Montgomery Gentry: Tragický konec úspěšného dua

Montgomery Gentry: Tragický konec úspěšného dua

Smrtí Troye Gentryho, který zahynul při pádu helikoptéry, se uzavřela úspěšná kariéra populární country dvojice.


Dolů

Montgomery Gentry patřili mezi nejpopulárnější a nejúspěšnější countryová dua posledních 20 let. Psát o nich v minulém čase je velice bolestné, ale bohužel už je to tak. Dráha Montgomery Gentry skončila minulý pátek tragickou smrtí Troye Gentryho, který zahynul při pádu helikoptéry.
Jejich dráhu si blíže představíme v dnešním profilovém článku.

Montgomery Gentry

Country zprávy září 2017

51. ročník předávání cen CMA Awards proběhne 8 listopadu. Nejvíce nominací mají letos Miranda Lambert a Keith Urban a slavnostní večer budou již desátý rok po sobě moderovat Brad Paisley a Carrie Underwood

Brad Paisley a Carrie Underwood

Michael Peterson připravuje novou desku, na které se objeví nové verze jeho největších hitů z konce 90. let a osm cover verzí známých country songů. Seznam skladeb zatím neprozradil, ale víme, že jednou z nich bude Friends In Low Places od Gartha Brookse

Ve věku 78 let zemřel legendární Don Williams. Jedné z největších hvězd 70. a 80. let se ještě na sklonku života podařil comeback a v letech 2012 a 2014 natočil dvě skvělé desky. 

Don Williams

Shania Twain se připravuje na vydání první studiové desky po 15 letech. Její novinka s názvem Now přinese 16 nových pecek a vyjde 29. září. 

V Nashvillu zemřela Jo Walker-Meador, bývalá ředitelka Country Music Association, která je přímo odpovědná za založení Country Music Hall of Fame, předávání cen CMA Awards i tradice festivalů Fan Fair. Byla rovněž blízkou přítelkyní Waldemara Matušky a Jiřího Brabce.

Blake Shelton si připravil dvě hudební novinky – vydal maxisingl Blake Shelton Live se šesti živými nahrávkami a dále zveřejnil první song I'll Name The Dogs z připravované desky, na které pracuje.

Poslouchejte: Country zprávy září 2017 a profil Montgomery Gentry

Montgomery Gentry: Tragický konec úspěšného dua

Historie Montgomery Gentry se začala psát v roce 1990, kdy spolu začali hrát tři kámoši z Kentucky: byli to bratři Eddie a John Michael Montgomery a Troy Gentry. Nejprve si říkali Early Tymz, potom Young Country, ale krátce na to je mladší brácha John Michael opustil, aby se vydal na sólovou dráhu. Okamžitě se mu zadařilo a stala se z něj obrovská hvězda s milionovými prodeji desek. 

Takhle Troy a Eddie začínali. 

Troy Gentry se také pokoušel prosadit sólově a v roce 1994 vyhrál talentovou soutěž, která mu zajistila pozici předskokana na koncertech Patty Loveless a Tracyho Byrda. Po několika letech snažení se mu ale nepodařilo získat nahrávací smlouvu, tak se vrátil k Eddiemu Montgomery a začali po barech vystupovat jako duo Deuce. Nakonec se přejmenovali na Montgomery Gentry a v roce 1999 získali nahrávací smlouvu s Columbia Records. Jejich duo bylo jakousi mladší verzí Brooks & Dunn a hudebním stylem se nejvíce blížili Charliemu Danielsovi a Travisovi Trittovi, což bylo přesně to, co tehdejší country scéna potřebovala. 

Montgomery Gentry měli okamžitý úspěch a jejich debutové desky Tattoos & Scars se prodalo přes milion kusů. Pak si Eddieho a Troye vzali po svá ochranná křídla Brooks & Dunn a vyjeli s nimi na turné po obřích stadionech, díky čemuž se Montgomery Gentry mohli naživo představit statisícům nových fanoušků. V listopadu 2000 na předávání cen CMA Awards proto bylo až trochu ironií, že Eddie a Troy získali cenu za nejlepší duo roku, čímž po 9 letech přerušili řetězec nepřetržitých vítězství svých mentorů. 

V dalším roce pak vydali své druhé album Carrying On, jehož úvodní singl She Couldn't Change Me se stal jedním z jejich nejtypičtějších songů, který přesně charakterizuje muziku Montgomery Gentry včetně její dravosti, romantiky a pochopitelně i velké dávky testosteronu.

Na příští desce se rozhodli vyzkoušet něco nového. Vyměnili producenta, místo obvyklých studiových muzikantů, kteří v té době hráli na většině desek většiny mainstreamových umělců, si pozvali hráče podle vlastního výběru a to včetně Chucka Leavella a Johnnyho Neela z jižanské party The Allman Brothers Band. Výsledné album My Town mělo trochu undergroundovější zvuk a jeho hity jako Speed, Hell Yeah nebo titulní track My Town mezi fanoušky okamžitě zlidověly. To nejlepší ale mělo ještě přijít. Jejich další deska You Do Your Thing byla ještě úspěšnější a s hitovkou If You Ever Stop Loving Me poprvé Montgomery Gentry vyhráli hitparádu. 

V roce 2004 se Troy Gentry dostal do křížku se zákonem. V Minnesotě si zaplatil odstřel černého medvěda, kterého zastřelil sportovním lukem. Posléze ovšem vyšlo najevo, že o okolnostech lovu lhal, že se jednalo o fingovanou akci a že medvěda ve skutečnosti zabil v ohradě a nikoliv ve volné přírodě. Opletačky se soudy se táhly dva roky a na konci mediálně velmi sledovaného procesu Gentry musel zaplatit pokutu 15 tisíc dolarů, vycpaný medvěd i luk mu byl zabaven a ještě dostal zákaz lovu a rybaření ve státě Minnesota na dalších 5 let. Za svůj čin se Gentry tehdy veřejně omluvil. 

Co se muziky týče, Montgomery Gentry byli v té době na vrcholu slávy. Vydali úspěšný výběr hitů a další rok přišli s kritikou velmi ceněnou deskou Some People Change, která přinesla velký hit Lucky Man, za který získali nominaci na Grammy. Úspěšná byla i nahrávka What Do Ya Think About That, ačkoliv si za ní vysloužili i určitou kritiku za ignorantské postoje vůči okolí. Tito hudební kritikové však nejspíš zapomněli, že tohle jsou Montgomery Gentry a právě tento postoj patří k jejich image.

Následující deska Back When I Knew It All z roku 2008 se rovněž povedla a Eddie s Troyem získali další dva vítězné zářezy na hitparádě v podobě titulního songu a pak hitovky Roll With Me. Na jaře dalšího roku se pak dočkali pocty, kdy jim bylo nabídnuto členství v souboru Grand Ole Opry.

Po roce 2009 však kariéra Montgomery Gentry poněkud zvolnila. Pánové natočili desku Freedom, která měla obsahovat převážně patriotické songy, ale jejich nahrávací společnost se rozhodla desku nevydat a místo toho chtěla na trh vydat kompilaci starších hitů doplněnou o tři novinky. Eddiemu a Troyovi nakonec došla trpělivost a v září 2010 v Columbia Records práskli dveřmi pouhý den před plánováným vydáním chystané kompilace, takže tato deska nakonec nikdy nevyšla.

Montgomery Gentry se tak ocitli bez nahrávací smlouvy a do toho přišla další pohroma. Eddiemu Montgomery našli rakovinou prostaty a prakticky vzápětí na to jeho manželka požádala o rozvod, jelikož prý s jeho nemocí nechtěla mít žádné starosti. Montgomery se ale uzdravil a spolu s Gentrym pak podepsali smlouvu s labelem Average Joe Entertainment. Natočili velmi zdařilou desku Rebels On The Run, která představovala návrat k divoké a nespoutané muzice, která je před lety proslavila. 

Eddieho i Troye však nadále pronásledovaly osobní tragédie. V roce 2013 Montgomeryho restaurace v Kentucky zkrachovala a zpěvák byl nucen vyhlásit osobní bankrot. O rok později našli Troyově manželce Angie rakovinu prsu. Montgomery Gentry proto spustili osvětovou kampaň vybízející ženy  k preventivním vyšetřením, kterou nazvali „Check Your Headlights“ a podpořili ji novým songem Headlights, jehož výtěžky věnovaly na výzkum rakoviny. Troyova manželka se nakonec uzdravila. Smůla se jich ale držela dál a rok na to náhle zemřel Eddieho 19-letý syn na předávkování. 

V roce 2015 Montgomery Gentry natočili album Folks Like Us, na které si pozvali producenta Michaela Knoxe, objevitele a dvorního producenta superhvězdy Jasona Aldeana. Zvukem desky se pokusili přiblížit populárnímu směru bro-country, ale očekávaný úspěch se nedostavil a rozhlasové stanice jejich novou muziku téměř ignorovaly.

Na letošní rok plánovali Montgomery Gentry svůj comeback a natočili novou desku, od které si hodně slibovali. Ještě před vydáním prvního singlu byly však veškeré plány zhaceny. V pátek 8. září 2017 měli Montgomery Gentry vystoupit na letišti v New Yersey a Troy během odpoledne kývl na nabídku vyhlídkového letu v helikoptéře. Brzy po startu se však zjistilo, že stroj měl technické problémy s motorem. Nouzové přistání se nezdařilo, pilot zahynul na místě a Gentry podlehl těžkému zranění po převozu do nemocnice.

Rest In Peace, Troy

Zpráva je o jeho smrti celou countryovou komunitu hluboce zasáhla. Hudební kolegové na Troye vzpomínají jako na věčně usměvavého a nadšeného chlapíka, který miloval život. Přestože hudební pouť dua Montgomery Gentry byla násilně ukončena, jejich odkaz v podobě působivé diskografie žije dál a v blízké době bude zřejmě rozšířen o jejich finální album, které letos v létě stihli dokončit.

PLAYLIST:
Blake Shelton -  I'll Name The Dogs
Shania Twain - Life's About To Get Good
Don Williams - Lord Have Mercy On A Country Boy
Garth Brooks - Pure Adrenaline
George Hamilton IV - Me And Bobby McGee
Michael Peterson - Too Good To Be True
Montgomery Gentry - Hillbilly Shoes
Montgomery Gentry - She Couldn't Change Me
Montgomery Gentry - Hell Yeah
Montgomery Gentry - If You Ever Stop Loving Me
Montgomery Gentry - Gone
Montgomery Gentry - Back When I Knew It All
Montgomery Gentry - Titty's Beer
Montgomery Gentry - Hillbilly Hippies

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Když Hollywood zavítá do Nashvillu: Herci zpívají country

Když Hollywood zavítá do Nashvillu: Herci zpívají country

Petr Mečíř , Jeff Bridges, Kevin Costner, Clint Eastwood a řada dalších amerických herců mají kromě své hlavní filmové kariéry i vedlejšáky na poli country music. 

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Petr Mečíř , Strmá cesta na vrchol a ještě prudší pád za asistence bulvárních plátků a rozvodových právníků. I z nejhlubšího bahna se dá vydrápat znovu zpět. 

TOP 7 nejstrašidelnějších silnic USA

TOP 7 nejstrašidelnějších silnic USA

Vojtěch Vávra , Úseky amerických silnic a dálnic, kde se dějí věci mezi nebem a zemí. Opravdu?