Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Strmá cesta na vrchol a ještě prudší pád za asistence bulvárních plátků a rozvodových právníků. I z nejhlubšího bahna se dá vydrápat znovu zpět. 


Dolů

V dnešním medailonku si představíme zpěvačku Saru Evans, která za posledních 20 let zažila mnoho vrcholů a pádů a před třemi týdny se přihlásila s novou zajímavou deskou. Nejprve se ale již tradičně podíváme, co je nového v Nashvillu.


Sara Evans

Country zprávy srpen 2017


Ve věku 81 let zemřel legendární Glen Campbell. Přestože od roku 2011 bojoval s Alzheimerem, dokázal ještě během této doby natočit 3 skvělé desky a podniknout celosvětové rozlučkové turné. 


R.I.P. Glen...

Eagles zaznamenali velké ohlasy na koncerty v obnovené sestavě, kde za zesnulého Glenna Freye vzali jeho syna Deacona a jako další posilu přizvali Vince Gilla. Vypadá to, že opravdu opět vyjedou na turné a na druhou polovinu října zatím oznámili první čtyři koncerty. 

V příštím roce se obnoví dívčí trio Pistol Annies a natočí novou desku. Tato skupina je vedlejším projektem jinak sólových zpěvaček Mirandy Lambert, Ashley Monroe a Angaleeny Presley.  


Kenny Rogers letos odejde do hudebního důchodu a na říjen plánuje svůj poslední koncert za účasti mnoha hostů. The Gambler za svou 60-letou dráhu celosvětově prodal více než 100 milionů desek.


Kenny Rogers

V červenci se rozšířila poplašná zpráva, že zemřel Willie Nelson. Slavný veterán je však ve svých 84 letech velmi čilý a shodou okolností nedávno vydal vtipný song Still Not Dead o předchozím hoaxu o své smrti z předloňska. 

Joe Nichols natočil novou tradiční desku Never Gets Old. Stále si stěžoval, že se do country míchá příliš rapu a aby přispěl k rovnováze, vzal jeden z největších rapových hitů a udělal z něj country song! Jedná se o starou vykopávku Baby Got Back z roku 1992 a v Joeově klipu si zahrál i sám rapper Sir Mix A Lot.


Sara Evans – Vrcholy a pády country-popové hvězdy

Sara Evans se narodila v roce 1971 v malém městečku uprostřed Missouri a mezi svými předky má Angličany, Iry, Welšany i americké indiány. Byla nejstarší ze sedmi dětí a v pěti letech už zpívala v rodinné kapele. Když jí bylo osm, před jejich domem ji srazilo auto. Malá Sara utrpěla mnohonásobné zlomeniny nohou a dalších několik měsíců strávila na invalidním křesle, přičemž během této doby musela stále vystupovat a zpívat, aby pomohla rodičům splatit účty za její léčbu. 


Ve 20 letech odjela do Nashvillu, aby zkusila štěstí v profesionální branži. Bohužel zde narazila na muzikanta Craiga Schelskeho. Kdyby Sara věděla, co jí čeká, nejspíš by hned vzala nohy na ramena. Tento člověk nejen zdržel start její kariéry o několik let, ale jejich společný život se stal po čase hotovým peklem na zemi. Ale nepředbíhejme. Schelske mladou Saru přemluvil, aby se s ním odstěhovala do Oregonu, kde měli v roce 1993 svatbu. Do Nashvillu se pak vrátila o další dva roky později a začala točit demo nahrávky, díky čemuž časem získala vlastní nahrávací smlouvu s RCA. 


Její debutové album Three Chords And The Truth vyšlo v roce 1997 a přestože bylo kritikou ceněné za svůj tradiční zvuk, komerčně příliš úspěšné nebylo a ani jediná píseň nijak posluchače neoslovila. Na své druhé desce proto zkusila udělat krok od klasické country směrem ke country popu a toto rozhodnutí se jí vyplatilo - titulní skladba No Place That Far dobyla hned v dalším roce 1. místo hitparády a ze Sara Evans se rázem stala populární country zpěvačka. To nejlepší ale mělo teprve přijít.


Na svou další desku chtěla Sara zkusit trochu jiný zvuk, a tak najala ze Seattlu rockového bubeníka. Album Born To Fly bylo mimořádně úspěšné (prodaly se ho dva miliony!) a titulní píseň se okamžitě stala #1 hitem. Skladba byla pro Saru velmi osobní a popisovala její životní pouť za slávou, přičemž příběh je připodobňován k cestě Dorotky z Čaroděje ze země Oz. K úspěchu hitu Born To Fly také velmi pomohl podařený videoklip, který natočil texaský režisér s českými kořeny Peter Zavadil. Celé video je na motivy Čaroděje ze země Oz a pokud znáte nejslavnější zpracování této pohádky z roku 1939, možná budete překvapeni, jak podobné herce se podařilo najít pro postavy čarodějnice nebo lva.


V roce 2001 na předávání cen CMA Awards byla Sara Evans se sedmi nominacemi nejvíce nominovanou zpěvačkou a přestože si domů odnesla sošku za nejlepší videoklip roku, své místo mezi největšími country hvězdami měla již jisté. Další úspěšnou desku s názvem Restless vydala v roce 2003 a opět se jí prodalo přes milion kusů. Největší peckou z této desky byla skladba Suds In The Bucket, které dnes patří mezi nejznámější Sařiny písně. Stejně úspěšnou desku pak vydala i o rok později. Ta se jmenovala Real Fine Place a titulní song A Real Fine Place To Start přinesla Saře další #1 hit.


V kariéře Sary Evans běželo vše jako na drátkách, ale věci pak nabraly rychlý spád na podzim 2006. Ještě v září Sara s velkou slávou nastoupila do televizní soutěže Dancing With The Stars, ale o měsíc později ze soutěže náhle odstoupila, údajně z osobních důvodů. Hned další den pak podala žádost o rozvod s manželem Craigem Schelskem, po čemž následovala šílená bulvární smršť. Ohledně příčin jejich rozvodu totiž bylo zveřejněno hodně intimních podrobností, například že Schelske nechal své malé děti, aby ho pozorovaly při sledování porna, že měl rozsáhlou sbírku svých nahých fotografií ve vyzývavých sexuálních polohách nebo že Saru podváděl s jejich chůvou. Sařin bývalý manžel se bránil, že sledování porna se účastnila i Sara, když je jejich děti nečekaně překvapily, že všechny jeho lechtivé snímky pořídila Sara a naopak ji obvinil, že ona podváděla jeho s řadou muzikantů. Jejich mediální skandál byl velmi ošklivý, vleklý a pralo se při něm opravdu mnoho špíny, pochopitelně k velké libosti bulvárních plátků. 


Craig Schelske a Sara Evans

Na konci roku 2006 bylo při předávání cen CMA Awards vystoupení Sary Evans zlatým hřebem celého večera, a to nikoliv, že by měla nějaký velký hit nebo snad nějaké významné nominace. Sara byla kvůli svému skandálu mnoho týdnů nejviditelnější country hvězdou v médiích a její vystoupení na CMA Awards, kde ani nezazpívala svůj aktuální singl, ale rok a půl starý song A Real Fine Place To Start, bylo spíš důležitým a velmi očekávaným momentem, který ukázal, že přes všechen ten tlak Sara stále žije, stále vystupuje a že se z ní nestala nějaká zhroucená troska. 


Mediální skandál Saru velmi poznamenal. Media z jejího bývalého manžela udělala padoucha a sama Sara měla zase nálepku chudinky, která žila s úplným magorem. Otázka však je, kde byla pravda, protože soud nakonec vyhrál Sařin bývalý manžel a zpěvačka mu musela zaplatit odškodné 500 000 dolarů a následně pak Saru zažalovala jejich bývalá chůva ohledně falešného nařčení a pošpinění jména. Tento soud Sara rovněž prohrála a stálo jí to dalších 500 000 dolarů a Schelske nakonec vyhrál i třetí soud proti manažerovi Sary Evans, který celou kauzu prý uměle vykonstruoval a i zde Schelske dosáhl odškodnění. 


Sara ale nezahálela a v roce 2007 vydala úspěšný výběr hitů, na který natočila tři novinky včetně hitovky As If. V dalším roce pak měla velký úspěch s písní Low, kterou natočila na soundtrack k filmu Billy: The Early Years, což byl životopisný snímek o nejslavnějším americkém evangelickém kazateli Billym Grahamovi. Hodně pozornosti se také dostalo jejímu společného koncertu s Maroon 5, který byl natočen v rámci hudebního seriálu CMT Crossroads, během kterého si zazpívala řadu svých i maroonských hitů jako duety s frontmanem Maroon 5 Adamem Levinem. V roce 2008 se Sara také podruhé provdala za bývalého quarterbacka (vysvětlivka pro nás Evropany – hráče amerického fotbalu) a nyní spolu žijí na předměstí Birminghamu v Alabamě celkem se 7 dětmi (Sara má 3 vlastní a 4 má její nový muž z předchozího manželství).


Nakonec trvalo dlouhých 6 let, než Sara vydala novou studiovou desku. V jednom rozhovoru tehdy prohlásila, že zatímco někteří hudebníci tvrdí, že jim rozvod, pobyt v alkoholické léčebně nebo podobná životní pohroma dodala mnoho tvůrčí inspirace, tak že ona to prý má přesně naopak a že její rozvod jí na dlouhou dobu paralyzoval. Její nové album, které vyšlo v březnu 2011, se však povedlo a i komerčně bylo celkem úspěšné. Jmenovalo se Stronger po titulní písní A Little Bit Stronger, která se stala velkým hitem a zatím posledním Sařiným vítězným singlem na hitparádě. Do studia se pak vrátila o 3 roky později, aby natočila nové album Slow Me Down a o několik měsíců později také vydala svoji první vánoční desku At Christmas. Obě alba však byla přijata poměrně chladně a Sara se rozešla s nahrávací společností RCA.


Loni v srpnu bylo s velkou slávou oznámeno, že Sara podepsala smlouvu se Sugar Hill Records, labelem známým zejména pro poskytování velké umělecké svobody svým hudebníkům. Něco se však stalo špatně. Letos v dubnu se totiž zničehonic objevila zpráva, že Sara Evans založila vlastní nezávislý label Born To Fly Records a že veškerou další muziku bude vydávat výhradně sama na sebe. Zároveň zpěvačka oznámila vydání svého comebackového alba s názvem Words. Koncept této desky byl takový, že si Sara záměrně vybírala pouze písně, které napsaly textařky-ženy. Toto album vyšlo letos na konci července a oproti její starší produkci má mnohem akustičtější zvuk. Sara jako první singl vybrala skladbu Marquee Sign a doprovodným klipem dala jasně najevo, že i ve svých 46 letech může být neskutečně sexy babou.


PLAYLIST:
Glen Campbell - Galveston (live)
Eagles - Life In The Fast Lane
Pistol Annies - Hush Hush
Kenny Rogers - She Rides Wild Horses
Willie Nelson - Still Not Dead
Joe Nichols - Baby Got Back
Sara Evans - Shame About That
Sara Evans - Born To Fly
Sara Evans - Suds In the Bucket
Sara Evans - A Real Fine Place To Start
Sara Evans - Crackers
Sara Evans - As If
Sara Evans - A Little Bit Stronger
Sara Evans - Long Way Down
Petr Mečíř

Petr Mečíř

Nejsem hudební kritik, ale hudební chválič, protože píšu jen o tom, co se mi líbí. Za dobrou muzikou pojedu kamkoliv.

All articles of the author

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Glen Campbell: Ve velkém stylu až do úplného konce

Petr Mečíř , Dokázal dobýt svět country i popu a čelem se postavil i ke své nevyléčitelné chorobě.

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Honkytonk Jukebox 16: Staří psi s pěkně ostrými zuby

Martin Pešek , Willie Nelson, Marty Stuart, John Mellencamp i ZZ Top se do důchodu rozhodně nechystají a hrají jak o život.

Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Terri Clark: Playboy, Opry i Rudé náměstí a všechno pořádně natvrdo

Petr Mečíř , Divoká kanadská kočka si na princeznu rozhodně nehraje. Nechybělo moc a byla i na titulní stránce Playboye.