Honkytonk Jukebox 40: Make America Cowboy Again

Honkytonk Jukebox 40: Make America Cowboy Again

Do první ligy jižanského rocku se úspěšně tlačí The Steel Woods a The Vegabonds. A pak vyrazíme s facebookovou cowgirl Adrian na jízdu po pláních starého i nového Západu.


Dolů

V minulém, tj. únorovém Honkytonk Jukeboxu 39 s názvem „Psanecká revoluce pokračuje?“, jsem do vás nahrnul 14 songů ze 14 desek, které já osobně považuju za nejlepší za uplynulý rok 2018. Anžto do hudebního kritika mám setsakra daleko, zajímalo mě, jak se s totožným zadáním letos popasovali povolanější – uznávaní hudební publicisté a poroty známých i méně známých soutěží. 

Ashley Mc Bryde utekla Grammy o fous. Prohrát s Kacey Musgraves? Na debutantku dost dobrý…

V řadě případů jsem se trefil, namátkou třeba nominace na Grammy pro Ashley McBryde a její debutovou desku Girl Going Nowhere. V první hodině dnešního Jukeboxu se tedy podíváme na alba, která se do mé TOP 14 nedostala, poniváč mě buďto nějak příliš neoslovila anebo jsem je prostě z těch či oněch důvodů minul. Playlist najdete jako obvykle na konci tohoto článku a teď si pojďme dát pár zajímavých videoklipů.

Takový normální desperát odvedle. V hlavní roli Eric Church.

Mike And The Moonpies - dělníci honkytonkových tančíren byli oceněni jako outlaw (!) group 2019 na Ameripolitam Awards, které letos poprvé v Memphisu vyhlašoval kdo? No přece Dale Watson.

Becky Warren – jak říká náš hudební dramaturg Petr Jirásek: „Tenhle objev nespouštím z radaru!“ Vám doporučuji to samé.

Blackberry Smoke krásně ukazují, že dělicí čára mezi country a rockem je jenom výmysl hudebních škatulkovačů. Album Find A Light je vynikající.

Jeden z utajených pokladů americké muziky – Jason Eady.

Tak takovejhle baráček bych bral… Nejlepší píseň Honkytonk Jukeboxu roku 2018, song Like Patsy Would z desky The Tree od Lori McKenna jsem na YT bohužel v použitelné podobě neobjevil, takže vám nezbyde, než si ji poslechnout na závěr první hodiny březnového dílu.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 33 – Rokenrol se slámou v botách

V druhé části březnového Honkytonk Jukeboxu už bude všechno při starém. Čeká nás trojice nových desek, která mi uvízla v ušních boltcích a pošmáknout by si na nich měli jak rockeři, tak kovbojové. Pardon, na cowgirls samozřejmě nesmíme zapomenout.

Jo, lidičky, todlencto ďouče krev a mlíko kráči ve stopách Texe Rittera a Gena Autryho. To jsou mi ale věci…

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 40 - Make America Cowboy Again

The Steel Woods – Staré, ale přesto dobré zprávy

Jakou muziku můžete čekat na druhém řadovém albu nashvillských southernrockerů The Steel Woods, vám napoví pohled na jeho playlist, respektive soubor coververzí v něm obsažených. Black Sabbath, Tom Petty, Merle Haggard, Townes Van Zandt či The Allman Brothers Band? Že by se pejsek s kočičkou pustili do vaření? Buďte v klidu, žádné bolení žaludku či hlavy vám rozhodně nehrozí, ba přímo naopak. Tihle mládenci se s náloží klasiky popasovali víc než zdatně a autoři originálů je rozhodně s brokovnicí v ruce honit nebudou. Ať už jde o sabatí Changes s nádherným bluesovým feelingem, Pettyho zásadní flák Southern Accents s výborným klipem nebo allmanovskou jízdu Whipping Post, ve všech převzatých písních dokážete díky steelwoodovskému podání najít něco nového, doposud neslyšeného a vzrušujícího, zároveň ale ani jeden z těhle kousků nijak výrazně nevybočuje z celkového soundu kapely či alba jako takového. 

Lví podíl na tom mají excelentní zpěvák Wes Bayliss a nápaditý kytarista Jason Cope (inu, škola Jamey Johnsona se nezapře), kteří svým velkým vzorům zdatně sekundují svým původním autorským materiálem, ze kterého bych vypíchl třeba titulní píseň alba. Socha svobody má při pohledu na dnešní Ameriku občas v očích slzy. V jejím zvonu se objevují praskliny, ale ruku s pochodní pořád drží hrdě vztyčenou. A tak to má být. O budoucnost toho, čemu nejčastěji říkáme jižanský rock, se není třeba bát. Jsou tady The Steel Woods a směle se můžou postavit do jedné řady s Blackberry Smoke nebo Whiskey Myers. Jo a pusťte si i jejich debut Straw In The Wind z roku 2017!

The Steel Woods –Old News
18.1.2019
Woods Music
https://thesteelwoods.com/

The Vegabonds – Rock nového Jihu

Původně to byla jen jedna z mnoha vysokoškolských kapel, kterých je na Jihu spousta. Recept na úspěch je jednoduchý. Talent a spousta tvrdé práce. Vzít si to nejlepší ze svých vzorů (samozřejmě Skynyrd, určitě Tom Petty, Allmani a za countryový fundament Merle, Waylon atd.) a přetavit to všechno do svého unikátního výrazu a stylu. Dokázat napsat písně o zdánlivě obyčejných věcech, vyprávět příběhy, které jsme všichni už někdy prožili a umět to všechno naživo prodat. Budovat si fanouškovskou základnu. Začít partou kámošů a dostat se i do velkých hal a na známé festivaly. Ustát to lidsky. Vydržet ty dlouhé míle na nikdy nekončícím turné po celých Státech, Kanadě i Evropě. Nic složitého. Tohle síto oddělí zrna od plev spolehlivě. 

The Vegabonds to všechno zvládli a přitom dokázali zůstat normální. Nestaly se z nich žádné namachrované superhvězdy a pořád si dobře uvědomují, že stačí jen málo a vrátí se zpátky k montérkám nebo někam do kanclu (Generation Of Happiness). Nezdá se, že by je to nějak stresovalo. Na svém čtvrtém albu shromáždili velice vyrovnanou kolekci zdánlivě obyčejných písní, které sami označují jako new south rock. Trefné. Nejblíž asi mají opravdu k Tomu Pettymu a tuším, že se jejich desky jednou s odstupem času přirozeně zařadí za ty jeho. Za mě palec nahoru a tip na hit? Pouštní rock Everything I Need. Až budete pátrat po jejich starších deskách, určitě nepřehlédněte jejich coververzi slavného hitu Charlie Danielse Long Haired Country Boy!

The Vegabonds – V
18.1.2019
Blue Elan
http://thevegabonds.com/

Adrian – Cowgirl s facebookem proklatě nízko

Přiznám se bez mučení. Kdyby mě nezaujal obal, tak bych si tuhle desku nejspíš nepustil. Pohledná blondýnka ve westernových kulisách, to funguje spolehlivě. Sjel jsem to na jeden zátah. Tohle ďouče zpívat teda umí. Místy to trošičku přehrává, ale to patří k věci. Takovej zápaďáckej kabaret v dobrým slova smyslu. Profesionální doprovod, sem tam nějakej ten hudební fórek, všechno funguje a maká tak, jak má. Kovbojský písničky? Jo, přesně tak. Kdyby se Patsy Cline narodila znova, na ranči kdesi v Kalifornii stejně jako Adrian Brannan, možná by šla stejnou cestou. 

První deska HWY 80 plná vlastních písniček natočená ve čtrnácti. Další zářez v osmnácti (Buckaroo Girl) – album plné hrdosti na kovbojský způsob života, pokus o navázání na tradici, která tam na Západě stále žije. Tex Ritter a Gene Autry by měli radost. Takových pokusů už tady bylo hodně, ale tohle jde odspoda, přímo od kořenů, necítím z toho žádnou křeč ani tah za prachama, z tý holky to prostě muselo ven. Když slyšíte Adrianiny písně, tak se vám ani nechce věřit, že tohle je to slaďoučké děvče s nakažlivým úsměvem od ucha k uchu, v jejím hlase je něco mnohem staršího a silnějšího. Nekonečné obzory, dým z černého střelného prachu, koňský pot, nebetyčné hory v dálce, tvrdá práce i reality současného života. 

Bude zajímavé sledovat, kam cowgirl 21.století její talent dovede. Buckaroo Girl má kromě svého koně osedlaný facebook, instagram, twitter, youtube, provozuje vlastní eshop, nedávno vydala knížku, má svůj hojně čtený sloupek na Cowgirlmagazine.com a je na nejlepší cestě stát se opravdovou westernovou celebritou v tom dobrém slova smyslu. Až budete někdy v Utahu, stavte se na jejím ranči na pokec.

Adrian - Desert Dwelling Mamma
31.1.2019
Vydáno nezávisle
https://buckaroogirl.com/

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 33 – Rokenrol se slámou v botách

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 40 - Make America Cowboy Again

Playlist Z jukeboxu do playlistu 33 – Rokenrol se slámou v botách
Jason Aldean – Blacktop Gone - CD Rearview Town
Eric Church – Solid - CD Desperate Man
Caitlyn Smith – Starfire - CD Starfire
Kacey Musgraves – Butterflies - CD Golden Hour
Pistol Annies – Interstate Gospel - CD Interstate Gospel
Mike And The Moonpies – Beaches Of Biloxi - CD Steak Night At Prairie Rose
Becky Warren – Highway Lights - CD Undesirable
Blackberry Smoke – Till The Wheels Fall Off - CD Find A Light
Jamie Lin Wilson – Oklahoma Stars - CD Jumping Over Rocks
Sarah Shook & The Disarmers – The Bottle Never Lets Me Down - CD  Years
Jason Eady – I Lost My Mind In Carolina - CD  I Travel On
Lori McKenna – Like Patsy Would - CD  The Tree

Playlist Honkytonk Jukebox 40 - Make America Cowboy Again
The Steel Woods – Compared To A Soul 
The Steel Woods – Old News
The Steel Woods – Whipping Post
The Steel Woods – Without You
The Vegabonds – Partyin´ With Strangers 
The Vegabonds – When The Smoke Clears Up
The Vegabonds – Everything I Need
The Vegabonds – Generation Of Happiness
Adrian – Queen Of The Trailer Park 
Adrian – Buffalo Gals
Adrian – Desert Dwelling Mamma
Adrian – My Old Bay Friend

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Honkytonk Jukebox 14: Démoni a nemrtví kovbojové na mejdanu u sousedů

Honkytonk Jukebox 14: Démoni a nemrtví kovbojové na mejdanu u sousedů

Martin Pešek , Metalový sebevrah Danny Worsnop se dal na country, honkytonk písničkář Jason Eady si pobrnkává vzadu na verandě a hellbilly eskadrona Ghoultown je opět v sedle.

Honkytonk Jukebox 24: Country v duši a v krvi trocha koksu

Honkytonk Jukebox 24: Country v duši a v krvi trocha koksu

Martin Pešek , Appalačský písničkář s prsty od uhlí Tyler Childers, farmářská dcerka Margo Price hledající jinou Ameriku a současným Nashvillem pohrdající honkytonkový hrdina Dale Watson.

Honkytonk Jukebox 7: Ďábel přešel z blackmetalu na country

Honkytonk Jukebox 7: Ďábel přešel z blackmetalu na country

Martin Pešek , Nové desky (nejen) pro posluchače Rádia Dixie. Seveřanský redneck Aaron Lewis, alkoholický gospelgrass The Devil Makes Three a americký tulák Matt Woods. Slavné americké vlaky v country i rockových písních.