Klan Whiteů - seznamka s prominentní rebelskou americkou rodinkou

Klan Whiteů - seznamka s prominentní rebelskou americkou rodinkou

Chcete pořádný burany? Máte je mít. Vzhůru do Západní Virginie!

Dolů

Daleko v apalačských kopcích a lesích Západní Virginie, zapomenuté oblasti opuštěných uhelných dolů, která kdysi bývala odlehlou hranicí světa původních třinácti kolonií, kdesi v nynějším okrsku Boone County a okolí městečka Madison, žije nechvalně proslulá svérázná rodinka plná průserářů kriminálníků, vidláckých sociálních případů, chudáků a feťáckých trosek. Pro mnohé ale hrdinů, dobrosrdečných duší, svým způsobem svobodných lidí, kteří posílají do zadku všechny tamní snobský páprdy a vyčůraně obcházejí systém. Neustálé KRÁDEŽE, PODVODY S PŘEDPISY, STŘÍLENÍ, OZBROJENÉ LOUPEŽE, ZPRONEVĚRY, PADĚLÁNÍ, DROGY, KŘIVÉ PŘÍSAHY, RVAČKY a tak dál - povíme si o rodince Whiteů.

Hank III – “D Ray White”

♪ Way down in West Virginia
There's some people who are one of a kind
They don't need nothin' from nobody
Cause they’re already doin' fine ♫

Vše začalo v kraji, kde prý najdete jenom dva typy lidí – ty posedlé Biblí a ty posedlé Satanem. Kraji nesoucím tradici desperátů, zbraní a násilí už od dob legendárního sporu Hatfieldů a McCoyů. Donald Ray White (narozený pár let před velkou hospodářskou krizí), známý jako D. Ray White, byl patriarchou Whiteů a svého času i jedním z králů horských tanců, svérázné kombinace stylů step a clogging.

Vystoupení D. Raye “Cindy”, úryvek z dokumentu Talking Feet

Celý život pracoval i jako horník, korporátně vykořisťovaný do té míry, až se rozhodl nenechat si dál srát na hlavu a vrátit to systému dle jeho názoru stejnou mincí – vykrádat & ojebat. Vyznal se v oblasti sociálního pojištění lépe, než spousta školených právníků a díky tomu berou jeho děti vládní šeky dodnes, například pod záminkou “duševně chorý”. D. Ray se blýskl v řadě dokumentárních filmů než došel skonu v roce 1985, kdy to chytil brokovnicí do prsou od jednoho ze svých zlostných krajanů v rámci nešťastné ožralecké rozepře.

Pionýr D. Ray byl prý samý úsměv

Poté, co se D. Ray odebral na věčnost, zbytek rodiny definitivně zdivočel. Zbyla po něm žena, dcera a čtyři synové. Díky tomu, že “zázračná” Bertie Mae fungovala jako útulek, ujala se a vychovala 34 dětí, je členů pokrevní i rozšířené rodiny a přátel tolik, až se v tom jen těžko vyznat. Luštit rodokmen tu nebudeme, ale pojďme zmínit pár těch předních.

Rodokmen vyňatý z dokumentu The Wild and Wonderful Whites of West Virginia

Z D. Raye synů Mark už byl zastřelen, Dorsey prý OMYLEM vystřelil mozek sám sobě, třetí Poney se dostal do trablí se zákonem, dostal rozum a odešel do Minnesoty, kde má alespoň nějakou šanci vést spořádaný život.

Dorseyho umíráček

A právě čtvrtý ze synů, Jesco (přezdívaný “dancing outlaw”), podědil po otci stepové boty a pokračoval v jeho šlépějích, umocnil pověst rodiny a stal se její ústřední celebritou. 10 let čmuchal benzín, což mu napůl zničilo mozek a poslalo na čas do ústavu pro choré. Jeden z následků je ten, že kdykoli není pod vlivem drog či alkoholu, je to prý mrzutý parchant, se kterým se nedá vůbec vydržet. Na zádech má vytetované dva portréty, které mají symbolizovat jeho světlou a temnou stranu – Elvise a Charlese Mansona. Jeho charisma a “moudrost” skutečně děsivě snoubí něco z obou dvou.

Jesco ve chvilce poklidu

Ženský tu nejsou žádný puťky, ale divoký a slušně od rány. Ten typ ženský, co pije pivo zásadně jen z lahve pro případ, že by jí potřebovala přetáhnout někoho po hlavě. Za tu “největší, nejzlejší a nejdrsnější” z Whiteů sama sebe označuje Mamie, která je tu vedle bráchy Jesca jednoznačný šéf. Další ze sourozenců, Sue Bob, bývala jako náctiletá striptérkou a nosila prý hromady peněz. “Vždycky jsem byla ta nejvíc sexy z rodiny,” říká dnes i tak sešlá a rozbitá, že byste ji možná spletli s chlapem.

Sue Bob, ta nejvíc sexy z rodiny

A do dívčí třetice, Susan Ray. Poté, co její tatík skončil ve vězení za dvojitou vraždu, odmítla bonzovat a dopadla málem jako spoluviník. Miluje se rvát a sama šla za mříže tolikrát, “že to ani nejde spočíst.” Za její citaci stojí i následující romantika: “Vzala jsem si Dennise, protože mám ráda kamiony, ale ten pak začal prcat moji sestřenku. Chtěla jsem ho podřezat, jenže jak se bránil, tak jsem ho jen řízla přes palec a pobodala do boku. Babička mi pomohla pak zamést stopy.”

Mamie, Sue Bob a Susan Ray, parkoviště u baru

Z mládeže zaujme Brandon Poe, uvězněný syn Sue Bob. Když mu umřel táta, šel si totiž v žalu koupit sedativa, kokain, hulení a hromadu zbraní, načež “nedopatřením” ustřelil svýmu strýci kus brady a jak myslel, že už je s ním nadobro konec, pálil pak ještě v honičce po policii. Jeho vrstevník a bratránek Derek Wayne Castle, zvaný Dirky (“old dirty white boy”), si taky rád dá prášky, neustále se předvádí s loveckou puškou a i přes hodně děravou gramotnost vesele podomácku tetuje.

Brandon Poe se už možná ven nikdy nedostane

Rodinný klan Whiteů je logicky místním úřadům jako jedno velký hovno na botě. “Neskloní se žádné autoritě, nerespektují žádná pravidla. Dělají jen tři věci - bordel, rvačky a párty,” komentuje sklesle jeden strážník. Bývalý soudce zase prohlásil, že kdyby šlo vzít 10 vybraných rodin v okolí a zdekovat je pryč, omezil by se tím celkový zločin na polovinu, přičemž Whiteové trůní hned na prvním místě.

Jesco za mlada

Nejsou sice vzdělaní, ale očividně vysoce vyčůraní, schopní v sockování a zločinu. Nikdo z nich nemaká, jen se válí a paří, ale přesto mají vždycky peněz dost. Taková záhada to není, převážně prostě dealují drogy, prášky, zlodějí, zkrátka starý dobrý “hustle, rustle and bustle”.

Kombo Elvis a Charles Manson

V tom všem hanění a lůze je lehké zapomenout na nepřízeň osudu a lidskou stránku věci. “Jsme dobří lidé. Každý nás tu pomlouvá, ale nevěř hned všemu, zvlášť co nevidíš na vlastní oči. Já říkám a myslím od srdce, že jsme jen dobráčtí a od rány, správná bílá hrdá cháska.” Moderní Boone County se ještě nedávno pyšnilo pozicí přední těžařské oblasti ve státě, s nejvyšší tonáží a náležitě nízkou nezaměstnaností. Jenže náhle došlo k propadu uhelných zdrojů a spolu se skonem průmyslných podniků šly do kytek i prostředky z daňových výnosů.

20. léta minulého století a boom uhelných dolů

Tak se zaprášilo po prosperitě, zůstal jen komerční hřbitůvek, lidé bojující s dluhy a místní rozpočet sražený na polovinu. Dříve soběstačná horská kultura padla za oběť moderní době a kdo může, odchází pryč za lepším. Tak si představte život v napůl opuštěném, slávy zašlém kraji, kde není pro spoustu lidí žádných nadějných vyhlídek. Svět sem přišel, sebral si nerostné bohatství, nechal po sobě pokřivený systém hodnot a beznaděj.

Častý obrázek dnešní Západní Virginie

Přes své špíňáctví, kriminálitu a opovržení hodnost získala rodina Whiteů hrdinný až legendární status, pro někoho vzor té staré americké nezávislosti, vzdoru systému, psanecké povahy. Jak pravil jejich dobrý známý Hank III: “Ač jsou možná tou nejvíc nenáviděnou rodinou, po pravdě, jsou zároveň asi i ta nejvíc svobodná. Jsou to ti praví rebelové Jihu.” Kolik zbývá takových?

Hank III a Mamie White

Zdrojem informací převážně dokumentární film The Wild and Wonderful Whites of West Virginia, k nalezení na internetu - doporučuji!

Jestli si myslíte, že umíte anglicky, tak vás rodinka Whitových z toho spolehlivě vyvede...


Profil autora článku Ondry Novotného na portálu ČSFD.cz ZDE

Ondra Novotný

Ondra Novotný

Miluju Státy křížem krážem, historii i současnost. Cením rozum a nadhled v realitě plný omezenců, která bývá všechno krom černobílá.

Všechny články autora

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

7 aut, která z vás udělají jižanského rednecka

Vojta Dobeš , Pár tipů na auta, která vám ve velkém městě přinesou výsměch, ale na venkově v Texasu či Alabamě vzbudí nadšení.

Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Hank Williams Jr.: Říkejte mi Bocephus

Petr Mečíř , Příběh muže, který dokázal vystoupit ze stínu svého slavného otce a dokázal propojit tradiční country píseň s bouřlivým southern-rockovým boogie.

Justified aneb Strážce pořádku: Zločin, uhlí a rapující banja v TV seriálu z amerického Vidlákova

Justified aneb Strážce pořádku: Zločin, uhlí a rapující banja v TV seriálu z amerického Vidlákova

Mr. Beman , Seriál Justified se stal kultem. Drsná detektivka s drsnou muzikou v kulisách ještě drsnějšího amerického venkova. Vítejte v Kentucky.