Honkytonk Jukebox 11: Dej cihlu na plyn, kámo!

Honkytonk Jukebox 11: Dej cihlu na plyn, kámo!

Španělsko- americký cowpunk Dead Broncos, bro-country superstar Brantley Gilbert a naspeedovaný bluegrass Old Crow Medicine Show. Mejdan vskutku pekelný.


Dolů

Březnový Honkytonk Jukebox nejdřív zavoní vysokooktanovým benzínem a rozpáleným asfaltem. V jeho první hodině si budeme hrát písně na téma auťáky, trucky, dálnice a tak podobně (když už jsme minule rozjeli ty vlaky). S Charlie Danielsem se podíváme na závody NASCAR, Bob Wayne odpoví na otázku, proč se dieselový trucky nemůžou dostat do nebe, s Jasonem Isbellem se vrátíme do let čtyřicátých, kdy touhou jeho babičky byl Hudson Commodore a Quaker City Night Hawks prozradí, jakýmže to auťákem vlastně jezdí ďábel. Jako ochutnávku si dejte tenhle klip – tady je to všechno tak nějak pěkně pohromadě.

Jedna z tisícovek country-rockových kapel okresního formátu, kterými je Amerika nacpaná a pořád vznikají další. Bezva, aspoň máme u nás na Rádiu Dixie co hrát.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 7

Hodina druhá je jako obvykle ve znamení hloubkové exkurze do útrob třech nových desek, které mi za poslední měsíc padly do ucha. A bude to jízda neméně zběsilá jako v zahřívací hodině první. Mimo jiné můžete zjistit, co všechno se dá označit pojmem „country music“. No, pevně věřím tomu, že kdyby se Dead Broncos, Old Crow Medicine Show a Brantley Gilbert všichni potkali na nějakém mejdanu, v pohodě by spolu zakalili, pokecali a když by došlo na kytary, na nějakým oblíbeným kousku by se taky určitě shodli.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 11  – Dej cihlu na plyn, kámo!

Dead Bronco – Španělští ptáčci s broncobilly omáčkou

Nejlepší současná španělská rocková kapela hraje country! To jsou mi věci. Partička místních muzikantů pod vedením rodilého Američana Matta Horana se dala dohromady v roce 2012 a od hraní na nárožích za pár drobných do futrálu se přes angažmá v pubech a pajzlech pochybné pověsti dostali Dead Bronco až mezi španělskou rockovou první ligu. A samozřejmě mezi nejlepší evropské country kapely. No, i když country… Oni sami svoji muziku označují jako „broncobilly“.

Punková energie, nasranost a nasazení  se michá s rockabillyovými vyhrávkami elektrické kytary a spolehlivou rytmikou (kontrabas a leckdy improvizované bicí), do country šuplíku kapelu posouvá lehce ušpiněný zvuk lap steel kytary (novinka v sestavě, na předchozích třech albech jsme mohli slyšet banjo a housle) a především pěvecký projev frontmana Matta.  

Své oblíbené country veterány z padesátek i Hanka III. má pěkně hluboko v duši, nejen na kérkách po těle, ovšem texty jeho písní žádné retro nejsou. Whiskey, tráva, koks, rychlý a rezatý auťáky, ke všemu svolný ženštiny, sem tam nějakej zombík a trocha blues pro chuť. Milovníci gospelů a ortodoxní vyznavači učesaného tradičního bluegrassu by se nestíhali křižovat.

Rozhodně si zapište do deníčků datum 6.7.2017, kdy v rámci svého evropského klubového turné zavítají i do Jablonce nad Nisou.

A do té doby můžete sjíždět jejich desky i velice povedená videa. Country? Hell Yeah!!!

Dead Bronco mají dokonce i svoje vlastní pivo. Třeba do Jablonce pár kousků přivezou...

Dead Bronco – Bedridden & Hellbound
10.2.2017
Dead Bronco
http://www.deadbronco.com

Brantley Gilbert – Kámoš čert nikdy nespí

Když se řekne bro-country, hudební kritici si zalévají uši voskem, fandové tradiční country ládují brokovnice a intelektuálové z univerzitních fair-trade kaváren mají o důvod víc, proč nad tou bílou lůzou ohrnovat svůj skutečným životem nepolíbený nosánek. Hip-hop mladého, venkovského, bílého muže. Já být velký macho! Koukni na ty kérky, brácho. Pickupy, holky, whiskey, plechovky s pivem, rybaření, hluboké bahno, tvrdá práce přes týden a hustá kalba o víkendu, občas taky kostel a hrdost na vlajku a na Ameriku. A furt dokola. 

Tenhle song možná znáte z minulého dílu Honkytonk Jukeboxu, ale to vůbec nevadí.

Hudebně je to spíš rock než country, kytary někdy sólují jak staří jižani, občas slyšíte skoro až rap či R&B a celé je to samozřejmě těžce profi. Nahrávky, mix, produkce, živá show, klipy, hvězdy, prostě všechno. Že je to všechno tak nějak na jedno brdo a nepoznáte ani, kdo právě zpívá a hraje? Komu to vadí? Vždyť to vydělává těžký prachy. Fakt těžký. Vyprodaný největší stadiony a haly, singly na špičkách žebříčků, milionkrát přehraná videa, skvělej byznys s merchem atd. Brantley Gilbert je jedním z těch, kteří tenhle specifický hudební subžánr před pár lety rozjížděli a novým albem jen potvrzuje svou pozici na vrcholu mezi hvězdnými kámoši jako jsou Florida Georgia Line, Jason Aldean či Luke Bryan

Ale pozor, tak úplně blbá tahle deska není. Jako by Brantley a možná i celá tahle bro-subkultura už měli divokou pubertu plnou pátečních kalenic za sebou. Zaposlouchejte se do titulní písně nebo do (vesměs pomalejších) tracků jako Smokin´ Gun nebo Outlaw In Me a možná tuhle superstar v umaštěný kšiltovce vezmete na milost. Třeba z něj za dvacet let bude nakonec folkovej písničkář… Těch odpichových tracků na čerstvé desce Brantley Gilberta najdete i tak dost a s několika se určitě potkáte i v playlistu našeho internetového rádia. 

Pilotní singl z nové desky The Devil Don´t Sleep, která se (stejně jako ty přechozí) ihned usídlila na prvním místě country hitparád.

Brantley Gilbert – The Devil Don´t Sleep
27.1.2017
Valory
http://brantleygilbert.com/

Old Crow Medicine Show – Vzpomínky naspeedovaných kotlíkářů

Nebýt téhle bandy neposedných kotlíkářů, megaslavní Mumford & Sons by zřejmě neexistovali. OCMS jsou jednou z nejlepších kapel, které vzešly z mohutného „obrodného hnutí“ americké lidové old-time a bluegrassové muziky na přelomu tisíciletí nastarovného filmem O Brother, Where Art Thou bratří Coenů. OCMS začínali stejně jako většina jejich souputníků hraním na ulicí, sjezdili tak velkou část Ameriky a Kanady, až si jich jednou všimla sestra legendárního slepého kytaristy Doca Watsona. Doc byl jejich naspeedovanou muzikou nadšen a pomohl jim nastartovat jejich dnes již dvacet let trvající kariéru pozváním na svůj festival Merlefest.

Hraním na ulici to celé kdysi začalo...

Pak přišel jejich první a dodnes nepřekonaný hit Wagon Wheel, který rychle zlidověl možná i díky svému částečně dylanovskému rodokmenu, a už to jelo. Dnes jsou OCMS členy Grand Ole Opry, za sebou mají devět desek, koncertní šňůry s již zmiňovanými kámoši Mumford & Sons a řadou dalších, řadu cen včetně Grammy z roku 2015 za album Remedy, ale především spoustu skvělé muziky. Takže přišel čas na retrospektivní bestofku.

Naprosto vynikající video. Frontman Ketch Secor je fakt boží, ta energie a radost z hraní z kapely do lidí přímo sálá.

OCMS své Best Of omezili na první tři desky vydané u značky Nettwerk v letech 2004 až 2008 a jako bonus přidali dva kousky, které do celku přirozeně zapadnou. Wagon Wheel samozřejmě nechybí, při jejím poslechu se nemůžu zbavit dojmu, že známější verze v podání Daria Ruckera prostě nemá ty koule jako „vraní“ originál.

Dnešní koncertní podoba Old Crow Medicine Show.

A pak už to jede jak rozhicovaná parní lokomotiva, topič nabírá koks plnejma lopatama, z muzikantů stříká pot i emoce a celá parta táhne za jeden provaz a to tak, že fest. Bluegrass je hodně stará muzika, ale OCMS jí dokázali dát nový drajv a šťávu přesně ve chvíli, kdy to bylo nejvíc potřeba. Jejich výběrové album to dokumentuje víc než dobře a poslouží i jako vynikající úvod do světa potulných drnkálistů z cirkusu staré Vrány, pokud jste na OCMS ještě doposud nenarazili. 

Wagon Wheel v našem audiospeciálu neuslyšíte, tak si ji dáme naživo. Oficiální klip je taky fajn, ale ten už si na YT najdete sami, ne?

Old Crow Medicine Show – Best Of
10.2.2017
Nettwerk
http://www.crowmedicine.com/

Playlist Z jukeboxu do playlistu 7
Bastard Sons Of Johnny Cash – 1970 Monte Carlo
Parker McCollum – Highway
Charlie Daniels – High Speed Heros
Slaid Cleaves – Last Of The V-8s
Bob Wayne – There Ain´t No Diesel Trucks In Heaven
Chris Knight – My Old Cars
Mark Wills, Ronnie Millsap – Prisoner Of The Highway
Northern Traditionz – Truck Driver
Keith Bryant – Ridin´ With A Legend
Quaker City Night Hawks – Bible Black Lincoln
Jason Isbell – Hudson Commodore
Robert Earl Keen, Joe Ely – The Road Goes On Forever
ZZ Top – Concrete And Steel

Playlist Honkytonk Jukebox 11 - Dej cihlu na plyn, kámo! 
Dead Bronco – Keg Stand
Dead Bronco – Florida Grown
Dead Bronco – Drinkin´ Alone
Dead Bronco – Mama Tried
Dead Bronco – Bedridden And Hellbound
Brantley Gilbert – It´s About To Get Dirty
Brantley Gilbert – The Devil Don´t Sleep
Brantley Gilbert – You Could Be That Girl
Brantley Gilbert – Bro Code
Brantley Gilbert – The Weekend
Old Crow Medicine Show – Alabama High-Test
Old Crow Medicine Show – Big Time In The Jungle
Old Crow Medicine Show – Tell It To Me
Old Crow Medicine Show – I Hear Them All

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 10: Kytarová armáda opět útočí

Honkytonk Jukebox 10: Kytarová armáda opět útočí

Martin Pešek , Jak v hokejové NHL. Za Kanadu nastoupí mafiánští pekelníci Dry County, za Česko celníci bez uniforem The Cell a za USA nestárnoucí klasici The Outlaws. Volume doprava!

Noční můra 21: Půlnoční blues

Noční můra 21: Půlnoční blues

Mr. Beman , Hraničářskou whiskey řízlý cowpunk a dark blues v hodině mezi psem a vlkem. Madrugarda, The Black Heart Procession a Willard Grant Conspiracy.

Zombielac: Přízrak zapomenutých vedlejších cest

Zombielac: Přízrak zapomenutých vedlejších cest

Vojta Dobeš , Tenhle strašidelný Cadillac jezdí nejradši v noci nebo za úsvitu. Za popraskaným volantem možná sedí podivínský redneck a poslouchá Hanka Williamse.