Když Hollywood zavítá do Nashvillu: Herci zpívají country

Když Hollywood zavítá do Nashvillu: Herci zpívají country

Jeff Bridges, Kevin Costner, Clint Eastwood a řada dalších amerických herců mají kromě své hlavní filmové kariéry i vedlejšáky na poli country music. 


Dolů


Překvapivě dost hollywoodských herců se věnuje country muzice - a teď nemáme zrovna na mysli, když si nějaký herec zazpívá ve filmu v rámci své role. Faktem je, že i v těchto případech to však někteří berou vážně. Třeba takoví Joaquin Phoenix a Reese Witherspon k filmu Walk The Line natočili celý soundtrack s písněmi Johnnyho Cashe a June Carter Cash a podobný počin loni podnikl také Tom Hiddleston, když nazpíval klasické songy Hanka Williamse na soundtrack k životopisnému filmu I Saw The Light, ve kterém si zahrál hlavní roli. Po úspěchu filmu Country Strong zvažovala natočení vlastní country desky i Gwyneth Paltrow a v budoucnu se nejspíš dočkáme hudebního počinu také od Jennifer Aniston, která se už 8 let snaží dostat do produkce film Goree Girls o ženské vězeňské country kapele ze 40. let. 


Joaquin Phoenix vystřihnul Cashův koncert ve Folsomské věznici skvěle – i včetně zpěvu

Někteří z nich mají muziku jako koníček. Třeba takový Russel Crowe si občas zahraje s nějakou kapelou a Johnny Depp si zase čas od času inkognito zahraje na doprovodnou kytaru na koncertech Willieho Nelsona. Dnes se však blíže podíváme na herce, kteří berou country muziku vážně do té míry, že sami koncertují a vydávají country desky.


Ve filmu Country Strong se potkali herečka Gwyneth Paltrow a country hvězda Tim McGraw

Jako hudební doprovod k tomuto článku si můžete pustit hodinový speciální pořad Martina „Martyho“ Peška z cyklu Honkytonk Jukebox, který je celý věnován zpívajícím hvězdám stříbrného plátna.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 13 – Hollywoodské hvězdy zpívají country

Jeff Bridges

Jeff Bridges je jednak legendárním Dudem z Big Lebowskiho a rovněž představitelem mnoha dalších velkých filmových rolí od Flynna z Tronu až po šerifa Cogburna z Opravdové kuráže. V mládí studoval hru na piano a během 80. let si občas zahrál s Krisem Kristoffersonem. Svoji debutovou desku Be Here Soon vydal v roce 2000. Po úspěchu filmu Crazy Heart z roku 2009, za který dostal Oscara za hlavní roli stárnoucího fiktivního country zpěváka Bada Blakea, ho muzika opět nakopla, takže se znovu vypravil do studia a natočil úspěšné album Jeff Bridges. Tato deska se dostala do Top 10 countryového žebříčku a Bridges v rámci její propagace podnikl sérii vystoupení včetně natočení televizního koncertu z cyklu Austin City Limits.

Billy Bob Thornton

Přestože je nejslavnějším filmem Billyho Boba Thorntona Smrtící bumerang, za který dostal Oscara, a na kontě má řadu dalších zajímavých rolí jako třeba šéf vesmírného střediska v Armageddonu nebo parťák Bruce Willise v Banditech, v poslední době si ho většina lidí spojuje hlavně s ulítlou komedií Santa je úchyl. Thornton je country fandou už řadu let a na vlastní hudební dráhu se vydal v roce 2001. Jeho debutové album Private Radio produkoval Marty Stuart, se kterým také Billy Bob napsal většinu skladeb. Deska měla poměrně tradiční zvuk a Billy Bob v podobném stylu natočil ještě další tři sólové country desky: The Edge Of The World (2003), Hobo (2005) a Beautiful Door (2007). 

Od roku 2008 nahrává i vystupuje s kapelou The Boxmasters, ve které hraje na bicí a v hlavním vokálu se střídá s kolegou J. D. Andrewem. Stylově se v kapele The Boxmasters posunul od tradičnější country ke country-rocku. Hudebně také občas spolupracuje s Dwightem Yoakamem, se kterým si před lety zahrál ve Smrtícím bumerangu.

Kevin Costner

Herce Kevina Costnera zřejmě není třeba příliš představovat. Jako country zpěvák je však trochu kontroverzní, protože ho budete buď milovat, nebo nenávidět. Svoji doprovodnou kapelu Modern West sestavil ze samých profíků, takže její zvuk je velmi dobrý. Sám Costner hru na kytaru spíš předstírá a než jako hudební nástroj na ní spíš hraje jak na tenisovou raketu. O jeho zpěvu nechť ať si každý udělá obrázek sám. Faktem ale je, že mezi zpívajícími hollywoodskými herci patří Costner k těm nejvíce profesionalizovaným a jeho koncerty jsou velmi populární. 

Kevin Costner & Modern West už také podnikli dvě celosvětová turné, během kterých v roce 2010 vystoupili také v Bratislavě. Svou první country desku Untold Truths vydal v roce 2008 a do dnešního dne natočil ještě tři další. Ta poslední z nich se jmenuje Famous For Killing Each Other a je inspirovaná výbornou televizní minisérií Hatfields & McCoys, ve které si Costner zahrál roli „Devila“ Anse Hatfielda.

Kevin Bacon

Kevina Bacona můžeme znát z původní verze tanečního filmu Footloose, jako bijce vesmírných červů z hororu Chvění nebo z dalších slavných filmů jako Apollo 13 nebo Spáči. Se svým starším bráchou Michaelem vystupuje coby duo The Bacon Brothers už od roku 1995. Jejich styl není vyloženě country, ale spíše country-rock až folk-rock. Společně natočili šest alb a kromě toho nahráli rovněž spoustu muziky do různých filmů a televizních pořadů. 

Nejvíce se zviditelnili v roce 2009, když vydali společný singl Guilty Of The Crime s dalším bratrským duem - The Bellamy Brothers. (Pozorný divák si ve videoklipu může rovněž všimnout „Brendy“ ze seriálu Beverly Hills 90210.)

Kiefer Sutherland

Kiefer Sutherland si zahrál v celé řadě filmů jako například Mladé pušky, Hráči se smrtí nebo namluvil tajemného zabijáka v Telefonní budce, ale nejvíce ho nakonec proslavil seriál 24 hodin. V country music patří Sutherland mezi nováčky. Na hudební dráhu se vydal teprve loni, ale vzal to velmi vážně. V srpnu vydal 2016 debutovou desku Down In A Hole, na kterou napsal všechny texty, začal natáčet profesionální videoklipy a rovněž vyjel na velké koncertní turné napříč Severní Amerikou.

Letos se se svou country show poprvé vypravil do Evropy a v červnu vystoupil na festivalu Trucker Fest ve švýcarském Interlakenu. 

Clint Eastwood

Představitel drsných kovbojů a policajtů Clint Eastwood zahájil svou hudební dráhu už na začátku 60. let, kdy navázal na odkaz zpívajících filmových kovbojů, jako byli Gene Autry a Roy Rogers. V roce 1963 nazpíval album starých kovbojských písní včetně klasik jako San Antonio Rose nebo Don't Fence Me In. V té době za sebou ještě neměl moc filmů a známý byl díky westernovému seriálu Rawhide. Svým westernovým idolům se ještě více přiblížil v roce 1969, kdy natočil westernový muzikál Paint Your Wagon.

Jeho hudební činnost za posledních 50 let je však už velmi sporadická: v roce 1982 zpíval s Martym Robbinsem ve filmu Honky Tonk Man, v roce 1990 natočil duet s Randym Travisem na jeho slavnou desku Heroes & Friends a naposledy se jako host objevil na westernové instrumentálce Brada Paisleyho s názvem Eastwood.

Už máte tenhle článek přečtený a vidoeklipy skouknuté? Tak si nezapomeňte pustit hodinový speciální pořad Martina „Martyho“ Peška z cyklu Honkytonk Jukebox, který je celý věnován zpívajícím hvězdám stříbrného plátna.

Poslouchejte: Z jukeboxu do playlistu 13 – Hollywoodské hvězdy zpívají country

Zajímavé je, že hollywoodští herci mají jednu věc společnou: jakmile vylezou ven s nějakým hudebním projektem, ihned se jim dostane spousta publicity už jen kvůli jejich jménu. Bez ohledu na skutečné hudební kvality, prodejnost desek nebo oblibě jejich písní v rádiích mají všude dveře otevřené a díky své herecké dráze okamžitě dostávají pozvání to televizních show nebo na podia prominentních festivalů. Ačkoliv jsou v jejich hudebních kvalitách často velké rozdíly, muzika některých z nich však vůbec není špatná.

A jedna chuťovka na závěr - rok 1990, film Cry Baby a na scéně řádí a zpívá Johnny Depp

Playlist Hollywoodské hvězdy zpívají country
Joaquin Phoenix – Get Rhytm
Tim McGraw, Gwyneth Paltrow - Me and Tennessee
Jeff Bridges – Everything But Love
Jeff Bridges – Fallin´ And Flyin´
Tom Hiddleston And The Saddle Spring Boys – Move It On Over
Billy Bob Thornton And The Boxcars – Build Your Own Prison
Kevin Costner And The Modern West – Cleo At The Wheel
Kevin Costner And The Modern West – How Deep The Water Runs
The Bacon Brothers – Guilty Of The Crime
Kiefer Sutherland – Down In A Hole
Clint Eastwood – When I Sing About You
Brad Paisley, Clint Eastwood - Eastwood

Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

Všechny články autora

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Brad Paisley - kytarový ďábel ze Západní Virginie

Petr Mečíř , Charismatický zpěvák, excelentní kytatista a neúnavný showman Brad Paisley míchá country s rockem a bojuje za práva válečných veteránů.

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Honkytonk Jukebox 15: Ďábel v obytném přívěsu

Martin Pešek , Muzika pro víkendový road trip a nejčerstvější várka nových desek a singlů.

Hrdinové od Alama, špioni s tomahawkem a vidlácká vyvražďovačka: Americká historie na pokračování

Hrdinové od Alama, špioni s tomahawkem a vidlácká vyvražďovačka: Americká historie na pokračování

Mr. Beman , Nejlepší TV seriály mapující historii Ameriky. Vypněte bednu a nastartujte počítač!