Country Heroes 10 – Progresivní tradicionalista z Apalačských hor Tyler Childers

Country Heroes 10 – Progresivní tradicionalista z Apalačských hor Tyler Childers

Desátý díl Country Heroes bude věnován Tyleru Childersovi, jednomu z nejzajímavějších současných countryových hrdinů. 


Dolů

Chris Stapleton, Sturgill Simpson, Tyler Childers a Ian Noe – čtyři výrazné a jedinečné osobnosti současného country mají hodně společného. Všichni jsou rodáci z Kentucky, nevelkého státu na jihu sousedícího s Tennessee, na severu s Indianou a Ohiem, na východě se Západní Virginií a Virginií a na západě se státy Missouri a Illinois. Countryových hrdinů a hrdinek spjatých s touto zemí bychom našli mnohem a mnohem víc, takže se Kentucky zcela jistě budeme podrobněji věnovat v některém z následujících speciálů. Dnes se zaměříme výhradně na nejmladšího z nich, Tylera Childerse

Tyler Childers – foto: Evžen Müller, 2019

Že Tyler Childers (ročník 1991) pochází z Apalačských hor je z jeho písní setsakramentsky znát. Otec pracoval v dolech, matka působila jako zdravotní sestra. Zpívat se naučil, jak jinak, v kostelním sboru a už někdy kolem třinácti let začal hrát na kytaru a skládat písně. Významný impuls přišel naprosto nečekaně – když coby čtrnáctiletý začínající baseballový hráč seděl na lavičce svého týmu, pustil trenér písničku Johna Prinea. Childers dodnes vzpomíná, že si při poslechu zpěváka, kterého do té doby neznal, uvědomil, že tohle je přesně ta muzika, kterou by chtěl dělat a že právě takhle nějak by mohla znít.

Ještě coby teenager se Childers přestěhoval do Lexingtonu a začal sbírat zkušenosti v místní kapele Food Stamps. První, folkově střídmě pojatou desku Bottles and Bibles natočil v pouhých devatenácti. Je neuvěřitelné jak i dnes, po téměř deseti letech od jejího vydání, působí album Bottles and Bibles svěže a jak dokonale představuje Childersovo nevšední vyzrálé písničkářství a jeho charakteristický nesměle drsný chraplák. Childersovy hudební kořeny sahají od horalské muziky, bluegrassu, folku, přes psaneckou country až kamsi do hájemství řízného rocku kapel Nirvana či Drive-By Truckers. Co je ale nejpodstatnější, jeho písně o „láhvích a biblích“ perfektně popisují příběhy těch nejobyčejnějších lidí z Appalachie. 

Následujících pět let Childers psal další a další songy a objížděl nejrůznější štace, když tu do jeho dráhy vstoupil krajan z Kentucky, nespoutaný countryový rocker Sturgill Simpson. Oba dva si rychle padli do noty, a zrodilo se přátelství, které trvá dodnes. 

Pod Simpsonovým producentským vedením vznikla v roce 2017 druhá Childersova deska Purgatory a rázem bylo všechno jinak. Jméno Tyler Childers najednou znali všichni příznivci současné americany a country. V pouhých šestadvaceti se tak zaslouženě zařadil jak mezi komerčně úspěšné countryové hvězdy, tak mezi miláčky hudebních kritiků.

Poslouchejte: Country Heroes 10 – Tyler Childers

V roce 2018 vydal Childers trochu nečekaně desku Live on Red Barn, Radio Pts. I & II, velmi vydařený a hodně dřevní záznam dvou představení z roku 2013 natočených pro program Red Barn Radio z Lexingtonu. Obsahuje další várku songů inspirovaných lety prožitými na východě Kentucky, v místech bohatých na příběhy venkovanů, kteří se prostě jen snaží dělat to, co umějí nejlíp. Písně odkudsi z půli cesty mezi tichou zpovědí a šíleným výkřikem plným emocí.

Třetí studiové album Country Squire vyšlo v srpnu 2019 a záhy vylétlo až na vrcholek žebříčku Billboard Top Country Albums. Stejně jako na minulé nahrávce se i na této producentsky vyřádil Sturgill Simpson. Z hudebně až nečekaně rozmanitého alba vzešly také dva kouzelné videoklipy – House Fire a psychedelicky houbičkový All Your'n.


V srpnu 2019 zavítal Tyler Childers do Evropy. Autor těchto řádků měl to štěstí být přítomen jeho koncertu na festivalu v dánském Tønderu. Oproti očekávání působí Childers trošku překvapivě jako introvert naprosto ponořený do svých písní. Což ale v žádném případě neubíralo kouzlu, vyvěrajícímu z jeho hlasu. A navíc vás okamžitě dostihl vzácný pocit, že tomuhle chlapíkovi můžete věřit každé slovo, které zazpívá.

Skvěle sehraná kapela i naživo zněla minimálně stejně pestře, jako na desce a sóla kytary chvílemi probouzela ducha Haggardových The Strangers (Ever Loving Hand budiž zářným příkladem) – prostě pravé současné country v té nejvytříbenější podobě. Jestliže jsou alba Tylera Childerse skvělá, jakože fakt jsou, o živém vystoupení to platí dvojnásob. Hned po koncertě v Tønderu se po jeho deskách doslova zaprášilo… (Zjištění autora článku, že je možné v Česku objednat a do týdne obdržet Childersovy vinyly za víc než přijatelné ceny, bohatě vynahradilo jeho původní rozčarování způsobené přílišným otálením při nakupování desek ve festivalovém městečku.) 
Pokud má 21. století nějaké své „Country Heroes“, pak Tyler Childers je bezesporu jedním z nich.

Tyler Childers s kapelou – foto: Evžen Müller, 2019

Speciál Country Heroes je po delší odmlce zpět a protože je studnice country doslova bezedná, máte se i příště nač těšit! V tuhle chvíli prozradím ale jen dvě jména: křehké countryově folkové Mandolin Orange a jejich drsný protipól – stoprocentního outlaw Paula Cauthena. Krátce zmíním také několik dalších countrymanů, kteří letos zahráli na Tønderském festivalu. Zbytek si zatím nechám jako překvapení…

Poslouchejte: Country Heroes 10 – Tyler Childers

Playlist Country Heroes 10 – Tyler Childers
John Prine – Paradise 
Tyler Childers – Coal
Tyler Childers – Detroit
Sturgill Simpson – Life of Sin
Tyler Childers – I Swear (To God)
Tyler Childers – Feathers Indians
Tyler Childers – Charleston Girl (live)
Tyler Childers – Rock, Salt and Nails (live) 
Tyler Childers – House Fire 
Tyler Childers – All Your'n
Tyler Childers – Ever Loving Hand
Tyler Childers – Country Squire
Mandolin Orange - Into The Sun
Paul Cauthen - Saddle

Evžen Müller

Evžen Müller

Jako dítě mě chytla Dylanova Blowin' In the Wind. V pubertě přišel Johnny Cash, v osmnácti Waylon s Williem a karty byly rozdány.

Všechny články autora

Americana Express 1: Americana přichází

Americana Express 1: Americana přichází

Evžen Müller , Úvodní díl nového audiospeciálu Evžena Müllera bude exkurzí do americany – žánru, v němž se během let promíchalo snad všechno, co dala Amerika hudebnímu světu: country, blues, jazz, gospel, cajun, bluegrass… 

Honkytonk Jukebox 44: Domácí úroda

Honkytonk Jukebox 44: Domácí úroda

Martin Pešek , Travisu Trittovi se urodil novej a nadupanej živák, vycházející hvězda Tyler Childers dělá spíš do houbiček a modrooký desperát Matt Woods udělal ze své roadtrip-country pořádnej bigbít.

Noční Můra 48: Pod povrchem

Noční Můra 48: Pod povrchem

Mr. Beman , To nejlepší z produkce labelu Sub Pop. Posmutnělá lo-fi country Blitzen Trapper, Orville Peck – tajemný mstitel ze zatuchlých tančíren a biozahradník s kytarou Gregory Alan Isakov.