Honkytonk Jukebox 35: Steelkytary a zlomená srdce

Honkytonk Jukebox 35: Steelkytary a zlomená srdce

Nejvyhledávanější nashvillský producent David Cobb a trojice silných dámských hlasů. Loretta Lynn prostě nestárne, Caitlyn Smith vás pozve na levné rande a Brandi Carlile osedlá burácející klavír. 


Dolů

Úvodní hodina listopadového Honkytonk Jukeboxu nebude výjimečně přehlídkou nejžhavějších novinek zpoza velké louže, ale monotématická. Budeme si hrát z desek, pod kterými je jako producent podepsán David Cobb. V současnosti nejvyhledávanější osoba v téhle branži, která je často ve stínu pozornosti, ale o to důležitější roli v reálu sehrává. Shooter Jennings, Jamey Johnson, Chris Stapleton či Sturgill Simpson by se díky svému talentu asi dřív nebo později stejně prosadili, ale jejich hudba by bez spolupráce s Cobbem byla určitě dost jiná.  

David Cobb tam, kde je nejšťastnější – za historickým analogovým mixážním pultem v nashvillském RCA studiu A

Kompletní playlist obou hodin dnešního Honkytonk Jukeboxu najdete jako obvykle v závěru tohoto článku a teď si udělejte chvíli času na skouknutí těhle pár videí, které doplňují profil producenta Davida Cobba. Slibuju, že to bude příjemný zážitek.

V klipu z poslední desky Jasona Isbella a 400 Unit nakoukneme i do slavného (nyní Cobbova) RCA Studia A

Colter Wall – mladičký kanadský písničkář ještě v budoucnu nějaký ten gramofónek posbírá. Bože, ten hlas…

Chris Stapleton – na jeho fenomenálním úspěchu má David Cobb nesmazatelný podíl

Historických a dnes naplno žijícím RCA studiem A vás provede sám pan domácí – David Cobb

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 28 – Co má na svědomí David Cobb

Druhá hodina dnešního Honkytonk Jukeboxu bude patřit trojici ženských hlasů. Trošku se teď opičím po kolegovi Bemanovi, jehož volný seriál Ženský hlas v temnotách najdete mezi dalšími díly jeho audiospeciálu Bemanova Noční můra. Ale věřte nebo nevěřte, neúmyslně. Prostě to tak vyšlo. Kontrast mezi písněmi neuvěřitelně talentované debutantky Caitlyn Smith, šestaosmdesátileté, leč přesto aktivní První dámy country music Loretty Lynn a etablované star nezávislé americana scény Brandi Carlile, ten mě nepřestává bavit. 

Loretta Lynn

"A seš si fakt jistej, že to starej Hank dělal zrovna takhle?" Triko s jedním z praotců moderní country music Hankem Williamsem najdete v našem eshopu DixieGear

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 35 - Steelkytary a zlomená srdce

Caitlyn Smith – A zrodila se hvězda…

Debutové album Caitlyn Smith je jako zahřmění hromu z blankytně modře čistého nebe. Není to vlastně ani moc country, skoro vůbec. Žánrová nezařaditelnost songů písničkářky z chladné a větrné Minnesoty byla možná ten důvod, proč se jí tak dlouho nedařilo v Nashvillu prosadit. „Vykopli mě snad z každého vydavatelství ve městě. Asi jsem se jim nevešla do žádné přihrádky“, směje se tomu debutantka, která se na hudební scéně pohybuje už od útlého dětství. Podobně jako třeba obdobně zdánlivě odnikud se vynořivší Chris Stapleton strávila několik let psaním písní pro jiné. A s velkým úspěchem, jména jako Garth Brooks, Dolly Parton či kapela Lady Antabellum hovoří za vše. 

„Můžete mít sebelepší hlas, skvělou produkci, super kapelu, ale bez vlastních písní nemáte nic. Chtěla jsem se dozvědět všechno o psaní písní, ještě předtím, než začnu psát ty, které nemůže zpívat nikdo jiný, než já.“ Cesta k vysněné první velké desce a nahrávací smlouvě byla dlouhá a Caitlyn Smith ji zvládla díky své buldočí vytrvalosti a schopnosti a odvaze jít si prostě za svým. Její hudbu neuslyšíte z country rádií, vydání alba neprovázela žádná reklamní kampaň, vše „zařídila“ nová média – facebook, youtube a streamovací služba Spotify. Tam jsem Caitlyn objevil i já a pochopil ty miliony přehrání jejích songů. 

Současný americký šanson. Moderní pop music s country-rockovými kořeny. Skvěle a nápaditě vystavěná aranžmá dávající vyniknout hlasu, který zvládne s přehledem a naprosto přirozeně expresivní polohy i tichounké předení, vždy oddaně ve službách příběhů, které vypráví. Kromě titulního songu bych vypíchnul Janis Joplin evokující trhák Contact High, fantastické a i Edem Sheeranem oceněné písničkářské vyznání This Town Is Killing Me a závěrečnou najazzlou příjemnůstku Cheap Date. Jedna z nejlepších desek roku 2018. Jdu si ji pustit znova.

Caitlyn Smith – Starfire
9.1.2018
Sony Music Nashville

Loretta Lynn – Ještě chvíli tu zůstat

Po předloňském, na Grammy nominovaném albu Full Circle, je První dáma country music zpět s dalším kouskem z připravované pětidílné série desek, které vznikly v historickém studiu Johnnyho Cashe v Hendersonville, TN. Producentskou roli si rozdělili napůl Johnnyho syn John Carter Cash a Lorettina dcera Patsy Lynn Russell a v tomto rodinném duchu probíhalo i nahrávání. Nejde totiž o nějakou „předsmrtnou“ kompilaci Lorettiných největších hitů, ale o zcela nové nahrávky pořízené se špičkovou sestavou protřelých nashvillských muzikantů, vesměs dlouholetých přátel a kamarádů. Na výsledku je to krásně vidět. Pánové si zjevně užívali možnost zahrát si bez jakékoliv křeče a komerčního tlaku muziku, na které sami vyrůstali a kterou mají zapsanou hluboko v genech. 

Klíčové hity z neuvěřitelné kariéry dnes šestaosmdesátileté (!) horníkovy dcery (nemůžou chybět Coal Miner´s Daughter či  Don´t Come Home A-Drinkin´) z malého městečka v kopcích východního Kentucky se přirozeně mísí s novějším materiálem (God Make No Mistakes ze skvělého alba Van Lear Rose natočeného v roce 2004 s rockovým divočákem Jackem Whitem) i s úplnými novinkami. Vynikající je kupříkladu honkytonkový příběh v písni Ruby´s Stool o ženě, která uvidí svého muže tančit tělo na tělo s jinou a v rámci sladké pomsty mu obrátí do piva obsah celého popelníku.

Tento velký hit se na nové desce Loretty Lynn objeví také, ale v nové verzi.

Vydání desky se muselo o rok posunout kvůli Lorettiným zdravotním problémům, ale čekání stálo za to. V záplavě pseudocountry hitů, která mají s poctivou muzikou obyčejných pracujících lidí společné možná stetsony a kovbojské boty (a dost často ani to), je album dámy, která nikdy neztratila glanc, nadhled ani cit pro dobrou píseň, jako doušek živé vody. A zároveň vzkaz té rámusící omladině. Takhle se to má dělat.

Loretta Lynn – Wouldn´t It Be Great?
28.9.2018
Sony Legacy

Brandi Carlile – Natočte někdo ten film!

Během své patnáctileté hudební kariéry prošla kritiky i posluchači uznávaná písničkářka téměř vším. Od popu až po R&B, ale jak sama říká: „Ať dělám, co dělám, country and western ze svého hlasu prostě nedostanu.“ A i to je důvod, proč se podrobněji podívat na její nejnovější, už šestou velkou desku u velké firmy, právě v Honkytonk Jukeboxu. Dalším důvodem jsou jména producentů, kteří jsou neodmyslitelnou součástí týmu pod výsledným zvukem a náladou nahrávky jsou podepsaní těsně pod autorkou a interpretkou. Jména Shooter Jennings a David Cobb zvoní zlatem a platinou, ale především jsou zárukou toho, že tohle album stojí za poslech. A taky že jo. 

Jako by se před vámi odvíjel širokoúhlý film ze současné Ameriky. Jeho režisérkou, scénáristkou i hlavní hrdinkou je žena, empatická, hledající, nekonformní, citlivá, snažící se změnit svět kolem sebe k lepšímu. Bylo by snadné její aktivismus odzívnout stylem „další lesba, co bojuje za práva jí podobných, zachraňující uprchlíky atd.“, ale na rozdíl od řady jiných to Brandi Carlile nehrotí na první signální a její písně nejsou žádná ultralevičácká agitka. Naopak.

Videa z natáčení mám prostě rád. A tahle žhavá novinka je prostě famózní.

Nad otázkami, které prostřednictvím svých písní klade sama sobě i svým posluchačům, je dobré se na chvíli zamyslet. Poslouchat její křehký i burácející hlas, ke kterému nejlépe sedí doprovod klavíru, kytary a smyčcového orchestru v pozadí. Country hudba je především způsob, jak vyprávět příběhy. Na novém albu Brandi Carlile ji najdete. Stačí pozorně poslouchat. Na film, který podle téhle desky jednou někdo natočí, bych docela šel.

Brandi Carlile – By The Way, I Forgive You
16.2.2018
New Elektra

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 28 – Co má na svědomí David Cobb

Poslouchejte: Honkytonk Jukebox 35 - Steelkytary a zlomená srdce

Playlist Z jukeboxu do playlistu 28 – Co má na svědomí David Cobb
Shooter Jennings – Busted In Baylor County
Jamey Johnson – That Lonesome Song
Lindi Ortega – Ashes
Sturgill Simpson – Long White Line
Chris Stapleton – Outlaw State Of Mind
Whiskey Myers – Mud
Colter Wall – Snake Mountain Blues
Jason Isbell And 400 Units – Cumberland Gap
Holly Williams – Settle Down
Lori McKenna – Like Patsy Would
Brandi Carlile - Sugartooth

Playlist Honkytonk Jukebox 35 - Steelkytary a zlomená srdce
Caitlyn Smith – Starfire
Caitlyn Smith – This Town Is Killing Me
Caitlyn Smith – Contact High
Caitlyn Smith – Cheap Date
Loretta Lynn – Don´t Come Home A-Drinkin´
Loretta Lynn – Wouldn´t It Be Great?
Loretta Lynn – Ruby´s Stool
Loretta Lynn – Coal Miner´s Daughter
Brandi Carlile – The Joke
Brandi Carlile – Whatever You Do
Brandi Carlile – Fulton Country Jane Doe
Brandi Carlile – Party Of One

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Dixie On The Road: Redneck mejdan vrátí na Konopáč Ameriku

Dixie On The Road: Redneck mejdan vrátí na Konopáč Ameriku

Martin Pešek , Rádio Dixie oslaví 5.narozeniny srazem us cars & bikes a hromadou vidlácký muziky.

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Martin Pešek , Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.

Honkytonk Jukebox 30: Country outlaws aneb Úvod do psancologie

Honkytonk Jukebox 30: Country outlaws aneb Úvod do psancologie

Martin Pešek , Kdo vlastně začal míchat country s rockem a proč? Byli Waylon a Willie opravdu první? Vzhůru do sedmdesátek!