parádní hity Dirty Girl a In My Next Life a vyjela na turné s kanadskou kapelou Emerson Drive a duem Big & Rich, aby svoji chystanou desku propagovala. Termín vydání se ale neustále posouval a nahrávací společnost se nakonec rozhodla album nevydat. Znechucená Terri od nich proto na podzim 2008 odešla, založila si vlastní label a od té doby vydává muziku pouze nezávisle. 

Přestože její hvězda už trochu pohasla, Terri je stále velmi aktivní a její tvorba si drží stále velmi vysokou úroveň. Za poslední roky vydala nezávislé desky Long Way Home, které mělo na Terri nezvyklý undergroundový zvuk, kulervoucí živák Terri Clark Live: Road Rage, skvělou kolekci Roots And Wings plnou nových vypalovaček, které se tematicky vrací k její rodné Kanadě a album cover verzí Classic s klasickými country písněmi, které však nahrála v podstatně tvrdším stylu, takže i klasika Delta Dawn zní v jejím podání skoro jako rocková balada. Na této desce také pozvala hosty jako Rebu McEntire, Dierkse Bentleyho a nebo kanadskou hvězdu Deana Brodyho. Své zatím poslední album Some Songs vydala v roce 2014. I po 22 letech by jí její dráhu mohla leckterá zpěvačka závidět. Jméno Terri Clark je na poli country music pojem a její živé koncerty jsou opravdovým zážitkem.


PLAYLIST
Josh Turner - One Like Mine
Eric Church - Drink In My Hand
Maddie and Tae - Shut Up and Fish
Garth Brooks - Good Ole Boys Like Me
Ronnie Dunn - Let The Cowboy Rock
Shenandoah - Janie Baker's Love Slave
Terri Clark - Better Things To Do
Terri Clark - Poor, Poor Pitiful Me
Terri Clark - No Fear
Terri Clark - I Wanna Do It All
Terri Clark - Girls Lie Too
Terri Clark - She Didn't Have Time
Terri Clark - In My Next Life
Terri Clark - We're Here For A Good Time

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Alan Jackson: Strážce tradiční country

Petr Mečíř , Sympaťák, který si vždycky stál za svým a nikdy se nenechal zlákat moderními trendy. V životě i v muzice. 

Honkytonk Jukebox 11: Dej cihlu na plyn, kámo!

Honkytonk Jukebox 11: Dej cihlu na plyn, kámo!

Martin Pešek , Španělsko- americký cowpunk Dead Broncos, bro-country superstar Brantley Gilbert a naspeedovaný bluegrass Old Crow Medicine Show. Mejdan vskutku pekelný.

Hotely na kolech aneb Jak cestují country hvězdy

Hotely na kolech aneb Jak cestují country hvězdy

Petr Mečíř , Nekonečné dálnice a více či méně luxusní autobusy jsou pro americké muzikanty druhým domovem. Pro řadu z nich i tím prvním…