Honkytonk Jukebox 24: Country v duši a v krvi trocha koksu

Honkytonk Jukebox 24: Country v duši a v krvi trocha koksu

Appalačský písničkář s prsty od uhlí Tyler Childers, farmářská dcerka Margo Price hledající jinou Ameriku a současným Nashvillem pohrdající honkytonkový hrdina Dale Watson.


Dolů

Žádná změna, jedeme dál, tak jako dřív. Nebojte se, výsledek před pár dny proběhlých českých prezidentských voleb tady rozhodně reflektovat nehodlám, na mysli mám váš (doufám) oblíbený audiospeciál Honkytonk Jukebox, který bude i v roce 2018 povětšinou dodržovat osvědčené schéma. První hodinu rychlá dávka songů z té nejčerstvější americké úrody a ve druhé hodině podrobnější sonda do trojice nových desek, které byste neměli minout, máte-li rádi muziku někde mezi country a beatem a nebojíte se občas objevovat i něco nového a doposud neslyšeného.

Caitlyn Smith - jedno z jmen, které byste si měli zapamatovat

A přesně takhle to společně rozjedeme i v únorovém Jukeboxu. V jeho úvodní části se ještě trochu vrátíme do roku 2017, protože na spoustu vynikající a zajímavé muziky se prostě v minulých dílech nedostalo. Zahrají mimo jiné nadějné debutantky Jade Jackson a Caitlyn Smith, jejichž první velké desky zaujaly nejen řadu hudebních kritiků, ale i mou maličkost a nevylučuji, že se k nim ještě vrátíme podrobněji v některém z dalších Honkytonk Jukeboxů

Nenechte se zmýlit prvním dojmem, pod vizáží poněkud odkvétající countrypopové divy se skrývá překvapivě silná muzika

A když jsme u těch dam, zaregistrovali jste v minulém roce novou desku Lee Ann Womack, neboli Lidušky Vomáčkové z Texasu? Pokud ne, koukejte to honem napravit, album The Lonely, The Lonesone And The Gone je jedním slovem výborné a jeden kousek si z něj samozřejmě taky pustíme. Kompletní playlist celého pořadu najdete samozřejmě na konci tohoto článku. Jako ostatně pokaždé.

Jade Jackson - další ze jmen čerstvých debutantek, které mají před sebou (možná) zajímavou budoucnost. 

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 18 – Mláďata i staré páky natáčejí nové fláky

Trojicí desek, na které se v druhé části dnešního Honkytonk Jukeboxu podíváme podrobněji, se vrátíme ještě do roku 2017. A bude to, vážení, dneska opravdu pořádně country. Začneme rodákem z východního Kentucky. Tyler Childers má všechno, co potřebuje k tomu, aby se vydal ve stopách Chrise Stapletona. Charisma, poctivost, píli a talent pro psaní neobyčejně obyčejných písní. Následovat ho bude Margo Price, mladá dáma popisující steinbeckovským stylem odvrácené stránky současné Ameriky a závěr obstará bestofkové album nestárnoucího honkytonkového hrdiny Dale Watsona.

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 24 – Country v duši a v krvi trocha koksu

Tyler Childers – Bluegrass v duši a kokain v krvi

Sedmadvacet let je prý pro rockera ten správný věk, kdy by měl umřít. Nebo se o to aspoň pokusit. Pro horalského písničkáře Tylera Childerse je to čas na první regulérní album. Jeho písně, které píše a hraje od svých 13 let, potřebovaly správně dozrát, stejně jako on sám. Projít zkouškou času, otřískat se hraním v malých barech a sálcích domovského východního Kentucky, poznat na vlastní kůži všechno, co obnáší obyčejný život v Appalačských horách, jedné z nejchudších a nejdrsnějších oblastí USA. Práci rukama, chvilku univerzitního života, šeď a uhelný prach ulic malých městeček utopených v hlubokých údolích, kam slunce svítí jen pár hodin a samozřejmě spoustu muziky, která je všude kolem vás. Bluegrassové lidovky, gospely nebo třeba Tylerovi oblíbení Drive-By Truckers

No a pak už to chce jen pár drobností. Umění naslouchat, talent, který příběhy posbírané po kopcích přetaví do textů a hudby, přesvědčivost nutnou k úspěšnému hraní svých songů na veřejnosti a zarputilost, se kterou se krok po kroku posouváte dál na cestě. A taky pár lidí okolo, kteří dodají vaší kariéře ten pravý impuls. V případě Childersova debutu to byl gramofonky ověnčený alt-country kolega Sturgill Simpson, který se ujal produkce jeho alba a má velkou zásluhu na nepřekomplikovaném, ostrém a čistém zvuku nahrávek. Vítejte do světa obyčejných tvrdě pracujících lidí, kteří mají v duši country hudbu a v krvi občas kokain, vysoko v kopcích pořád ještě pálí moonshine whiskey, v kraji, kde je nuda nebezpečnější než drogy a spásu najdete spíš v polibku než za dveřmi kostela. Vítejte ve světě Tylera Childerse a pokud máte rádi třeba Chrise Stapletona, zkuste taky tuhle desku. Určitě to nebude ztráta času.

Whitehouse Road, jednoznačně hit no.1 z nové desky Tylera Childerse. Ten chlápek  má fakt charisma.

Tyler Childers – Purgatory
4.8.2017
Hickman Holler Records
https://tylerchildersmusic.com

Margo Price – Otázky a hledání farmářské holky

Amerika, kterou zobrazuje Margo Price (34), není žádná naleštěná a dokonale šlapající mašina. Naopak. Je pochmurná, s nejistou a potemnělou budoucností, vyrabovaná zdivočelými manažéry s frňáky plnými koksu, prodaná za drobné v laciném výprodeji bůhví komu, vaše sousedka v ní čelí sexuálním predátorům a vašemu tátovi právě vyvlastnili rodinnou farmu. Proč to tak je? Na to se ptá jedna z nejtalentovanějších nashvillských autorek a zpěvaček na svém druhém albu. S pokorou a touhou přijít alespoň něčemu z toho na kloub. Muzika, která její hledání provází, je překvapivě hodně tradiční country, nicméně pořád je znát, že jako malá holka chtěla být soulovou zpěvačkou (kdyby ovšem nebyla bílá). R&B a soul do hudebního jídelníčku nové desky zapadají skvěle a tvoří to správné koření a protiklad k typickému zvuku pedálové steelkytary. Duet s Willie Nelsonem Learning to Lose je třešinkou na dortu a do celého alba natočeného ve slavném Sun Studiu v Memphisu naprosto přirozeně zapadá. 

Margo Price nemá ambice stát se mainstreamovou country star, i když momentálně slaví úspěchy před vyprodanými velkými halami na společném turné s Chrisem Stapletonem, na to je její hudba příliš neprvoplánová a počítá s podobně naladěným, pozorně naslouchajícím a přemýšlení schopným posluchačem. Možná je v Británii populárnější než doma ve Státech, ale mezi plejádou nových jmen, která se každoročně objevují v americké hudbě zjednodušeně nazývané country či americana, její přesvědčivý a upřímný hlas určitě nezanikne.

A pak že je tradiční country mrtvá…

Margo Price –All American Made
20.10.2017
Third Man Records
http://margoprice.net/

Dale Watson – Texasan, trucker a honkytonkový rebel

Skalní fanoušci veterána tradiční country a honkytonkové legendy Dale Watsona (a že jich je ve Státech i po celém světě požehnaně) budou po zakoupení této desky nejspíš zklamáni. Kromě titulní písně na ní žádné další nové songy nenajdou, takže by na obalu mělo být logicky označení BEST OF, aby nedocházelo k matení kupujících. Vše ostatním lze Blackjack víc než vřele doporučit jako ideální úvod do watsonologie a impuls pro hlubší seznámení s jeho řadovými alby.

Dávno naturalizovaný Texasan se stříbrným elvisovským kohoutem je obdivuhodným příkladem umělce, který (pokud je mi známo) nikdy ani náznakem nezakoketoval s komerční, populárními proudy často až k nepoznání vystajlovanou country muzikou a od svých začátků v půlce devadesátých let je neochvějně věrný tradiční hudbě, kterou známe z desek jeho vzorů Merle Haggarda a George Jonese. Neúnavně s ní spolu se svým doprovodným bandem His Lone Stars objíždí USA i zbytek světa, často přímo za volantem svého tourbusu. Rockabilly image, elektrická kytara pobitá stříbrnými dolary a poctivá honkytonk muzika k poslechu i k tanci.

Dale Watson v roce 2008

A přesně tohle najdete i na novém výběrovém albu. Dvacítka songů mapuje celou jeho dlouhou kariéru a samozřejmě nemůžou chybět jeho zásadní hity jako Nashville Rash, Whiskey Or God, I Lie When I Drink nebo série truckerských písní z jeho tematických desek (Exit 109, It´s Been A Long Truckin´ Day a další). Hrdý patriot státu osamělé hvězdy a majitel několika honkytonkových klubů dokonce odmítá pro svou hudbu používat slovo country a razí svůj vlastní termín ameripolitan music, pořádá řadu koncertů a festivalů, které každý rok vyvrcholí slavnostním předáváním cen umělcům a kapelám z oblasti nezávislé country, western swingu a rockabilly, kteří se své hudbě věnují stejně poctivě a nekompromisně jako Dale Watson sám. Řadu z nich i díky tomu najdete v playlistu našeho internetového Rádia Dixie. Zapomeňte na Nashville, vzhůru do Texasu!

Slavná honkytonk tančírna v texaském Luckenbachu, to je téma na samostatný hodinový pořad. Třeba na to taky časem dojde…

Dale Watson – Blackjack
15.12.2017
Red River Entertainment
https://www.dalewatson.com/

Playlist Z jukeboxu do playlistu 18 – Mláďata i staré páky natáčejí nové fláky
Cory Branan – Blacksburg
Jon Stork, Leroy Gibbons – Rodeo Blues
Shovels & Rope, John Moreland – Blue Eyes Crying In The Rain
Gord Bamford – Neon Smoke
Ian Noe – Methhead
LOCASH – Don´t Get Better Than That
Lee Ann Womack – All The Trouble
Daniel Lee – Whiskey
Caitlyn Smith – Starfire
Wade Bowen – So Long 6th Street
Jade Jackson – Troubled End

Playlist Honkytonk Jukebox 24 - Country v duši a v krvi trocha koksu
Tyler Childers – Feathered Indians
Tyler Childers – Whitehouse Road
Tyler Childers – Born Again
Tyler Childers – Purgatory
Margo Price – Don´t Say It
Margo Price, Willie Nelson – Learning to Lose
Margo Price – Heart Of America
Margo Price – A Little Pain
Dale Watson – Nashville Rash
Dale Watson – A Real Country Song
Dale Watson – It´s Been A Long Truckin´ Day
Dale Watson – Whiskey Or God

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

All articles of the author

Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Petr Mečíř , Příběh muže, který dokázal vystoupit ze stínu svého slavného otce a dokázal propojit tradiční country píseň s bouřlivým southern-rockovým boogie.

Honkytonk Jukebox 23: Mývalové a bizoni s modrými límečky aneb Nejlepší desky roku 2017

Honkytonk Jukebox 23: Mývalové a bizoni s modrými límečky aneb Nejlepší desky roku 2017

Martin Pešek , Taková normální megastar Chris Stapleton, high-class redneck Kid Rock a White Buffalo - nezávislý drsňák s citlivým srdcem.

Noční můra 31: Jayke Orvis speciál aneb Pankáči s banjem a mandolínou

Noční můra 31: Jayke Orvis speciál aneb Pankáči s banjem a mandolínou

Mr. Beman , Dupárnou proletí nejzajímavější esa ze stáje Farmageddon Records a Noční můra bude celá věnována jejich zdaleka největší hvězdě, vizionáři moderní root music Jayku Orvisovi.