Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Padesát let na scéně, desítky hitů, pozornost bulvárních médií, ale hlavně spoustu výborné muziky má za sebou Dolly Parton. Čím nás překvapí příště?

Dolů

George Jones kdysi v jednom songu zpíval, že Dolly Parton má dva velké důvody, proč je slavnou. Těch důvodů je však ve skutečnosti mnohem víc. Více než padesátiletou dráhu této ikony country music si dnes představíme. Předtím nás však čeká tradiční přehled novinek, které se za poslední měsíc udály za velkou louží.

Dolly Parton

Country zprávy červen 2018

Garth Brooks loni ukončil své comebackové turné, které se s 6 miliony prodaných lístků stalo největším turném v americké historii. Brooksovi to evidentně nestačí a na 9. července naplánoval tiskovku, kde má oznámit plány na další turné, které označil jako „masivní“ a které by mělo být ještě větším než to poslední. Brooks také dříve slíbil, že se po skončení americké části turné vypraví do zámoří, tak doufejme, že se nějaké evropské termíny na druhou polovinu roku přece jen objeví. V druhé polovině června by měl Brooks rovněž představit novou muziku a sám svůj příští singl označil slovy „zatraceně dobrý honky tonk“.

Garth Brooks

Montgomery Gentry pokračují i po smrti Troye Gentryho v činnosti. Eddie Montgomery o žádné náhradě za svého parťáka nechtěl ani slyšet, a tak Gentryho party na koncertech zpívají různí členové doprovodné kapely. V únoru vyšla poslední deska s názvem Here's To You, na které se Gentry ještě podílel a nyní z ní byl zveřejněný první videoklip. Ačkoliv Troy Gentry zpívá polovinu písně, v klipu už ho bohužel neuvidíme.

Jižanští rockeři Lynyrd Skynyrd loni oznámili své rozlučkové turné, které má trvat tři roky, a právě zveřejnili termíny pro jeho letošní část. Od konce září do začátku prosince odehrají celkem 21 koncertů. Poslední část turné pak proběhne o rok později, ale na termíny si ještě musíme počkat. Během poslední štace Lynyrd Skynyrd také vystoupí celá řada hostů včetně Charlieho Danielse, Kida Rocka, Hanka Williamse Jr. nebo Marshall Tucker Bandu.

Lynyrd Skynyrd

Dívčí duo Maddie & Tae se letos přihlásí s druhou deskou. Tyto mladé dámy, kterým bylo v době jejich debutu pouhých 19 let, před čtyřmi lety zabodovaly hned svým prvním songem A Girl In A Country Song, kterým si utahovaly ze stereotypního postavení žen v country písních. Jejich druhé album bude koncepční a jednotlivé písně budou tematicky provázány. Narozdíl od jiných hvězdiček jejich věku si Maddie & Tae píší veškeré texty samy, takže o kvalitu i autenticitu nebude nouze.

Nepříjemný zážitek za sebou mají návštevníci, kteří během CMA Music Festivalu zavítali na party fanklubu Charlieho Danielse v Mt. Juliet východně od Nashvillu. Policie na několik hodin uzavřela budovu a nikdo nesměl ven ani dovnitř, takže fanoušci, kteří byli zrovna venku, se už zpátky nedostali. Důvodem byla vražda v bezprostředním okolí, kdy muž zastřelil svou manželku kvůli hádce ohledně plánů na narozeninovou oslavu pro jejich syny, a poté ozbrojen utekl do blízkého lesa. Policie po několika hodinách našla jeho tělo a usoudila, že spáchal sebevraždu. Charlie Daniels se později na Twitteru omluvil fanouškům, pro které párty skončila předčasně a nemohli být vpuštěni zpět. 

Charlie Daniels

Začátkem června proběhlo v Nashvillu předávání cen CMT Music Awards, které se udělují za videoklipy. Nejvyšší cenu za nejlepší klip roku a stejně tak i cenu za nejlepší klip zpěváka si odnesl Blake Shelton za video I'll Name The Dogs, ve kterém si zahrály děti jeho přítelkyně Gwen Stefani a ve kterém bystré oko country znalců jistě odhalí i geniálního kytaristu Jimmyho Olandera z kapely Diamond Rio. Cenu za nejlepší klip zpěvačky si odnesla Carrie Underwood za klip The Champion a nejlepším klipem kapely bylo vyhlášeno video When Someone Stops Loving You od kvartetu Little Big Town.

Poslouchejte: Dolly Parton a Country zprávy červen 2018

Dolly Parton: Bárbína ze Smoky Mountains

Dolly Parton se narodila roku 1946 v horách na východě Tennessee a ačkoliv to řada lidí neví, Dolly je skutečně  její pravé křestní jméno. Rodina byla velmi chudá a prostý život založený na odříkání a hluboké křesťanské víře se v jejích textech později často odrážel. Už jako dítě se naučila hrát na podomácku vyrobenou kytaru, v 10 letech už pravidelně zpívala v místním rádiu a ve 13 letech se poprvé podívala do Nashvillu, kde vystoupila v Grand Ole Opry a setkala se s Johnnym Cashem, který ji povzbudil k vytrvalosti k dosažení jejího snu. Následující den po maturitě si pak sbalila uzlíček a odstěhovala se do Nashvillu, kde se začala živit jako textařka. Psal se rok 1964 a Dolly bylo 18 let.

Po nějaké době v Nashvillu začala také natáčet vlastní songy, avšak nahrávací společnost trvala na tom, že se její hlas hodí spíš na pop. Její rané popové nahrávky však vůbec nebyly úspěšné. Teprve když se jedna z jejích skladeb stala countryovým hitem v podání Billa Phillipse, v Monument Records dovolili Dolly nahrávat country materiál a ta se v roce 1966 poprvé zviditelnila svým prvním hitem Dumb Blonde.


V roce 1967 se Dolly Parton ujal Porter Wagoner a pozval ji jak do své televizní show, tak i do zájezdního programu. Dolly vzpomíná, že publikum ji zpočátku vůbec nepřijalo a často skandovalo jméno zpěvačky Normy Jean, kterou Dolly ve Wagonerově skupině nahradila. Dolly Parton a Porter Wagoner utvořili úspěšné duo a během následujících šesti let zabodovali s celou řadou úspěšných duetů. Dolly kromě toho natáčela i sólové nahrávky a postupem času byla čím dál víc frustrovaná ze skutečnosti, že její sólové pokusy jsou naprosto ignorovány a všechny zajímají jen její duety s Wagonerem.

Vše se změnilo v roce 1971, kdy Dolly poprvé vyhrála hitparádu s písní Joshua, brzy následovanou autobiografickou skladbou Coat Of Many Colors, která vypráví příběh jejího dětství a která se rovněž stala jednou z jejích nejznámějších písní. O dva roky později pak přišla další velká pecka Jolene, která Dolly proslavila po celém světě.

Začátkem 70. let byla z Dolly Parton slavná zpěvačka a tím pádem se potřebovala vymanit z Wagonerova vlivu, aby se plně mohla soustředit na sólovou dráhu. Wagoner měl totiž z Dolly už od konce 60. let zlatý důl a smluvně měl ošetřenou kontrolu nad všemi jejími texty, nahrávkami i účinkováním v jeho show. K finálnímu rozhodnutí jeho soubor opustit Dolly dospěla v roce 1974. Napsala pro něho píseň I Will Always Love You a když mu jí poprvé přehrála, dojatý Wagoner souhlasil, že ji propustí pod podmínkou, že tuto píseň bude moci sám produkovat. Tak se stalo a skladba I Will Always Love You téhož roku vyletěla na 1. místo hitparády. 

Dolly se vydala na sólovou dráhu a Wagoner brzy zjistil, o jaký zdroj příjmů tím přišel, tak milou Dolly roku 1979 zažaloval o 3 miliony dolarů. Vleklý spor byl začátkem 80. let mimosoudně vypořádán a jeho podrobnosti nebyly nikdy zveřejněny, pouze se ví, že Wagonerovy požadavky pravidelně rozpalovaly Dolly do běla. Pár se po mnoha letech nakonec usmířil a roku 2007 Dolly držela Wagonera za ruku na smrtelném lůžku v jeho posledním okamžiku.

Ke skladbě I Will Always Love You k se pojí ještě jeden zajímavý příběh. Ve stejný rok, kde Dolly píseň vydala, o její nahrání projevil zájem Elvis Presley. Dolly souhlasila, ale jen do chvíle, kdy jí jeho manažer Colonel Parker sdělil, že Elvis bude vlastnit 50% podíl autorských práv na píseň, stejně jako to dělá úplně se všemi skladbami, které nazpívá. Dolly s těžkým srdcem nakonec odmítla a toto rozhodnutí jí po letech vyneslo miliony dolarů. V roce 1992 si tuto píseň totiž vybral Kevin Costner do filmu Osobní strážce a v podání Whitney Houston se nahrávka stala celosvětovým hitem, který Dolly Parton na honorářích přinesl velké jmění.

V druhé polovině 70. let se Dolly orientovala více na pop. Její deska Here You Come Again měla mimořádný úspěch, Dolly za ni dostala cenu Grammy a deska se rovněž stala jejím prvním albem, jehož se prodalo přes milion kusů. V roce 1980 si spolu s herečkou Jane Fonda zahrávala sekretářku ve filmu 9 To 5, ke kterému napsala titulní song. Skladba se stala obřím hitem a vyhrála zároveň countryovou i popovou hitparádu. Dolly tímto filmem zahájila rovněž svou dráhu herečky, ve které se zaměřila na spíše ženské snímky. 

Roli bordelmamá ve filmu Nejlepší bordýlek v Texasu si Dolly střihla s velkou chutí

V dalších letech se s Burtem Reynoldsem objevila v hudební komedii Nejlepší bordýlek v Texasu, v trapném propadáku Kočičí zlato se snažila ze Sylvestra Stalloneho udělat country hvězdu (to měla vzdát už po přečtení scénáře) a významnou roli sehrála i v utahaném slaďáku Ocelové magnólie

Rambo jako country star. Koho to panebože napadlo…

Díky filmům a velké oblibě u popového publika si Dolly získala ještě více příznivců. Své úspěchy v oblasti popu pak završila v roce 1985 megahitem Islands In The Stream, který natočila jako duet s Kennym Rogersem.

Ke značné popularitě Dolly pomohla i její nepřehlédnutelná vizáž, a to zejména bujné poprsí a velká blond paruka. Během 70. let se stala ikonou, kterou znal prakticky celý svět i mimo oblast country. Dolly, která byla vždy trochu od rány, je na svůj vzhled náležitě hrdá a mnohokrát prohlásila, že „vypadat takhle levně stojí spoustu peněz“. Dolly také kdysi prozradila, že se jednou inkognito přihlásila na soutěž dvojnic Dolly Parton a nepodařilo se jí zvítězit. Všechny nabídky nechat se fotografovat nahá vždy odmítla, ačkoliv v roce 1978 nafotila sérii vyzývavých snímků pro Playboy. (Před mnoha lety Dolly údajně v nadsázce prohlásila, že nahá se nechá fotogafovat, až jí bude sto let – už tedy zbývá jen 28!.) 

Dolly Parton od samého počátku kariéry projevovala talent, o kterém si ostatní zpěvačky mohou nechat jen zdát. Psala si sama naprostou většinu svých textů a kromě toho mistrně ovládala celou řadu nástrojů. Když jsem jí v roce 2011 viděl na koncertě ve Švédsku, tehdy ve svých 65 letech během show postupně vystřídala 10 různých nástrojů od banja, houslí a steel kytary až po autoharfu a dudy (skotské, nikoliv ty její). Její muzikantství i showmanství můžeme skvěle vidět v živém vystoupení písně Do I Ever Cross Your Mind, kde po skončení standardní verze zahraje zrychlenou variantu, která představuje pomyslné přehrání LP desky na gramofonu s nastavenou rychlostí 45 RPM pro malé singly.

V roce 1987 se vrátila ke country music a spojila síly se zpěvačkami Emmylou Harris a Lindou Ronstadt. Jejich společné album nazvané Trio mělo obrovský úspěch a strávilo pět týdnů na 1. místě albového žebříčku. V závěru 80. let si opět užívala slušný komeční úspěch a na vrchol hitparády umístila několik dalších hitů. Začátkem 90. let už byla Dolly považovaná za legendu, přestože jí bylo teprve 45 let. Vydala ještě několik solidních desek, než jí převálcovala mladá generace country zpěvaček, které z rádií prakticky vyhnaly každého nad 40 – stejný scénař však probíhal i mezi zpěváky a kapelami a všichni starší umělci museli zkrátka ustoupit. 

Přestože v polovině 90. let její komerční úspěch prudce poklesl, Dolly nezahálela a natočila společné album s Lorettou Lynn a Tammy Wynette pod názvem Honky Tonk Angels, roku 1995 se dostalo velké pozornosti nové verzi písně I Will Always Love You v duetu s Vincem Gillem, a v roce 1999 připravila dvě zdařilé desky – druhý díl projektu Trio s Emmylou Harris a Lindou Ronstadt a pak první z řady bluegrassových alb The Grass Is Blue.

V roce 2008 vydala úspěšné comebackové album Backwoods Barbie, jehož nejvýraznější skladbou byl hit Better Get To Livin‘. O rok později navázala spolupráci s řetězcem restaurací Cracker Barrel, pro které vydala exkluzivně CD/DVD se záznamem koncertu z Londýna. Alba je nakonec prodalo přes půl milionu, čím si vysloužilo status zlaté desky a řada lidí z branže z toho měla šok – v době prudce klesajících prodejů a krachujících obchodů s cédéčky se totiž najednou ukázalo, že půl milionu desek může prodat i síť restaurací! 

Další silné album přišlo v roce 2011, jmenovalo se Better Day a Dolly v rámci jeho propagace zavítala i do Evropy. Kolekce Blue Smoke přišla v roce 2014, opět podpořená světovým turném a zatím poslední desku zazvanou Pure & Simple vydala Dolly v roce 2016.

Dolly Parton je nejvíce oceňovanou country zpěvačkou v historii – jen nominací na Grammy za ta léta posbírala 43, které proměnila v 11 gramofonků. Není však jen uznávanou zpěvačkou a textařkou, ale je to rovněž úspěšná producentka, byznysmanka a filantropka. Kromě natáčení desek píše knihy, produkovala muzikál 9 To 5 pro Broadway, provozuje síť restaurací a v Pigeon Forge v Tennessee má už od roku 1986 dokonce svůj vlastní zábavní park Dollywood, který ročně navštíví 3 miliony turistů. V rámci svých charitativních akcí už léta provozuje tzv. Imagination Library, což je vzdělávací program, v rámci kterého 850 tisíc zapojených dětí obdrží každý měsíc novou knihu. Knihovna amerického kongresu nedávno Dolly Parton ocenila za překonání hranice 100 milionů rozdaných knih. 

V posledních několika letech pak Dolly natočila dva filmy o svém dětství, kde si její matku zahrála Jennifer Nettles, zpěvačka z dua Sugarland. A je to jen pár dní, co bylo oznámeno, že Dolly bude mít vlastní 8-dílný seriál na Netflixu, přičemž každá epizoda bude inspirována jednou z jejích písní. 

Ačkoliv Dolly letos v lednu oslavila 72. narozeniny, je zcela jasné, že o jejích aktivitách budeme slýchat ještě hodně, hodně dlouho.

PLAYLIST:
Garth Brooks - Ask Me How I Know
Montgomery Gentry - Get Down South
Lynyrd Skynyrd - What's Your Name
Maddie & Tae - Friends Don't
Charlie Daniels - Drinkin' My Baby Goodbye
Blake Shelton -  I'll Name The Dogs
Dolly Parton - Coat Of Many Colors
Dolly Parton - Jolene
Dolly Parton - I Will Always Love You
Dolly Parton - Here You Come Again
Dolly Parton - Why'd You Come In Here Lookin' Like That
Dolly Parton - Drives Me Crazy
Dolly Parton - Blue Smoke

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Dwight Yoakam: Hillbilly z Kalifornie

Petr Mečíř , Kytary, cadillaky, honkytonk tančírny a tradiční country – to jsou lásky Dwighta Yoakama. A když sundá klobouk, s potěšením si zahraje úlisného padoucha v nějakém hollywoodském filmu.

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Kenny Rogers: Nejslavnější gambler jde do důchodu

Petr Mečíř , Po 60 letech v showbyznysu a 165 milionech prodaných desek je čas na poslední koncert. 

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Marty Stuart – Hrát tradiční country je dnes v Nashvillu nejtvrdší underground

Petr Mečíř , Z komerčně úspěšného zpěváka se postupně vypracoval na mimořádně kreativního umělce a neochvějného bojovníka za udržování tradice country hudby.