Honkytonk Jukebox 58: Krev, pot a pivo

Honkytonk Jukebox 58: Krev, pot a pivo

Honkytonkový démon Rob Leines střídá svářečku s telecasterem, pastorova žena Hope Dunbar si od plotny odskočila k prérijnímu folk-rocku a alabamský písničkář a budoucí velká hvězda Drayton Farley křísí umírající Ameriku. Trojici nových desek pro rockery i countrymany vybírá sám principál Rádia Dixie Marty.


Dolů

Než se na nás v průběhu května sesype ta ukrutná nadílka desek, na které netrpělivě čekáme, podíváme se v dnešním Honkytonk Jukeboxu ještě znovu na odvrácenou stranu country. Minimálně příští dva Jukeboxy nebudu vědět, kterou hvězdu hrát dřív, jestli Travise Tritta, Alana Jacksona, Blackberry Smoke, The Steel Woods nebo Tony Joe Whita, takže dneska dáme šanci muzice, kterou jste nejspíš ještě nikdy neslyšeli. A začneme klučinou, kterej si ještě nemůže ani legálně koupit pivo. Logan Halstead má u svého videa přes milion shlédnutí a to není samosebou. Obrovskej talent a skvělá píseň. Asi některou z těch velkejch hvězd přeskočím, jen abych si udělal plac na něj a další z nastupující squadrony hillbilly písničkářů jako Zach Bryan nebo Cole Chaney

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 58 – Krev, pot a pivo 

Rob Leines – Vypněte svářečky, nažhavte telecastery

Tupá zábava pro dělnickou třídu. Žádný progresivní myšlenky, zásadní poselství, žádnej recept jak napravit svět a vyřešit jednoduše všechny jeho problémy. Tohle by možná povýšeně utrousil vysokoškolsky vzdělaný a v duchu doby náležitě zorientovaný fanoušek unylého angažovaného brnkání schovávajícího se dnes tak často pod nálepkou americana. Pokud by si ovšem tuhle desku vůbec kdy pustil. O tom, že by si ji doposlechl do konce, ani neuvažuju. Okay, proti gustu žádný dišputát. My vidláci to máme rádi jinak, ba přesně naopak. Power country trio pod vedením charismatického svářeče, kytaristy, zpěváka a velice talentovaného písničkáře Roba Leinese je přesně to, co chci poslouchat v baru někde u vedlejší silnice v sobotu večer. Volume pěkně doprava, kdyby tam byli na pódiu i muzikanti s houslema a steelkou, jako na nové desce Blood Sweat and Beers, jedině dobře. Pár studenejch piv k tomu, možná nějakej panák a jedem! 

Písně tohohle týpka s kotletama a telecasterem nejsou žádnej Dylan, v textech najdete obvyklou směsici témat jako láska, chtíč, vraždy, chlast či příběhy z kočovného života „on the road“, ale způsob, jak chutná výsledná krmě, která je z těhle ingrediencí namíchaná, je vpravdě pozoruhodný. Ale především je to o energii a upřímnosti. Práci je potřeba udělat na 100% a pokusit se i o víc, jinak to nemá smysl. Musí tam být pot, slzy, krev a emoce. Vztek, touha i bolest. Každou noc, v sebemenším sále, i kdyby to bylo jen pro pár náhodných posluchačů. Leinesova směs tvrdě tradiční country a jižanského rokenrolu s modrým límečkem vám najít smysl života asi nepomůže. Ale určitě vám ten život udělá zábavnějším.

Rob Leines - Blood Sweat and Beers
1.3.2020
vlastní náklad
https://www.robleines.com/

Je nejvyšší čas na revoluci. Ale tu naší. Vidláckou. Triko s motivem Redneck Revolution 3 najdete v našem vidláckém eshopu DixieGear.cz. Stačí kliknout na ten vobrázek nebo sem. A pokud místo banja a winchestrovky dávate přednost elektrickým kytarám a větší palebné síle, na reedici motivu Redneck Revolution 4 počkejte měsíc nebo dva. Najdete ho ZDE.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 58 – Krev, pot a pivo 

Hope Dunbar – Co roste na prérii

Na muzice je fajn mimo jiné to, že vás nikdy nepřestane překvapovat. Letošní novinka Hope Dunbar je toho klasickým příkladem. Krásný, provzdušněný, nápaditý a velice solidně nahraný typicky americký folk-rock. Sebejistý, barevný a uchu lahodící hlas zpěvačky. Nic vypjatého, do písní se pokládá přesně tak, jak je potřeba, dynamika i výraz skvěle dobarvují příběhy, o kterých zpívá. Drobné útržky polaroidových fotek zachycující zdánlivě nezajímavý a obyčejný život, který má své sluncem zalité dny i temná zákoutí. Kdo to sakra zpívá a hraje? Trochu pogúglujete a nestačíte se divit. Pastorova žena odněkud z Nebrasky. Hope Dunbar.

Máma tří dospívajících synů procestovala kus světa. Z rodné Kalifornie jí vítr zavál do jižní Ameriky, strávila pár let v Paraguaji a v Chile, aby nakonec se svým mužem, kazatelem luteránské církve, zakotvila v domě uprostřed kukuřičných polí nedaleko malého městečka v Nebrasce. Prašné cesty táhnoucí se nekonečnými lány k zamlženým obzorům, vysoké nebe, klid, ticho, rodina a pár sousedů, na které se můžete spolehnout. Kytara provází sympatickou blondýnku celý život, od hraní pro pár přátel doma v kuchyni už byl jen krok k vystupování na farmářských trzích, ve veřejných knihovnách a v malých klubech. Sem tam nějaká ta na koleně stvořená nahrávka či EP, v roce 2017 první regulérní album Three Black Crowes, úspěchy na lokálních folkových festivalech, přední místo v textařské soutěži renomovaného časopisu American Songwriter a nakonec vyvrcholení. Písně alba Sweethearland dostaly v Nashvillu za pomoci spřátelených profesionálních muzikantů nový rozměr a všechno si sedlo tak, jak mělo. New American Prairie Style je tady. Strašně příjemná záležitost, nakonec posuďte sami.

Hope Dunbar – Sweetheartland
2.4.2021
vlastní náklad
http://www.hopedunbarmusic.com/

Drayton Farley – Prolhanej americkej sen

Woodstock v Alabamě se ničím neliší od stovek dalších malých, umírajících městeček v Americe. Všechno se hroutí, zbývá jen špinavá a otupující práce za mzdu, která je výsměchem těm, kdo jí z nedostatku jiných šancí berou. Snažíš se makat tak tvrdě, jak to jen jde, ale stejně nepoplatíš všechny účty a nevíš, jak zítra uživíš svoje děti. Příběhy míst a lidí, které vláda už dávno odepsala, nejsou zajímavé pro velká média a televizní talk-show, ale to víc je důležité, aby byly slyšet. A kromě toho jsou inspirací pro zdejšího rodáka, mládence jménem Drayton Farley. Hudba, kterou na jeho nové desce uslyšíte, je jednoduchá – jen kytara a zpěv, ale o to víc emotivní. V budoucnu se zcela jistě dočkáme dalších nahrávek s kapelou za Draytonovými zády, ale teď je to právě tak akorát. 

Zapomenutá, ubitá a přesto hrdá, venkovská Amerika našla svého barda. Možná to zní nadneseně, ale je to tak. Naprosto oprávněně v souvislosti s písněmi naštvaného i lyrického mladíka s rozcuchaným plnovousem a umaštěnou kšiltovkou padají jména jako Springsteen, Dylan nebo Pete Seeger. Tenhle hoch má všechno, co potřebuje. Obrovský talent pro psaní písní, suverénní pěvecký projev, odpovídající image, ale především to hlavní – přesvědčivost, upřímnost a poctivost. Zrodila se hvězda, vážení. Pokud Drayton Farley využije šance, kterou v nejbližší době určitě dostane, bude se zanedlouho jeho jméno vyslovovat možná stejně často, jako jméno Tylera Childerse. Držím palce a Rádio Dixie bude zcela jistě u toho.

Drayton Farley – A Hard Up Life
29.1.2021
Hargrove Records
https://draytonfarley.com/

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 58 – Krev, pot a pivo

Playlist:
Rob Leines – Curse The Sun
Rob Leines – Southern Breeze
Rob Leines – Rock´n Roll Honky Tonk Life
Rob Leines – All I Need
Hope Dunbar – What Were You Thinking?
Hope Dunbar – John Prine
Hope Dunbar – The Road Is
Hope Dunbar – Sweetheartland
Drayton Farley – Blue Collar
Drayton Farley – Pitchin´ Fits
Drayton Farley – Georgia
Drayton Farley – American Dream (Hard Up)

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Country Heroes 10 – Progresivní tradicionalista z Apalačských hor Tyler Childers

Country Heroes 10 – Progresivní tradicionalista z Apalačských hor Tyler Childers

Evžen Müller , Desátý díl Country Heroes bude věnován Tyleru Childersovi, jednomu z nejzajímavějších současných countryových hrdinů. 

Generál Lee opět pod palbou aneb Smějí bílí kluci hrát blues?

Generál Lee opět pod palbou aneb Smějí bílí kluci hrát blues?

Martin Pešek , Ikonický oranžový Charger jménem General Lee zničil kariéru uznávaného bluesmana. Kenny Wayne Sheperd má smůlu. Je bílej a má rasistickej vkus na auta.

Honkytonk Jukebox 54: O toulavých psech a zahradních sekačkách

Honkytonk Jukebox 54: O toulavých psech a zahradních sekačkách

Martin Pešek , Bluegrassový Top Gun v zádech hrdiny alt-country Sturgilla Simpsona, tryskový písničkář Tennessee Jet s hlavou plnou metalu a country srdcem a nakonec osvěžující australská pěnice Arna Georgia. Trojici nových desek, které by neměly minout vaše ušní boltce, vybírá principál Rádia Dixie Marty.